От кога е "модерно" да си "престъпник"?

• 2 437
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Нормално ли е през цялото време да си на нокти

Не е нормално.

Сега мисля че по-добре да те управлява "роден богаташ" отколкото "новобогаташ".

Определно е по-добре, поне за мен.

# 31
                            Смятам, че е от изключително значение да има общоприети морални норми, и те да се спазват. Вчера ми увисна ченето когато една приятелка ми каза: 'Ама вие сте егати гадните - как само се нахвърлихте срещу момичето, задето спа пет месеца с мъжа на бременната си приятелка'. И това с тон, сякаш едва ли не услуга е направила въпросната хубавица. Разбирам, че всеки гледа през собствената си призма, ама през някои е изключително криво. Много недопустими по принцип неща се случват пред одобрителния поглед на обществото ни последните години.
                            Сервалан по-горе посочи много интересен пример: аз крада, комшията убива. Какво да правим?
                            Има си норми за супер много неща, но никой не ги спазва, и малко по малко забравяме дори че съществуват.

# 32
За всичко е виновен James Dean Crazy
От както показа красивата страна на лошите момчета ,света полудя.

# 33
  • Му Кинд Оф Плаце
Ми, излиза, че за едно и също говорим, и много добре се разбираме. Реалността е различна.
Мога да се ядосвам, мога и да не се ядосвам. Друго не става, всичко остава за наша сметка. Най-лесно е на принципа на щрауса, но осъзнах, че ядът, правенето на забележки остават само за моя черен дроб, а отсрещната страна дори се чувства обидена. Затова следва репликата за напалма, щото на въпроса "Какво правим?" аз вече нямам отговори...

Сервалан, така както го описваш, все едно сме живели в две различни родини.  Wink

ПП. Вчера един чич се беше подпрял до джипа си мерцедес, до него стоеше дъщеря му или жена му с количка, а той шумно си режеше ноктите. Аз се смях дълго и презрително, той ме прати да ходя при майка си.

# 34
                            Смятам, че е от изключително значение да има общоприети морални норми, и те да се спазват. Вчера ми увисна ченето когато една приятелка ми каза: 'Ама вие сте егати гадните - как само се нахвърлихте срещу момичето, задето спа пет месеца с мъжа на бременната си приятелка'. И това с тон, сякаш едва ли не услуга е направила въпросната хубавица. Разбирам, че всеки гледа през собствената си призма, ама през някои е изключително криво. Много недопустими по принцип неща се случват пред одобрителния поглед на обществото ни последните години.
                            Сервалан по-горе посочи много интересен пример: аз крада, комшията убива. Какво да правим?
                            Има си норми за супер много неща, но никой не ги спазва, и малко по малко забравяме дори че съществуват.

Може би разбирам грешката си. Всичките ми примери говорят за мен/теб/него. Т.е. персонално обвинение и от тук асоциациите за "не кради, не лъжи" и "как е в рая".

А въпроса не беше персонален, но по скоро за обществото: Как обществото ни достигна такива "висоти" за толкова кратко време? Един вид: що за общество сме ние?
До вчера не беше така, следователно това не са наши стари навици (с изключение на дребните кражби съм съгласен, които преди бяха масово явление  - всеки влачеше по нещо от завода).

Това което прави човек зависи от това което правят другите. Това което правят всички зависи от законите които се спазват ефективно. От "закони" следва "власт" и "управление". Те всички се смениха (по няколко пъти). В крайна сметка кой има сметка да не се спазват законите и да има хаос? Нима всички управляващи които сме избирали до сега искат хаос? (или трябва да ги побутват за всичко?)

Ако вчера е било забранено на младежите да пушат - мисля че това е невинно в сравнение с това което става днес. Например: френския посланник ни подсказва, че за 10 намушквания с нож, не може и не трябва да се дава оправдателна присъда.

Още малко ми трябва и сам ще си отговоря Simple Smile. Аз съм много далеч от мисълта, че всеки сам ще се мотивира и мобилизира да бъде морален (каквото и да значи това). Няма основа да се говори за това, защото у нас основни правила не се спазват. Не бих се учудил да намерят човешки органи в нечий хладилник, но да няма наказание само защото не се знае на кого са.

