Тази година лятото в Канада ни подмина! - 38

• 19 486
  • 298
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте ,момичета !
отдавна не съм писала тук,ама ми е малко натоварено  напоследък.иначе ви следя редовно Grinning
имам един въпрос,тъй като не успях да открия нужната ми информация -пристигаме в монреал в края на септеври .малката  навършва 6 г.седмица преди това.знам ,че там започват училище на 6 г.има ли някакви срокове за записване за у-ще и дали ще мога да я запиша по това време . Rolling Eyes
надявам се ,че не повтарям някоя тема,уж търсих ,ама не можах да прочета всичко Embarassed

Благодаря ви предварително Hug

# 181
  • Лавал-Пловдив
Не се притеснявай за това - когато и да дойдете, подаваш документите на детето в Комисион Сколер, което ви е по район, те са знаят работата, ще я запишат и ще те уведомят. В класа на дъщеря ми през цялата година идваха новопристигнали деца.

# 182
Момичета, и аз много благодаря за споделеното за детските градини  bouquet. Живот и здраве ние по някое време догодина ще имаме нужда от подобна информация, а щерката ще е на две.
Аз направих входящия тест към курса по френски език FEL, за който бях писала тук с 82%, блок 3 (и то май повече от разсеяност ми бяха грешките и пустите му форми на субжонктива Blush). Обаче поисках да започна от блок 1 и сега чакам трансфериране следващата седмица, защото тази седмица са във ваканция.
Отделно мъжът ми мисли да изкара сега от септември курс по общ френски език към Алианс Франсе (130ч по 8ч на седмица), че той никога не го е учил езика и да има известна основа като стъпим на Канадска земя. Някой има ли по-добра идея за френскоезиково обучение във Варна за начинаещи newsm78

# 183
Мерси ,кака_дора за инфото Hug

# 184
да, ще я запишат и ще тръгне на училище, не се притеснявай за това
при нас заветното писмо за училището дойде, днес ще ходя да питам какво трябва да се купува и такива неща и в петък в 8.30 да сме на линия Simple Smile

# 185
  • Canada
Привет дами, от канадска земя Hug
Дойдохме си в четвъртък следобяд, тъкмо навреме за торнадото Shocked
Както разбрах и вече усещам, тук тази година лято неможе да се каже, че има.
Добре, че в БГ ми се постоплиха кокалите, не съм предполагала колко добре ще се чувствам на 32-35 градуса - рай.
Видях се наколко момичета от ДБМ, предадох всичко, което носех и до ден-два ще ви дам пълен отчет.
В момента се опитвам да наваксам със старата тема (за почивка между подреждането на багажа, готвенето и занимамията с щерките).
Честити бебчета на silvia_alexis, mamamia, Deizi-Kreizi и Yanadark ! Да са ви живи и здрави!
Каролина, страхотна новина Hug Лека и безпроблемна бременност и здраво бебче накрая!
Titina, късмет на новото място! Да бъдете по-щастливи и удоволетворени от живота там!
milla_, дано решите успешно проблема с хапането и Вики да ходи с удоволствие на градина Hug
sunnyflower  Hug Останах безмълвна след постингите ти. Единственото положително в цялата история е, че проблемът е открит тук - това си е бесен късмет. Пари се печелят, но здраве не се купува! Имах няколко сблъсъка с БГ здравна система докато си бяхме там и съм отвратена - не само че си плащаш (макар и уж здравната каса да поема разходите), но си оставят ръцете и после трябва да си им благодарен.
Нямам представа дали има специална организация, която да помогне във вашия случай, но със сигурност във всяка болница има социални работници, на които работата им е да ви "улеснят живота" е пълния смисъл. Питайте в болницата, срещнете се със социалния работник, обаснете му всичко, все с нещо ще може да ви помогне. Някой по-горе беше писал да си пазите всички фактури (и за престоя в болницата и за лекарствата), ако не друго, поне ще ги впишете като разход в данъчната декларация и ще ви върнат доста голяма част от вече платените данъци.

# 186
  • Vaudreuil Canada
sunnyflower  .....Някой по-горе беше писал да си пазите всички фактури (и за престоя в болницата и за лекарствата), ако не друго, поне ще ги впишете като разход в данъчната декларация и ще ви върнат доста голяма част от вече платените данъци.

Това последното не е точно така, защото разходите са направени за лице, което не е канадски гражданин или постоянно пребиваващ. И аз си го помислих на мига, но май няма как да стане. Може да има някоя вратичка в закона, но баща и няма тукашна медицинска осигуровка.

И Снежи - Добре Дошла   bouquet

# 187
Снежи, добре дошла  Hug Виж, че MoonWalk и тук писа колко са щастливи от това, което правиш и правите! Страхотни сте! Дано следващата година е по-лека за нас и най-после да мога да се включа и аз в тези проекти.

sunnyflower, не мога да намеря думите, които да ти напиша. Много е тежка и неприятна ситуацията. Но важното е, че той се възстановява, дано всичко вече е зад вас!!! Стискам палци да намерите начин да се справите с финансовата страна на въпроса максимално бързо и леко!

