Отговори
# 615
Каролина, благодаря за загрижеността  Hug

У нас всичко е наред (засега), в момента пак вали, но не е като вчера. Аз лично бях в ИКЕА по време на бурята и не съм свидетел на това какво се е вихрило, но мъжът ми беше на работа и ми се обади когато покривът при тях е паднал (той работи на Southern Сross Station), офисът му се е наводнил и евакуираха всички пътници; каза, че до кръста са били във вода, имало е много изплашени и паникьосани хора. В нашия квартал е имало от голямата градушка, но освен изпочупени клони и растения, други щети няма. Аз с голям страх се прибрах, че не знаех дали няма да затъна навръщане някъде по пътищата. Наводненията са в ситито, канализацията просто не е могла да поеме такова огромно количество вода. 
Дано вече да няма такива "чудеса", че си е направо страшничко.

ритка, при вас как е? Вие гости имате доколкото си спомням?
Навръщане от летището онзи ден минахме през Ivаnhoe заради затворен път поради катастрофа и си мислех за теб, че сигурно живееш някъде наоколо.

ВВВ, а при вас как мина бурята? Ти как си? Бебчо слушка ли?

Катя, сестра ти тук ли е още?

мама_Т, вие как сте?

Поздрави на всички   bouquet  Hug

# 616
здравейте мами! как ви се отразиха наводненията?
при нас беше пълен екшън #Crazy- имахме house warming party и в новата къще- изненада - прозореца в трапезарията протече, ама много стабилно.  ooooh!добре че някой от гостите бяха дошли та  помагаха- кой с хавлии, кой с кърпи.. всички попиваха.... ,  в същото време мъжът ми отдиде до гарата да докара още гости и оставил и двата мобилни телефона вкъщи  и естествено заседнали в градушката. докато си дойде направо така се бях притеснила... Sick колата - прилично наводнена и тя, а аз бременна в 36 седмица.... добре че имаше хора около мене иначе щях да умра от шубе- струваше ми се че всичко прозорци ще се счупят всеки момент, в новата къща нямаме парцали та по някое време даже някой беше докопал белите хавлиени пелени за бебето и с тях попиваха водата- направо ми прилоша като видях с какво попиваха... #2gunfire
 но после слава богу всичко си дойде на мястото и купона започна.
  bouquet  chef
днес тъй като пак вали проверявам периодично за течове и реанимирам.
 надявам се бурята, градушката и наводненията да са ви подминали и да не сте имали такива премеждия.
 Grinning Grinning

# 617
# 618
Tyk ne sam se zapisala  Mr. Green
Privet na vsi4ki zemliatsi on Avstralia i sasedi ot NZ  Hug
mili  :hug:kak ste mila? Xaresva li vi na y4ilishte tazi godina Laughing

# 619
marcheto-добре дошла при нас...аз съм от комшиите Wink
Тук днес при нас е едно мрачно време...напомня ни,че идва зима Sad Аз тука тия дни отново съм се отдала на кулинарията...меся погачи,кифлички,правя кексове и всякакви щуротии...моите мъже са много доволни...как сте вие момичета..как е в Австралия...моето свеки е по вашите земи за един месец...отиде на гости на сестрата на мъжлето в Сидни

# 620
Миме, добре сме  Hug  bouquet . Белинда е много щастлива на училище. И двете ходят с желание и съм много доволна. Мислех си, че като са на училище, ще имам повече свободно време, но ето втори месец не съм стигнала до нещата, които искам да правя.. все още съм на етап "нещата, които трябва да правя". Тази седмица ги разделихме в отделни стаи - нови бюра, компютри, столове, декорации... голямо въодушевление цари, но и доста работа ми се отвори с пренареждане и прехвърляне на дрехи, книги, помагала, всякакви пишещи и оцветяващи принадлежности и от сорта...

