Отговори
# 255
А, ето с какво България влезе в новозеландските новини днес  Grinning
http://nz.news.yahoo.com/a/-/odd/6073409/identical-lottery-draw-was-coincidence/

# 256
Все с нещо лошо ще се прочуем ние...една голяма измама е нашето тото

# 257
Мдаааа... и тук бяхме в централните новини и по телевизията и по радиото цял ден... "once again all for the wrong reasons" както казва съпругът ми.

А някой да е чул, че автоматичните електронни туристически визи за българи са отменени от края на август (неофициално в резултат на нееднократните инциденти на ограбени хора в обществения транспорт от наши "туристи")?

Ние сме вече ваканция  Grinning  Party

# 258
  • Там някъде......
Мили,вашите ваканции в какъв период от време са?Ние тук започнахме новата учебна година.Как са при вас децата в училище?Вие знаете как е тука ,учебниците са безплатни до 7 клас,а за разлика от това всичко друго се купува а и ученбите тетрадки са вече по-скъпи от миналогодишните.От втория срок ще сме с униформи ,това решение вече е взето ,за което ние сме принудени да заплатим за 1 чифт униформа сумата от 56лева ,но поне трябва да са 2 униформи за да се сменят.

# 259
Кофти ден днес ... залях лаптопа на наш тати с ... мляко с какао  Sick

# 260
Имам една питанка
Чакаме гост от България в края на Ноември.
Ще лети с Емирейтс, спират за час да презаредят в Австралия.
Трябва ли му виза за там?

# 261
О, вече сте ваканция, тук започва след една седмица. Имате ли вече планове какво ще правите, Мили. Ние гледахме миналата седмица новия филм UP – много ни хареса и на тримата. Аз пък за първи път гледах филм 3D и се радвах като малко дете.

Майка, мина ли ти крака? По отношение на визата - преди четири години минавахме транзитно през Австралия (престой час и половина за презареждане) и ни трябваха визи. Тогава пътувах с бг паспорт, а мъж ми с американски.

Да ви се похваля – след 8 години канене миналата седмица си купих „термоса” за правене на кисело мляко и в момента (най-накрая) имам в хладилника кисело мляко с български вкус и консистенция. Успокоява ме мисълта, че ако си бях купила термоса още с пристигането в НЗ никога нямаше да пробвам десетките видове НЗ неподсладено кисело мляко.

Джъсти тази вечер си избра книжка на български. Аз му прочетох заглавието на български и той го каза на английски. Аз коментирах колко добре превежда, а той, милият, каза: I can translate well from Bulgarian to English but not so well from English to Bulgarian.  Heart Eyes

Приятна събота и неделя

# 262
МАЙКА, ние като идвахме насам ни казаха, че ще ни трябва, да си извадим задължително. Даже не можехме да платим билетите, ако не покажем, че имаме визи за Австралия. Но на летището никой не ни я погледна, лично имам предвид. Но пък кой знае дали не ги проверяват електронно, както и ги издаваха тогава.  

Калина, аз си заквасих страхотно кисело мляко със закваска от купешко мляко. Но от тогава насам все си ползвам закваска от предната партида. Също съм много доволна, даже ми става едно такова гъстичко, като цедено, защото го правя в едно глинено гърне, което е доста големичко и от тежестта ли незнам и аз, но се отделя по малко вода и накрая става гъстичко  Grinning

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 13:06 от dion

# 263
Пак ми влезе мухата в главата с домашното кисело мляко. Да взема и аз ли да търся такъв термос.. В магазин от сорта на домашните потреби ли се продава? А каква му е вместимостта и цената?

Сладка капка, тук учебната година започва след Деня на Австралия (26 януари) и приключва около седмица преди Коледа. Има 4 срока като между всеки два срока има ваканция 2 седмици (сега сме между 3-ти и 4-ти срок). Единствената по-голяма ваканция е между самите учебни години - от преди Коледа до края на януари - грубо, около 6 седмици - толкоз! Няма ваканции от по 3 месеца.
Униформите са задължителни навсякъде и също не са евтини. На Кейт униформеното "яке" (тип анцунг) е $38, панталон - $26, пола-панталон - $22, блуза къс ръкав - $22, блуза дълъг ръкав - $22, лятна шапка - $10, раница - $33, лятна рокля/престилка $20. Някои неща могат да се намерят и малко по-евтини, но не са със същото добро качество като тези, които поръчваме и получаваме чрез училището.
Това е пример за държавно училище.

Калина, браво на Джъсти за превода  Hug Heart Eyes душичка малка, нека все така да ви радва!
Днес беше последният учебен ден за този срок. Тази вечер изкарахме и последния урок по плуване и Бини подобаващо се представи, преминавайки към по-високо ниво - вече е "пингвинче". Голяма ми е гордост в това отношение. За 3 срока това и е четвърто по-високо ниво!
Имаме планувани разни малки мероприятия. В сряда отиваме на http://www.royalshow.com.au/. Ходили сме веднъж - за децата е много забавно. Искаме да идем и до Science Works Museum, заради изложбата на оригиналните костюми от Star Wars. Планувам да заведа децата и в художествения център, където имат различни часове по рисуване, моделиране, готварство и т.н. Утре са на кино да гледат Up. Като прибавим и обичайните "паркове и градини", разходка из ситито, детски център, басейн.. и то май ваканцията ще свърши. Имаме и 2 партита за рождени дни.

