Холандска тема - 33

• 32 961
  • 730
  •   1
Отговори
# 195
  • Там,където се събуждам щастлива.
Момичета, може ли някоя от вас да ми каже колко е цената на едно средностатистическо колело (велосипед) в холандия? Ще ви бъда благодарна ако някоя може да помогне с такова инфо  Praynig , че сега стягаме багажа на щерката към Холандия (ЛиоВарден) и се чудим дали да й пращаме колелото, купено в БГ, което е съвсем ново и доста добър модел. Последната информация от там малко ме притесни - имало група българи, които продавали крадени велосипеди за около 20-30 евро и нашите студенти прибягвали до техните услуги. Но лично за мен това не е решение. В крайна сметка, за да отива там една от целите е да се отдели от родната действителност и да се стреми към по-високи стандарти. Та за това ... Tired

Още една студентка в Леуварден.  Wink В Стендън ли ще учи? (те нямаха ли вече първата седмица с опознавателните мероприятия?...)
Иначе за въпроса ти: може и за 30 да намери. Втора употреба има колкото искаш. В Университета ще я насочат къде може да търси.
малко оф: Дано успее момичето да не общува само с българи. Много често явление е сред студентите в Стендън.

# 196
Момичета,извинете ме че така навлизам в темичката ви.Имаме намерение да живеем в NL ,но много се притеснявам за детето,тук завърши 8 клас,но беше подготвителен в езикова гимназия.Това означава 0 година.Ако го взема с мен кой клас ще бъде,ще изостане ли много от връстниците си.Ако някой знае ,моля да сподели.Може и на лични. newsm78

# 197
Здравейте момичета, от няколко дни съм Холандия (Хага) и имам един малко тъпичък въпрос, ще ме извините.
От къде мога да си купя по-евтин сешоар?
Ако не е много нахално, споделете кой ви е любимия магазин за пазарене на храни и домакински стоки?
Благодаря предварително  Hug

# 198
Обръщам се към вас ако може да ми дадете някакъв отговор ,става въпрос за работа -медицинска сестра съм ,говоря не много добре немски език искам да кандидатствам за работа но незнам  стрували си в холандия и имали работа за емигранти
ако може някакви сайтове или агенции някой ако е ползвал ,
Благодаря ви

# 199
Леонида, от 20 до 1000 евро  Crazy В Холандия най-много се крадат колела, може нищо друго да не ти откраднат, но оставиш ли си колелото незаключено дори и за 5 минути има голям шанс да не го намериш, особено ако е на по-оживено място в по-голям град  Grinning На мен тук досега са ми крали 3 велосипеда, хем живея в много спокойно село. Последния ми го вдигнаха от градинката пред прозореца ни, хем не беше нищо особено ooooh!
В този смисъл винаги съм предпочитала да карам по-невзрачни колела. Има много места на които могат да се купят и не са крадени, а просто втора употреба. Мисля, че 50-60 евро са напълно достатъчни за подобен скромен велосипед. Хубавите колела привличат повече вниманието и трябва винаги да си сигурен, че са много добре заключени и да внимаваш къде ги оставяш. Пък тук ако видиш студентите и учениците с високи стандарти какви колела карат  Joy
Мерси за подробната информация. Макар да не е много успокоително. Явно трябва да се подготви за всякакви случаи  Thinking Но отпадна варианта да си взима колелото от БГ. Трябва да се справи някакси на място.

Още една студентка в Леуварден.  Wink В Стендън ли ще учи? (те нямаха ли вече първата седмица с опознавателните мероприятия?...)
Иначе за въпроса ти: може и за 30 да намери. Втора употреба има колкото искаш. В Университета ще я насочат къде може да търси.
малко оф: Дано успее момичето да не общува само с българи. Много често явление е сред студентите в Стендън.
Да в Стендън. И да опознавателните мероприятия ги пропуска - жалко за което. Приятелка нейна е там вече от две седмици и подробно й разказва - голям купон пада. Много неща пропуска, чак съм изненадана колко. Това в сравнение с университетите в БГ просто не може да се сравнява дори. Но нямаше как. После ще й помага, надявам се. Ти там ли си? Може да досаждам с въпроси Mr. Green Нали знайте как са майките  Blush Wink

Milika,  благодаря и на теб. Това, че на теб не се е случвало да ти изчезне колелото е добър знак  Flutter

