Тази година лятото в Канада ни подмина! - 38

• 19 499
  • 298
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте,
и мен ме тресе треската с детските градини. Ето баткото тръгва на училище в петък, за Ясен още няма детска градина, а аз в началото на ноември трябва да тръгвам на КОФИ. Варианта с частните детски градини е страхотен, но за да ти върне парите правителството, трябва да работиш, да имаш официални доходи, да плащаш данъци и накрая на година ти ги възстановяват. Знаете в началото колко трудно се намира официална работа. Такава информация събрах аз. Записана съм в листа на чакащи, обикалях градините в квартала, на всякъде ми казват - след 1 година.
Разбрах също, че ако не тръгна сега на КОФИ, после ще трябва да минавам отново изпита за ниво на езика и наново да чакам за разпределение.
ако бъркам с инфото, нека някой ме поправи
ако имат съвет - давайте

# 166
  • Vaudreuil Canada
пенелопа друго място където можеш да погледнеш е форума на bgcanada.com там също доста често се обсъждат градините. Към коя провинция сте се насочили?

nikolova независимо че сте записани в листите на чакащите продължавай да обикаляш същите градини и да им мрънкаш на главите колко ти е необходимо да да дадеш детето на градина. Още повече че сега около 1 септември ще се уточни и кои деца наистина ще почнат градина и кои не в началото на новата учебна година та може и да проимат места. Ако имате други бг-познати чиито деца ходят на градина иди заедно с тях до градината - един вид да ви препоръчат те. Това са неща които работят колкото и да са ни неестествени.

# 167
Здрасти от нас.
Някой има ли представа таксата за прискула дали е дедъктъбъл , рефъндъбъл или не ? И ако да  в какви граници? Зачудила съм се ако ми излиза едни пари дали да не е прискул вместо скъпа градина.

# 168
  • Vaudreuil Canada
Днес май съм постоянното присъствие та ще взема да млъкна малко ...
WebMama трябва да питате в учебното заведение - зависи как е регистрирано - по принцип някои ги третират като детските градини и могат да се клеймват в данъчната декларация но това дали издават правилния документ могат да ти кажат само от администрацията на учебното заведение (или други родители чиито деца вече са минали по този път на същото място)

# 169
Благодаря ви, аз имам предпочитания някакви  за  провинцията Бритиш Колумбия/ но ръководното е друго.Много благодаря за насоката и линка.  bouquet

# 170
това с препоръката е българи е страхотна идея, но проблема е, че тук няма такива.
Само в едната градина ми взеха телефона и казаха, че ако имат места ще се обадят. Другите ме режат директно.
иначе и за големия още нямам писмо къде ще е, пък то време не остана. Ако и днес не дойде, ще им звъня по телефона.

# 171
Мисля, че се падат към 6 деца на учителка, а не както в България към 30-тина деца че да се чуди къде да гледа по-напред учителката Rolling Eyes

Ей това си е жив пример за говорене наизуст.Ти колко деца си давала в българска детска градина? Laughing

Може да кажем каквито си искаме суперлативи за Канада,тя е прекрасна страна,но точно  детските градини градини са едно от слабите и места.

За Квебек специално :Частните градини са най-обикновенни гледачници-без никаква учебна програма и 90% от персонала без необходимото образование.Все едно сте си наели гледачка ,която едновременно гледа още 5 други деца.Много често това са майки които гледайки своите деца,регистрират градина и взимат още няколко дечица за да си платят и престоя в къщи.Няма държавни субсидии,няма специални изисквания- 15-25$ на ден.
Субсидираните градини са си частни градини като горните,но по-разработени.За да си изкарат субсидията от държавара пък карат децата веднъж на седмица в някоя от държавните градини или в библиотеката -уж някакво обучение 1-2 часа.При някои други пък педагогът идва в самата градина пак за толкова 1-2 часа на седмица.Общо взето си е пародия от всякъде.Но имат проверки,следят се повече по отношение на условията,храната и т.н.7-15$ на ден-в зависимост от субсидията.2 часа учебна програма на седмица се заплащат допълнително ако педагогът идва в градината.Примерно моето дете беше в такава- голяма субсидирана градина около 40 дечица и плащах (7$ +2$( за педагога)) на ден.
Единствено добре са "държавните" градини.Но там така и не ми стана ясно как приемат,дали простосмъртните имат място,защото се записах докато бях бременна,а докато детето ми започне училище така и не се обадиха въпреки ,че е на 5 метра от входната ни врата и подновявахме записването всяка година.

# 172
  • Vaudreuil Canada
За Квебек специално :Частните градини са най-обикновенни гледачници-без никаква учебна програма и 90% от персонала без необходимото образование.

Е това хич таман не е вярно! Ние сме в частна детска градина с учебна програма и образовани учителки - градината е с 80 деца и е частично субсидирана, но ЧАСТНА!

Това, което си написала е отчасти вярно за хоум дейкери-те, но и там много зависи на какъв ще попаднеш.
С много от нещата, които си написала съм съгласна, когато става дума за домашните детски градини, но просто генерално си объркала понятията затова се получава неточно изказването ти.

