Холандска тема - 33

• 32 888
  • 730
  •   1
Отговори
# 60
Днес мъжа ми си взе почивен ден и бяхме на плаж.Абе,да ви кажа,чудя се как издържат хората по две седмици на море?Аз се припотих поне десетина пъти,хем бях под чадъра и се наливах с вода,за да не изсъхна в този топлик.и само от веднъж вече имам тен като циганче.Ако някой много ме мрази може да ме прати на море-умряла съм за няколко дни-пясък ми влиза навсякъде,колкото и да се мокря в морето все съхня бързо после и пак се потя,отделно даже в хладилната чанта всичко беше станало на чай,но най-трудно ми беше да дишам толкова горещ въздух.

Преди няколко години,когато мъжа ми ми предложи да се оженим, точно думите му бяха"В Холандия дъжд и вятър колкото искаш,много ще ти хареса."Щом пристигнах се почнаха някакви ненормални горещини и аз го обвиних,че ме е излъгал.По същото време в Бг имаше наводнения от дъждовете и беше доста студено лято.

Не мога на топло, аз съм топена в ледено езеро в Сибир като бебе,от студ не ме е страх,настинки не ме ловят,обаче щом стане повече от 20 С почвам да изплезвам език.
За сметка на това мъжа ми е ужасно зиморничав-все ме завива преди да отиде на работа и аз се будя плувнала в пот и с усещането,че има пожар.Детето прилича на майка си-правим си страхотни разходки зимата в студа,всеки ден  е навън,когато е студено,просто е по-дебело облечен.В училището първите няколко дни го прибирах целия червен,почнах да го водя по къс ръкав и му беше по-добре.

Отне ми около година да се науча как да се обличам в Холандия.

# 61
Добро утро!

Картинка, аз ходя да море за да обикалям нощем барове и кръчми.  Mr. Green Сега със Софи ходихме само сутрин на плаж и след 17 часа понякога. То тя и без това спи от 13.00 до 16.30 .
 И мен мъжа ми ме завива всяка сутрин, особено сега пък като съм бременна. А бяха времена когато ме отвиваше.  Crossing Arms

С тоя език са им толкова промити мозъците на всички. Чудно ми е как интелигентни хора може да разсъждават така. Ясно е, че дву -три езичието не е проблем, а напротив.  Като кажат пък- има турци и мароканци, които живеят 20 години и не са научили езика ми бъркат в здравето, а ти примерно как добре говориш. Ами нито съм туркиня, нито мароканка (с  цялото ми уважение към двата народа, станали нарциателно за неграмотност), нито съм неука, нито неграмотна и т.н. И такава ниска база за сравнение ме обижда.

Свекича ми омъкна руколата. Много грозно разстение и се сторило. А като дойде иска да рупа. Сега пак ще садя. Ние бяхе основните снабдители на цялата улица.
Милика, къде се губиш?
Звезди, няма да ми пуснат. Приятеката ми, която също е бременна е питала и са и казали, че много трудно би се открило дъра-бъра и т.н. ...а бе знаеш ги кви са и че не било толкова опасно за бременни. На мен не ми звучи така, ама ще се нядявам да не се заразила и да не е заразила мен и Софи, че ние едно прегръщане и целуване му ударихме (тя е италианка) .

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 10:09 от Мопси

# 62
Ох, мен пък ми дай на моренце-е-е-е  grinning039 И мъжа ми е луд по морето, а и малките, сега като видят море по телевизията и искат да се събличат да се къпят, почва едно дърпане да дрехите  Joy

С тоя език са им толкова промити мозъците на всички. Чудно ми е как интелигентни хора може да разсъждават така. Ясно е, че дву -три езичието не е проблем, а напротив.  Като кажат пък- има турци и мароканци, които живеят 20 години и не са научили езика ми бъркат в здравето, а ти примерно как добре говориш. Ами нито съм туркиня, нито мароканка (с  цялото ми уважение към двата народа, станали нарциателно за неграмотност), нито съм неука, нито неграмотна и т.н. И такава ниска база за сравнение ме обижда.

