Холандска тема - 33

• 32 900
  • 730
  •   1
Отговори
# 90
Добро утро!
След 9 дни свеки най-накрая си отиде. Laughing Реши да остане и за РД на мъжа ми и чак  снощи късно си тръгна по живо по здраво.  Mr. Green
Картинка, аз ги видях протоколите на последния преглед -бях писала, че ми бяха преиначили думите. НО въпреки това ще ми е интересно да ги имам. Като ще е представление-да сме подготвени с репликите предварително.  Mr. Green Естствено това в кръга на шегата.
Калина, Софи пък я преглеждаше асистент артц ин оплайдинг ( 2 година)  Crazy и такива глупости нацвъка в протокола. ТО не стига, че ги преглежда  доктор веднъж на високосна, ами  сега пък и студент- нека гледа и се учи, а не да поеме целия преглед. После викна лекарка, защото видя ''голям'' проблем при Софи (това, че не можеше да говори) и чак тогава викна лекарката. На мен честно казано тези прегледи са ми като пародия. Естествено, че ако има проблем ще потърся сама лекарска помощ. Като коне с капаци са. Затова не смятам, че е заглиженост. Калинка, за какво знаене на холандски говорим при деца от 0 до 4 години?  Та много n-eзични деца проговарят чак към 4 годинина нормално. В страна с толкова много чужденци би следвало да са малко по-гъвкави. Отделянето на достатъчно внимание в учлището е съвсем друг въпрос.
Фата Моргана, абсолютно съм съгласно с теб. Ако не си висок, рус и със сини очи (особено в малките градчета) в повечето от случаите си втора категория. Наскоро с единия ми съсед (холандец)  си говорихме точно това по повод на една случка с мен в едни магазин за парфюми. Той каза, че може да ги накара да помирише 50 парфюма и да каже, че няма да купи нищо и да си тръгне и да бъде изпратен с усмивка на лице и без коментари след това, а ако съм аз за да има същото отношение от страна на продавачките, ще трябва да изкупя полвината магазин.

# 91
Red girl, то е като кастинг- по- добрия печели. Ние като живеехме в Германия с мъжа ми  веднъж и предпочетоха да дадат апартамента на други хора, защото ние бяхме чужденци. Там и автобиография съм писала. После имахме късмет, защото като кандитсвахме за друг германците бяха  от Камерун, та комбинацията холандец-българка не им се видя толкова лоша.  Joy
Успех с търсенето, ако имаш нужда от помощ или превод пиши.

# 92
Аха ясно!  Peace Благодаря Мопси,ако имам нужда ще се възползвам  от предложението ти! Hug

# 93
Калинка-децата приличат на родителите си.Ако самите родители не са чак толкова образовани или интелигентни хора,как искаш това да се появи при детето?Не всички хора са амбициозни, не всеки умее да общува с деца,дори те да са неговите собствени.Много майки тук предпочитат да ходят на работа 2-3 пъти седмично и да изкарват пари за собствените си нужди,отколкото да слушат цял ден реване и тръшкане.Хората са различни, имат различни нужди и желания.Проблем е доколко можеш да се нагодиш така,че хем вълка да е сит,хем агнето цяло.Аз съм решила проблема,като много внимателно изслушвам какво ми казват (може пък да ми кажат нещо интересно,което да не знам),но после правя това,което аз съм преценила,че е добре за детето ми.Убедена съм,че никой не знае по-добре от мен кое е най-доброто за моето дете,най-малкото,защото е мое дете и живее с мен, с моите навици,моята култура.Понеже моите навици не притесняват ежедневието на чужди хора,намирам,че имам право да си ги прилагам когато и както намеря за добре.
Ти си учителка и е нормално да искаш децата да дават максималното от възможностите си,за да имат успех,разбираемо е.Обаче Холандия е страна, в която за да живееш добре не е нужно да си нито умен,нито интелигентен,нито кой знае колко образован.Ако си- то това е за твоя сметка,имал си нужда-учил си.Да се провалиш не е страшно, а и на някои хора им идва акъла в главата на по-късна възраст,ако дойде.Виж колко над 30,над 40 годишни учат тепърва,за да осъществят някаква мечта.Ако наистина имаш талант за нещо, той няма да остане скрит,все по някое време ще се прояви.Аз съм установила,че децата,които са много музикални,но растат в семейства на немузикални родители все някой ден показват,че в тях трябва да се инвестира.Друг е въпроса колко семества имат финанси,време и желание да развиват детето.Имам и доста колеги,дето са ги били,за да свирят.Знаеш ли,колко пъти сме си говорели и са ми казвали,че ако не са ги били едва ли са щели да станат музиканти и сега съжаляват,че навремето не са им дали друг избор.Когато нещо не ти е по сърце,нама да стане насила, а ако евентуално стане,ще е много изнасилено и задължително ще си личи.
Сещам се за една интересна случка.Като студентка имах една корепетиторка,на която мъжа й е тромпетист.Децата им бяха още малки,но се знаеше,че момчето ще учи тромпет, а момиченцето пиано.Един ден момченцето (тогава около 7-8 годишно) идва при мен и въздиша дълбоко.Питам го какво му е, а то ми казва:"ех,ако знаеш колко искам да стана математик!"Аз изненадана го питам защо  иска да стан еточно математик, а то ми казва,че защото иска да пролича на баба си .(Бабата е преподавател по математика на летците в Долна Митрополия,дава му задачи за решаване,когато е при нея).На въпроса ми защо не иска да стане музикант,каза,че за него математиците са много по-свестни хора от музикантите.А и му беше писнало непрекъснато някой да се упражнява у дома.

Аз нямам музиканти в семейството ми,но дядо ми не ми говореше няколко години,понеже според него актриса,певица и каквато ида било артистична професия, не били подходящи за момиче от порядъчно семейство.Родителите ми не са дошли на нито един мой концерт. CryНо аз съм много щастлива,че съм излязла от рамката и не съм станала лекарка,както се очакваше.Просто за мен е по-важно да се забавлявам,докато работя,да имам повод да изглеждам добре,да се грижа за себе си,да срещам интересни хора и всеки ден да е различен от предишния.
Понякога виждам ужас в очите на свекърва ми,когато гледа как сина  ми пее или танцува,как прави физиономии или се закача с хората по улицата.За нея това е кошмар,веднъж каза на мъжа ми да внимава да не стане Себастиан някой музикант или комедиант, а да го прати да учи нещо, което да може да работи в банка.А на мен ми каза да не го уча да пее толкова много.Не ми повярва,когато й отговорих,че не го уча,той сам повтаря всичко което чуе,понякога може и цял ден да си тананика нещо,което ми е харесало.

Аз съм убедена,че всяко дете е уникално и носи в себе си невероятен заряд от умения и таланти,които лека-полека само ще започне да открива.От нас като родители се иска просто да ги наблюдаваме и да ги подкрепяме в това,което изберат да развиват.И да бъдат щастливи,когато успеят да го развият.Децата са същите,каквито сме и ние,само дето те са малки, а ние сме големи.

# 94
Какви думи на 2 години... моя само мама казваше.
 Преди седмица-две започна с die, nee  и опел Mr. Green( като минем покрай кола непременно трябва да се каже марката Mr. Green)

аз не спирам да му говоря на български,  с баба си също доста "приказва"... ама ето, че към холандските думи клони Rolling Eyes

fata morgana
 права си... аз затова все мъжО пращам важните неща да върше... смао дето той по холандски винаги е съгласен с всичко, а аз се карам Mr. Green( един вид сме доброто и лошото ченге)

Kalinka

права си, но дали на самите холандци им е приятно да ги сложат под един знаманател с турците и мароканците?
  проблема е в това, че слагат всички в една категория и пеят едно и също незвисимо от различната ситуация.

kartinka  bouquet страхотен пост Hug

# 95
  • Там,където се събуждам щастлива.
Звездичка,
Децата на определена група холандци са под един знаменател с турци и мароканци. Но те го приемат ок. Или приемат съветите и правят, каквото им препоръчват (ако имат потенциал) или си карат по течението и много от тези деца дори не завършват училище. При нас се намесва фактор: аз съм чужденец и затова се отнасят така с мен. Ако ние имаме малко повече в главата, почваме да се терзаем. Ако нямаме е пак ок (познавам доста българи в Холандия, които не мога да кажа, че са супер интелектуално надарени....).

Картинка,
права си. Не се иска да ставаш професор и родителите да те карат. Хората се развиват. Но има една голяма трагедия и тя е, че ако попаднеш във VMBO basis, измъкването от дадени рамки  е страшно трудно. Дори и детето да иска, има талант и т.н. много фактори играят роля, дали това ще се изпълни или не. Много мога да пиша по този въпрос. Сблъсквала съм се с прекрасни деца, които за 3 години претърпяха коренна промяна и почнаха и те по течението. Сблъсквала съм се и с други, които със зъби и нокти се пребориха. Първата група е по-голяма от втората. Най-голямата трагедия на тези нива е ценностната система на децата (липсваща в повечето случаи) ..Положението в големите градове е още по-трудно в сравнение с малките. Затова и най-добре едно дете да не попада там....А попадането започва от най-ранна възраст (колкото и да е невероятно).

# 96
Звездичка,
Децата на определена група холандци са под един знаменател с турци и мароканци. Но те го приемат ок. Или приемат съветите и правят, каквото им препоръчват (ако имат потенциал) или си карат по течението и много от тези деца дори не завършват училище. При нас се намесва фактор: аз съм чужденец и затова се отнасят така с мен. Ако ние имаме малко повече в главата, почваме да се терзаем. Ако нямаме е пак ок (познавам доста българи в Холандия, които не мога да кажа, че са супер интелектуално надарени....).

не говоря за тази група, а акто цяло... Wink
както си има тези и онези холандци... така си има тези и онези чужденци... но иди обяснявай ако си нямаш рабатота.

# 97
Момичета,
една близка ме помоли да купя бельо за детето, но не знам 98 размер (холандски) същият ли е тук или има разлика?
И ако някой може да препоръча магазин в София, ще съм много благодарна....

# 98
Kalinka
 в БГ дори май рядко се намира нмерация акто холандкста... всичко еразлично... и май най се мери на око Flutter

# 99
Kalinka
 в БГ дори май рядко се намира нмерация акто холандкста... всичко еразлично... и май най се мери на око Flutter

Оле...нейното дете е доста едро за възрастта си и не знам дали ще се справя.  Thinking

# 100
Детското бельо на Венера има добра номерация пак по ръст в см и някои от платовете са с доста добро качество и след високи обороти на центруфугиране. Ако ти трябва 98 за едро дете даже мисля, че тяхното 98 ще е ок. Виж за доста едро  newsm78
Друг е въпросът, че моделите за момчета са ок, но момичешките бикини са много дълбоки.
Опитът ми е от преди половин година, дано не  те подвеждам.

Аз толкова се навивам да записвам един юнак на консултаци бюро, а като прочетох вие какви премеждия имате  ooooh!

# 101
Калинка, баща ми беше взел на Софи 2 комплекта на Сали. Номерацията е като холандската и качеството е добро, но и цените им са холандски, та не знам дали си заслужава. Мисля беше от едно магазинче на Пиротска от ляво като вървиш в посока Женския пазар.
В София има много хубави големи детски магазини- Пиги`с Хаус, Малечко, Штъркел, Хиполенд и т.н. виж в интернет и си избери най-близкия. Иначе има и разни странни номерации (наложи ми се да купувам гащи на морето)  -напр. детски гащи 54 размер (това е най-малкия ), което мисля отговаря на  86 см  Shocked Можеш да си съставиш уравнение за да разбереш кой бг размер на кой холандски отговаря. При първите номерацията с увеличава с 2 -54 -56 -58, а при холандските с 6, та кой бг размер ще отговаря на холандския 98.  Mr. Green За едро дете -поне един размер по-голямо бельо, а ако е и закръглено 2.
Съседчетата се завърнаха от почивка и Софи е на 7 небе. Аз също, че в това гадно време поне има с кой да играе вътре.
Картинка, твоя син е като Софи и тя по цял ден пее, танцува и обича да закача непознати по улицта, особено малки дечица- ходи да ги прегръща и целува. Ще си допаднат.
Гръм, интересно ми е как така се навиваш, след като консултаци бюрото е задължително за деца от 0 до 4 години?  Thinking

# 102
Ами...

Явно за нас не е, защото и аз незнам защо   Crazy  И трябва да се наканя да го запиша.

Ние не сме точно по холандските правила. Имаме си застраховка, банкова сметка, лични лекари и зъболекари. Колите ни са с холандки регистрации.
Но примерно си нямаме BSN номера. Можем да имаме, но не са ни задължителни  и още не сме си вадили. Но пък на личната ми карта пише, че имам право да работя. Както и ни питаха дали тук ще гласуваме на евроизборите. Малко е объркано, но е възможно. И конкретно за детето очаквах да ме залеят с документи и покани, но не би. Затова се каня...

А да, и чакам госпожата от Хементето да оздравее за да ми каже за разните ми други права и задължения. Имахме час преди известно време, но си получихме писмо, че е болна и да си я чакаме като оздравее, ще ни извести...

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 11:05 от ГРъМ

# 103
Калинка размерите които са на сантиметри са същите аз съм ги мерила,така че 98 в Бг отговаря на 98  в Нл. Това са размери според височината на детето,а при другите,които са 26,28 и т.н. има разлика!

# 104
Гръм-как сте си направили застраховка без софи-момер?

Консултацията не е задължителна,ако детето не е холандче или родителите не пожелаят да получават тази услуга.Обаче не знам как стои въпроса с ваксинацията тогава,може би все някъде ще поискат имунизационния паспорт на детето-училище,игрална зала,креш.Могат да откажат,ако детето не е ваксинирано.
Когато един или двамата родители са чужденци детето получава допълнителни ваксини.А холандците могат да поискат детето им да се ваксинира,ако им предстои посещение в някоя по-екзотична страна.
Преди няколко години в Бг имаше много случаи на менингит и аз се чудех дали да не ваксинират Себастиан.Обаче после размислих и просто не го заведох в Бг,реших,че здравето ни е по-важно от срещата с роднините в най-големия студ.

Общи условия

Активация на акаунт