Въпрос за стрептококи

• 20 370
  • 21
  •   1
Отговори
Ето го и нашият проблем. В разгара на лятото, без да е видимо болен, синът ми една сутрин се събужда с леко запушен нос, който през деня вече не е запушен и на следобедния сън също. Сутринта имаше дъх в устата, което ме притесни. Реших, че може би е спал с отворена устичка, но за всеки случай, пуснах микробиологично изследване на секрет. Е, резултата, напълно неочакван за мен, е streptococcus pyogenes в гърлото (в носа няма нищо).
Прочетеното в нета ме притесни, в понеделник сме при лекарката, но дотогава търся отговори на много въпроси. Някъде се споменава, че тези стрептококи са от групата на бета хемолитичните стрептококи. Означава ли това, че този е стрептокока, който причинява ревматизъм и т.н.? Предполагам, че макар и да не е болен, пак ще се наложи да пие антибиотик, защото е носител?
Има ли някой, който се е сбъсквал с подобен проблем?
Не знам какво да правя, да пускам ли още едно изследване в друга лаборатория?

# 1
Минало е доста време от пускането на темата и ще се радвам да споделиш опит какво сте предприели, защото и ние имаме същия проблем. Върнахме се от море с леко зачермено гърло и запушен нос, гърления секрет показа стрептокок. При нас това положение продължи повече от седмица, докато намерим лекар, докато чакаме резултат, и понеже не се подобрява, макар ида не се влошава, предписаха и Аугментин със всички съпътващи екстри. Много съм вкисната, защото уж отидохме на море да си засилваме имунитета... Не смея да не давам антибиотика, защото зимата и пролетта имахме две ангини и може и да си влачим нещо от тогава. Мисля да се изследвам и аз...

# 2
Джи Пи -то каза, че трябва да пие антибиотик, но аз го заведох и на УНГ, и той каза, че няма да тормозим детето с антибиотик при положение, че няма симптоматика. Решихме да пробваме хомеопатичното Стрептококцинум. Да видим какво ще се получи - но синът ми наистина няма никакви симптоми. При вас май е по-добре все пак да си пие антибиотика. Може наистина да не е доизлекувано от пролетта и сега при промяната на климата /морето/, да е паднал леко имунитета и да са го надборили гадинките. Няма да е лошо да се изследваш и ти.

# 3
Започнахме антибиотика, след като двама лекари потвърдиха, че при стрептококова инфекция задължително се пие , защото недолекувани стрептококи после дават отражение. Със сигурност при предишните агини не сме могли да се справим съвсем, тъй като антибиограмата показва, че нашите гадини са резистентни към доста антибиотици. Тъй че, няма как. Много мразя да пие антибиотик, обаче явно ще трябва.  Обясниха ми, че, ако се открие този стрептокок без клинично проявление, тоест без да са болни се вземат  други мерки. Явно това е вашия случай и вие също действате съвсем правилно. Много съм вкисната, защото 10 дена антибиотик значи ,че не може и след това един месец да тръгне на градина, искам хубаво да се оправи след него, а и според докторите трябва към средата на септември да почнем да пием бактериален имуностимулатор заради тия стрептококи. Най много ме е страх, че като отиде пак сред децата и може да почне същото отново, защото това е точно тоя стрептокок дето предизвиква скарлатина, а в нашата градина непрекъснато ги има. Неприятно, но какво да се прави, моя доктор каза, че това е най баналния причинител на инфекции. И да, направихме си всички гърлен секрет, няма какво да си ги разменяме още у дома. Ти нямаш никакви основания да се притесняваш, защото точно тоя стрептокок нормално си живее в гърлото и сега явно само малко се е увеличил.

# 4
Синът ми също е имал друг стрептокок - беше резистентен на няколко антибиотика, а този явно е нов, защото той пък е чувствителен на всички антибиотици, за които е изследван. Мистерия е пълна и не можеш да разбереш кога, от кого и защо го хващат... Може ли да пишеш като ви изпишат този бактериален имуностимулатор - кой е и как ще го пие детето. И мен много ме е страх, че като тръгне на градина и нещата може да загрубеят отново.