# 200
Писах, писах и се затри.  #Cussing out
Leonida, на мен дори и незаключено колело не са ми крали. Върос на късмет явно. В този сайт www,marktplats.nl  има много колела втора ръка, но в момента текат големи намаления  и на прилична цена може да се купи ново.
Линн,  сешоар- Blokker, цените ако не са на промоция са еднакви на всякъде, супермаркет- Albert Heijn, C 1000,  домашни потреби- пак Blokker, Maaskramer, Ikea.
Milika, и Софи е с температура от 3 дни. Що сладолед изяде. Сега и се падна. Тази сутрин видах, че има една пъпка на ръката и една на бузата, но си мислех, че е от комар (ако не са измрели от студ снощи  Crazy ). Дано да не е варицела, че както не съм карала ... а сега е много опасно за бебето. Много  Hug  Hug на Ариенката! Явно ще се наспим в някой друг живот.
Посмях се на твой гръб за колелото. Не можеш да се оплачеш,че мъжа ти не мисли за фигурата ти.  Laughing
За боядисваните коси и аз така съм чувала, но като малки редовно носехме на баба въшки и те трайно се засаждаха на боядисаната и коса, за което отнасяхме доста попържни. Та не знам, аз и както с безамониячна се боядисвам, може и  на дърти години да се снабдя с тази екстра.  Mr. Green Аз съм чувала също, че не ходели по-мръсни коси-освен да спра да си мия косата.  Mr. Green  Wink
Боби, без език е невъзможно да работиш като медицинска сестра. Как ще се разбираш с болите? Иначе има голямо търсене.
Каринка, весело прекарване в България (всеки път забравям).
Вижда ли ми се аватара?

# 201
# 202
Привет!!! Hug
Много съм доволна от гостоприемството в посолството днес.Особено мъжът(охрана ли как се води newsm78),който посреща хората.Лъчезарен,усмихнат...приказлив Simple Smile.Та оправихме бумащините.
След малко се стягаме,че на каката и е парвия учебен ден в новото училище.Да видим дали ще и хареса.
Leonida,и аз те съветвам да прегледате в maarktplaats.Ще намерите със сигурност това ,което ви устройва. Peace
Анелия,до колкото съм запозната,ще държи някъкви изпити(мисля че бяха и с преводач newsm78),да му определят нивото..и след това вече 0-ва година за езика.....ама незнам подробности.
боби_д,без език вероятността да си намериш работа като медицински работник е граничеща с нула. Tired
Мопси стискам палци,да не е шарка... Hug Hug Hug

# 203
Привет девойки Hug

Аз се вясвам веднъж на не знам си колко време, като Халеевата комета Crazy

Мопси, Милика, да оздравяват бързо малките ви принцеси Hug Heart Eyes Hug

Леонида, само да не купи краден велосипед щерката, че тук е подсъдимо Grinning
Успех със следването и Hug

Боби, освен владеенето на език, проблем е, че на българите и румънците не им е позволено да работят тук. Не знам до колко е вярно (само съм чувала), но за медицинска сестра се полага и изпит тук, т.е. не всеки може да работи като медицински персонал. Болногледачките са друга категория. Успех и на теб с търсенето на работа Hug

Linn, Kruidvat е сравнително евтин магазин за какво ли не- парфюмерия, козметика, разкрасителни ел.уреди и тем подобни. Дори и дрехи продават Grinning Другите магазини Мопси вече ги е изброила.

Картинка, дано си прекарваш страхотно в родината Hug

Меги, и аз бях възхитена от нашето посолство. Направо не е за вярване след всички негативни отзиви на други българи, живеещи в други страни Grinning Как е Елисе? Има ли подобрение след операцията?

Лека и спорна седмица от мен Hug

# 204
anelya
Не знам за кой град става дума и може би има разлика, но това е информацията, която аз мога да ти дам. Първо трябва да го регистрирате в общината. Не забравяйте да си вземете копие от формата, защото обикновено отнема около 4, че и повече седмици (зависи колко са заети) да си получите потвърждението за регистрация и BSN номера. Там на информацията като попитате за обучението на детето ще ви упътят за адрес и телефон на службата.
Процедурата иначе е следната:
1. Обаждате се по телефона и си уговаряте среща със съответния служител.
2. В уречения ден носите паспортите си.
3. Регистрират ви, дават ви списъка на училищата получаващи субсидии да обучават чуждестранни деца или имащи така наречените schakelklas, за да си изберете най-близкото до вас. Обаждат се в избраното от вас училище и уреждат среща, където като отидете подписвате необходимите документи с данните на детето и на родителите.
4. За деца под 11 г. тест не се държи. За такива над 11 г. тестът може да се проведе на място в службата или пък в училището (това нямам идея от какво зависи). Не е нищо особено, няма от какво да се притеснявате. Искат да проверят нивото по математика. До колко детето знае и знае ли въобще да чете, разбира, пише на английски...нищо особено както казах, не е някакъв супер труден изпит. Резултатите излизат след 5 дни.
В съответния schakelklas детето прекарва минимум 1 година. Изучава езика - да говори, пише и разбира. На края на годината, ако резултатите са му добри и учителите преценят, че е готово - може и да се премести в нормално училище, но може и да се наложи да изкара и втората година там. Не е възможно обаче да учи повече от 2 г. в schakelklas.
Обучението е безплатно. Плащат се само някакви дребни суми от порядъка на 30-50 евро годишно (в зависимост от училището) за извън класни дейности - посещение на музей, зоологическа градина и т.н.
Книгите, които им дават стоят в училище през времето, когато са в тези специални класове.
Иначе системата на обучение е доста по-различна от българската, за да се каже точно след това в кой клас ще е детето.

Мопси искрено се надявам, че не е шарка!!!  Confused Дно всичко да е наред! Hug

# 205
  • Nederland
Привет на всички  Hug
Мопси, и аз стискам палци да не е шарка Praynig
На всички болни дечица - бързо оздравяване.

