Гърция- 22

• 48 065
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
Аз като ходих в ГРАОН да справя на детето ми български акт за раждане ми искаха гръцкият акт за раждане с апостил и превод както и моята лична карта и копие на международният паспорт или тавтотита на съпругът ми. Детето е записано Василики Теодосиу и отдолу е посочен баща ............................ и майка ............................. Никой не ми е правил проблем и не ми е искал да я запише ова, с три имена или както и да е. Явно това зависи от компетенцията на служителите да разчитат чужди документи и от разни общински разпоредби.
Дано да се оправят нещата -ако адвоката е компетентен ще си свърши работата както трябва.

# 481
Здравейте момичета отдавна ви чета,но за първи път си позволявам да се включа. Просто исках да споделя при нас как извадихме акт за раждане на малкия. Роден е в Атина и аз и съпругът ми сме българи,в гръцкия акт за раждане е записан с две имена,собствено и фамилия,следват моите имена и на мъжа ми. За бг акт за раждане направихме  пълномощно в посолството и още тук освен пълномощно попълнихме и някаква декларация,в която трябваше да напишем името на детето. Тогава написахме и бащиното име и попитах служителката в посолството има ли проблем че на гр акт няма бащино име,тя ми отговори че то се добавя автоматично. В бг акта детето ми е с три имена.

# 482
alexiani, това е една добра идея! И аз мислех да предложа на takuzi да отиде в посолството, но се отказах, понеже на мен за удостоверението за брак консулът ме прати да се оправям сама (да съм го пуснела с куриер до роднини в България, които да го занесат в гражданското... Mr. Green) А те за какво са там?

# 483
Здравейте, мами!
  bouquet
Чета форума отвреме на време, но досега не съм писала.
Бихте ли ми казали, ако някоя от вас се е регистрирала като "елефтерос епангелматиас" какви документи са нужни, колко се плаща, за колко време става регистрирането и след това има ли значение каква услуга ще се предлага, за осигуровки към ТЕВЕ? Казаха ми, че месечно е 150 евро, правилно ли са ме осведомили?

# 484
# 485
"елефтерос епангелматиас" Казаха ми, че месечно е 150 евро, правилно ли са ме осведомили?

οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (παλαιοί και νέοι) θα υπάγονται σε ασφαλιστικές κατηγορίες των οποίων η μηνιαία εισφορά αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες αναπροσαρμόζονται με Απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας,
....
  Για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους καθορίζονται δέκα (10) υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες και τέσσερις (4) προαιρετικές. Όσοι ασφαλιστούν για πρώτη φορά στον ΟΑΕΕ κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές μετά τη συμπλήρωση τριών ετών. Η μετάταξη στην επόμενη υποχρεωτική κατηγορία θα γίνεται την 1η του επόμενου έτους από τη συμπλήρωση της τριετίας.

Εισφορές Νέων Ασφαλισμένων (μετά την 1/1/93)
ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΤΕΒΕ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ    1/1 - 31/12/2007                              1/1 - 31/12/2008                               1/1-31/12/2009
101               94,08+51,41=145,49                      116,12+55,52=171,64                        137,17+58,30=195,47

Според данните от сайта им, ще плащаш на два месеца по 195,47 евро.

# 486
здравейте моми4ета,обръщам се към вас с голяма молба.разбрах 4е в солун (или до солун)има големи китайски складове.молбата ми е да ми дадете пове4е информация.къде се намират и как се стига до там.хиляди благодарности предварително на отзовалите се  Peace

# 487
  • Germania-Pleven
Здраевейте пак момичета.До сега не писах тъй като нямаше нищо ново по проблема ми,но за съжаление нищо не може да се направи за да има детето ми башино име,без да водим дело.ПЪРВО в ликсархиото с нищо не можаха да помогнат за да ми олеснят процедурата в БГ.ВТОРО говорих и с консула на посолството ни да ми издаде документ в който да пише и трите имена на детето за да могат в БГ възоснова на него да ми извадят бълг. акт за раждане с три имена,процедурата с декларацията за която и вие сте писали по горе също и тя отпада защото не я приемат в нашия есграон и не само в нашия а в много части на БГ.Даже консула ми предложи ако искам да ида да подам жалба чрез тях до ГРАО,за да се промени закона който не ни върши никаква работа или по скоро я затруднява.С две думи и от там никаква помощ,последната ми надежда ТРЕТО беше в адвокатката която наех да направи нещо, но и тя не може да върви против закона,всъшност имам надежда до 2 и половина ако успее да направи нещо и то против законите ни,ако ли не-ДЕЛО. Sad CryИзвинявам се за дългия пост,но ви бях обещала,че ви държа в течение на нещата.Благодаря за съветите които ми дадохте и отнетото време.

