меландзане и други вкусотии с патладжан

  • 13 077
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 132
Доста нетрадиционно...на мен ми звучи тежко и дразнещо стомаха...и откровено казано и гадно Sick
Книгата е с италиански рецепти Simple Smile

# 31
  • France
  • Мнения: 726
Надявам се, че тyк е мястото да попитам: иска ми се да направя маринован патладжан, на салата. Ще дадете ли идея?

# 32
  • Мнения: 190
иска ми се да направя маринован патладжан, на салата. Ще дадете ли идея?

Една идея от Калабрия:

Мариновани патладжани

няколко патладжана
сол
бял оцет
чесън
смес от сухи подправки (босилек, розмарин, мащерка, салвия)
зехтин

Патладжаните се режат на шайби, поръсват се със солта и се оставят за една нощ в хладилника да се отцедят.
На сутринта се изстискват добре и се наръсват с бял оцет.
Оставят се 3 часа да поемат оцета. Отново се изстискват добре.
Подправките и пресования чесън се объркват добре, парчетата патладжан се овалват в подправките.
Патладжаните се нареждат плътно в буркан и се заливат със зехтин.
След няколко дена, когато са поели аромата на подправките, са готови за консумация.

Бърз вариант на мариновани патладжани

патладжани
зехтин
балсамов оцет
евентуално няколко чери домата

Патладжаните се режат на шайби от 1/2 см и се посоляват. Оставят се половин часа, за да се отцеди черната вода.
В тиган се загрява малко зехтин и патладжаните се пържат за кратко, колкото да се промени цвета им.
Не трябва да плуват в олио, по-скоро трябва да са запечени в тигана.
Нареждат се в плато и се поръсват с оцета.
Оставят се за половин час.

Сервират се с няколко чери домата,малко зелена салата и малко настъргано пармиджано.


# 33
  • France
  • Мнения: 726
Seniora Barillaq, много благодаря   bouquet
Отивам до пазара за патладжани.
А колко време издържат, направени по първия начин?

# 34
  • Мнения: 190

А колко време издържат, направени по първия начин?

По първият начин на приготвяне патладжаните могат да бъдат съхранени относително дълго време, тъй като зехтинът предпазва от разваляне.
Важно е да има слой от поне половин сантиметър над патладжаните.

Ще се радвам да споделиш резултата с всички тук.  Simple Smile

# 35
  • France
  • Мнения: 726
Страхотно вкyсни патладжани! Идеални за мезе и гарнитyра.
Значи, сложих ги в сол за повече от 1 нощ, като 2 пъти изливах течността. После ги поръсих обилно с ябълков оцет. Наравих кашичка от подправките, като добавих малко зехтин, за да полепнат хyбаво.
Единственото, което може би сбърках, е че не обелих патладжаните. Така реших, за да не се "разпльокат", докато ги редя в бyркана.
Препоръчвам тази рецепта. Вече я пратих на приятелките. Утре ще направя още няколко бyркана  Laughing
Още веднъж благодаря.

# 36
  • Мнения: 190
pechovska ,

радвам се, че ти е харесала рецептата!
Считам, че българската кухня по вкус не е толкова далеч от Средиземноморската и доста рецепти допадат дори и на хора не-експериментатори. Simple Smile

# 37
  • Мнения: 315
Благодаря ,Seniora Barilla , за рецептите за мариновани патладжани smile3525
Аз направих втората с подправките от първата и резултатът беше страхотно вкусен newsm10

# 38
  • Мнения: 190
Радвам се, че предложените рецепти ви харесват. Simple Smile

# 39
  • Мнения: 315
С удоволствие, ще опитам още нещо от италиянската кухня с патладжан Grinning

# 40
  • Мнения: 190
С удоволствие, ще опитам още нещо от италиянската кухня с патладжан Grinning

Веднага една интересна рецепта  Mr. Green




Тимбал от патладжан




•   2 средно големи патладжана, нарязани на тънко, надлъжно
•   1/3 ч.ч. зехтин
•   1/2 ч.л. сол
•   1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
•   250 гр. пенне паста
•   1 средно голяма глава лук
•   250 гр. телешка кайма
•   250 гр. наденица
•   1/4 ч.ч. марсала
•   1 ч.ч. замразен грах
•   2 ч.ч. сос аматричана (готов сос от бурканче)
•   1 1/2 ч.ч. пушена моцарела, може да се замени с обикновена моцарела или с пушен кашкавал
•   1 ч.ч. настъргано пекорино
•   пресни листа от босилек, около 1 шепа
•   22см откопчаваща се форма


Загрейте добре грил тиган или грил, намажете парчетата патладжан с помощта на четка със зехтина, подправете със сол и пипер и запечете докато се получат линии – около 4 мин. от всяка страна.

Сварете пеннето ал денте според указанията на опаковката.

Докато варите пастата, загрейте 2 с.л. зехтин в тиган, запържете внимателно лука. Добавете каймата и наденицата на парчета и запържете за около 5 минути. Добавете марсалата (можете да замените с друго ароматно вино) и разбъркайте добре. Оставете да поври докато се изпари течността. Добавете граха и соса аматричана, сирената (заделете ¼ от пекориното за сервиране), пеннето и разбъркайте добре.

Загрейте фурната на 200С.

Намазнете откопчаващата се форма и наредете патладжаните, така че да покриват дъното и стените. Важно е патладжаните да се застъпват, за да не излезе плънката. Сложете макаронената смес и загладете отгоре, Върху плънката се нареждат отново патладжаните, така че да е плътно покрита.

Запечете за около 30 мин. - сирената трябва да се стопят.
След 30 мин. изключете фурната и оставете тимбала да почине 10 мин.
Преди сервиране обърнете в подходящо плато, наръсете със заделеното пекорино.
Разрязва се като торта.


Добър апетит!

# 41
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Много хубава рецепта Синьора Барила, не съм опитвала досега тимбал , въпреки че са много разпространени в италианската кухня и има голямо разнообразие от рецепти за тях. Но си записвам рецептата, подходяща е и за по студено време.

# 42
  • Мнения: 315
Благодаря, Seniora Barilla , изглежда  много вкусно Simple Smile
Ще си призная,че за пръв път чувам за ястието ТИМБАЛ, но с удоволствие ще го пробвам.

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 4 822
Много ефектно! И подходящо за гости - допада ми!

# 44
  • Мнения: 611
Добре, че погледнах-тъкмо щях да поствам рецептата на тимбал. Вчера попаднах на нея и съм очарована  Grinning Идейна е и като визия и като вкус.

Общи условия

Активация на акаунт