пенелопа, не знам как е за градините на другите места, но тук във Ванкувър виждам приятели, които от решението, че имат нужда от градина, докато детето тръгне минават няколко месеца, 2-3 примерно. Това обаче ми е страничен поглед. За моята дъщеря имах нужда от занимания преди и след училище, така че знам, че сравнително бързо бях в състояние да намеря вариант, но в крайна сметка останах да работя от вкъщи макар и за по-малко пари и така се справихме. Тази година вече и тя, и баткото ще са на училище по цял ден, т.е. от 9 до 2:45, така че ще е много по-лесно. Вероятно и вие ще намерите начина в движение. Ще пуснете документи, за да сте в списъка с чакащите и ще търсиш работа. Точно в момента това е голям проблем, поне тук, и за специалисти като нас. Мъжа ми го съкратиха от 2-ро място преди 2 месеца. В началото на годината беше големия шок, после намери друга работа, но като свършиха проекта нямаше нов и замина и от там. В момента изобщо няма обяви като за него... Така че и това си отнема време за съжаление Sad Добре, че имаме малко спестявания, но като свършат.... не ми се иска от сега да мисля Sad
Както и да е, нямаше да пиша по темата, ама...
Успех с подготовката. Кажи, ако можем да помогнем с инфо!

# 188
И за работата, т.е. какво ще правим там, също често се замислям. Ние смятаме и двамата да учим там отначало /аз съм общ икономист, който не иска да работи като счетоводител, освен ако не се наложи Mr. Green, а мъжът ми е полицай/. Все още оглеждам предложенията на колежи и университети в Монреал и се чудя дали ще можем да оцелеем финансово, ако и двамата само учим Rolling Eyes За специалностите се ориентирам от оповестения списък на търсените професии в Монреал, но се чудя дали в действителност стоят така нещата на трудовия пазар в Монреал Thinking

# 189
  • Лавал-Пловдив
Галче, да не те разочаровам, но определено не стоят така нещата с работата. Без тукашна диплома е трудно да пробиеш за хубава работа, иначе по фабриките за 9 -10 $ работа колкото искаш. Положителното е, че има добри стипендии, а и други програми, помагащи на учащите се, особено на тези с деца.
Моето лично мнение е, че не бих излязала на пазара на труда, без добре да съм се "подплатила" откъм дипломи, езици, серификати и всичко до което мога да се докопам  Joy А и тогава не съм сигурна какво ще ми предложат....Но поне сега работя в тази насока - образование

# 190
Каролина, страхотна новина Hug Лека и безпроблемна бременност и здраво бебче накрая!

Sneji, благодаря!  Hug Добре завърнала се! И ти си като мен - като отида в БГ и забравям за форума.

# 191
Благодаря, кака Дора Hug. И ние така смятаме, че без учене няма да стане. Въпросът е какво да се учи и дали има вариант и двамата едновременно да учим /т.е. да не работим, докато учим/. Това е по-добрия вариант, ако е възможен, защото иначе ще се проточи ученето във времето Laughing.
То накрая може и криви да ни излязат сметките, ако не можем да намерим детска градина за Диди, но аз да съм запозната с алтернативите Crazy

# 192
  • На бял кон в Pierrefonds
Благодаря, кака Дора Hug. И ние така смятаме, че без учене няма да стане. Въпросът е какво да се учи и дали има вариант и двамата едновременно да учим /т.е. да не работим, докато учим/. Това е по-добрия вариант, ако е възможен, защото иначе ще се проточи ученето във времето Laughing.
То накрая може и криви да ни излязат сметките, ако не можем да намерим детска градина за Диди, но аз да съм запозната с алтернативите Crazy

Има такъв вариант, разбира се. Дават се студентски заеми и стипендии. Може и да поработвате нещо допълнително. Няма да е лесно, но не е невъзможно. Моя съвет е да си донесете колкото може повече пари от България и като дойдете да ги харчите много разумно или да ги държите за "черни дни". Поне аз така бих направила.

Има обаче една подробност - дори и с тукашна диплома няма гаранция, че бързо ще намерите работа. Най-добрия вариант, поне за мен е, да се започне работа в голяма компания и като се ориентира човек какви специалисти се търсят, да започне да учи. Така напосоки малко трудно се уцелва точната специалност. Има компании, които поемат обучението на кадрите си.

# 193
Извинявам се, че пак се намесвам в темичката ви, но ми излиза в Непрочетени отговори и видях, че Галче си търси вариант за изучаване на френски във Варна. Галче, устройва ли те частен учител, или търсиш курс? Ако учител е ок за теб, мога да поразпитам, имам един страхотен преподавател наум. Пиши ми ако искаш на лични, за да не разводнявам тук темата  Blush .

# 194
отдавна не съм писала, но ви чета редовно.. Crazy

Clairette, надявам се да си намерила човек за превода на френски.. за съжаление не мога да ти помогна в тази насока..

Галче, ако кацате в Монтреал, според мен най добрия вариант е и двамата да започнете да учите и да вземете заем и бърсари, ако единия учи а другия работи няма да ти дадът бърсари, това са моите наблюдения.. а с тези пари можете да си живеете доста прилично а детето ако не тръгне на градина веднага не е проблем, защото най вероятно лекцийте ви няма да са по едно и също време така или иначе;) Според мен от университета е най лесно да се намери работа! така че това е една много добра възможност която не трябва да се пропуска. Ученето също ти дава време да се ориентираш, което за новодошли си е голям плюс.
До колкото знам поне тук в Онтарио постоянно се търсят полицаи и агитират хората да се записват да учат за полицаи, може би мъж ти ще трябва да изкара няколко курса и да си намери работа като полицай тук, само да може да говори, френски поне.
Само не забравяй че в повечето университети записването става доста от рано и има много документи които ще ти искат изпратени от бг така че би било добра идея да си уредиш тези неща преди да заминеш Peace

Общи условия

Активация на акаунт