А че намирането на място в детска градина е проблем съм съгласна на 100% - за по-големи деца или ако родителите нямат проблем да си взимат децата рано от градината въпроса се решава по-лесно но за малките и за хора работещи до по-късно си е мисия невъзможна.

# 173
  • Монреал
Дейзи, ако говориш за хоум-дейкеър съм напълно съгласна с теб, обаче в нормалните градини е съвсем различно. В нашата например са 2 групи - разделени са по възраст. За малките, където е и синът ми  всеки ден правят занимания, учат песнички - какво друго да учат 1-2 годишни деца  Rolling Eyes не ми е ясно за каква учебна програма може да става въпрос тук- По-големите имат по-различни занимания вече, може би догодина ще се преместим при тях.
А в България деца на градина не съм давала, дано да не се налага  Praynig Laughing

# 174
  • Vaudreuil Canada
пенелопа ето я темата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=273915.0;all

Вероятно много неща няма да ти звучат смислено - съвсем накратко поне в Квебек детските градини са държавни, частни и домашни. Няма ясли, няма детска кухня. В градините приемат бебета от по на няколко месеца до училищна възраст. Големите имат групи, а домашните в повечето случаи са с между 6 и 12 деца и според броя на децата имат 1-2 учителки. Някои частни и домашни детски градини имат държавна субсидия. В началото на годината като се пусне данъчна декларация за предходната година се вписват и част от разходите за градина и според дохода част от тия разходи се връщат от държавата. Ако обаче нямаш удържани данъци въпроса с връщането отпада.
Държавните и изцяло субсидирани частни градини са по 7 долара другите стигат до 45-50 долара на ден.

Всичко е въпрос на късмет и много настойчивост но на някои места така те отрязват че просто трябва да си голямо перде за да идеш пак а още по-трудно да потретиш.

# 175
Да се изкажа и аз за градините Simple Smile
На мен тукашните градини по-скоро ми харесват,в Бг не съм давала дете на градина, но имам познати детски учителки и знам какво им е отношението към децата...Нашата градина е частна 14-доларова, децата са разделени на 4 групи по възраст и на учителка са по 6 деца.Три пъти седмично идва учител,с който един ден учат песни,другия ден им прави театър,а на третото идване танцуват.Иначе всеки месец в годината е посветен на различна тематиката и образователната им програма е свързана с темата.Ние сме много от скоро в тази градина,но за момента отношението към детето е много добро,там не оставят дете да плаче,ако детето е разстроене го гушкат и успокояват. Ако някое дете не иска да заспи учителката ляга до него и се опитва да го приспи (но това е може би за да не пречи на останалите).Иначе аз също не знам на какъв принцип става подбора,склонна съм да мисля,че е по преценка на ръководството,а не по ред на записването.Нас ни приеха в градина,в която отидох със съседката,чието дете ходи в същата градина,директорката май ме хареса,започна да ме разпитва имам намрение да имам други деца,аз казах разбира се,но за да имам право на майчинство трябва първо да поработя,а за да работя детето трябва да тръгне на градина Laughing.На другия ден казали на съседката,че щяло да се освободи място за Калоян Sunglasses
Тук точно до нас има СРЕ,но там дори не пожелаха да ме запишат,но пък други наши съседи ги записаха преди седмица и тази им се обадиха,че има място(но тяхното дете е в друга възрастова група).Та в общи линии май е въпрос на късмет и настоятелност.

# 176
Днес май съм постоянното присъствие та ще взема да млъкна малко ...
WebMama трябва да питате в учебното заведение - зависи как е регистрирано - по принцип някои ги третират като детските градини и могат да се клеймват в данъчната декларация но това дали издават правилния документ могат да ти кажат само от администрацията на учебното заведение (или други родители чиито деца вече са минали по този път на същото място)

Шемет,

На мен от детската градина ми казаха, че щели да ми дадат рисит за инкъм такси-те. Аз може ли да видя  някъде на сайта на CRA какъв процент ще ми върнат? Или къде мога да проверя за такава информация?

Поздрави,

# 177
  • Vaudreuil Canada
croco1 имай предвид, че разписката няма да е за пълната сума, която се плаща.

Това е федералната форма която се попълва http://www.cra-arc.gc.ca/E/pbg/tf/t778/t778-08e.pdf за Квебек има и провинциална.

# 178
пенелопа, успех в начинанието. Ние бяхме в Онтария преди, сега сме в BC, така че имам поглед и над двете места, макар и не огромен и определено не върху детските градини. Но ако с някаква друга информация мога да ти помогна, кажи. Защото знам колко е важно това, когато човек е в размисли и се опитва всичко да претегли. Успех!

# 179
Благодаря ви още веднъж, дълъг път имаме да извървим, но трябва да имам представа.Реално голямата ще е за училище тогава, а малката ще е за градина.И двете към момента посещават детско заведение тук в БГ  и аз съм доволна.Мисълта ми беше, голямата е ясно, че ще търсим училище, за малката-градината ще е нужна, за да мога и аз да работя, та исках да се огледам възможен вариант ли е, колко "бърз" вариант е и т.н. ДА опипам почвата. HugЗадължена съм ви за сведенията, благодаря, пък....когато...ако успеем да тръгнем, ще се обадя тук.До тогава ще ви чета.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт