Холандска тема - 33

• 32 912
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
ООооооооооо, добре дощли на морските сирени!  Hug
И на мен тази година не ми се прибираше обратно. АКо може летата да съм в България,а зимата  по някоя карибска дестинация  Laughing .Но работя по въпроса.  Mr. Green
Картинка, ужас. Радвам се,че храненето ти помага. Снаха ми имаше подобен проблем на твоя с черния дроб и наистина диетата при нея направи чудеса, освен че оздравяи  махна бастуна и шините, отслабна  много и изглежда перфектно. Тук ли си ходила на ирисодиагностика. Аз също искам да отида, но от няколко години съм или бременна или кърмя, а оказвало влияние.  Thinking
А диабета 2 след операциите ли ти се появи? Майка ми я оперираха като си бях лятото и след операцията получи. Ще я пратя и нея на ирисодиагностика и диетолог.
Фата Моргана, много са пораснали куклите. Тортите ти ли ги прави?

# 136
Мопси-ходих тук, при една италианка,която живее в Делфт.Даже мъжа ми заведох.Тя ми каза след 3 месеца пак да отида,но дотогава да спазвам диетата,която ми предписа,заедно с цветните екстракти.

Диабетът ми откриха миналото лято.Като ми махнаха жлъчката с камъните в нея започнаха да ми треперят ръцете от глад,изведнъж.Освен,че се бях надула като напомпена,почна да ми тупти сърцето много нередовно.Като се наведях и не можех да стана.Пратиха ме тогава на диетолог, но тя ми каза,че най-добре да отида на ендокринолог,понеже нямам вредни хранителни навици.Отидох,когато си бяхме в Бг,понеже тръгнахме някоко дни след срещата с диетолога.

# 137
Добре завърнали се на отпускарките!
Ние тази година май ще се разминем с почивката в БГ, много сложно става, нещо така и не успяхме да намерим евтини полети до морето, а и кучето ни е проблем, че тук пансионът му струва цяло състояние  ooooh! С кола пък съвсем не ни се тръгва, мъжът ми се е заканил догодина да си купим кампер и с него да пътуваме с деца и кучета, досущ като истински холандци  Joy
Мопси, тортите ги правих аз в тъмна доба, надявам се да си личи, че е Найнче конайнче.  Flutter направо са влюбени в него, по цял ден пеят песничката, подарихме им и плюшени играчки Найнче за рождения ден  Heart Eyes Те пък сега минаха и на вълна Телетубис  Crazy

Windy
, съгласна съм с всичко казано от теб Peace
Наистина хората навсякъде се оплакват от образованието и от здравеопазването, нормално е. Но това не значи, че не трябва да говорим открито за недостатъците на тукашната система. И аз не съм очарована от първите си впечатления от спеелзаала. Отидох да попитам за информация, седяха децата на една масичка да рисуват, учителките нещо нямаха много време да се занимават с мен... Та както и да е, с диагнозите обаче понякога са много бързи  ooooh! Не бива да се забравя, че в цялата работа играят и много пари, институциите, които се занимават с т.нар. "изоставащи" деца са частни и разбира се е в техен интерес да печелят колкото се може повече. Вярвам, че го правят и за доброто на децата, но все пак и малко съмнение не е излишно. Подобно е и положението при институцията за защита на децата, пак тема, по която сме дискутирали във форума. Факт е също, че при тази перфектно работеща система преди време се вдигна много шум как така децата алохтони получават при едни и същи резултати на сито-теста, съвет за по ниско ниво училище в сравнение с холандчетата newsm78 Темата беше доста дискутирана в Холандия. Тъй че нещо гнило има  Naughty Разбира се и аз се надявам подобни проблеми да подминат мен и децата ми и правя всичко възможно за това. Което съвсем не значи, че тези проблеми не съществуват.

# 138
fata morgana , много точно си го казала. Но някои неща се виждат, когато се разровиш или ако ти/някой около теб пострада.  И аз за това казах, че се надяваме да попада на хора детето ни  по пътя си, т.е. да имама късмет.

Аз да ви кажа покрай всичко чак изпратих декларации, че не искаме да имаме електронно здравно досие или както се казва там. Twisted Evil

kartinka, той всъщност ходеше по 3 пъти, сега 4 седмично по 3 часа. Което не ми се вижда малко. За това казвам – по дума на седмица някой да го беше учил щеше да е напреднал. Една от учителките сега се занимава с него. Но това стана чак, след като си поговорихме добре след прословутите заключения, за които писах...макар, че помага според мен и това, че се пиша доброволец за разни неща, когато имат нужда от помощ.

БГ телевизия нямаме. Не изпитваме никакво желание за такава. yes Борил гледа Ник Джуниър с удоволствие.

Voorschool при нас няма (тук това го приравняват на пютер залата).

За групичките по музика и танци – аз съм виновна. Той няма ниакъв интерес, но аз пък трябваше да го завлека...но едва ли ще стои да слуша приказка, при положение, че и в залата не го прави. Те им четат, но на него не му е интересно, защото не разбира. Виж друго си е аз да му чета...

Имам някои идеи, но това чак октомври...

# 139
Maggy77 , мен българската система в момента никак не ме интересува. Моето дете расте тук, не там.

Аз не съм обидена, аз бях ядосана. Никога не съм  отричала, че е вероятно при моето дете да има нещо...но не е просто това, което те са написали. Системата се оказа такава, че не можеш да получиш второ мнение.  И въобще някакво друго мнение. Ето това ме вбеси съвсем. Ако искам да направя нещо за детето си, мога да го направя само чрез хората, на които нямам вяра за реална оценка вече.

И повярвай ми, ако говорят измислени неща за детето ти, не би била по-малко ядосана в същата ситуация. За това няма нужда да ми обесняваш сега, когато сте доволни, как е по-зле в БГ или други държави и как българите само се оплакваме, където и да живеем.

Чудесно е, че вие не се оплаквате и сте доволни от всичко тук. Дано продължи вечно това.

kate.t, защо мислиш, че това което си написала не се отнася и за нас? Имам в предвид следното:
Цитат
Самата аз полагам големи усилия,информирам се и се старая да се приспособя,но може би нагласата ми че самата аз и семейството ми сме това което сме,не критикуваме*,но и не си затваряме очите за държавата в която живеем,отнасяме се с респект към манталитета на хората около нас-независимо какво мислим по въпроса,не отстъпвам от мнението си когато съм убедена,че съм права,но изслушвам и другата страна,много ми помагат.В институциите отивам след като съм се информирала максимално по даден въпрос,с готово питане и документи,които се изискват.....това може би ми е спестило размотавания и лошо отношение.
Отнася се с пълна сила. Разликата е само, че н виждам причина човек да не критикува  това,което е за критикуване и да хвали това, което е за хвалене. Виж обаче е добре да се преценява, кога да се направи. Wink

P.S. Не е нужно всички постоянно да си повтаряме нещата, които ни харесват. Защото очевидно, ако плюсовете тук не бяха повече от другаде, нямаше да сме тук. Нали?

# 140
windy ele ,просто споделих мнение,което не предполага упреци,съвети или нещо подобно  към другите майки в темата Peace
Убедила съм се ,че в Холандия всичко е възможно,зависи от мястото,хората и момента....

# 141
Добро утро!
Картинка, супер, че използва и есенциите на Бах. Ако не намеря при нас, може ли да се възползвам от твоята някой ден. То ще е чак след 1.5 година.
Кейт, как върви ваканцията. Радвам се, за успеха на дъщеря ти. Напоследък наблюдавам много деца дошли на по-късна възраст в Холандия и наистина съм очарована от успехите им. Явно не само в невръстна детска възраст се учат лесно езици. С повече труд и упоритост всичко се постига. Значи и за мен не е късно да започна да уча испански, че нивото ми е като на бургаски  гларус.  Laughing
А,сетих се да споделя нещо-тук навсякъде където отидем с дъщеря ми-басейн,градинки,площадки.....50 % от децата говорят на друг език-италиански,немски,английски...моята несъзнателно превключва на холандски....другите деца се забавляват и ги разпитват за думите и е много забавно,а майките си говорим за местата където живеем,ето това не очаквах и честно казано си прекарваме много весело,само да не беше такава жега.....
И аз това наблюдавах. Сигурно, защото в следобедите само тези във ваканция излизат навън, другите са на рабоата. Аз един ден гледам Софи се присламчила към една майкам, хранеща детето си с бюрек и яйрян, отваря уста и тя да я хранят, чак накрая взе да си иска по-големи парчета в ръчичката (а тя е доста злояда). Отивам аз поизчервена и се оказа, че майката е холандка, а детенцето, което също било много злоядо, говори само холандски и двете се разбрали и почнали да се гощават.
СОфи днес е за първи път на зала. Вчера я пъснах в един магазин да си избре раничка, рутия за плодове, шише за вода и т.н. -всичко е с любимците Дора или Диего. Вкъщи по цял ден се чува Го Диего или ДОра.  Crazy
Весел и слънчев ден от мен!

# 142
Добро утро. Hug
Ейй още не мога да оправя къщата както трябва.Всички дрехи от куфарите се гладят преди да се пъхнат в гардеробите..Всеки ден по малко,че и покрай децата,площадки и т.н. ooooh!
Мопси как е коремчето?Как се чувстваш?...Аз да ти кажа до послено вдигах Елисе.Тя все искаше да е покачена отгоре ми.
Утре ще вадят третата сливица на Елисе.Дано всичко мине леко Praynig.Откакто сме тук  се буди по 4-5 пъти нощем.Незнам защо се получава така.В БГ почти не се е будила нощем...само ако и се допиша.
Мими23,и на мен ми се видя ужасно скъпо и празно във Варна.Минали години да седнеш веднага в Европата на центара,си беше чудо.Чакали сме по 30-40 мин за маса отвън.А сега в 10 вечерта си има поне 3 маси свободни.Улиците празни.Ходехме на Златните,и там хора няма.Магазините половината също бяха затворени.Пустош...С мъжо ходехме някоко пъти на дискотека.Ми те останали само 3 на плажа...и пак не бяха претъпкани...абе кризата много здраво е ударила.

# 143
Успешна операция на Елисе!

Момичета,аз забравих да разкажа къде бях в петък-www.hermitage.nl

Ако имате възможност посетете го-невероятна изложба.Само дето не е подходяща за деца(освен,ако не са момиченца).Роклите на руските императрици,оръжията на мъжете,картини,изобщо, на мен ми хареса.После ядохме борш-докарали са и ресторанта на Ермитажа.

# 144
  • Там,където се събуждам щастлива.
Картинка,
заплюла съм си и аз тази изложба. Погледна ли, случайно, до кога е?
Ние тази нощ заминаваме обратно. Отивам да си купя няколко дини  Embarassed и последни подправки.

# 145
megan79  Grinning кафето с най-голямо удоволствие в най-скоро време! Съжалявам, че не бях чела постовете скоро, за да отговоря по-рано на лични Simple Smile.
Мопси вчера най-накрая си намерих акушерка. Скокнах до GP-то и там ми дадоха адреса на тая практика. Много приятно местенце. Дори като им обясних за проблема дето се появи миналата седмица, веднага ми дадоха час за ехо другата седмица.
Получих някакво кървене миналата седмица. Трима доктори, три пъти гледаха бебо и не откриват защо и каква е причината. Само ме стресираха и наплашиха яко. В петък вечер трябваше спешно да посетя някоя болница и къде къде та в Майчин дом  newsm09 smile3518 не бях стъпвала в БГ болница от 10 г приблизително и малко се втрещих от състоянието вътре...много тъжно! Но пък докторката беше прекрасна! И пак същото - никаква видима причина, бебо си расте, ама на! Каза ми, че може и на емоционално ниво да е, много много да не се притеснявам и да почивам повече...да бе! да почивам!  ooooh! аз от събота както сме пристигнали не съм се спряла. Като кон вършея наоколо и както изглежда скоро няма да мирясам, че иначе кой ще подреди след преместването?  Confused

windy ele Да, ядосай се сега и на мен!  Confused
Това което исках да кажа, но явно ще трябва да проверя начина си на изразяване, е че такива хора/ система можеш да срещнеш навсякъде! Където и да отидеш те съществуват, и както сама каза се виждат тогава когато някой близък или ти сам пострадаш! Нищо му няма на детето ти! Всяко дете си е различно. На едни им се отдават езиците и ги учат за отрицателно време, а на останалите им се отдават други неща...Не си хаби енергията!Само си тровиш душата! Ще видиш как всичко ще си дойде на място с помощ от ваша страна (на мама и тате), разбира се. До колкото виждам е момче и все още около 3 г.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 12:19 от Maggy77

# 146
Калинка-до януари е изложбата,ако имаш карта на Фортис плащаш с 50% намаление.За 15 евро влязохме с мъжа ми двамата.

