меландзане и други вкусотии с патладжан

• 13 080
  • 49
  •   1
Отговори
# 15
Онзи ден направих следната вкусотия с патладжани:

1 пакет канелони
1 буркан патладжани (ползвам тези на Сторко, че са ми най-вкусни)
1 консерва черни белени маслини
около 350гр кайма
1 консерва рязани домати

Нарязах маслините на малки шайбички, а патладжаните накъсах на по-малки парчета. В предварително загрят тиган запържвам каймата в малко зехтин и когато се позапържи добавям патладжаните, маслинте и доматите. Всичко това се бърка още малко на котлона (който вече е намален на по-ниска температура), за да се сгъсти цялата тази смес. И после почва пълненето на канелоните   chef  #Crazy Аз първоначално си мислех, че ще почнат да се разтичат, обаче стана - явно парченцата домати, патладжани и кайма не "изтичат" толкова лесно  Wink
После си ги наредих в тавичка и леко залях с течна сметана и поръсих с пармезан.
Изпекоха се за 15-тина минути и станаха УНИКАЛНО вкусни  newsm44

# 16
Lindita, айде ако имаш време напиши точно как става! Страхотно е!  bouquet

# 17
  • Torino,IT
Lindita, айде ако имаш време напиши точно как става! Страхотно е!  bouquet

Лена, благодаря ти  bouquet
Ще напиша синтезирано какво ти трябва като продукти и етапи на приготвяне.
Значи аз като за начало измих, подсуших патладжаните, и без да ги беля ги нарязах по дължина на средно дебели ивици, не много дебели обаче, използвах два големи патладжана, защото и тавичката ми не е много голяма.Посолих ги и ги оставих да си изцеждат горчилката докато приготвя доматената салса.
За салсата запържих една глава лук, нарязана много на ситно в 2 суп.лъжици зехтин.После изсипах около 500 гр. смлени обелени домати, сол, пипер и босилек, да ври под капак за около 10 минути, сложих и една кафена чашка вода, защото не трябва да стане нито много воднисто ,нито прекалено гъсто. Готовата салса отделих настрани и започнах да пържа патладжаните. Първо овалвам в брашно, после потапям в яйца ,и пържа около 1 -2 минути всяка страна в горещо олио. (Разбих 3 айца за панирането)
Изпържените патладжани слагаме в чиния с попивна хартия.
Отделно си нарязах шунка и моцарела на кубчета и настъргах около 100 гр.пармезан/
Реди се така:
На дъното на тавата слагаме малко доматена салса, не много... само да покрие дъното, на тънък слой, отгоре слагаме плътно един до друг патладжани, после слагаме един черпак от салсата да покрие хубаво, после ръсим от шунката, моцарелата и пармезана, после понеже ми беше останало от яйчената смес, мазах с една четка отгоре преди да сложа следващия ред с патладжани, в случая суровото яйце служи за спойка между отделните пластове, за да не се свлекат и разтекат при рязането. И така после повтарям същата процедура по реденето до изчерпване на количествата, над последния ред патладжани слагам само доматена салса и пармезан ,внимателно се разтръсква тавата за да слегнат продуктите и се пече за 25 мин в предварително загрята фурна на 180 гр.Ако започне отгоре да покафенява, слагаме фолио.
След изпичане изчакваме малко да изстине и сервираме.

Последна редакция: ср, 12 авг 2009, 15:44 от Lindita

# 18
От баба си знам ,че синият домат придава на манджата невероятен вкус,гърците го използват много в своята кухня ,както и в Италия /разбрах в последствие / ,та в тази връзка се разписвам тук за да следя темата

# 19
Lindita, благодаря ти! Тъкмо имам всички продукти, ще опитам да го приготвя!

# 20
Момичета страхотни рецепти със сигурност ще се пробват. Благодаря ви   bouquet

# 21
Линдита, получи се нещо великолепно! Много ти благодаря, че сподели рецептата. Този път сложих малко пресен босилек, защото се опасявах, че ще бъде тежко, но като че ли следващия път ще сложа повече. Иначе, докато се печеше, в кухнята се носеше прекрасен аромат! Не успях да направя снимка, защото свърши много бързо!  Hug

# 22
  • Русе
Lindita , много благодаря за рецептата! Стана много вкусно. Мъжа ми хич не е любител на патладжаните, но много му хареса.   bouquet

# 23
Благодаря за рецептите момичета,   bouquet вписвам се да ви следя.

# 24
Страхотни рецепти, ще ги изпробвам всички, тъй като у дома сме любители на патладжана.  Hug

# 25
Да се разпиша и аз, както и да изкажа хиляди благодарности за рецептите за "меландзане"-то. Преди известно време си поръчах от обедното меню на едно заведение такова ястие, но го бяха кръстили "музайка от патладжани" и страшно много ми хареса. После търсих в нета рецепта, но единственото което открих беше гръцка мусака с патладжани, което е доста по-различно. Довечера ще се пробвам и ще докладвам как се е получило   chef

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 16:07 от elibeth

# 26
Здравейте, направих меландзане като класическа лазаня - със сос Бешамел и сос Болонез.  Peace Peace Peace

# 27
Снощи най - накрая направих меландзане, на вид не беше много добро и за това прецених, че следващия път може да добавя и снимка, но пък за сметка на това на вкус беше страхотно, благодаря още веднъж за рецептата!  Hug

# 28
А някой пробвал ли е патладжани в комбинация с нещо сладко? В една книга имам рецепта за тирамису с патладжани и се чудя дали комбинацията е добра Simple Smile Вместо бисквити слагат патладжани, а вместо сирене - яйчен и какаов крем.

# 29
  • UK
Доста нетрадиционно...на мен ми звучи тежко и дразнещо стомаха...и откровено казано и гадно Sick

Общи условия

Активация на акаунт