Холандска тема - 33

• 32 905
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
kartinka,
не ми се зарежда сайта. Но аз черпих инфо от тук

www.haagsevoorschool.nl

# 121
Zdraveyte,momicheta!Izvinyavayte,che nahluvam v temichkata vi,no imam nujda ot otgovor na nyakoi viprosi.Siprugit mi raboti ot 7 g.v Holandiya i se vrishta  v Bg. prez nyakolko meseca.Ot tri sedmici i nie sme pri nego v Holandiya( Haga).Pristignahme s namerenieto da razgledame stranata i da se virnem..Sega toy me ubejdava da ostanem vsichki da jiveem tuk.Az obache ne moga da se resha,nay-veche zaradi decata.Imam dishterya na 9,6 g.Shte byde uchenichka v 4 klas i sin na 3,6 god.Ne znam dali shte mogat da se adaptirat v uchilishte i da nauchat ezika.Az samata sishto ne go znam,samo malko angliyski.Ot nyakolko dena cheta starite vi temi i linkovete,koito ste dali i sybiram informaciya za jivota v stranata.Ima li takiva mejdu vas,koito sa doshli s po-golemi deca?Uspyaha li da se adaptirat lesno i da nauchat ezika?Kak gi vizpriemat siuchenicite im v klasa?S kakvi problemi se sbliskahte kato cyalo?Takiva viprosi me vilnuvat.Shte vi bida mnogo priznatelna ako nyakoya ot vas e imala podoben opit i spodeli.Blagodarya vi predvaritelno.Lek den na vsichki!

Izvinyavam se sa prichinenoto neudobstvo,she pisha na latinica.Nyamam kirilica , a ne uspyah da se spravya s kredora.

# 122
Честит рожден ден на Мариза и Джордана! newsm59 newsm67  party023  bigdance2 newsm18

# 123
Честит Имен ден на всички Марии, фата Моргана,Уинди еле и Мимката!!!
Бъдете живи и здраве да си носите хубавото име, да си гледате хубавите деца и да се радвате на много,много щастие!

Честит Рожден ден и на МАриза и Джордана!Да растат послушни и весели,да радват мама и татко и да са здрави и с много късмет! Hug

Последна редакция: сб, 15 авг 2009, 22:57 от kartinka

# 124
Честит Рожден ден на Мариза и Джордана!
 newsm59 newsm59 newsm59 nbirthday nbirthday nbirthday
нека да растат весели и безгрижни, заобиколени от обичта на мама и тати!

# 125
Благодаря за пожеланията, момичета!   bouquet Аз чак сега сядам след днешния бурен ден  Tired Една виртуална почерпка от нас:

И малко снимки, за да ни видите, колко сме порастнали  bowuu
http://fatamorgana.snimka.bg/children/2-godinki.411155

# 126
Чета за езиците и умувам защо трябва толкова да се драматизира. Говоря 6 езика и какво значение има на кой от тях ще кажа на децата си „Обичам те!”? Много от хората докато мъдруват коя система е по-некадърна или подходяща, забравят да кажат тези прости думички на малките същества, да се наслаждават на миговете с тях, да ги дарят с любов (и не само, но да им я покажат), да изразят чувствата си, да се докоснат до душата на децата си...е, какво значение има на кой език ще говоря с детето си, ако не изразявам любовта си към него?
Родителите ми имат смесен брак и уви съм доволна от онова което са ми дали в живота, ама не помня кой на какъв език е говорел Simple Smile. Моя мъж също е от смесен брак и вглеждайки се в това семейство всичките деца са оцелели независимо от културните различия и са станали прекрасни хора Simple Smile.  Смятам, че за формиране на индивида е по-важно мама и татко да те обгърнат с любов, отколкото на какъв език ще ти приказват!
А, другото е само приказки...наслушала съм се колко тъпа и нещастна, скапана била системата на обучение в БГ, колко учителите нямали хабер и не се интересували какво се случва с децата...слушала съм и колко е неразвита и лоша италианската учебна система, холандската също за някои добра, за други нищо не струва и т.н. ...дали пък и ние не знаем какво искаме и дай все да се оплакваме, че иначе живота ни ще е скучен?

Драматизирането идва от там, че примерно моето детете излезе едва ли не аутист и трябвало  да ходи в специална градина. Защо? Защото му говорели на холандски и той не реагирал или реагирал неадекватно. A е реагирал така, защото просто не разбира какво го питат/искат от него.

В залата научи “не може”, не прави това и “чакай малко” на холандски. Нали е по-лесно да си сърбаш кафето/чая вместо да се занимаваш с 5 чуждуезични деца за по 5 минути. 3 даскали на 12 деца са! Иначе всички подред се изредиха да ни казват да не му говорим на холандски, да не го научим на развален такъв...

А за седмиците, които е бил в тая зала, ако  някой се занимаваше нещо с него по въпроса за езика, щеше да знае  поне 30 думи. Аз го научих на толкова за 2 седмици.И при положение, че в консултацията се справя отлично със задачките за възрастта му, но аз съм там и му превеждам.

Е от там идва така нареченото от теб драматизиране на някои от родителите.

Особено, като виждаш как са си ползвали методите и са си нагаждали изводите, че да бъде вписан в някаква рамка. Нещата не стават по-забавни, когато знаеш и за интересни случаи на етикирани деца, чиито родители и те самите се борят да излезат от системата и да си махнат етикета. И борбата да се върнеш към нормалното е по-трудна, от колкото борбата да се задържиш в средата поне.

А какво ще стане... С баща му ще го подкрепяме и стимулираме и ще си отварямя очите на шест(както се казва). Ще се надяваме по пътя му да среща свестни хора. Дали ще се занимава с квантова механика, ще е монтьор или там каквото  - не е важно,  стига да е доволен и сам да е избрал това.

И всъщност знам какво искам – поне да не изкарват детето ми това, което не е.

пп... и не сме забравили да се обичаме покрай станалото и мисленето... но от 4-те езика, които говоря само на български му го казвам...така ми идва от вътре. Сигурно, защото не съм израснала в многоезична среда. Да му мисли детето ми по въпроса...

# 127
Честит Рожден ден на Мариза и Джордана! Здрави и късметлийки!

kartinka, благодаря за поздравите!!!...аз само малко позабравих, но нали си имаме още един имен ден септември ще гледам да "почерпя" на време  Laughing

# 128
  • Nederland
Честит рожден ден и от мен на малките сладуранки Джордана и Мариза newsm59 nbirthday  party023 Да растат здрави, палави и много усмихнати и да радват мама и татко.

# 129
Здравейте всички   bouquet
Ние сме в България......и два дни след пристигането искам да се връщам  Embarassed
Първо да поздравя Картинка за рождения ден-точно на 4-ти се сетих за нея,но нямах никаква възможност да изпратя поздравление.....ще си помисли човек че сме били на Северния полюс....то и там сигурно има нет,ама в селото на Френската ривиера-нямаше  Mr. Green
Поздравления и най-хубави пожелания за бонбончетата на Фата Моргана  babydust7
Да е живо и здраво имено на всички,които празнуват на Голяма Богородица !

Чета и се учудвам на много от нещата,които споделяте-както за езика,така и за училищата в Холандско.Разбирам,че споделеното е личен опит и се радвам,че някои неща са ме подминали или не са ми се случили.Да чукна на дърво да не ми се случват и за в бъдеще....
Моят опит е доста положителен по отношение на разбирането,че детето ми е емигрант в тази страна,както да му се помогне да се адаптира социално,така и езиково.В резултат на това има приятели,за 3 месеца в училище говори доста добре холандски,без акцент и напредва в училище наравно с децата на нейната възраст.
Самата аз полагам големи усилия,информирам се и се старая да се приспособя,но може би нагласата ми че самата аз и семейството ми сме това което сме,не критикуваме,но и не си затваряме очите за държавата в която живеем,отнасяме се с респект към манталитета на хората около нас-независимо какво мислим по въпроса,не отстъпвам от мнението си когато съм убедена,че съм права,но изслушвам и другата страна,много ми помагат.В институциите отивам след като съм се информирала максимално по даден въпрос,с готово питане и документи,които се изискват.....това може би ми е спестило размотавания и лошо отношение.
Но тъй като смятам да поостанем тук  Wink имам още време да се сблъсквам с какви ли не хора  Mr. Green
Тук,в БГ е малко облачно днес и може и да си почина....щото иначе ме врънкат за басейн,за детски площадки,за разходки.....А,сетих се да споделя нещо-тук навсякъде където отидем с дъщеря ми-басейн,градинки,площадки.....50 % от децата говорят на друг език-италиански,немски,английски...моята несъзнателно превключва на холандски....другите деца се забавляват и ги разпитват за думите и е много забавно,а майките си говорим за местата където живеем,ето това не очаквах и честно казано си прекарваме много весело,само да не беше такава жега.....
Връщаме се на 24-ти и от летището-право на училище....а,и майка ми ще лети с нас,едва и намерих билет за нашия полет....това е направо чудо.
Хубава почивка,на който почива,лека бременост на който бременее,а който работи....ами,лека работа   bouquet

# 130
С малко закъснение, но от сърце ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ДЖОРДАНА И МАРИЗА!
Фата да са ти живи и здрави сладураните!
  newsm67

Да са здрави и всички именници!  bouquet

Ние се завърнахме след 6 седмичен престой в БГ тук, а никак не ми се връщаше в Холандия:?

