Холандска тема - 33

• 32 915
  • 730
  •   1
Отговори
# 600
Илче, около нас няма нищо такова като спеелтаун Rolling Eyes Значи остава варианта твоите хора да ги пратиш сами да се веселят, а теб да те докара някоя от другите девойки Grinning Останах с впечатлението, че се познавате с  Milla Elaine , а ако вземете и Картинка пътьом купона ще е пълен Grinning
Посещение на магазина няма как да стане в неделя. Там може само предварително да поръчаш по Интернет и да си вземеш поръчката, което в моя случай е лесно. Иначе се плаща 5.50 за доставката, ако не се лъжа. Освен това като си видяла аз какво имам и ползвам, вече ще знаеш кое за какво е и какво искаш да си поръчаш. Отстъпка те сами ти дават за поръчки над определена сума Money Аз мога да ви поръчам и взема да речем на всеки по 1 кг фондан/марципан (според предпочитанията). Ако сте си опекли предварително по един блат и тук го сглобите и облечете торта, ще си вземете към къщи по една торта и каквото е останало от марципана/фондана. Това са само идеи, разбира се. Не е задължително така да направим. Аз мога изпека една малка кръгла торта и една квадратна (те са по- трудни за обличане). Като дойдете ще ги разрежа, сиропирам и намажа с крем и облека за да видите как става. Тогава обаче само ще гледате и ще си водите бележки Whistling
А торта за момче ще измислим, ти само кажи на каква тема Wink

Ако ви хареса, може винаги да изкарате и по един курс. Там където аз ходих се водят страхотни курсове и жени от цяла Холандия пътуват до там Crazy Лошото е, че повечето курсове са вечер. Малко са тези през уикенда. Ето ви и саита за курсовете: http://www.taartopmaat.nl/workshops/
Тортата на снимката на Vervolg Cursus е моята  Blush

Мопси, и Карилуис се кани да дойде само като дегустатор Mr. Green Така, че ще си правете компания.

# 601
Направо потривам ръце от задоволство.   bouquet

Страхотно звучи. Мога да взема поне 4 девойки от Хага. Няма проблем.
Само не разбрах, ако всичко това успее да се организира, до къде трябва да пътуваме.
Нали не е Гронинген примерно?

# 602

Мопси, и Карилуис се кани да дойде само като дегустатор Mr. Green Така, че ще си правете компания.

И аз и аз,а мене с двете леви ръце къде ме забравихте  Crossing Arms
Аз съм с кола и мога да взема някой,няма проблем.А може ли някой да ми изпече и на мен блат ,плииз,аз ще дам пари за продуктите,че ако ги купя сама ще оплескам нещо
За съжаление и на мен събота или неделя,даже съботата до обяд ми е непреодолимо заета,а може и да се пробвам да я освободя newsm78
Иначе ваканцията е добре,но ще се опитам да се наглася,ако знам поне 1 седмица предварително към мероприятието Hug
Их,че хубава идея се заформи  Grinning

# 603
Мопси - да ти кажа и без това смятам да купувам на Виктор нов пластелин, ще взема ад се поупражнявам  Joy
Миленка - ние с Milla Elaine не се познаваме, ами направо сме се почти сродили  Grinning. Моят момык редовно опява, кога ще види нейната девойка   Wink .  Лелееее Миленка, такыв ентисуазым ме обзе, че..ако тази неделя се звынне неочаквано на вратата , да знаеш - аз сым!!! Joy
Не е лошо според мен , да направим няколко торти, за да може да видим няколко различни начини на украса - например с готови фигурки, да можем сами да направим някой лесни но ефектни фигурки от захарно тесто и може би как да използваме шприц, може и един два мыфини да покажеш. Аз сынувам едни мыфини, които беше направила като пролетен букет ( или кексчета май бяха) - направо прелест!! Иначе има безкрайни обяснения по нета, как се правят рози, листа и т.н.. ама докато око не види и рыка не пипне........Знаеш ли какво, аз като се замислям, това твое показно май ще трябва да е с приспиване  Joy

Milla Elaine - заплювам си едно возене на предната седалка, че иначе няма кыде да го побера корема  Laughing

# 604
аз нямам мерак за правене на торта, нито за ядене... освен за приказки да дойда...ааа виж карилиус, може да си вземе фотоапарата и ние да си направик фотоуъркшоп Whistling Mr. Green

# 605
Ок, какво ще кажете за неделя 8-ми ноември. В събота 7-ми нямам курс и мога да опека блатовете.

Кате, на мен и без това съботите ми до 28-ми ноември са заети от курса. А ваканциите ни се разминават, ние сме другата седмица във ваканция. А Milla Elaine се връща на 25-те октомври.

