Холандска тема - 33

• 32 896
  • 730
  •   1
Отговори
# 75
  • NL
Тук съм Мопси,чета ви.Радвам ти се за бебока.Как е голямата госпожица?
Картинка,честит рожден ден на патерици.Всичко най-добро ти пожелавам  bouquet.
За езика смятам,че щом съм приела тук да живея е редно да се съобразявам с другите около мен.Затова на обществени места говоря с детето само на холандски а в къщи помежду си и говоря на български.Вървят и двата езика засега добре.

# 76
Милика,благодаря!Ти къде се изгуби?Къде прекарваш лятото?Как е детенцето?

# 77
Еее, появи се най-после Милика!  Hug Добре е Софи, няма търпение да се роди бебето. Дано да е все така ентусиазирана до края.
Как е Ариенката?
Маги, обяснявам, но ми става жал понякога, а и на колелто няма кой да я качи. Като си помисля после как ще нося  предимно бебето- сърце не ми дава и сега гледам максимално да и угаждам.

Картинка, съгласна съм с казаното от теб, но ние в случая говорехме за децата ни и мисля, че там нещата стоят малко по-различно. Аз дойдох с добър холандски и въпреки това слушах за мароканците и турците как за 20 години не научили нищо. То се явяваше един вид комплимент, но както казах и в предишния си пост, базата за сравнение ми е ниска. Е някои са по-мили и ми казват, че имам таал кнобелче (да не съм толкова негативна в събота  Wink ) . Дразнят ме и от консултаци бюрото като изкарват едва ли не , че двуезичието вреди на детето. А като чуят за триезичие (ние бяхме вмъкнали и немски в началото) им настръхват косите. Ние сме записали Софи в училище с усилено изучаване на английкси още от 1 група и дори за това от КБ си позволиха да кажат, че сигурно ще и е трудно и няма да може да се справи с толкова много езици, а пък все си мисля, че родителите са тези, които определят.

Последна редакция: сб, 08 авг 2009, 11:01 от Мопси

# 78
 не си спомянм дали разказвах как на последната консултация се"бих" с госпожата относно  говоримия език  Mr. Green
 при положение, че Ерик дори не е проговорил все още Twisted Evil

и в крайна сметка напоследък дечко се опитва да се включва в разговорк( повече с 2-3 буквени думички)... и то на холандски Joy

и честно казано съм адски изненадана, понеже очаквах че ще дръпне с българския език...
 Rolling Eyes

вече няколко пъти го хващам, че думи близки по звучене, не ги различава... например ушенца и оченца... Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 08 авг 2009, 18:28 от звездичка

# 79
Мопси-на мен точно в консултацията,когато правиха първия тест на бебето дали чува добре, ми казаха да му говоря на моя майчин език,за да научи и двата езика.Вероятно сте попаднали на някоя ксенофобка,която няма опит с дву- и три-езични деца.Аз отидох със свекърва ми,понеже тя беше много изплашена,че щом говоря на бебето на български няма да научи холандски.Когато чу какво и каза логопеда,който прави теста,колкото и да не и харесваше казаното,се съгласи,понеже жената логопеда беше холандка,учила в Холандия.

Личният лекар на Себастиан ме попита още,когато го записах при него"Вие нали му говорите на вашия език?"Като му казах да, той само се зарадва и каза,че било голямо богатство детето още от малко да расте в многоезична среда и да знае още поне един език като роден.Самият лекар е наполовина китаец,майка му е холандка и той каза,че ужасно съжалява,че не са ми говорили китайски като дете,за да го знае сега.

И моето дете казва някои думи неправилно,например вместо Пинокио казва Пиконио или само Покио.Сега,когато е на 3 мога да поискам да му дадат бележка за логопед.Аз самата съм ходила като дете и сега искам да си заведа и детето-много интересно е да издаваш различни звуци и е като игра.

Себастиан проговори чак след две годишна възраст.Сега говори холандски много,прави дълги изречения и може да разкаже приказка.На български разбира всичко,но не говори,освен някои думички.Нямаме българчета,с които да играе редовно.Всичките му приятелчета обаче са двуезични.

Аз съм дете от смесен брак,мъжът ми също и затова писах толкова много.Попадала съм на всякакви хора,какви ли не глупости съм чувала,една учителка в детската градина даже беше казала на майка ми,че имам аутизъм,понеже не отговарям на децата,когато са ме питали нещо.От двата езика и култури съм си избрала тези,които на мен ми харесват и мога да ги разбера.Предполагам,че и детето ми ще направи така.