А вие как сте? Kакво ново около теб? Минавай по-често тук, не като Халеевата комета  Hug

мама_Т, и при нас се беше застудило, но от днес нататък дават пак летни температури, което много ме радва, че хич не обичам да ми е студено, да се навличаме и да пера и суша дебели дрехи.
А вие май цялата разширена фамилия сте по тукашните зем?

Хайде хубав и спокоен уикенд на всички!  Hug

# 621

хич не обичам да ми е студено, да се навличаме и да пера и суша дебели дрехи.

А да запитам - колко студено става през зимата в Мелбърн - до 5-6 градуса, нали?

# 622

хич не обичам да ми е студено, да се навличаме и да пера и суша дебели дрехи.

А да запитам - колко студено става през зимата в Мелбърн - до 5-6 градуса, нали?

Толкова, Миши. Нощем може да падне и един-два градуса по-малко, но никога 0. Дневните температури през зимата са от порядъка на 10-14с. НО! 14с в България си е пролет, а на тукашните 15с умираш от студ - заради близостта до океана; съчетано с вятър - ставаш на шушулка Simple Smile. Но зимата като цяло е зелена и многоцветна с многото цъфнали азалии и камелии.

# 623
mili46-да на моя мъж фамилията е почти цялата тук....сестра му е от 12 години в Сидни....там завърши висше и си остана да живее и работи в Австралия...Свекитата бяха в Сингапур 15 години и от 6 в Кивиландия..ние сме от две тука....само другата му сестра и моята фамилия не са по тези земи ..ама не е късно да си ги приберем...стига да искат;-)

# 624
Dobar den zemlia4ki i komshiiki
mama_T  bouquet
mili-vij v facebooka sam 24/7 ama tyk ne sam minavala skoro Mr. Green
Predi godini biaxme samo az i ti ot Avstralia Laughing, sega gledam sme pove4e  bouquet
I komshiite ot NZ rastat... Heart Eyes

# 625
Здравейте мили майчета от Австралия!

Ние сме още в начален етап на емиграция, но мъжа ми има някои въпроси, които току да го откажат от тази наша идея. Той е работил в Англия и установи, че ако живеем в някоя по-развита страна, няма да му остава никакво време за семейтвото, а това за него наистина е много важно. И като цяло предпочита да работим тук за много по-малко, но вечер да си идва в 17 и сутрин да излиза в 8. Моля ви да ми кажете, долу-горе какво е работното време при вас, колко е нормално да се пътува до работа, остава ли ви време за децата, особено на бащите, уикендите ходите ли някъде или сте толкова изморени от работа, че не ви се мърда никъде. Ами с две думи, живота ви там от вкъщи на работа и обратно ли е, или правите повече неща отколкото в България. Ние не че сме се скъсали да пътуваме като сме свободни, главно заради недостиг на финанси, ама това е друга тема.
Мен лично ме интересува също децата от колко до колко часа са на училище и дали ще мога и аз да започна работа, тъй-като трябва да има и кой да ги взема от училище. Знам, че няма да е лесно, но то май вече никъде не е лесно  Cry
Възможно ли е също така закупуването на парцел и по-евтино ли излиза да си построиш къщата сам, гледам, че къщите са на невероятни цени....
и едно последно въпросче за сега: годишен доход от 60 000 долара ще ни стига ли (с 3 деца сме)? Ние сега живеем доста скромно, така че не сме от тези, които много харчат. Имате ли много разходи покрай училището? Детски надбавки получават ли се там?