Milla Elaine, не, няма да ви се наложи да пътувате чак до там Grinning Аз съм на 70 км от Хага, близо до Заандам. С кола е около 45 мин, без задръствания.
Ако дойдете към 11 ч. ще е добре. За обяд мисля една баница да се стъкми Thinking. А до 16 ч вече ще сме седнали на кафе с торта Hands Clap

Илче, аз за това предложих да си опечете по един блат, за да може след като сте видели показното сами да си облечете тортите. Хем упражнение за вас, хем аз ще давам напътствия. Аз ще опека така или иначе два блата- кръгъл и квадратен. По принцип блатовете се пекат един ден предварително, за да не се ронят много като се разрязват. Аз пека сорт пандишпанови блатове, защото са по- леки. Всички рецепти са в блога, имам само да добавя още една. Торта, покрита с марципан е много тежка. Марципанът се прави от бадеми. Фонданът е просто захарна маса, но също много сладък заради съдържанието на захар.
За това тук, а и в повечето страни се маже някакво сладко по избор между първия и втория слой, а между втория и третия слой е маслен крем. Не е този маслен крем, който помните от БГ Grinning, оня си е направо . С маслен крем се замазва тортата отвън, защото той играе ролята на лепило за фондана/марципана.
В блога ми има снимки от първият ми курс за това как се облича торта.
Но ние за 4- 5 часа не можем да направим повече от 3- 4 торти. Първо защото само аз имам инструменти и ще се наложи да работите под ред, ако искате да се упражнявате де Grinning Дори и само аз да показвам нещата, а вие да гледате. Пак не става толкова бързо, защото логично е да имате въпроси.
За фигурките- мога да ви обясня основно положения. Към фондана се добавя тилоза, благодарение на коята фигурките съхнат по- бързо. Но те имат така или иначе поне 2 дена време да съхнат. Пак на същия сайт има и готови захарни фигурки за продан.
Шприцът е въпрос на тренинг и да научиш няколко техники. Аз не работя много със шприц. Само кога правя цветя от айсинг, но за тях няма да има време. Там също отиват поне 3-4 часа и за това се правят и отделни курсове.
За направата на рози или каквито и да е други цветя се изискват кътири и също е много трудоемко. Няма как да успее да направи всичко една неделя.
А ако говориш за тези тортички, цветята са от айсинг Grinning
Теб те виждам вече прилежна курсистка при Инге от Таарт оп Маат  Grinning

Звезди, ти и Карилуис освен да правете кафе и да се грижите за хигиената Mr. Green

# 606
Милен@ за мен 8-ми е идеален.
А да попитам  Embarassed с готови блатове няма ли да стане newsm78 и да си я обличам....тортичката,де  Whistling
Иначе и аз ще съм по хигиената  hahaha
Остава предложението да взема някой,но ако няма-искам и аз при Milla Elaine.Аз не съм едричка Blush

# 607
Така, и за мене 8 ноември е ок.

След написаното от Милен@, нещо се притесних.
Креативност ще трябва за тази работа.
Блат не съм пекла до сега, ама колко му е - ще опитам. Пък каквото стане.

kate.t, имам те в предвид. Като дойде време,ще разменим координати.
звездичка, нека фотоуоркшоп оставим за друг път,pls.
Че това вече съвсем ме влече. Simple Smile