# 35
...Още малко ми трябва и сам ще си отговоря Simple Smile. Аз съм много далеч от мисълта, че всеки сам ще се мотивира и мобилизира да бъде морален (каквото и да значи това). Няма основа да се говори за това, защото у нас основни правила не се спазват. Не бих се учудил да намерят човешки органи в нечий хладилник, но да няма наказание само защото не се знае на кого са.
                         Ще ти кажа аз как съм си отговорила, при това отдавна: всичките ни проблеми произтичат от нашата, човешка алчност. Да, що да не ти продам три килограма изгнили домати между хубавите? Да, защо не ги отглеждам с всякакви вредни неща, които обаче ще ми дадат по-голямо количество? Пък нека са вредни - нищо няма да им стане на купувачите от малко. Защо не сложа по-малко месо в месото и по-малко кисело мляко в киселото мляко? Защо да не прецакам другия - никой няма да разбере, пък и като разбере ще е вече късно. Защо не звъня на бабичките по телефона от скрит номер да им взема парите? Защо да не изневерявам на партньора си - за кой да се пазя, като мога да преспя с целия малък град и още половин средно голям? Всички го правят все пак. Защо да не спя с женени мъже - винаги са навити, а аз няма да стоя на сухо я. Защо да не си хвърлям боклуците навсякъде - да не би пък да е много чисто? Защо да не си ксерокопирам пет учебника във фирмата? Защо не си взема едисикакво - аз като работник в тая фирма цял ден го произвеждам - няма да ходя да купувам от магазина, мноо ясно. Защо да си платя данъците, ако мога да не ги обявя? Да не съм балък? И без това няма наказания за нищо. Защо ако мога... Туй то. Голямата философия.

# 36
  • София
Да си престъпник стана супер модерно от 1992 насам. Поне моите спомени са такива.
Но повече ме радва новата мода, макар и все още плаха и малобройна - на наистина съвестните граждани!

# 37
Да си престъпник стана супер модерно от 1992 насам. Поне моите спомени са такива.
Но повече ме радва новата мода, макар и все още плаха и малобройна - на наистина съвестните граждани!
Дилянка е права. Има такова нещо.

# 38
Дилянка е права. Има такова нещо.
Искрено се надявам да е така!
Обаче, много бавно се разпространява тази мода...
В последните години, например, все повече и повече хора слушат чалга (поп-фолк за тези, които биха се обидили), което си е показател за упадък...

# 39

Обаче - един потъпква едно, друг - второ, трети - трето...
И накрая, според мен, общият резултат е (глобалната картина) - всичко е потъпкано...

Ами така е, няма как всички да са доволни. Светът не е идеален. Не може това, че мнозинството решават нещо да се смята, че е универсално правилно за останалите. Аз говоря за обществените норми, но те са измислени от хора. Това, че на някого това му се е сторило приемливо и добро, не го прави автоматично действащо за добро и на останалите.За това всеки действа според собствените си разбирания. Не виждам друг начин. А и да си идеален в неидеални обстоятелства е самоубийствено понякога. Не всеки е готов да се жертва заради добрата кауза.
Както се вижда и Раят не  идеален за всички, за това ще приемат по списък само тези, които биха отговорили на райските критерии.  Laughing
И тук се изкушавам да поспоря с теб! Приемаме, че много по-мъдри и учени хора от нас са решили кое е правилно и кое не. Както виждам, твоят проблем е, че отхвърляш всички авторитети! Може би ти си много повече от тях? Всъщност точно този е един от тежките проблеми на цялото ни общество. Според теб всеки трябва да действа според своите разбирания и да нарушава всякакви правила, които не му харесват! Напр. да минава на червено, да влиза срещу знак "Влизането забранено", да кара с 200км/ч, да изпреварва на ръба на катастрофата, защото така му е угодно и в противен случай се нарушават неговите права! Да вдига шум посред нощ, нищо че съседите не могат да спят и на другия ден са на работа! Да изхвърля боклука си на улицата, защото тя и без това е много мръсна! Може би ако спазваме тези елементарни правила, според теб се "жертваме"? Интересни възгледи! Понякога наистина се случва някаква глупост да се превърне в закон. Затова е гражданското общество-в такъв случай да има публични дискусии, протести докато проблемът бъде решен.
По твоята логика излиза, че ако вкараме в затвора убиец, ние нарушаваме правата му. А той е бил в правото си да убие жертвата, защото тя по някакъв начин е развалила кефа му! Крадците пък  и те не трябва да влизат в затвора, защото и други, които не са хванати крадат!
Особено неприятно е, че известните личности в БГ нямат никакво чувство за отговорност и морал! Те са проекцията на цялото ни гнило общество! Никой не говори, че с действията си именно те  трябва да бъдат за пример и така да възпитават населението.

Последна редакция: вт, 28 юли 2009, 02:33 от vl

# 40
Не забравяйте, че е много лесно да се размахва пръст кое е правилно и кое не. Много е трудно обаче да станеш мерило и съдник за същото... Трябва да имаш огромно самочувствие, за да си го позволиш.
Все пак, светът е всичко друго, но не и черно-бяла прожекция.

# 41
Винаги е имало, има и ще има и добри, съвестни хора и лоши и безскруполни - трябва да има равновесие в природата. Както има лоши дни и хубави/ както има слънце и дъжд- така е и с хората- а щом има такива теми като тази, значи добрите хора, тези които държат на принципите и се замислят над лошите постъпки не са на изчезване!

# 42
  • Кацнала на едно дърво.
Народопсихология. От край време е така, това не е новост за нашите ширини. Да си тарикат, е готино. Иначе си глупак.
Крали Марко. Хитър Петър. Андрешко. Тодор Живков. Бойко Борисов. Все народни хора.

Общи условия

Активация на акаунт