# 131
Милен@, не само с вкусотийте, но и със снимките им се справяш отлично. Браво! Човек, като го има, си го има...не само в една област.  Grinning

# 132
Чета за езиците и умувам защо трябва толкова да се драматизира. Говоря 6 езика и какво значение има на кой от тях ще кажа на децата си „Обичам те!”? Много от хората докато мъдруват коя система е по-некадърна или подходяща, забравят да кажат тези прости думички на малките същества, да се наслаждават на миговете с тях, да ги дарят с любов (и не само, но да им я покажат), да изразят чувствата си, да се докоснат до душата на децата си...е, какво значение има на кой език ще говоря с детето си, ако не изразявам любовта си към него?
Родителите ми имат смесен брак и уви съм доволна от онова което са ми дали в живота, ама не помня кой на какъв език е говорел Simple Smile. Моя мъж също е от смесен брак и вглеждайки се в това семейство всичките деца са оцелели независимо от културните различия и са станали прекрасни хора Simple Smile.  Смятам, че за формиране на индивида е по-важно мама и татко да те обгърнат с любов, отколкото на какъв език ще ти приказват!
А, другото е само приказки...наслушала съм се колко тъпа и нещастна, скапана била системата на обучение в БГ, колко учителите нямали хабер и не се интересували какво се случва с децата...слушала съм и колко е неразвита и лоша италианската учебна система, холандската също за някои добра, за други нищо не струва и т.н. ...дали пък и ние не знаем какво искаме и дай все да се оплакваме, че иначе живота ни ще е скучен?

Драматизирането идва от там, че примерно моето детете излезе едва ли не аутист и трябвало  да ходи в специална градина. Защо? Защото му говорели на холандски и той не реагирал или реагирал неадекватно. A е реагирал така, защото просто не разбира какво го питат/искат от него.

В залата научи “не може”, не прави това и “чакай малко” на холандски. Нали е по-лесно да си сърбаш кафето/чая вместо да се занимаваш с 5 чуждуезични деца за по 5 минути. 3 даскали на 12 деца са! Иначе всички подред се изредиха да ни казват да не му говорим на холандски, да не го научим на развален такъв...

А за седмиците, които е бил в тая зала, ако  някой се занимаваше нещо с него по въпроса за езика, щеше да знае  поне 30 думи. Аз го научих на толкова за 2 седмици.И при положение, че в консултацията се справя отлично със задачките за възрастта му, но аз съм там и му превеждам.

Е от там идва така нареченото от теб драматизиране на някои от родителите.

Особено, като виждаш как са си ползвали методите и са си нагаждали изводите, че да бъде вписан в някаква рамка. Нещата не стават по-забавни, когато знаеш и за интересни случаи на етикирани деца, чиито родители и те самите се борят да излезат от системата и да си махнат етикета. И борбата да се върнеш към нормалното е по-трудна, от колкото борбата да се задържиш в средата поне.

А какво ще стане... С баща му ще го подкрепяме и стимулираме и ще си отварямя очите на шест(както се казва). Ще се надяваме по пътя му да среща свестни хора. Дали ще се занимава с квантова механика, ще е монтьор или там каквото  - не е важно,  стига да е доволен и сам да е избрал това.

И всъщност знам какво искам – поне да не изкарват детето ми това, което не е.

пп... и не сме забравили да се обичаме покрай станалото и мисленето... но от 4-те езика, които говоря само на български му го казвам...така ми идва от вътре. Сигурно, защото не съм израснала в многоезична среда. Да му мисли детето ми по въпроса...

Същите тези приказки за кафе/чай и как децата учат само да играят на "Мълчанка" ги слушам и за българската учебна система...
И в още няколко други държави...ама съвсем същите приказки...как да реагирам или как да нарека това?...Вероятно си права да си обидена...явно само ние сме неоплакващи се от дадена ситуация и доволни от онова, което получаваме...знам ли...
Супер! Значи щом щастието е налице всичко останало е преодолимо!

# 133
Уинди еле-защо не намериш някакви занимания за сина си извън залата?Само 2 пъти седмично не е достатъчно,за да научи езика,ако няма други контакти с деца на холандски-някакъв спорт,музика,четене на приказка в библиотеката?

Почти във всеки град (че и в селата) има библиотека и организират детски куклен театър,четене на приказка,някакъв урок,лепене и рисуване на разни герои от приказки.
Детето ти гледа ли холандски филмчета?От какво се интересува?Само Бг-телевизия ли гледате у дома?

Аз имах твоите опасения преди да пусна Себастиан на voorschool.Мъжът ми се прибира късно изморен и няма много време и сили да се занимава с хлапето, а ако има играят  по мъжки.Обаче откакто е на година и половина съм го помъкнала по разни занимания с други деца, където занятието се води на холандски.Първите 6 месеца сина ми даже не искаше да седне до децата,обаче лека-полека свикна.СлаваБогу,учителката по гимнастика ми каза да не се отказвам, а да го водя,дори просто за да свикне да не е само с мен.

Последна редакция: пн, 17 авг 2009, 19:26 от kartinka

# 134
Привет мацки Hug Hug...ние се завърнахме вчера.
Изкарахме си много добре,както винаги доста "друк". ooooh!
Незнам дали Миленка е писала(още не съм чела назад Embarassed),но се видяхме случаино в морската градина.Страхотно слънчев и лъчезарен човек Heart Eyes Hug.Просто чух наша реч,загледах се,и по една неина снимка в скйпе,предположих ,че е тя.После се видяхме още веднъж,пак така случайно.Дето вика моя мъж-Варна е едно голямо село..... Joy
Сега се връщам да чета...мярнах само че си имаме ново попълнение в Ротердам-maggy77....пиши ми на лични ,къде по точно живэш,може да пием кафенце. Wink

Общи условия

Активация на акаунт