Боби, И според мен без владеене на холандски и без работно разрешително шансовете граничат с нула. А за нас българите, както и за румънците ограниченията ще бъдат валидни поне още две - три години.
Все пак има и вариант работодателя да ти уреди работно разрешително, но процедурата е доста дълга и сложна и в твоя случай би било възможно само ако има наистина нужда от медицински персонал, както и, ако няма други подходящи кандидати - холандци, както и и граждани на други държави от ЕС, за които не важат ограниченията на трудовия пазар.
Ако все пак решиш да си търсиш работа от БГ можеш да погледнеш в тези сайтове - www.werk.nl или www.tempo-team.nl и други подобни. В първия повечето обяви са подадени от т.нар. бюра по труда, но има и обяви, които са директно от фирми, търсещи персонал. В твоя случай - търсиш болници примерно и се свързваш дрирекно с тях. Информацията в сайтовете обаче е само на холандски и не знам как ще се справиш с езика.
Не гарантирам, че имам пълна информация по въпроса, може и да греша някъде, другите да ме поправят. Това са моите лични впечатления от търсене на подходяща работа в Холандия, но не и на всяка цена.
Пожелавам ти успех в търсенето и ако наистина си решила, че искаш да се установиш в Холандия не губи време и започвай да учиш езика Simple Smile

# 206
Благодаря много ,сте мили и отзивчиви ,наистина доста трудно се оказва, когато разбираш езика" тогава е друго
Но мисля че има вариянти не всички които заминават говорят много добре .А за болногледач  как стоят нещата
Извинете че ви занимавам но желанието ми е силно

# 207
  • Nederland
Извинете че ви занимавам но желанието ми е силно

И моето ама засега си стоя в София и уча холандски...пардон...нидерландски Mr. Green
Не го приемай лично, но аз наистина силно се съмнявам да стане без да говориш достатъчно добре езика.
Успех!  newsm10

# 208
Който го е откраднал да го връща веднага. Simple Smile))
Leonoda, сега видях, че съм изпуснала едно а в сайта. www.marktplaats.nl
Боби, щом знаеш малко немски по-добре опитай в Германия. Имах съседка в България, която замина като болногледач (беше мед. сестра). чрез Бюрото по труда. Без език не може и като болногледач. Нали трябва да може да контактуваш с болните.
Мегън, как е Елисе?
Мерси за пожеланията момичета. Аз нещо вдигнах Т, но поне Софи няма повече пъпки за мое успокоение.

# 209
Eх,че за хубави неща си говорите Rolling Eyes шарки,въшки,температури.....
Мопси,стискам палци да не е шарка,макар,че се съмнявам да не си я преболедувала  newsm78.И моята майка се кълнеше,че не съм я изкарала,а когато детето ми я изкара и не се разболях-лекарката ми обясни,че  съм я прекарала много леко и не са я индентифицирали навремето  Mr. Green ,няма друго обяснение....От опит и от лекар знам,че пъпчиците при шарката се появяват по главата най-напред-това е най-сигурния признак,че става въпрос за шарка,а не за обрив или нещо подобно.
За въшките е вярно,че не обичат "мръсни " коси-слагайте гел,пяна и лак за коса и ще ви подминат.
Меган е споделила добрите си впечатления от посолството,и аз съм със същото мнение,само да добавя за тези,които решат да отидат направо,без да се обадят предварително,че до 15.12.2009 посолството е на този адрес :The Hague 2517 JJ, Alexander Gogelweg 22,след това се връща на стария.
Боби,това,което си завършила в България и имаш квалификация мед.сестра-тук не съществува и не се признава-просто различна здравна,образователна и т.н. система.Така,че когато стъпиш на територията на Холандия - идваш без образование-ти сама си отговори на въпроса какво може да работиш.Тук и добрия  ( а и не чак толкова добър  Wink ) английски е достатъчен да се оправяш,но за работа ти трябва перфектен,ако работиш в компания,за която е задължителен.
Тук няма ,или поне аз не съм чула да има практика да се гледат стари хора,както в Италия,Испания или Гърция.Много медицински сестри заминаха за Англия като помощен персонал в старчески домове и то с подписани в Бг договори.Провери тези възможности.
А работно разрешително  в Холандия се получава само чрез работодател и по никакъв друг начин.....
А аз да се оплача-налага се да работя в събота до обяд..... Cry,е ще имам свободен  предиобед през седмицата....ама хич не ми е кеф...Дъщеря ми нещо мрънка,не е доволна....тя е малко амбициозна  Embarassed и явно и е трудно в 3-та група и се дразни,че не е първа,че допуска грешки....май аз допуснах грешка,че я назорих да премине в по-горна група,все пак само 4 месеца ходи на училище.Утре специално ще отида да говоря с учителите и да решим какво е най-добре.Не ми харесва,че е изнервена и то за една седмица в училище !
Лека вечер на всички
Меган спите ли вече спокойно?

Последна редакция: пн, 31 авг 2009, 21:07 от kate.t

Общи условия

Активация на акаунт