20 ОУ и 22 СОУ

• 120 302
  • 925
  •   1
Отговори
# 855
Ми нали има регистри...не  е трудно да се разбере къде в района има бъдещ първокласник.

Само ако майката и дете са регистрирани в съответната община (предполагам това визираш под регистри?).
По закон това не е обществено достъпна информация и предоставянето й е категорично неправомерно. А и усилията по придобиване не са малки.
Не ми е ясна причината да се прави това, особено за училище с мега наплив.

# 856
  • София
Да, разбира се ако са регистрирани, каквито следва да са по закон.
За това за кого и как са достъпни не знам(и дали директорите да имат достъп е точно обществено достояние) и в моето детство помня имаше списъци на бъдещите първолаци, обикаляха да канят и т.н. Все пак  пред някои хора списъците са достатъчно достъпна информация, за да следят, бройката, кои деца ще стартират първи клас и т.н.
А дали е с мега или никакъв наплив у-щето не мисля, че има значение, всъщност. И не  е единственото у-ще, което го практикува

# 857
Ха-ха как да не е достъпна информация? Не знам как е било в детството ви, но при мен минаваха учителките по същия начин и звъняха на врата да питат дали ще се запиша в 32-ро училище или 46-то, понеже и двете ми бяха в района  Mr. Green
Много се учудих, че има училище и то в което се влиза трудно, да ходи и да обикаля по адреси.
Учителките бяха видимо недоволно от задачата си  Laughing

# 858
Разбира се, че има информация и обратна връзка с общината, нали ако детето не бъде записано никъде родителят подлежи на глоба.

# 859
  • Sofia
за 20-то относно записванията минаха през нас учителки да ми дадат покана от 7.04 до 11-то да отида да се запиша ако искам детето ми да учи там. Аз съм се спряла на 41-во, но може би за всеки случай ще подам и там молба Rolling Eyes
Е нали уж след 15.04 ще обяват датите за записване.  newsm78

# 860
Немски език в 20-то - получих неофициална информация, че "целия екип по немски" (незнам какво значи това - явно е бил повече от един преподавател) е напуснал и е отишъл в 19-то.
Моля ако някой може да потвърди или оспори.
Ако екипа е сменен, тогава вече не е важно какво е било до сега нивото по немски, а какво ще бъде - т.е. трябва да търсим информация кой ще е новия ...

Моето дете е в първи клас в 20 ОУ. Целият екип, който ни посрещна още през юни миналата година все още си е там Simple Smile Не знам какво се има предвид с това, че са се преместили.  Laughing

За 19 СОУ също ще споделя, имам преки впечатления, тъй като имам служебни контакти там.
Вярно е, че двама от учителите в начален курс (не по език) са бивши учители от 20-то, но това не е от тази година, а от по-рано. Има една или две немски занимални (платени), така че е невъзможно целия екип от 20-то да работи там, даже и да искат.  Laughing
На този етап 19-то не предлага целодневно обучение. Занималните са си занимални и не са задължителни.
Според мен в последните години 19-то СОУ тръгна бързо напред. Новата директорка е много мила и приятна и много амбициозна. Истината е, че много се старае, нивото на училището много се вдигна. Родителите, чиито деца учат там са доволни. Но да се говори, че екипът на 20-то е отишъл в 19-то е несериозно. Поне в момента! Simple Smile

# 861
Ако трябва да говорим за двете училища е редно да кажем, че има доста ученици, които след 4-ти клас се преместиха от 20-то в 19-то.
Така, че не е невъзможно и преподаватели да са се преместили.
Разликата между двете директорки е огромна.

# 862
Здравейте,
Ще записвам детето си в първи клас с немски и от написаното тук разбирам, че в 20-то нещо не върви … Не знам дали знаете, но през учебната 2013-2014г. в 41 ОУ „Патриарх Евтимий” ще има паралелка I клас с изучаване на немски език и изобразително изкуство (приложен дизайн). Ето информацията, която съм събрала тук 

Вероятно него ще предпочета.

# 863
Здравейте,
Ще записвам детето си в първи клас с немски и от написаното тук разбирам, че в 20-то нещо не върви … Не знам дали знаете, но през учебната 2013-2014г. в 41 ОУ „Патриарх Евтимий” ще има паралелка I клас с изучаване на немски език и изобразително изкуство (приложен дизайн). Ето информацията, която съм събрала тук 

Вероятно него ще предпочета.

Не знам, какво става с 20-то, но знам какво знами да се регистрираш, за да похвалиш нещо.

# 864

Към    inka5  и тези, които й вярват:

И двете ми деца са учили и завършили /7 клас/ в 22 СОУ. Ако има нещо, което прави 22-ро едно от най-добрите училища, то  наред с началния етап, това е обучението 5-7 клас, което е ахилесовата пета на болшинството софийски училища. Попадала съм на коментарите на   inka5,   но в тях винаги има неподкрепени с никакви факти коментари и то, забележете, не само в този форум. След като вече детето й не учи в 22-ро, не виждам причина да не бъде конкретна какви точно претенции има към обучението там. Иначе да говориш и хулиш така си е чиста проба злост. Само за нейна информация, ако беше толкова зле училището, нямаше всяка година в него да кандидатстват няколко стотици деца и нямаше известни и неслучайни хора да записват децата си там - те не са заблудени, нали, а също внимателно като   inka5     проучват училищата, за да изберат най-доброто за техните деца. Конкуренция между 22 и 20 никога  не е съществувала - просто, който иска детето му да учи немски и френски, избира 20, който желае друго - търси варианти.

