меландзане и други вкусотии с патладжан

  • 13 083
  • 49
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 9 988
вчера ядох caponata siciliana - страхотно нещо, и надявам се, го ядох в оригиналния му вид. пуснах търсачката, но не открих нито един резултат тук, защо? Струва си да бъде споделена,  това нещо е вълшебно на вкус  Peace

# 46
  • Мнения: 190
тити ,

много благодаря, че напомни тази прекрасна салата  Simple Smile

ето и рецептата за нея:




Caponata Siciliana




2 големи патладжана
1 голяма червена чушка
1 голяма жълта чушка
500 гр. домати
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
3 стръка целина (ползва се само стръка)
½ ч.ч. оцет
3 с.л. захар
зелени и черни маслини
босилек
каперси
пиниеви ядки
студенопресован зехтин
сол

Патладжаните и чушките се нарязват на малки кубчета. Патладжаните се посоляват и се оставят да се издецят от черната вода. После се измиват, подсушават и се запържват във зехтин до леко златисто.
Оставят се настрана. Чушките се запържват леко до омекване и също се отстраняват.

Лукът се наситнява и се запържва, добавят се обелените и нарязани на кубчета домати. Подправя се със сол и се оставя да покъкри за около 15 мин. или докато изври водата от доматите.

В малка тенджерка се загрява оцетът, слага се захарта, чесънът на половинки, стъковете целина на парчета. Вари се на тих огън около 10 мин.

Патладжаните и чушките се добавят към доматения сос, подправя се с босилек. Добавят се наситнените маслини, каперсите и пиниевите ядки.
Салатата се овкусява с прецедения оцет на вкус.

# 47
  • Мнения: 31
Ох... не бях влизала в тази тема... та сега като видях какво сте предложили просто ми се напълниха  очите от гледане, а и устата със слюнка. Патладжанът е едно от най- прекрасните неща за ядене според мен. Направо се чудя защо досега не съм отваряла темата... Меландзането ми прилича малко на така нареченото имам баялдъ... или бъркам? Ще изпробвам всичко, което сте писали... Направо не сте честни, сега съм на работа и съм гладна... Довечера обаче съм на италиански и непременно ще си взема нещо с патладжан.
Чувала съм от италианци, че понякога слагат патладжан и върху пица... Дали?

# 48
  • Мнения: 9 042
Вчера се разходихме из фиера Милано и на щандовете със продукти от Сицилия опитах Caponata Siciliana е страхотно беше

# 49
  • Мнения: 190
Въпреки, че патладжанът не е типично зимен зеленчук, ви предлагам още една рецепта.

Патладжанът "носи" на мазнина и подобни ястия са подходящи за судените зимни дни Wink



Реден патладжан




2 патладжана
пресен босилек
200гр. доматено пюре
150 гр. Scamorza или пушен кашкавал
настъргано пармиджано
студенопресован зехтин
сол

Патладжаните се нарязват надлъжно на тънки филии и се поръсват със сол. Оставят се за половин час да се отцеди черния сок, измиват се и се подсушават.
Запържват се в малко зехтин, докато омекнат.
В огнеупорен съд се нарежда един пласт патладжани, паст тънко нарязана scamorza , малко доматено пюре и пармиджано. Нареждат се 3 реда или до изчерпване на патладжаните.
Запича се на 180 С за около 10 минути.
Сервира се с малко доматен сос и листенца босилек.


Общи условия

Активация на акаунт