Много ще съм ви благодарна да получа отговор на поне част от многото ми въпроси Simple Smile   bouquet

# 626
Здравей, ellmax!
Разумни въпроси си задала. Ще опитам да съм полезна.
Еднозначно за Австралия не може да се говори, защото има значение къде точно живееш. Има разлика от щат до щат, както и от град до град.
Аз съм в Мелбърн и ще ти кажа моите впечатления.
Работното време е различно според професията. Но най-общо казано от 9 до към 17ч. В зависимост от работата, може и part time (по няколко часа на ден или само определни дни в седмицата). Има и работа на смени (пак според професията и длъжността). Пътуването до работа може да ти отнеме 5 минути (ако например работиш в местния търговски център , училище, община, библиотека, банка, здравен център и т.н.). А може и да е 1 час ако живееш в отдалечен квартал, а работиш в ситито. Много е относително. Мелбърн е в радиус над 90 км. Да не говорим, че има хора, които пътуват от близките градчета всеки ден.  Време за семейството разбира се че имаш, ако не работиш на 2 места. Това не зависи от това дали си в БГ, Англия или Австралия. Ако работиш от 7 до 21ч. естетсвено, че няма да ти се мърда никъде през уикенда. Но бих казала, че стандарта тук е такъв, че с една заплата хората живеят нормално. Излиането през уикенда според мен е по-скоро въпрос на начин на живот и възможности разбира се. Като цяло бих казала, че тук има повече избор къде да идеш, по-голямо разнообразие за децата, аи за родителите. И ходенето не навсякъде е свързанос пари. Има чудесни паркове и местности къдеот спокойно може да се изкара ден на пикник.
Училището е от 9 до 15.30. Повечето майки, които работят, работят почасова докато децата са на училище. Но и повечето училища имат after school care срещу минимално заплащане до към 18ч.
Сега за парите. В крайните квартали има нови къщи land and house package за около $250 000 AUS. Само парцел - около 120 000, но построяването на къща няма да ви излезе по-евтино, а по-скъпо. 60 000 месечно са достатъчно за нормален живот при положение, че не плащате наем. С наем - доста ще се ограничат възможностите ви. На този адрес може да разгледате имоти и наеми където пожелаете http://www.realestate.com.au/.
Детски се дават на родителите в завсимост от дохода на семейството.
Трябва много внимателно да изчетете условията на визата, с която бихте дошли, за да сте сигурни, че ви се полагат такива придобивки, както и че можете да се включите в здравната система.
дали отговорих на въпросите ти?

# 627
Mili46, безкрайно съм ти благодарна за подробния отговор!
Мисля, че като цяло получих отговор на нашите въпроси, ако може и други майки да споделят ще се получи една още по-обща картина.
Ние ще кандидатстваме по регоналната програма за спонсорство от щат, и доколкото разбирам няма да имаме право на никакви помощи (нашата цел разбира се не е да отидем и да живеем от тях), но специално за детските не бях сигурна дали там изобщо се плащат. Ограничението важи до преминаване на другия тип виза - постоянната, тази ще е за три години.
Ако се сетим за нещо, пак ще ви питам Wink
Хубав ден от мен!

P.S. Разнообразието, което се предлага за децата, винаги ми е допадало. Живяла съм 1 година в Германия и там също е така. Тук в БГ водя война с един собственик на куче от съседния блок да не си носи кучето на нашата тревичка пред блока, ама на, кой ли ме слуша мен. Не смея да ги пусна в тревата, а трябва на цимента да играят, трагедия с две думи и това ужасно ме дразни Cry

# 628
ellmax, радвам се, че съм била полезна Simple Smile

А вие за кой район ще кандидатствате? ((разбира се, само ако искаш да споделиш) Може да имаме агенти там  Mr. Green

П.С. Като погледна заглавието на темата ни.... не само, че дочакахме пролетта, ами и лятото изпратихме.

# 629
Здравей отново mili46,
само в една провинция - Западна Австралия, се търси професията на съпруга ми, мисля че главно заради развитието на минната индустрия там, той е химичен инженер (без стаж като такъв), има също магистратура по здраве и безопасност (occupational health and safety) (като такъв ще кандидатства, има достатъчно стаж, за да я приравнят). Сега април месец ще има доста промени около процедурите за кандидатстване, дано в други щати да добавят неговата професия, за да се увеличи и шанса. Иначе необходимите 100 точки за тази програма ги събираме. Моля се да успеем, тук не се издържа вече..... Praynig

Общи условия

Активация на акаунт