# 5
Ами аз доколкото разбрах, те не толкова ,че ги хващат, ами те там си седят, били част от нормалната флора и при спадане на имунитета се развихрят и правят инфекция. При нас вече явно си се разви такава, нощес  се оплака и от ушенце. Единственото спасение било засилване на имунитета, аз  като чуя това направо ми се реве, защото и плодове и зеленчуци даваме, и се закаляваме, и тя изобщо не е някое изнежено дете, ама на, като отиде на градина след три дни е готова. А там има деца, които целогодишно си седят със зловещи сополи и кашлица, ама дотам, не се усложняват повече. Сега на морето също се надявахме, нали и то е предпоставка за добро здраве, но доктора каза, че не било така и климатичните промени и дългото пътуване и не знам още какво, и често се случвало точно след море да се разболеят. За бактериален имуностимулатор дават Бронховаксом или нещо друго подобно и ни казаха че е добре да помислим за ваксина, Превенар или Пневмо 23 преди да тръгне отново. Тя всъщност досега беше в ясла, където ходи ден до пладне, а сега септември трябваше да си тръгне в първа група и аз много се надявах, ама не би, пак ще закъснеем поне до октомври. Колко е голямо твоето момченце?

# 6
На нас ни откриха стрептококус пневмония.Знаете ли дали е от тази група дето причинява ревматизън и дали ще го утрепем с локален АБ.Имаме обрив по цялото тяло и лекарят не ни даде през устата.

# 7
iris06, тъкмо и аз си мислех да ти предложа да питаш лекаря за мнението му за ваксина. Аз съжалявам, че не сложихме навреме Превенар, т.е преди да тръгне миналата година на градина. До тогава беше едно изключително здраво дете, но след сблъсъка с зловещите сополи на градината, започнаха проблемите. Сега е на 4 и половина и лекарката каза, че е голям за Превенар. Предложи Пневмо, но аз се чудя за нея. Пък и нали заложихме на хомеопатия, дано да даде резултат.
А там има деца, които целогодишно си седят със зловещи сополи и кашлица, ама дотам, не се усложняват повече.
Да ти кажа, не е вярно че не се усложняват, просто майките им не се замислят толкова - мислиш ли, че ако пуснат секрет на зеления сопол няма да излезе бактерия? Аз съм имала синузит и знам, че такова нещо като жълти и зелени сополи без бактерия няма. Така че -  не само че заразяват другите деца, но и на тях самите се отразява зле, като минат 2-3 години ще вадят сливици.
elyam, бетахемолитичния стрептокок е този, който причинява ревматични проблеми, но доколкото разбрах са много различни подвидове. Този вид, който причинява скарлатината дава тези последствия, но не винаги, само ако не е бил лекуван. Така и не успях да открия в нета информация за видовете и подвидове стрептококи. Но, както казва нашата лекарка - много е важно лаборантката колко опит има - може да сгреши в определянето на вида на бактерията, по-важното е, че антибиотикограмата няма как да се сгреши - или расте на даден антибиотик /т.е. резистентен/ или не /чувствителен/.  Лекува се и локално, даже нашата лична казва, че това е по-добрия вариант.

# 8
Ще следя темата и ще видим.Ние капем 8ми ден до 15-я дано има пълно подобрение.
Има много коментари,че децата след морето се раболяват и при нас стана същото.След второто обаче,хранехме се на стол.Подозирам ,че има някаква връзка,плюс отслабналия имин разбира се.
Нещо ме ми вдъхваше доверие този тип кухня newsm78

# 9
iris06, тъкмо и аз си мислех да ти предложа да питаш лекаря за мнението му за ваксина. Аз съжалявам, че не сложихме навреме Превенар, т.е преди да тръгне миналата година на градина. До тогава беше едно изключително здраво дете, но след сблъсъка с зловещите сополи на градината, започнаха проблемите. Сега е на 4 и половина и лекарката каза, че е голям за Превенар. Предложи Пневмо, но аз се чудя за нея. Пък и нали заложихме на хомеопатия, дано да даде резултат.
А там има деца, които целогодишно си седят със зловещи сополи и кашлица, ама дотам, не се усложняват повече.
Да ти кажа, не е вярно че не се усложняват, просто майките им не се замислят толкова - мислиш ли, че ако пуснат секрет на зеления сопол няма да излезе бактерия? Аз съм имала синузит и знам, че такова нещо като жълти и зелени сополи без бактерия няма. Така че -  не само че заразяват другите деца, но и на тях самите се отразява зле, като минат 2-3 години ще вадят сливици.
elyam, бетахемолитичния стрептокок е този, който причинява ревматични проблеми, но доколкото разбрах са много различни подвидове. Този вид, който причинява скарлатината дава тези последствия, но не винаги, само ако не е бил лекуван. Така и не успях да открия в нета информация за видовете и подвидове стрептококи. Но, както казва нашата лекарка - много е важно лаборантката колко опит има - може да сгреши в определянето на вида на бактерията, по-важното е, че антибиотикограмата няма как да се сгреши - или расте на даден антибиотик /т.е. резистентен/ или не /чувствителен/.  Лекува се и локално, даже нашата лична казва, че това е по-добрия вариант.
превенар е показан до 5 г. а детето е малко за пневмо 23. аман от некомпетентни лекари... какво точно показа антибиограмата? щото както ми го описвате ми мирише на замърсена проба.