За всички родители, които смятат, че децата им ще научат немския като в Немската гимназия от престоя си в 20 ОУ, мога само да кажа, че са в заблуда. Обучението им там ще е една добра основа, но трябва да са наясно, че действително знанията им ще бъдат колкото да покрият първата подготвителна година /както отбеляза една майка в по-предни коментара/. Гимназията си е гимназия. Там изучават термини по различните предмети, академично владеене на езика, а не само разговорен език, което от много хора се възприема като знание, достойно да се мери с познанията, които дава гимназията.

И последно - когато изберете езика, който искате да учи детето ви, борете се за една от шестте  езикови гимназии. Каквото и да ви говорят, в никоя паралелка с разширено изучаване на език не може да се изучи  езика така, както в съответната езикова гимназия. Всички други твърдения са спекулации на тема ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО или недобра преценка и заблуда на родителя.

Лично аз съм привърженик детето да посещава добра езикова школа и след 7 клас да отиде да изучава езика, който си е избрало. Ранното изучаване на чужд език спомага да се развие усет към езика и да улесни усвояването му в по-късните години.

# 865
Не знам, какво става с 20-то, но знам какво знами да се регистрираш, за да похвалиш нещо.
В днешно време е рядкост нещата да вървят към по-добро. Убеждението ми е, че в такъв случай човек трябва да сподели, за да може и други да се възползват. Пазенето на тайна не е в духа на човещината. Последните 2 години не е имало паралелка с немски език в 41 ОУ и вероятно мнозина няма дори да се сетят да проверят за тази възможност. Но същината на по-доброто е личността на учителката.

# 866
за 20-то относно записванията минаха през нас учителки да ми дадат покана от 7.04 до 11-то да отида да се запиша ако искам детето ми да учи там. Аз съм се спряла на 41-во, но може би за всеки случай ще подам и там молба Rolling Eyes
Е нали уж след 15.04 ще обяват датите за записване.  newsm78

ами така ми пише на поканата Rolling Eyes

# 867
  • Някъде на път....

Към    inka5  и тези, които й вярват:

И двете ми деца са учили и завършили /7 клас/ в 22 СОУ. Ако има нещо, което прави 22-ро едно от най-добрите училища, то  наред с началния етап, това е обучението 5-7 клас, което е ахилесовата пета на болшинството софийски училища. Попадала съм на коментарите на   inka5,   но в тях винаги има неподкрепени с никакви факти коментари и то, забележете, не само в този форум. След като вече детето й не учи в 22-ро, не виждам причина да не бъде конкретна какви точно претенции има към обучението там. .......
Малко ме успокои!  Peace

# 868
И двамата ми сина от тази година са в 22-ро. Големия е 5 клас. Не мога да кажа, че всичко е супер. Има и свестни учители и не толкова. При някои муха да бръмне ще се чуе, при други е лудница. Разбирате за какво говоря, помните, предполагам. Всички сме били ученици. Нивото на преподаване също е различно. Не знам дали знаете, че училището е база на университета и там преподават и студенти, карат си практиките. Синът ми е много доволен от това, младите хора се стараят и изнасят много интересни, често интерактивни, уроци. Не рядко това се наблюдава от повече преподаватели.

Проблема в прогимназиите, според мен, масово идва най-вече от очакванията на родителите за голяма заинтересованост от страна на учителите, а такава липсва. В началното образование класните са като квачки, в добрия смисъл на думата, натискат децата си, по цял ден са с тях, по всички предмети им преподават, познават им слабите страни и силните, склонни са да помагат, стават им почти майки. По-нагоре обаче нещата на стоят така. И това е нормално! В крайна сметка учителите преподават, и който иска учи, който не иска ... По същия начин се отнасят и преподавателите в гимназиите и университетите. Просто децата порастват, стават по-отговорни, има разслояване след изпитите и средата сама дърпа всички нагоре. А в прогимназията са събрани от кол и въже, а черешката на тортата е и началото на пубертета.

Отговорният родител, който си познава детето трябва да му помага. Нашия син започна да ходи на уроци по математика , свекър ми е университетски преподавател по предмета и го подхвана. Аз и съпруга ми помагаме по другите дисциплини когато се налага, все още препитвам понякога. Изобщо не смятам, че детето е достатъчно голямо да се справя с всичко или само да преценява дали, какво и колко да учи. Не смятам и че учителите зорлем ще го бутат да учи. Мантрата от нашето детство "Знам, че можеш повече, мн.добър 5", вече я няма. Моя работа е да натискам децата си, ако е нужно и понеже изповядвам тази философия, според мен, 22-ро е достатъчно добро прогимназиално училище. Има и по-добри, може би ...

Последна редакция: ср, 03 апр 2013, 12:16 от .Ели.

# 869
Наблюдавала съм как новорегистрирали се нападат някой, защото е споделил отпит и съм се чудила   newsm78. Заради всичко се случва - даже и заради най-обикновени неща. Сега и на мен ми се случи.

Аз преценявам, проверявам информацията и това си е моя отговорност на кого да вярвам.
Всеки проучва и търси най-доброто за детето си. Децата са ни най-важни.

Общи условия

Активация на акаунт