# 80
Мен така ме стреснаха в консултацията... моят Александър ще стане на 2 годинки през септември, ама още хич не му се говори;
само няколко думички и това е, повече не ще, а иначе разбира доста.
Та в консултацията ми казаха само на холандкси да му се говори, сега и лека нощ не смея на бг да му кажа;((

# 81
Ами Картикна и при Софи проблема беше, че на две години не говореше като едноезичните деца. Бръщолевеше нещо, но никой не и разбираше. Само отделни думи. И решиха, че има проблем... Иначе я караха да прави разни неща и се убедиха, че разбира, но не искаше да говори. И от там тръгна всичко. Сега ще ходим на контролен преглед дали е проговорила.  Crazy Иначе и нашия личен лекар не смята, че има проблем.
Вече забелязвам, че почва да прави разлика между езиците и да говори с мен само на български, а с баща си на холандски. Бърка ги естествено и говори доста бебешки за възрастта, но аз винаги и повтарям правилното изречение на български. Уфф, много сложно било.  Crazy

Калина, както виждаш никое от децата не е проговорило преди две, та си му говори спокойно на български и не им се връзвай.

Ред гърл,  изискването за доход не го ли пише в самите обяви за наем? Мисля, че беше максимално  1/3 от дохода.

Последна редакция: нд, 09 авг 2009, 13:06 от Мопси

# 82
Ами Картикна и при Софи проблема беше, че на две години не говореше като едноезичните деца. Бръщолевеше нещо, но никой не и разбираше. Само отделни думи. И решиха, че има проблем... Иначе я караха да прави разни неща и се убедиха, че разбира, но не искаше да говори. И от там тръгна всичко. Сега ще ходим на контролен преглед дали е проговорила.  Crazy Иначе и нашия личен лекар не смята, че има проблем.
Вече забелязвам, че почва да прави разлика между езиците и да говори с мен само на български, а с баща си на холандски. Бърка ги естествено и говори доста бебешки за възрастта, но аз винаги и повтарям правилното изречение на български. Уфф, много сложно било.  Crazy

Калина, както виждаш никое от децата не е проговорило преди две, та си му говори спокойно на български и не им се връзвай.

Ред гърл,  изискването за доход не го ли пише в самите обяви за наем? Мисля, че беше максимално  1/3 от дохода.

Мопси, направо си отдъхнах, като прочетох как е било при тебе.  На консултацията/и това беше преди 2 месеца, тогава малкото бе на година и 6 месеца!!!/ ни изкараха акъла, трябвало вече да говори, да го следим, можело да има нарушения и т.н... та от тогава само на холандкси се говори вкъщи

# 83
Мопси точно там го прочетох и затова се породиха тези въпроси,досего мислех,че отиваш,плащаш си предплатата,подписваш договор и се нанасяш,както е в Бг. Ама май е по-сложно newsm78
Благодаря за инфото! Hug

# 84
Калина,не се притеснявай, двуезичните деца проговарят  по-късно,понякога чак след третата година, но и на двата езика.
Педиатър в нашто консултаци бюро е една татарка ( Hug),която тук е учила медицина.Тя ме посъветва да казвам/показвам винаги,какво може да прави детето ми,когато го водя на консултация и не е тя на работа.Последния път демонстрирахме със сина ми как познава цветовете,различните геометрични фигурки,животни и даже песничка пяхме.На два езика.Общо взето, аз гледам на тези прегледи като на представление.

В холандския лекарски протокол,който използват за едноезични деца пише,че ако детето не може да посочва определени предмети от ежедневието може да има някакво нарушение на говорния апарат или недостатъчна стимулация в отглеждането.Има значение ходи ли детето на креш,общува ли с други деца.

След няколко месеца си идва една приятелка-лекарка ( и тя педиатър) и ще пусна тук самия протокол.Може да е от полза на доста изплашени майки.

# 85
Наистина може да е полезно да го видим този протокол,
предполагам, 4е не съм единствената дето се стряска

Все пак след прочетеното тук доста се поуспокоих:))))

# 86
  • NL
Абе нормални са си децата.При два езика въобще и не очаквам,че тръгнат толкова бързо нещата.
Мопси,добре а Ариената,лудее.Предполагам ти е познато  Laughing.По цял ден се разхожда из къщи с едни мои обувки и зимна шапка на главата.Записахме я и на игрална зала и от Октомври живот и здраве да тръгне,че няма с кого да си играе иначе.Вие как изкарахте ваканцията?
Картинка тук сме си.Не сме мърдали това лято никъде.

# 87
Мен така ме стреснаха в консултацията... моят Александър ще стане на 2 годинки през септември, ама още хич не му се говори;
само няколко думички и това е, повече не ще, а иначе разбира доста.
Та в консултацията ми казаха само на холандкси да му се говори, сега и лека нощ не смея на бг да му кажа;((