Някаква фобия имат сякаш  ooooh! Мен ми е омръзнало да ме питат защо не говорим вкъщи на холандски. Ами как си представят човек да не говори вкъщи на родния си език. То и заради подобни препоръки после турци и мароканци говорят точно с един невероятен акцент, как могат да научат правилен холандски от майките си, за които е чужд език  Confused Да не говорим, че в Ротердам бяха предложили да се говори задължително на холандски на обществени места, честно казано точно подобни намеци и мерки само засилват един вид отрицание. Насила хубост не става.
Като взема и себе си за пример много по-лесно и с по-голямо желание научих италиански в Италия, където никой никога не ми е натяквал колко е важно да говоря италиански  Tired Мъжът ми още се смее как при раждането отвърнах малко троснато на акушерката, защото взе да ме пита как ще уча децата на холандски  Close Ами аз току що съм родила две бебета, седя и чакам да притогвят операционната, защото губя доста кръв и трябва да ми вадят плацентата, а тя взела да ме пита как ще уча току-що родените си деца на холандски, защото докато се опитвам да кърмя едната й говоря на моя си език. Ами отговорих й, че нямам никакво намерение да ги пращам на училище тук Twisted Evil
Ето и днес една позната ме пита не говорим ли вкъщи с децата на холандски. Тръснах пак дългото обяснение как специалистите съветват децата на научат първо майчиния си език, който е най-добрата основа за изучаването на други езици в последствие. И как понеже и двамата сме чужденци е малко странно да си говорим вкъщи на холандски помежду си. Също така децата учат езици много лесно и е много по-добре да ги учат от местните. И после завършвам с дежурната фраза дали на тях би им било естествено да говорят на детето си на чужд език, без да го научат на майчиния си. Всеки път се съгласяват с мен, но просто си личи как им е насадено определено виждане  Tired

# 63
Фата Моргана, ти ме разби с историята за раждането.  ooooh!
А бе и мен ми се ходи пак на море.

# 64
Фата Моргана, ти ме разби с историята за раждането.  ooooh!
А бе и мен ми се ходи пак на море.

Мопси
Голям съм заплес и чак сега видях, че и ти си чакаш второ!   bouquet Желая ти всичко да бъде наред и те спохождат само радости и щастие!

# 65
  • Там,където се събуждам щастлива.
Maggy77,
Ако си с намерение да оставаш да живееш в Холандия, най-добросърдечно ти желая да се замислиш за различията при културите, толерантност и подходи към страната, в която си. Само + ще ти донесе.

# 66
Magy, мерси.  Ти намери ли си акушерка?

# 67
Maggy77,
Ако си с намерение да оставаш да живееш в Холандия, най-добросърдечно ти желая да се замислиш за различията при културите, толерантност и подходи към страната, в която си. Само + ще ти донесе.

Kalinka
Мисля, че НЕ си ме прочела правилно Simple Smile...а, относно толерантността към различията в културата смятам да съм дори и в повече Simple Smile след като семейството ми е с мулти културна разлика Grinning
Но искрено ти благодаря!

# 68
Magy, мерси.  Ти намери ли си акушерка?

Мопси
Още не съм, защото се прибираме на 15 Август, но мисля да не губя време и веднага седмицата след това да отида при GP- то и да си намеря. Това ми се вижда най-оптималния вариант. В смисъл поне да е близо до нас. Хубавото, е че в близост си имаме и 2 болници, ама на да видим! Преместихме си къщата в началото на юли (леле колко кашони премъкнах нагоре и надолу по тия стръмни стълби без да знам, чак не ми се вярва, че съм била в това състояние) и тоя квартал нищо още не знам, та къде другъде да търся?!

Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:14 от Maggy77

# 69
  • Nederland
Най-после и за мен идва дългоочакваната ваканция Grinning
Весело лято момичета и приятен път на тези, които се връщат обратно.
Мопси, как си? Не се притеснявай излишно, всичко ще е наред. И на теб и на Маги - лека бременност.
До скоро момичета  и забавлявайте се Hug

# 70
Toni, мерски! Весела ваканция, изпълнена с много палави приключение.  Wink
Маги, питам, защото вчера в едно списание поаднах на този сайт www.knov.nl , Има адреси на практики по ПК, адрес и т.н.
Аз пък и с двете бременности ходех интензивно на сауна с половинката.  Mr. Green Явно на нас ни действа забременяващо. За носенето, уфф не знам. Аз си мъкна Софи, просто няма как. Ако не друго, поне на столчето на колелото я слагам по няколко пъти на ден.