Като споменах ситито..
ритка, вие ходите ли към ситито на разходки? Може да се уговорим да се видим там? Във Fitzroy Gardens има хубаво място, където децата могат да потичат, а ние да седнем на кафе.
Катилиас, вие кога и колко време ще сте в Мелбърн? Може да се опитаме да се видим?

МАЙКА, татито ви сърди ли се много? Случват се и такива инциденти.. не е болка за умиране.  Hug

# 264
Мили, заформя се голям екшън за ваканцията ви  newsm18!! По отношение на термоса за кисело мляко – аз купих EasyYo. Ако кликнеш на линка http://www.easiyo.com/australia/ ще видиш къде можеш да го купиш. Аз купих моя от супермаркета за 20 долара. Виждам, че и в Ози са толкова. За сега купувам пакетчета (не на изи йо, а друга марка, на която не мога да се сетя името), които се разбъркват с вода и се слагат в пластмасов буркан с 1 литър вместимост. Този буркан се слага в термоса с гореща вода и след около 12 часа киселото мляко е готово.

Дион, имат три въпроса за твоето домашно производство  Grinning: 1. какво прясно мляко използваш, 2. каква е пропорцията прясно мляко-закваска и 3. в какво слагаш глиненото гърне?   chef

# 265
Калина, веднага ти отговарям:

1. Използвам купено прясно мляко - краве, за съжаление. Все още не можем да намерим от къде да си вземаме истинско краве мляко. Питахме една жена, която имат ферма и крави, но каза, че имат само мъжки, защото не им се робува да доят и т.н. Отглеждали ги само за месо.
2. Аз на един компотен буркан, който мисля е 0.800л слагам една лъжица кис.мляко на дъното. После сипвам малко от прясното мляко (то трябва да е толкова горещо, че да можеш да си задържиш кутрето вътре за 10сек), разбърквам с лъжица, изспивам останалото мляко и пак разбърквам. На моя глинен буркан му слагам някъде две лъжици, той е може би към литър и половина, не съм засичала.
3. Слагам го във фурната на 30-40градуса за няколко часа, може би 2-3 са предостатъчни, нито го увивам с кърпи (както едно време са правили), нито нищо. След това го слагам в хладилника, да стегне.

И това е, млякото е готово!   bouquet

# 266
Здравейте момичета  Hug

Мили, ние към Сити не ходим. Намерихме един прекрасен парк, казва се Wombat Bend, струва си да го посетите, сигурна съм че на момичетата много ще им хареса. Намира се в Templestowe Lower. Уфф май така се пише  newsm78 Има барбекюта, страхотни играчки, до Яра. Много ще се радвам да се видим  Hug

Иначе на мен половин доза спря да ми действа и ми вдигнаха от 3 дни лекарството на пълна доза и сега имам пак куп странични ефекти и ги боря  ooooh!

Целувки на всички  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 267
Да кажа за лаптопа - наш тати малко се притесни, но не е викал, нито се е сърдил.
Само каза:"Колко пъти казах да не се яде и пие около лаптопа или компютъра?"

Кисело мляко и аз подквасвам с пропорциите, които Дион е посочила, но не във фурната, а в буркан или контейнер и на топло до бойлера с топлката вода. Йогуртмейкър имам, но рядко го ползвам.

Калина, крака ми е по-добре, но пак някои дни отича, особено към края на деня.

За визите да питам - как точно се кандидатства за виза сега, щом казвате, че са спрели електронните визи за Българи? А колко време отнема?

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 10:32 от МАЙКА

# 268
Калина, благодаря за линка  Hug Аз мислех, че е термос, който просто поддържа необходимата топлина, но не съм знаела, че се използват готови сухи смеси. Аз искам да си правя по стария начин - със закваска и т.н. както дион е описала. И аз имам голям глинен гювеч, който наистина ще поддържа температурата по-дбре. ОСтава и да пробвам Simple Smile.

Ритка, сега гледах на картата къде е парка. Идва ми далечко пред вид на това, че ще трябва с колата да дойда, а аз не съм толкова опитен шофьор да се ориентирам сама по непознати пътища. Да не говорим, че и магистралата малко ме плаши. Все някога трябва да се престраша, ама кога ли...

МАЙКА, визите не са ли пак по електронен път? Просто с повече необходими данни и може би малко по-дълъг период на обратване (2-3 седмици) както беше преди.

# 269
Не знам, Мили. Просто някой тук май беше споменал че спират електронните вяизи за Българи, каквотро и да означава това. С няколко думи - братът на мъжа ми иска да дойде в края на Ноември. Полета е през Австралия. Кога и как да аплайва за виза?

Общи условия

Активация на акаунт