Е, за това нямам думи просто  ooooh! Поне съпругът ти холандец ли е или ви карат двама чужденци да говорите вкъщи на холандски, защото и това го има... Аз пък не мога да разбера как са преценили, че не говори за 20 мин?  newsm78 Мен не ми правиха проблем при последното посещение, явно защото май бяхме споменали с таткото, че може би не искаме да ги пращаме тук на училище  newsm78 При всички случаи в консултацията дават често напълно неадекватни съвети, на мен на 4 месеца ми казаха за захранвам, защото не наддаваха добре и не било възможно да кърмя близнаци толкова дълго  Rolling Eyes Покрай този и други случаи въобще не им разказвам много, ако ме питат за нещо отговарям по най-положителен начин и децата ми нямат проблеми и правят всичко  Mr. Green Както е казала и Картинка правим представление  Simple Smile При всички случаи няма да си бутам сама главата между шамарите ако наистина няма нужда Naughty И без това мен още от самото начало ме почнаха, че близнаците по принцип изоставали с говора, което от една страна е вярно, но от друга тук това значи "непременно", например непременно трябва да говорят на "свой" език, което далеч не се случва при всички близнаци.
И пак за езика, не знам защо, но може би в по-малките градове не са свикнали да имат чужденци и често пъти много преувеличават с това изоставане с езика. От друга страна и много холандчета го имат този проблем, който според мен се държи на факта, че самите холандци като хора са по-затворени и не общуват много. Т.е. не много извън стандартните фрази. Чудно е като човек види семейства излязли на вечеря, например, които си мълчат през цялото време. По площадките също не съм забелязала майките да говорят много-много на децата си. Ами как тогава детето да говори много и с богат речник?

Да допълня и за предишната дискусия, аз също се старая сред други хора да говоря предимно на холандски, считам го за възпитано. Но честно казано имат направо фобия за езика. Понеже и двамата с мъжа ми сме чужденци от първия си ден в Холандия се сблъсквам постоянно с думите: "Jij zit in Nederland, jij MOET Nederlands praten!". Уверявам момичетата със съпрузи или приятели холандци, че отношението също е съвсем друго когато съпругът ти не се казва van der еди кой си и не е рус и синеок  Naughty Дори по улиците или в супермаркета. И понеже в началото заради оскъдния ми холандски често ми се е случвало да ме гледат като пълен идиот, предпочитах на говоря на английски, когато видят, че се изразяваш много по-добре от тях на чужд език и отношението се променя. Но това е нормално и никой не виня. Малко по-странно ми се струва, когато в разговор продължават да те питат "Wat zeg je?" през цялото време, без дори да се напрегнат малко, за да те разберат. А холандския ми в момента въобще не е толкова лош. Но и за това не се впрягам, че после ще изляза аз фрустрираната... С всичко това исках да кажа, че за съжаление Холандия вече не е безкрайно толерантната държава, както е известна в цял свят. Но тук навлизаме в съвсем други теми.
На който му се чете, бях цитирала тази новина от преди време за задължителното говорене на холандски на обществени места:
http://www.ad.nl/rotterdam/108789/Nederlands_op_straat_verplicht … tml?pageNumber=10
http://www.ad.nl/uwmening/111188/Verdonk_op_straat_alleen_Nederlands.html

# 88
  • Там,където се събуждам щастлива.
Момичета,
Аз бих гледала на положителната страна на това, че някой се е загрижил дали детето говори холандски или не. Една от основните причини близо 70% от децата да завършват на VMBO ниво е именно проблеми с езика (независимо дали става дума за мароканчета или холандчета). Повярвайте ми, за вашите деца е много по-добре, амо не попаднат на тези нива, а на HAVO, поне. Затова превенцията е по-добра от лечението.
Имам съседче, чиято мечта е да стане детски хирург (от 4 годишна това искаше). След няколко седмици започва във VMBO basis. Кръв ми капе от сърцето, че тази мечта едва ли някога ще се сбъдне. А още преди години се установи, че има проблем с четенето. Семейството,обаче, не взе мерки.
Хората, които се занимават с развитието на децата знаят за всички проблеми, които възникват при недостатъчно знаене на холандски. Може вие да се занимавате с децата и да няма проблеми, но хиляди други семейства не го правят. Затова и се презастраховат със съвети, които на вас ви звучат назидателно, оскърбително и т.н.....На практика те не могат да знаят дали вие ще се занимавате с детето или не....

По отношение на *Wat zeg je?* и аз много съм се обиждала и ми е било кофти. Винаги съм го интерпретирала, като не ме разбират, защото не говоря добре. Един ден (работя в офис, където има много и различни хора) се заслушах и с изненада открих, че те и помежду си много често го питат този въпрос. А са си холандци. Дори в едно от последните шоута на Life & Cooking, Carlo непрекъснато бъзикаше Paul de Leeuw, че пита *Wat zeg je?* Гледах след това едно негово предаване и установих, че му е навик. Та според мен си е навик и не е нещо лично.

# 89
Fata Morgana: Ами така, прецениха си, след 10 мин разговор с нас, то си и беше така - детето не казваше още думички, ама и беше много малко, около годинка и шест месеца... Мъжът ми е холандец и сега двамата само на холандски я караме.
И аз не съм доволна от тия консултации, изкараха ми акъла, а пък ако ги попиташ нещо веднага те препращат на личния лекар/не става въпрос за изписване на лекарства, знам че нямат право да изписват, ама поне съвет могат да ти дадат/. Тия посещения ги намирам за напълно безмислени

Общи условия

Активация на акаунт