Холандска тема - 33

• 32 972
  • 730
  •   1
Отговори
# 420
Mopsi, Megan - успях да я направя пустата му питка. Мыжо донесе бяло брашно и като стана в 22.00 половината  я излапахме наведныж с масло и сирене  Laughing и казва " покрай теб се е видяло аз гладен няма да остана"  Joy Аз пырво быркам всичко малко с миксера, като за по-лесно слагам всичко течно пырво в купата, а най-накрая брашното (по-добре е да се бырка с лыжица, обаче ме заболяват рыцете),все едно се прави кекс и така месенето е много лесно. После се меси малко на плота. След това се разточва с точилката да стане около половин саниметыр тестото, маже се с разтопено масло цялата повырхност( или кисело мляко за по диетично), навива се на руло, реже се на парчета и се подрежда в тавата. Не е никак сложно, но малко обыркано звучи като го обяснявам. Ако не ви плаши по-горе описаната процедура, моге да дам и сыставките на питката. То сигурно има много варианти, аз гледам да я правя по-лесно откым быркане.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2009, 09:51 от Илче

# 421
Хайде, давай, давай. ТО се в видяло, че ще се уча на дърти години да меся пити.  Laughing Не звучи много трудно, ще пробвам да бухма всичко в кухненския робот.
Оставих СОфи във VVE групата, но ми направи впечатление, че са същите деца.  Thinking Само имаше още една стажантка- 2 учителки и 2 стажантки на 10 деца, няма да страдат от липса на внимание.
Тони, защо така с холандския? Провери ли ги Ноорд студео. Има и още едни, някъде около Плиска бяха, но в момента не мога да се сетя  за името. Наистина, обаче като стигнеш едно определено ниво, вече няма добри курсове, евентуално индивидуални уроци.  Аз ходих около 2 месеца на такива, но аз съм малко на стадния прицип и ако не съм в група, губя интерес и стимул да уча.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2009, 10:38 от Мопси

# 422
и да искам питката не мога да я направя - не мога да меся и това си е. Не, че съм пробвала де Joy
шЪ чакам мама... сега диетувам като дойде, месец да се угоявам псоле пак на диета Crazy

Дечко снощи се събдуди в 3 , взехме го при нас и до 5.30 ни изнася концерт -  мамаааааааа, папаааааааа, мамааааааа, папаааа и от време на време се включва някоя резачка, " бе, ти няма ли да заспиваш" Crazy . Е, накрая заспа, ама тази сутрин в 7 едвам отвори очи и дори не закусва... добре, че  му обяснявах как ще го чакат децата и даскалката Mr. Green Въпреки, че ми се спеше ужасно и доста се изкушавах дали заради запушения му нос да не си останем да похъркваме сладко-сладко Crazy

И май не сгреших, че го закарах, понеже имаше нова играчка -  дървено влакче с многооо вагони и  сглобяеми релси! и естествено дечко с боен вик "дин дън" се завтече към него, и госпожата дори не поздрави Whistling , другите деца акто видяха и те нападнаха играчката, а нашия в центъра щастлииииив Party Party

Обясниха ми, че това е нова играчка, на седмица-две разменяли играчки с някаква друга ПЗ, за да не се отегчават децата- много добра идея според мен Peace

# 423
  • Nederland
Мопси, проверих и в Норд Студео, но в момента няма подходящо ниво там. Иначе учителя е белгиец, не знам дали това ще е добре за нашето произношение но за момента това е единствената възможност. Лошото е, че мацките от старата ми група по холандски от ИЧС биха отбой като чуха цените в Норд Студео - 290 лв. но само за 40 уч. часа. И сега аз на практика трябва да чакам  да се сформира група с подходящо  на моето ниво. Нашата учителка от ИЧС ни прецака точно в последния миг, вече имаше група и бяхме и платили и тя ни обяви, че заминава за Белгия за неопределено време. Просто сладурана #Cussing out
А там вече бяхме изкарали до ниво А2 /300 часа/.
Аз сега съм решила като дойда да си потърся някакъв подходящ учебник, най-вероятно втория на CODE и да продължа сама. Но и аз съм на принципа, че групово е по-лесно и по-мотивиращо.
Е и аз се оплаках. Simple Smile