# 71
Toni много благодаря, а на теб една великолепна ваканция и прекрасни мигове!
Ауууу Grinning супер Мопси, страшно ти благодаря!!!
Ххахахахаха Grinning сега като го каза за сауната Grinning и се замислих, ами то и предишния път с малката така падна едно влачене и боядисване, чистене, химикали...мани мани...бях се ошашкала...явно на нас пък местенето и ремонтите...тц тц тц.
Трябва все пак да внимаваш. Предполагам Софи си е голяма и тежи вече. Говори й, много й говори и й обяснявай всичко което се случва, и че мама не може, а и за бебето не е добре. Децата разбират прекрасно стига да им се обяснява, като на възрастен Simple Smile.

# 72
Здравейте и от нас! Ние се завърнахме от морето(засега), Ани беше много щастлива,цял ден киснеше в морето и малък бебо го поокъпахме! Изобщо забавно беше!

Сега идва ред и на въпроса ми: В Хага живеехме с други хора,договорът за квртирата е на тяхно име,сега си търсим самостоятелна квартира,но те са толкова "усложливи",че не ни дават никаква информация! Понеже незнам холандски,а на английски не намерих инфо искам да ви питам за изискванията за доход и брой стаи и изобщо всичко,което се изисква от общината за сключване на договор!

Дано съм обяснила правилно,предварително благодаря! Hug

Приятна почивка на всички отпускари Peace

# 73
Тони-весела ваканция!

Мен вчера ме метнаха в АХ с 15 евро в сметката.Купих повече дребни неща и на касата ми се стори малко множко,но чак у дома погледнах касовата бележка-написали ми бяха няколко неща,които не съм купувала.Това ще ми е за урок.Но вчера хлапето искаше да ми натиска копчетата на пин-апарата и бях заета да си опазя картата от блокиране.

Маги-аз на едно събиране най-спокойно попитах-ама вие сте на събрание, ние да не пречим?А то се оказа,че рожден ден празнували.
Холандците трудно заговарят непознати и обичат да задават лични въпроси,но приемат и съвсем нормално отговор от рода на "Не е твоя работа"," не искам да кажа," " няма да кажа" и "не".

За езика-докато ходих на курс миналата година учихме за Десетте правила на Бреда и Ротердамския код.При всички случаи не е възпитано да говориш на език,който останалите не разбират, а по някаква причина се намирате в една и съща стая,например.Аз имам две приятелки-испанки, и двете са юристи,когато аз съм с тях никога не говорят испански помежду си,защото аз съм там.Няколко пъти съм им казвала,че ги разбирам,но въпреки това те са сметнали за неучтиво да не говорим помежду си език, на който всички можем да се изразим еднакво добре -говорим си холандски,понеже на курс по холандски се запознахме.
Някак не върви да говориш ня друг език на улицата,когато сте само българи или само руснаци.Обаче,когато хората не говорят един общ език е кофти.Аз все превеждам,превеждам и се моля тези,дето не разбират руски,английски,холандски или някой друг език,да вземат да го понаучат поне толкова,че да разбират за какво става дума.
Колкото и да е неблагозвучен и грозноват,на мен холандския ми отвори много възможности и врати,откакто го научих достатъчно добре,за да споря,да се карам и свободно да изразявам несъгласие или съгласие.Това не означава обаче,че при първа възможност не говоря някой друг език-например с приятели-чужденци,които не говорят холандски, но аз говоря техния език.
Покрай сина ми по заниманията и училището също много ми помага факта,че говоря холандски и виждам по-различно отношение,отколкото към родителите,които нито холандски,нито английски говорят,нито някакъв друг западен език.
Дори отношението на мъжа ми се промени в положителен смисъл,откакто говоря холандски.Преподавателят ни в Лайден ни предупреди,че отношенията се променят,когато научиш езика на партнъора,аз не му вярвах,но го усетих сама.Сега много цветисто мога да обясня как се чувствам,какво не ми харесва и кое не бих позволила.Сега мъжа ми казва,че понеже никак не харесвам езика,никога не е предполагал,че ще го науча и сега понякога и на него му е трудно,защото аз се чувствам много по-свободна да се справям с намеренията си без него.А свободата е много,много хубаво усещане.

# 74
  • Там,където се събуждам щастлива.
Картинка,
Много ми хареса написаното от теб.

Общи условия

Активация на акаунт