пп. вярвай ми има как да се сгреши една антибиограма.

# 10
Ами аз за сигурност пуснах и второ изследване в различна лаборатория, дни след първото. Отново в гърлото излезе Стрептокока, но този път пишеше само Str B haemoliticus / в първата лаборатория беше Streptococcus pyogenes/. И от двете лаборатории антибиотикограмите са еднакви - чувствителен на пеницилин, цефокситин, амоксиклавулан,тетрациклин, еритромицин, рифампим и клиндамицин. Т.е. на всичко за каквото е изследван. Така че, май не е замърсена проба. А не знам защо не правят и количествен анализ. Преди години на дъщеря ми правихме често секрет от окото /заради запушен слъзен канал/ и даваха и количество.
Това за Превенар-а го е казала жената, която го разпространява, от фирмата вносител. Нали ходят да си представят продуктите и да зарибяват лекарите. Така или иначе, засега не мисля да слагам ваксина.

# 11
Ами аз за сигурност пуснах и второ изследване в различна лаборатория, дни след първото. Отново в гърлото излезе Стрептокока, но този път пишеше само Str B haemoliticus / в първата лаборатория беше Streptococcus pyogenes/. И от двете лаборатории антибиотикограмите са еднакви - чувствителен на пеницилин, цефокситин, амоксиклавулан,тетрациклин, еритромицин, рифампим и клиндамицин. Т.е. на всичко за каквото е изследван. Така че, май не е замърсена проба. А не знам защо не правят и количествен анализ. Преди години на дъщеря ми правихме често секрет от окото /заради запушен слъзен канал/ и даваха и количество.
Това за Превенар-а го е казала жената, която го разпространява, от фирмата вносител. Нали ходят да си представят продуктите и да зарибяват лекарите. Така или иначе, засега не мисля да слагам ваксина.
не знам кой го е казал но е силно некомпетентно... така както излиза чувствителен на всичко... обикновено са замърсени проби ... и пак неграмотна антибиограма... няма кларитромицин, няма цефуроксим, няма цефадроксил, няма амоксицилин, и кво сега да му бием пеницилин ли? от така направената единствено аугментин е използваем.

пп. ще им се обадя на тия дето го внасят да им кажа да не говорят глупости... пп. в темата на Бърди има много писано за превенара... той има много опит с него и смея да му се доверя.

# 12
Знам темата, аз затова и попитах личната, но ... това е. Дано наистина да е замърсена проба. Ако е така наистина, ще съм много щастлива, но няма начин да се каже категорично. Сега е на Стертококцинум по 5 гранулки през ден, надеждата ми е в него.

# 13
По принцип на мен ми казаха, че Превенар се слага до 5 годишни, малката сега е на 3 и половина, та не знам дали и за нас не е късно. Прочетох всичко, което пише за тази ваксина във форума, много хора са доволни, не знам защо нашата педиатърка не ни я е казала, тя обикновено е в час, за Пентаксин ни каза и сложихме.
И аз много пъти съм си мислила, че тези вечно сополиви деца не може да са съвсем здрави и факта е ,че дъщеря ми докато отиде на ясла, на две и половина години не беше боледувала изобщо, а там като стои два дена на третия веднага се разболява. Ние също на морето се хранихме на стол, не че тя много яде.
   Аз също много пъти се замислям за хомеопатия, но  не смея да я оставя сега без антибиотик, макар че виждам тук да пишат хора, дето са излекували с хомеопатия или бабешки средства какви ли не страхотии. Иначе аз самата ходя на хомеопат за мигрена, засега с променлив успех. 
   За надеждността на лабораторията и аз сега взех да се чудя, като отидох  и аз да давам секрет ме попитаха защо го правя и аз като казах, че дъщеря ми има стрептокок -  а, значи да търсим бета стрептокок. Ми то така като търсим, ще намерим, той там си стои на 50 процента от хората. Но нашия случай е все пак, че детето си беше болно вече повече от седмица, оплака се и от ухо, говори като Лорд Вейдър и затова и взех Аугментина.

# 14
... Но нашия случай е все пак, че детето си беше болно вече повече от седмица, оплака се и от ухо, говори като Лорд Вейдър и затова и взех Аугментина.

Правиха ли на детето Антистрептолизинов титър (AST)?
Резултатите от него са определящи за вида на лечението, не микробиологията.
На дъщеря ми също намериха стрептококи в гърлен секрет преди време, не е пила антибиотик.

Общи условия

Активация на акаунт