Звезди, твоят син с характер! Simple Smile Hug

Приятен и слънчев следобед на всички. Simple Smile

# 424
Toni_NL благодаря  Hug и дай боже!
Че то това са ИЧС и Норд Студео дето могат да ти хванат декиш (не знам до колко научаваш обаче).  Аз също не мога сама да уча език  Confused, чета пиша бриша и като няма с кой да правя упражненията или да практикувам и тц, отива в подсъзнанието. А, иначе мога да ти предложа (и на всички останали, разбира се) имам IJsbreker 3e editie и Rosetta Stone 1,2,3, ако върши работа и ти се занимава сама, зависи и от нивото на езика до което си достигнала.

Лелеее Илче с твойта пита с масло и сирене цяла сутрин са ми текли лигите и накрая закусвах филийки с масло и сиренце (не е същото, ама и аз като Хитър Петър да се облажа от въздуха)  Mr. Green. Баба ми  я прави същата   chef понякога слага сиренцето вътре, лесна е, но мен по месенето ме няма въобще! Друго квото щеш ме карай само да не меся  Laughing.

# 425
Тони-Коде 1,2 и 3 са много хубави учебници.Научаваш не само езика, но и доста за страната,културата и порядките в обществото.Аз съм учила по тях,последната част беше много трудна,но след нея най-високото ниво в Лайденския курс по холандски ми се стори много по-лесно точно,защото от Коде 3 имах много добра подготовка- С1-С2.
Защо не се обадиш в Холандското посолство в София да попиташ за курс?Може да имат нещо организирано.

Илче, само чакам да стане петък и да ни е свършил хляба и ще омеся твойта питка със сирене.
Имам машина за хляб,но никога не съм я ползвала, не съм много по хляба.

Звезди-и Себастиан често ни пее нощем,но не го вземаме,че като има публика съвсем не спира.

# 426
Звезди-и Себастиан често ни пее нощем,но не го вземаме,че като има публика съвсем не спира.
Joy Joy Joy

Звезди, Картинка, развеселихте ме Hug

И аз имам машина за хляб и в началото голям ентусиазъм беше да пека хляб. Сега само събира прах Blush
Но за месене съм я ползвала, че не си падам по месенето Rolling Eyes Има една болярска питка (на Биляна) в готварския, страшна вкусотия yes НО в темата за питките не влизам, че там е опасно. А сега за Коледа баба ще направи питките Heart Eyes

Меги, при вас ще бъде весело за Коледа Hug

# 427
Илче, запретнала съм ръкави и чакам рецепта.   food002
Тони, аз като ходих в Нордстудео, учителката (и собственичка на школата) също беше учила белгийски, но беше работила една година за да си оправи произношението. Може този белгиец и него да са го накарали да работи над произношение.  Laughing Иначе наистина са скъпи, в сравнение с останалите школи, защото часовете са малко.
Звезди, довечера да няма пак концерт пуф-паф , пуф-паф ту -ту.
Софи почна и тя да прави често набези към нашето легло. Взима си де що има по леглото и идва, седи жално на вратата и казва-иска в голямо глото (леглото). После като се намести, защото на мен сърце не ми дава да я върна обратно, почва да се върти и да ни бута, на мъжа ми каза -  aan de kant, a на мен- мръдни малко и след като се върти половин час заявява, че иска да со ходи в малкото глото.  Crazy
Днес, цял ден ръми. Отиде си лятото.  Sad

# 428
при нас концертите са рядкост Rolling Eyes
 и като го вземем при нас венднага си млъква, задъвква ми косата( буквално, вече направо пощурявам като посегне към нея) и ляга напреко т.с. ние с мъжо се крепим на ръбчетата... Crazy

Мопси

видя трамвай... и те нали един специфичен звук дрън-дзън и оттогава  на всичко по релси вика дън дън... та концерта да е най-много на дън дън Mr. Green

ох, с тез питки, сега ще чакам мама с нетърпение да ми замеси Flutter

# 429
Току що се врыщам от работа и сядам да пиша за питката. продукти:

1 кг брашно
1 кубче мая - 42гр ( пробвала сым и с сухата мая, но нещо не ми бухва много питкта)
400 мл течност (200мл прясно мляко+200мл вода), може и само мляко
1суп.л. захар, 1 1/2 суп.л. сол
3 яйца