Илче, запазвам го. Heart Eyes

# 608
Много ми се иска и аз да дойда(не да украсявам...да ям Joy..мога и да чистя,няма проблем Laughing),но няма да стане.Моят мъж е цяла седмица на работа,после в събота..ремонта по къщата..неделята до обяд си чисти мръсотията от градината,и чак след това остава време за нас Tired.Та евентуално за следващата сбирка. Thinking
Мопси,и аз си чакам в неделя -Слънчото,лютеницата(имам още един буркан само),и миш маша...най се точа на слънчото hahaha.СЕмките съм ги пропуснала...за другия път  Mr. Green

# 609
Ще бъде супер, ако успеем да се организираме за 8-ми ноември. И дано не ни мине котка път  fingerscrossed
На мен просто физически няма да ми е възможно друг ден. Сега си прегледах програмата, курсът ми започва на 24/10. Това е последният ми курс от професионалните РМЕ за правене на цветя от фондан. Курсът е страшно интензивен, дава се много информация, учат се техники и е невъзможно всичко да се направи и опита по време на курса. За това в къщи всеки се упражнява, за да може ако има питанки да ги зададе на следващата сбирка. А аз съм много прилежна ученичка Blush
Декември го изключвам, защото е много натоварен месец.

Кате, не се притеснявай за блатовете. По магазините съм виждала готови само за фла, а те не вършат никаква работа. Както казах вече ще опека една кръгъл и един квадратен блат.

Реалистично погледнато това ще е една демонстрация. Както и да го мисля, за толкова кратко време не мога да ви покажа много неща. Вярвайте, ще бъде голямо събитие да успеем да ги довършим двете торти Crazy Първо защото се събираме много хора и в един момент само ще си пречим и прескачаме. Логично е всеки да има въпроси и така се напредва бавно. Второ, за всяка торта докато се направи крем/пълнеж, разреже, сиропира и намаже отвън и отвътре с крем и след това покрие със захарна маса, отива повече време отколкото предполагате. Трето, само аз имам инструменти, което също много бави.

Не е реалистично да искате да научите всичко за един след обяд, след като аз вече една година карам курсове, чета и събирам информация до степен, че вечер торти сънувам Crazy Mr. Green
Миналата година октомври месец ми беше първия курс за начинаещи, след него изкарах за напреднали. Последва уоркшоп за пеперуди от айсинг. След това два курса от професионалната серия РМЕ и сега остава последен курс от същата серия за да взема "мастер".
За една година съм пръснала повече от 5000? за курсове и оборудване. Това не е евтино хоби Mr. Green

За това и казах, нямам нищо против да ви покажа основни неща и ако ви хареса, винаги може да се запишете на един курс.
Първо на курс се осигуряват инструменти за всеки и се дава много ценна информация, която в книги не се намира. На курс правейки сами нещата, ви се показват грешките и ви се отделя лично внимание.
Както живеете близо една до друга, може да се организирате и запишете заедно.
Един или повече курса ви дава основа, а това как след това вие ще надстроявате е въпрос на личен избор. Аз обичам да работя с айсинг, но не ми допада особено моделирането. На някой друг пък да твори захарни фигурки му приляга повече.
Разгледайте и сайта с продукти за да видите колко ще ви струва да се снабдите на първо време с основни неща- като сладкарски бои, фондан/марципан, шпатули и разни други джаджи. Никак не са евтини Money
А уверявам ви, че декорирането не е толкова просто, колкото изглежда. С това ни най- малко искам да ви охладя ентусиазма. Просто реалистично и практично погледнато, не очаквайте чудеса Mr. Green

# 610
Освен да включите една уебкамера за да съм виртуално с вас! Laughing АКо реша да дойда, може и да родя по пътя.  Laughing Сега виях, че ще съм в 38 г.с.
Видях, че има украси за мъфини с Дора. Ще трябва да прегледам местния онлайн магазин, че по пощата може и да не оцелеят.  Crazy

# 611
Здравейте на всички!

От днес имам велисипедист със шлем на Боб де Бауер.Сега се упражнява с парка.
Заведох го да му четат приказка в библиотеката, а там приазката беше как се прави Торта на приятелството,подариха на всяко едно дете престилка и му дадоха да я нарисува.Неговата е кола,която вози торта.И за да отбележим събитието,както си беше с престилка веднага посетихме бакервинкел-а.Даже не ни питаха какво търсим. Mr. Green

На 8 ще дойда с голям мерак.Мога да взема 1-2 души с мен.

