затварят 110 Основно училище - единственото в кв. "Захарна фабрика"

• 5 460
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Мисля, че е крайно време да започнем да мислим за училищата и за много други неща като стопани. Искам да попитам разтревожената майка: ако семейството Ви е тричленно, а разполагате с апартамент от 240 кв.м., всички ли помещения ще  осветлявате, отоплявате и почиствате едновременно, без да ги ползвате?

# 16
  • Пловдив
Мисля, че е крайно време да започнем да мислим за училищата и за много други неща като стопани. Искам да попитам разтревожената майка: ако семейството Ви е тричленно, а разполагате с апартамент от 240 кв.м., всички ли помещения ще  осветлявате, отоплявате и почиствате едновременно, без да ги ползвате?

Защо не, ако друг ми плаща сметките? Даже бих се преместила в къща 600 кв. с двор и градинар бих си наела.  Simple Smile

# 17
Izvun stranata sum i imam ogranichen dostu do mail, no vse oshte tursia zagrijeni hora za sudbata na edno uchilishte. Eto malko informacia za razmisul otnosno rentabilno i nerentabilno lie da se preobrazuve edno uchilishte. Vuprosut e svurzan s tova kolko struva izdrujkata na edno  uchilishte.
Finansovi vuprosi: izdrujka za edin uchenik po deligiran budjet e okolo 1000 lv na dete za 2008-2009 uchebna godina. 50 detsa za 12 meseca - tova pravi 50 x 1000lv x 12mes = 600 000 lv budejt za 1 godina. Mislia, che ima dostatuchno sredstva i za izdrujka i za zaplati oshte poveche ako ima samo 2 paralelki detsa, spored men niakoi ne iska tam da ima uchiishte i za tova ne go upravliava kachestveno. da niamash nito edno zapisano dete v 1 i 2 klas mi e stranno! Tova oznachava, che neshto se sluchva, Razbira se, che e dobre chast ot zgradata da se otdade pod naem na drugo chastno uchilishte i bez tova ima dostatuchno chastni uchilishta, koito sa zapushili detski gradini. Tova e vupros na strategia v dulgosrochen plan. Ne vijdam obache takava, nito grija za horata i osobeno za detsata, tova me pritesniava. Smiatam, che mestnata obshtnost moje da izrazi pozicia iska li i ima li nujda da se zapazi uchilishteto ili ne! kakva e politikata na mestnat uprava po vuprosa, kakva e strategiata da se spravim s demografskia problem - sega e tova uchilishte, utre shte e sledvashtoto! Ako obrazuvanieto e edin ot nai-moshtnite faktori za progres i promiana na edno obshtestvo, to kak garantirame kachestvoto mu i dostupa do nego na detsata ni?
TURSIA INFORMACIA: Kogato se zatvori edno uchilishte, pitam kakvo stava sus sgradata, koi ima pravomoshtia da se razporedi s nei i da ia stopanisva i za kakvi celi? Moje i da se smeni prednaznachenieto na sgrdata i koi go reshava? Ako niakoi ima otgovor na tozi vupros, molia da pishe, az sushto shte tursia informacia.

# 18
   Чат-пат, нещо не си разбрала. )Laughing Няма такова нещо като 1000 лв. на месец за един ученик. Мисля, че в зависимост от общината единният годишен разходен стандарт на ученик  варира между 1200-1500 лв(сумата не е точна, но е някъде в тези граници). Но за колкото и пари да става дума, те няма да се изгубят. Въпросните 50 деца ще отидат в други училища и всяко от тези училища ще получи сумата полагаща се на съответния ученик.