# 488
Не разбрах . Българският акт издаден ли е?
Ако не е , смени си постоянното местоживеене. Примерно някъде в Хасковска област.Simple Smile
Там доколкото знам служителите автоматично пишат три имена при съставяне на акта

адвокатката която наех да направи нещо, но и тя не може да върви против закона  казваш
Против кой закон не може да върви?
Тия държавни служители са напълно неспособни, точно каквито са и тук междувпрочем

# 489
  • Germania-Pleven
Хипатия все още не е издаден бълг. акт за раждане,до 10 дена ще излезе,както казах и по рано документите са подадени още в сряда.Имало закон в който пишело,че се прави препис от чуждия акт за раждане т.е. гръцкия на бълг. акт.Аз така и не открих такъв закон в интернет за гражданското състояние,но ми го каза и консула това.С по прости думи нали съм направила превод на гр.акт за раждане и в него пише две имена на детето,следователно по закон българите правили препис от гр,. акт на български и детето ще се пише и в българския акт с две имена за което не съм съгласна.Иначе дело трябва да водя за да извадя по късно задграничен паспорт на детето който искам да е с три имена.А що се отнася да си сменям адресната регистрация ммммм newsm78.

# 490
Абе Танче, аз какво тиказах, че преводът май не ти е читав...
И при попълването на данните на гр акт също ... в смисъл видели са два чужди паспорта и....давай да върви... ooooh!

Та, за лицата родени, извън пределите на България, се издава български акт за раждане въз основа на преведения и легализиран чужд такъв...

# 491
в немската тема също едно момиче имаше такъв проблем с имената, но не следих развитието. само се сещам, че за да има детето 3 имена, тр в чуждия акт за раждане да фигурират 3 имена (даже тука отказвали да вписват по 3, защото е нетипично).
Пусни една тема в главния форум, ще се включат повече майки, които са минали подобни процедури.
освен това, ако е възможно, си изтегли документите по издаване на акт за раждане в бг
а защо държиш да има детето 3 имена? аз имам, но никъде не ползвам бащиното и не ми хрумва причина, поради която моето дете един ден да е с 3 имена  Thinking

# 492
  • Germania-Pleven
Ходих в ликсархиото специално по тоя повод да се коригира ли,допълни ли и аз вече не знам към малкото име на детето и името на бащата тоес да стане АННА-МАРИЯ ПЛАМЕН,но не ставааааа.Ти пък не бил направен превода както трябва newsm78 newsm78 newsm78.Вие разбирате ли,че със зъби и нокти се боря да не се стигне до дело. Praynig

# 493
Ходих в ликсархиото специално по тоя повод да се коригира ли,допълни ли и аз вече не знам към малкото име на детето и името на бащата тоес да стане АННА-МАРИЯ ПЛАМЕН,но не ставааааа.Ти пък не бил направен превода както трябва newsm78 newsm78 newsm78.Вие разбирате ли,че със зъби и нокти се боря да не се стигне до дело. Praynig

Танче, всичко зависи как е попълнен документът от болницата и как е вписано детето в Ликсиархиото. Щом веднъж е записана така в регистрите и има издаден акт за раждане, от гръцка страна имената могат да се променят САМО съдебно. Т.е САМО с дело...

# 494
  • Germania-Pleven
Е само в болницата остава да ида  и вече нама къде другаде.Значи като говорих с консула и му обясних случея,той изобщо не се учуди и ми каза,че повечето българи не само в Гърция,а в чужбина имат такъв проблем с актовете за раждане когато се вадят в БГ.Той също ми потвърди,че в актовете за раждане се пишат само двете имена ,а не  АННА-МАРИЯ ту ..... името на бащата.И фамилията.Поне през него са минали хиляди българи със същия пролем.Посто някой българи са имали късмет в БГ като са си вадили бълг. акт и служителите са проявявали разбиране,че щом е от двама бълг. родитела  с три имена детето и то трябва да е така.Има логика,не е ли така?

Общи условия

Активация на акаунт