# 612
  • Там,където се събуждам щастлива.
За интересуващите се :

Скъпи приятели, 

На 10 ноември 1989 – точно преди 20 години, един ден след рухването на Берлинската стена, започнаха демократичните промени и в България.

Може би започнаха малко с ляв крак, може би си мислим, че не се е променило кой знае какво, но не трябва да забравяме, че ако днес сме тук, в  Холандия, това е част от онова право на избор и от онази свобода, която близо 5 десетилетия бе отказвана на родителите ни и на техните родители...

Така че време  е за купон, но и за размисъл.

„Утре започва от днес” се казваше в една известна песен на „Диана експрес”...

Затова заповядайте на дискусия за европейското бъдеще на България с участието на големия холандски политик Фриц Болкестейн и на поета и публициста Едвин Сугарев (и двамата нямат нужда от представяне) 

и на купон с Васко Кръпката, който ще ни върне в атмосферата от началото на 90-те години с песните, които така ентусиазирано пеехме по митинги и площади.

Къде: В новия модерен театър на Амстердамската библиотека - Theater van ‘t Woord (на последния етаж на библиотеката).

Oosterdokskade  143
          1011 DL Amsterdam

Кога: На 10 ноември (вторник) от 19 ч.

Вие и вашите близки и приятели сте добре дошли!

За допълнителна информация: Даниела Горчева

e-mail: danielagortcheva@ziggo.nl

Тел. 0172 – 49 27 61 (0031.172.492761)

GSM: 06.26 94 25 19

ВАЖНО:

Входът е свободен, но моля резервирайте на следния имейл, посочвайки с колко души ще дойдете: Europa@oba.nl

В програмата:

19.00 ч                 Откриване с концерт на Ани Аврамова, пиано
                                                             и Мичо Димитров, цигулка
19.30 ч                  Документален филм на Евгени Михайлов
20.00 ч                  Дискусия с участието на Фриц Болкестейн и Едвин Сугарев.
                                Превод: Дани Хелен. Модератор: Яша Ланге.
21.00 ч                   Концерт на Васко Кръпката (и коктейл) 

22.00 ч                    Закриване

Събитието е организирано от Централната библиотека в Амстердам, програма Europe Direct и списание „Диалог” и се осъществява с подкрепата на Българското посолство в Кралство Нидерландия.

# 613
Хубава инициатива, обаче малкия се разболя  Sad . Та за нас единственното посещение, ще е до аптеката. На градина няма да го пусна, детегледачката днес е с друго семейство и аз ще си стоя в кыщи и ще си гледам малчото. Добре че засега има само 38,2 и е жизнен, та ако задыржи нещата под 40 градуса днес- значи всичко е ОК. И за кысмет, като се сыбудих видях, че от кетела капе вода  Shocked Преди няколко месеца бяха на проверка за кетела и май са забравили да сложат едно маркуче за оттичане на водата и като сме пуснали парното и то прокапало. Та така, болно детенце и разправии с майстори са днешната програма  Confused

# 614
Оф,много е гадно децата като се разболеят.Ние се изредихме и тримата,всички деца в групата ходят болни на училище.То колкото и витамини да пиеш няма как да се спасиш.

Илче-оздравявайте бързо. Hug

Абе да ви питам-да се дава нурофен на дете не е ли опасно?Мойта лична каза,че само в краен случай се предписвало,например след операция,когато на всяка цена трябва да се свали температурата,ако има такава.Увреждало бъбреците,ако е основното средставо за сваляне на температура.Откакто Себастиан направи гърч с 43,5 температура все го дебна като има , до сега само панадол за бебета или парацетамол в дупето са го лекували.Понякога обаче след 3-4 часа пак има температура и така няколко дни.После изведнъж оздравява.А на своя глава не смея да експериментирам, с неговите алергии.Имам една приятелка в Бг, само нурофен дава и ми спомена,че много бързо сваля температурата,но пък мен и от това ме е страх,заради гърчовете,понеже не се появяват от смата температура, а от скоростта, с която се повишава или понижава Т.

Общи условия

Активация на акаунт