# 19
vse oshte tursia zagrijeni hora za sudbata na edno uchilishte.

Приветствам идеята ти да откриеш родители, загрижени за съдбата на училището, но се опасявам, че е малко късно. Процесите на отдръпване на ученици от училището вероятно са започнали доста отдавна, за да се стигне до това положение в него да учат всичко на всичко 52 деца. Струва ми се, че ако учителите и най-вече директорът, които първи са забелязали явлението, са си дали малко труд да потърсят решение за кризисната ситуация, в която видимо училището е започнало да изпада, сега ситуацията имаше шанс да е друга. Това, което те са направили (или не направили) не е било достатъчно. Много хора презират ПР-а, но случаят е бил точно за ПР-специалисти, които могат да съдействат и да предложат на родителите от района гледната точка на училището и неговия потенциал с оглед бъдещето на децата. Това, което правиш ти е точно ПР опит, за съжаление непрофесионален и твърде закъснял. Не виждам никакви аргументи в написаното досега, коите да ме убедят в необходимостта аз като гражданин да се противопоставя на затварянето на училището.

# 20
  • София
Белмекенска за пореден път си права. Отливът на деца едва ли е започнал вчера, най-вероятно са минали месеци, години.
Може и да успее някой да спаси у-щето, но ще костват много средства, и най-вече усилия.

# 21
  • Sofia
chat pat  по твоите сметки доста парички влизат в бюджета на едно училище. За съжаление са ти грешни сметките. Аз се чудя щом няма записване на деца там как ще го спасяваме това училище. А както Белмекенска е казала екипа на училището къде е бил през всичкото това време, какво е направил той за да се запишат деца? Нещо някъде куца...

# 22
Аз съм от квартала,учила съм в 110-то училище.Преди няколко години бях пред дилемата дали да си пусна детето да учи в това училище.Проучих нещата и се спрях на това детето ми да учи в центъра и на мен да ми е трудно,но да съм спокойна.Училището наистина тогава(преди 2 год.)беше пълно с цигани.В един клас от 15 деца (толкова се събираха,като някои класове липсваха)7-8 бяха циганчета.Децата се оплакваха,че им изчезвало какво ли не,да не говорим как ги било страх да ходят до тоалетната.За мен съм взела правилното решение и не съжалявам.
Гореспоменатото 3-то училище не е помощтно ,а е 3-то СОУ.
Аз съм за затварянето на това училище,защото не искам да коментирам и педагозите които бяха останали,особено като го сравнявам с миналото.Нека сградата се използва по-ползотворно.

# 23
  • Пловдив
Издръжката на един ученик е около 1300 лв годишно . Значи за училище с 60 ученика за година ще му се отпуснат 70 хиляди лева. С тях трябва да се поемат текущите разходи, отопление ,осветление, ремонти, заплати , поддръжка. Направете си сметката дали са достатъчни Simple Smile След въвеждането на делигираните бюджети е така - или се издържаш , или ако не можеш - първо се уволнява директорът, че не се е справил, след това се закрива и училището, поради липса на средства за издръжката му.

# 24
Процесите на отдръпване на ученици от училището вероятно са започнали доста отдавна, за да се стигне до това положение в него да учат всичко на всичко 52 деца. Струва ми се, че ако учителите и най-вече директорът, които първи са забелязали явлението, са си дали малко труд да потърсят решение за кризисната ситуация, в която видимо училището е започнало да изпада, сега ситуацията имаше шанс да е друга. Това, което те са направили (или не направили) не е било достатъчно. Много хора презират ПР-а, но случаят е бил точно за ПР-специалисти, които могат да съдействат и да предложат на родителите от района гледната точка на училището и неговия потенциал с оглед бъдещето на децата. Това, което правиш ти е точно ПР опит, за съжаление непрофесионален и твърде закъснял. Не виждам никакви аргументи в написаното досега, коите да ме убедят в необходимостта аз като гражданин да се противопоставя на затварянето на училището.
Ох...мислиш ли,че PR можеше да спаси училището?Аз знам за разпаднала се паралелка след първи клас,където родителите масово си отписали децата заради постоянните кражби,побои и други дивотии на деца от малцинствата с неизградени навици за общуване,че дори не владеещи български език добре.

# 25
  • София
Предполагам, че много неща е могло да се направят за училището. Но нищо н е става от днес за утре, или по-точно от днес за вчера.

Общи условия

Активация на акаунт