меландзане и други вкусотии с патладжан

• 13 075
  • 49
  •   1
Отговори
Здравейте всички,
Моя приятелка скоро се върна от почивка в Италия и беше впечатлена от техен специалитет,някаква вкусотия с патладжани. Доколкото запомних се нарича "мезане", но не съм много сигурна.
Ако се сещате за какво става дума,моля споделете рецептата.
Благодаря  bouquet

Последна редакция: пн, 03 авг 2009, 20:09 от ЛуАн

# 1
  • UK
Да не е "меландзане" (melanzana-патладжан на италиански) ала пармиджана?Много е вкусно наистина.

http://diariodicucina.myblog.it/archive/2008/07/04/melanzane-alla-parmigiana.html

Aко има нужда от превод, насреща съм  Wink

# 2
  • T"A

Има нужда...  Blush моля  Hug
Изглежда голям деликатес  Peace

# 3
Много добре идея да се пуснат рецепти за патладжани, точно когато им е сезона  Peace
Нядвам се Ljoli скоро да преведе рецептата, наистина изглежда вкусно!

# 4
Да не е "меландзане" (melanzana-патладжан на италиански) ала пармиджана?Много е вкусно наистина.

http://diariodicucina.myblog.it/archive/2008/07/04/melanzane-alla-parmigiana.html

Благодаря,най-вероятно е точно това.Не бях сигурна в името на специалитета.
Ще помоля за превод  Simple Smile

# 5
  • UK
Заповядайте,дами, всъщност рецептата в един друг сайт ми хареса повече, така я прави и бабата на приятеля ми, ето я:

Продукти за 4ма души:

4 дълги парладжана
1 литър доматено пюре
1 голяма моцарела (около 250 г)
пармезан
1/2 глава лук, 2 скилидки чесън,босилек 1 морков, зехтин, сол, пипер
Приготовление:
Патладжаните се обелват и се нарязват напречно на дълги филийки с дебелина около 0.5 см. Поръсват се с морска (може и обикновена) сол и се оставят да пуснат горчивата вода (поне половин час). В това време се приготвя сос от доматеното пюре, лука, чесъна и моркова, оставя се да се сгъсти на огъня и накрая се добавя и босилекът, солта и пипера.
Когато патладжаните са отделили горчивата вода, се стискат леко и се измиват под течаща вода. Пържат се в зехтин, докато омекнат и след това се оставят в съд, покрит с хартия, за да се попие леко мазнината.
Когато сме готови, намазваме една тава леко със зехтин и започваме да нареждаме плътно патладжаните (като за мусака), докато покрият дъното, покриваме с част от соса, отгоре поръсваме пармезан и няколко филийки моцарела. Повторете същата операция докато свършат продуктите, като последния пласт трябва да е само от доматения сос, без сирене.
Пече се на 200 С около 40 мин, докато доматите отгоре не образуват лека коричка.

Може да се яде топла, но е идеална също и на стайна температура.

Това ядене много напомня на мусаката с патладжан, което пък е гръцко ядене, както и на арабското Тиани. Рецептата е типична за Сицилия. Пише, че на някои места там между пластовете слагат и шоколад! Shocked

# 6
Ммм,вкусотия  Grinning и пак благодаря за рецептата и превода.
Наистина в сезона на патладжаните е добра идея да почерпим опит от средиземноморската кухня.
Ще оставя темата и за други вкусотии от и със патладжан.

# 7
аз знам и правя тази рецепта,но след моцарелата,слагам пласт опечени и белени чушки,но разполовени и отворени. става наистина великолепно и го знам,като "зеленчукова лазаня"/червени чушки за предпочитане/

# 8
  • T"A
Ljoli, много ти благодаря за рецептата   bouquet

Направих меландзането  Grinning

Моля да ме извините за качеството на снимката  Blush на вкус е божествено, вкъщи сме много доволни и прибавих рецептата към любимите - рядко патладжан да ми е вкусен, но приготвен по този начин, си облизах пръстите  Hug

# 9
  • UK
Май и аз днес ще го правя за вечеря, мисля че няма да има оплакващи се. Твоето изглежда много добре, дано и аз да го докарам Sunglasses

# 10
  • На точното място
Mentha, соса с доматено пюре ли го прави или със дом. сок. Защото в рецептата пише: "докато се сгъсти дом.пюре", пък то си е гъсто!?

# 11
  • T"A
Настъргах един голям домат и към него прибавих не точно доматено пюре (просто нямах пюре вкъщи), а от доматите на Барила  Peace (чисто съвпадение с този подфорум, наистина...)

Ползвах ето този продукт:

Морковите ги настъргах, те също сгъстяват  Peace

Доматеното пюре, предполагам, няма да има нужда от сгъстяване, освен ако в рецептата не са имали предвид по-скоро нещо като доматен нектар  Thinking

# 12
  • На точното място
и аз така си мислех  Hug

# 13
И аз да се похваля с приготвено от мен меландзане. Стана страхотно,всички си "облизахме пръстите"
Спазих преведената рецепта с една малка промяна - преди да изпържа патлажана, овалях всяко парче в брашно и ги оставих да го попият. Така при пърженето не поемат много мазнина.

# 14
  • Torino,IT
Днес направих пармиджана по пулиезки с патладжани по рецепта от Модерна кухня

Стана невероятна Peace
П.П. Патладжаните ги пържих предварително оваляни в брашно и после потопени хубаво в разбити яйца.

Общи условия

Активация на акаунт