Уинди еле-не се ядосвай.В събота бях на посещение при едно бебе, на което майката е испанка, а таткото холандец.Та той беше много притеснен кога ще проговори холандски невороденото му бебе на 3 дни.Успокоих го,че следващите три години не бива да се безпокои за това,понеже детето ще е двуезично,че и триезично,понеже той ще му говори холандски,майката испански, а те помежду си говорят на немски. WinkИ му дадох пример с мойто дете.Ама то пък не иска да говори български.

# 147
Момичета, я ми кажете, как въобще протича натурализацията?

Най-после се реших на паспорт и се чудя, толкова ли са много нужните документи, както за резиденс пермит?
И също така, детето ми ще запази и бг гражданството си,нали?
За разлика от мен. Sad

# 148
Момичета, я ми кажете, как въобще протича натурализацията?

Условията и изискванията се менят почти всяка година, но на страницата на IND: http://www.ind.nl/NL/algemeen/brochures/downloaden/index.asp?lan … jf%2Findex.asp%3F може да се даунлоднеш брошурата :"Hoe kunt u Nederlander worden?"
На мен преди 4 години IND ми дадоха невярна информация. Общината по местоживеене провежда цялата процедура и се бях обърнала към тях за информация. Казаха ми какво и как и за няма и 6 месеца ми дадоха и холандско поданство, без да се отказвам от българското гражданство.
Успех Hug

Меги, и аз се радвам, че се засякохме във Варна Heart Eyes Hug Жалко, че тук не живеем на близо Confused Алекс праща  Hug на Елисе Heart Eyes

windy ele, мерси за комплиментите Hug
За детето ти, не се притеснявай излишно. И аз бях яхнала метлата, когато Алекс почна училище и си бяхме спретнали един качествен скандал с учителката. Нещата се оправиха в последствие, та дори ни се извиниха за отношението Grinning Сега не спират да го хвалят Crazy

Картинка, и моят син не иска да говори български, макар и да разбира всичко. Докато си бяхме в БГ започна да употребява малко български думички, но връщайки се тук отново се плещи само холандски.
А тая изложба ми се иска да я посетя, само да видя кого ще замъкна с мен Grinning

# 149
Нашия първи ден в PZ мина трагично.  3 съседчета искаха да дойдат с мен и естествено Софи искаше да останат с нея в залата да си играят. Учителката и каза, че не може и нашата мома и каза, че и тя си тръгва тогава.  ooooh! Почна да реве, учителките ми казаха, че е по-добре да си тръгна и аз и да пробват те да я приобщят, но след 40 мин ми се обадиха и казаха, че не била спряла да реве, гонела ги и им викала, че е ядосана, че не иска да играе с децата, а иска съседчетата и да гушка мама, щото и се спи. Надявам се в петък да имаме по-голям успех. Обаче грешката си е моя, не ми дойде на ум, че ще реве за приятелчетата си, а тя реве всеки път като трябва да си ходят или я прибирам от тях.  ooooh! А стакъв мерак тръгна и цяла седмица тръпнеше от желание кога ще ходи при децата на училище.  Cry
Маги, около датата, на която нормално ти идва ли е кървенето? Аз със СОфи имах 2 пъти леки кървенета първите 2 месеца точно около датата, когато по принцип ми идва цикъла и тогава ми обясниха, че е нормално и тялото още не било възпиело, че било бременно.  Thinking Може и при теб да е така. Освен това нямах никакви други проблеми до края.
Meгън, корема е добре, само е много голям. ПРедишния път с такъв отидох да раждам. Очаквам скоро да почнат да ме питат дали термина ми е скоро. Май и при теб беше така или бъркам?  Thinking
Хайде, отивам да се плицикам и да убеждавам София колко е хубаво в PZ.

Общи условия

Активация на акаунт