Разбырква се водата+мляко (леко затоплено)+_мая+захар+малко брашно в купичка. В голяма купа се разбыркват яйцата+ слага се горната смес+сол+брашно колкото поеме. На плота се доомесва с още малко брашно да стане мека питка. С точилка се разтила на около 0.5 см тесто ( като за пица), маже се с разтопено масло (или кис мляко с малко сода). Навива се на руло. Нареждането на питката (най-приятната част) - от двата ыгыла се отрязват по едно парче и се слагат в средата на крыглата тава. После се реже рулото на квадрати ( например 4 прыста дебели) и всеки квадрат на половина да се получат по два тригылника от всеки квадрат. Триыгылниците се подреждат в тавата около центыра в крыг (като аз оставам място между тях, че доста бухват). Красиво е триыгылницет да се слагат с меката част нагоре, така като се опече е много ефектно. После чакам питката около 20-30 мин да бухне (понякога я слагам в леко затоплена фурна за по бырзо)., маже се с яйце отгоре и хайде выв фурната.

Ако не ви се занимава с реденето, може рулото да не се реже , а да се навие в тавата, може да се сложи сирене.

Приятен апетит   chef Hug

Последна редакция: вт, 29 сеп 2009, 19:53 от Илче

# 430
малеееееееее колко вкусно изглежда питката  chef

Да се оплача... боли ме гърло едвам преглъщам!
От 2 дена ми се гадеше нещо и мъжО ме носеше на ръце Crazy... и преди малко акто му казах, че ме боли гърло и шъ умиргам  той: ъъъъ това ли било Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 431
Илче-много хубава питка,ще я сънувам .

Звезди- тази сутрин Себастиан се събуди много горещ и не го заведох на гимнастика,дадох му панадол  сега е легнал на дивана и се е завил с едно одеало-значи наистина не се чувства добре.
Доста деца в училището подсмърчат и кихат,вероятно е прихванал нещо от там.
И на мен ми е едно такова,неособено добре, а днес имам среща с една бременна приятелка,трябва да и дам нещо.Сигурно само ще отида,ще и го дам и ще си тръгна,защото ще съм с малкия, а не ми се иска да я заразим.Няма как да отложа срещата-тя замианва за Бг.
Дано бързо ти мине.
Ей това време нито топло нито студено е много коварно,много вируси се разхождат.

# 432
аз бях убедена,ч е малкия е настинал... ама явно сие  вирус1
да оздравява малкият! Hug

# 433
Добре, че не видях питката снощи! Сигурно нямаше да мигна!  Joy Утре ще се пробвам. Първо трябва точилка да си купя.
Звезди, кака така ти дъвчи косата?  Laughing Да не подстругвам снахата тогава!  Laughing
Развали ни се миялната и съм съкрушена. Дано да я оправят бързо, че хич не ми се мият чинии на ръка.  Crazy Съседката се смили над мен и ми помогна с миенето и подсушаването, но беше възмутена от начина ми на миене на чинии и разхищение на вода!  Joy  
После ходихме на шопинг и се боядисахме дружно.
Звезди, прополис ако имаш. Аз съм се запасила с Проповит Ц и при първи симптоми почваме да смучем всички. САмо дето Софи си мисли, че са бонбони и иска винаги още едно.  Crazy
Аз и да чакам и да не чакам мама, то тя е точно толкова кулинарка, колкото аз. Никога не е правила питка, та по вероятно е аз да я омеся. МОже да я изненадам за Коленда. Сигурно ще мисли, че съм я купила отнякъде (тя така прави като и трябва пита  Mr. Green )

# 434
Здравейте момичета,отивам да плувам,а като се върна,ако още дишам  Mr. Green ще меся  Shocked питката на Илче....
Съвсем ме пощурихте с това готвене  Twisted Evil,не че има недоволни вкъщи,ама да не взема да задобрея много и мъжа ми да спре да готви  Rolling Eyes-това ме притеснява  Mr. Green
Да оздравяват всички болни мами и дечица   bouquet
Хубава вечер на всички

Общи условия

Активация на акаунт