Дискриминация???

• 3 814
  • 75
  •   1
Отговори
Здравейте,
Искам да попитам имат ли право БГ.работодателите да ограничават за възрастта, при постъпване на работа?
Просто съм възмутена,от известно време си търся работа и едва ли не ,над 30 год.не ставаш!!! #2gunfire
Току що , звъннах в един копирен център и някаква пикла директно ми каза, че не ставам-изискването било до 30 год.,защото колектива бил между 20-25 години...??? Shocked За какво говорим???
Мога ли да се оплача някъде и къде??? Взе вече да ми писва сериозно от БГ.простащината....и от това как се вземат на много насериозно някои.....
Благодаря Ви, предварително за отговорите!!!

# 1
Da, nezakonno e. Mozhesh da se oplachesh v Komisiata za zashtita ot diskriminacia, imat site s podrobni instrukcii.

Hubavo e da syberesh dokazatelstva, naprimer email, v koyto ti kazvat, che ne mozhe, shtoto si nad 30.

Uspeh!

Ot telefon pisha, sorry!

# 2
Da, nezakonno e. Mozhesh da se oplachesh v Komisiata za zashtita ot diskriminacia, imat site s podrobni instrukcii.

Да, и отчитат немалки сумички като разходи за дейността.   Mr. Green  Обади им се.

# 3
  • до една звездичка
...Искам да попитам имат ли право БГ.работодателите да ограничават за възрастта, при постъпване на работа?
... нито възрастта,
нито пола,
нито вероизповеданието,
нито семейното положение...

За съжаление, много малко от тези т.нар. работодатели имат и най-малка представа, че това е незаконно! А как и да имат, като толкова голяма част от тях в същността си са представлявани от бай Гюровци от село Равно поле, да речем, учили до 7-ми клас и после основали фирма за метли, например?!

Пожелавам на теб и такива като теб да съумеят бързо и завинаги да ги поставят на мястото им!

# 4
...Hubavo e da syberesh dokazatelstva, naprimer email, v koyto ti kazvat, che ne mozhe, shtoto si nad 30...
                         В мейл трябва да са много глупави, за да го напишат. Записан разговор дали върши работа? И какви други варианти има?

# 5
Е,да,ама аз не успях да запиша тел.разговор... Sad

# 6
КАКВО ДА КАЖА ,КАТО АЗ СЪМ НА 24ГОД.  И НЕ МЕ ВЗЕМАТ НАРАБОТА  ЗАщОТО СЪМ ИМАЛА ДЕТЕ Shocked.ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е МИ КАЖЕТЕ #2gunfire

# 7
Пикла!  Crossing Arms
Почакай да минеш 40-те, да те питам тогава що е то възрастова дискриминация и има ли почва у нас...  Tired

# 8
Дааа,
Кака Сийка е много права.
Питай нас как си намираме работа.

# 9
Пикла!  Crossing Arms
Почакай да минеш 40-те, да те питам тогава що е то възрастова дискриминация и има ли почва у нас...  Tired
                          Темата е за дискриминация, не е задължително да е възрастова. Бях потресена като чух как се карат служителки да подписват, че няма да имат деца в следващите * години.

# 10
Дискриминация има и винаги ще има,било то,че имаш дете,че си по възрастен,че си дебел или грозен,че имаш някакъв недъг и т.н Това е България! Peace

# 11
Защо трябва да вярваме, че винаги ще има? Защото е по-лесно, отколкото да й се противопоставим ли?
България е такава, уви, но и ние сме България, така че преди да се оплакваме от дискриминация, хубаво
е да си помислим какво зависи от нас, кого ние сме дискриминирали и кого можем да толерираме. Знам, че
е малко и дори елементарно, но и това е нещо.
stefaniq_1982 , пожелавам ти да намериш работа, защото сигурно ти е много важно. А ако срещаш подобни
откази, опитвай се да ги "получиш" в писмо или запиши разговор, не знам дали ще подейства в съд, но поне
медия може да се ангажира. (Въпреки, че човек не ходи по интервюта снабден с техника на Интерпол, ама
май се налага вече).

# 12
за съжаление ситуацията в момента е такава, трябва да се промени мисленето на работодателите,а това е доста дълаг процес

# 13
  • някъде под слънцето...
Дискриминация има и винаги ще има,било то,че имаш дете,че си по възрастен,че си дебел или грозен,че имаш някакъв недъг и т.н Това е България! Peace
Не само в България я има... Тук например  за да назна4ат 4ужденец, трябва да прежъзхожда местните, а  в държавните институции могат да работят само и единствено испанци.
Така 4е ни6то ново под слънцето

# 14
...Hubavo e da syberesh dokazatelstva, naprimer email, v koyto ti kazvat, che ne mozhe, shtoto si nad 30...
                         В мейл трябва да са много глупави, за да го напишат. Записан разговор дали върши работа? И какви други варианти има?

Може записан разговор, свидетел също. И не мисля, че са много умни работодателите. Всичките тия обяви с възраст, обозначена в тях, и всичките неграмотни бележки тип "Търсиме момиче за работа като сервитьорка, до 25 години" са незаконни, ама няма кой да сезира Комисията.

Дискриминация има не само в България, но това не значи, че нищо не можем да направим и че просто трябва да си страдаме тихичко. От жертвата зависи да се оплаче и да помогне да се спре тази порочна практика. Помислете си колко хора седят без работа само защото всички вдигат рамеме "Еми така е, и в чужбина дискриминират, кво да направиш" и продължават да си чоплят в пъпа.

Общи условия

Активация на акаунт