Математически турнири 2

• 60 722
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
Все си мисля за матурите...  Laughing

# 526
Все си мисля за матурите...  Laughing
Мдааа. Не знам как ще го измислят с това преписване.

# 527
Преписването и предварително изтичащата информация обезсмислят и матурите и други подобни начинания. Не се бях толкова замисляла, докато не прочетох споделеното от Нарцис.

# 528

Разликата в различните градове идва от там, че в някои градове е създадена по-добра среда за преписване.
Аз точно затова не мога да преценя как се е справила, понеже тя я най-добрата в класа и съответно на състезанието цялата стая  са преписали от нея. Но това е тема на друг разговор. Приемам го така сякаш квесторите злоупотребиха с таланта й.  И честно да си кажа два дена не се побирам в кожата си.

И как така са злоупотребили? Насила ли квесторите са я накарали да даде на другте деца да препишат? Та това е състезание, а на състезание никой не трябва да подсказва, защото сам си реже клона. Ако някой е преписвал от дъщеря ти тя е виновна, че е дала и си поговорете по въпроса, а не обвинявай системата. И изобщо е много нелепо разликата в резултатите да се отдава на преписване. Смея да твърдя, че преписването в София, особено в СМГ, съвсем не е масова практика. И въпреки това резултатите на софийските деца (само за 6 клас имам наблюдения и само за тях говоря) със сигурност ще са по-добри от резултатите в Пловдив и Габрово. Очаквам десет - петнадесет деца, че и повече, да имат между 30 и 27 точки ( 1 или 0 сбъркани задачи). Това е все заради преписване, така ли?

# 529
Съмнявам се Нарцис да не го осъзнава. Разбира се, че е еднакво недобре детето да преписва и да позволява на друг да препише от него. Но ако и квесторите са го позволили звучи много много лошо. Те затова са там. А децата често като малки не съзнават, че подобно поведение е криво разбрана солидарност. Моето дете до сега не ми е казвало за нещо подобно, затова не съм и мислила по въпроса. За матурите само знам /то още не е било на матура/ от децата от квартала, как квестори направо им сочат отговори, независимо, че не са от същото училище.
Иначе е нормално там, където участниците в едно състезание са като бройка в пъти повече и броя добри резултати да е по- голям, не се учудвам и не търся някакви особени обяснения. По- обективна преценка би била осреднената оценка на резултатите, а не брой максимални или около максималните точки. Защото със същия успех могат да се сравнят брой минимални и около минималните точки, които при малък брой участвали деца също не са много. За подобен род състезания е от значение най- вече специалната подготовка- вид и качество на посещавани курсове и/или уроци и наличност на занимаващ вкъщи родител или друг човек.
Спомням си още миналата година една съфорумка /няма да упоменавам ника й, тя сигурно ще помни/ ми разказа, как състезание се било провеждало преди обед и следобед в различните училища и някаква родителка търчала за задачите. Вярвам на съфорумката.

# 530
За подобен род състезания е от значение най- вече специалната подготовка- вид и качество на посещавани курсове и/или уроци и наличност на занимаващ вкъщи родител или друг човек.

Спомням си още миналата година една съфорумка /няма да упоменавам ника й, тя сигурно ще помни/ ми разказа, как състезание се било провеждало преди обед и следобед в различните училища и някаква родителка търчала за задачите. Вярвам на съфорумката.

1. След 4 клас децата в челото на класиранията са все от специализирани училища. За съжаление нивото на задачите е такова, че дете от обикновено училище, което не е получавало по друг начин допълнителни уроци, почти няма шансове за призово класиране.

2. Това второто просто не мога да го повярвам Shocked Аз не съм се срещал с такава практика. А ако усетя възможност за такъв номер няма да организирам преписване (за къв дявол ми е успех на състезание с преписване???), а няма да пусна детето да участва изобщо.

# 531
Ами нормално е, да, в специализираните училища се набляга на нещо различно от общото обучение в масовите. Въобще не оспорвам, че дете от масово училище, което не е занимавано допълнително, ще успее нагоре, дори споделих същото мнение преди 2-3 страници в точно тази насока. Повечето състезания не са масови, а за деца с изявени интереси в дадена насока. А за да се развие интересът са нужни действително специални занимания.
И аз се зачудих на второто, но не много. Веднъж една моя колежка ми разказа нещо подобно- дете на учителка преди състезанието споменала на дъщеря й, че на въпрос №... отговорът бил ... "розовата рокля"- набило ми се е в главата, а беше преди 3-4 години, моето още не беше ученик. Сега, покрай Нарцис, взех да си припомням някои неща. Дано са изключения. Наистина нищо подобно не съм чувала от детето ми, слава Богу.

# 532
   Това за търчането от едно училище до друго го пишеше и някъде по-напред в тази тема, по повод на това, че на някои места в София  тази година Салабашев започна по-късно от 10: 00 часа.  Mr. Green
   И аз не виждам смисъл някой да се тупа в гърдите, че детето му е успяло, ако отговорите са му били предварително известни. Ровейки се за информация по различни сайтове съм попадала на математически гимназии, които приемат след завършен 4 клас на база резултатите на децата в някои от най-популярните състезания в страната. Може би това кара някои родители да се мъчат някак да разберат предварително условията и отговорите на задачите.
Случвало се е синът ми да ми каже, че в стаята, в която е бил на дадено състезание квестор е помогнал на някого или пък по-голямо дете е решавало задачи на по-малко. Това, обаче, е по-скоро изключение, отколкото правило и вероятно се дължи на факта, че сме малък град. Така де, горе-долу всички се знаем.  Joy

# 533
  • София
Относно Салабашев - знае ли някой за София къде да следя за класирането? Имам предвид онлайн.

# 534
Относно Салабашев - знае ли някой за София къде да следя за класирането? Имам предвид онлайн.

Доколкото си спомням м.г. не се появи общо класиране за София. Имаше отделно в НПМГ и в 125-то. Направо излезе националното класиране през февруари.

За награждаването на Софийския математически турнир на нас ни казаха, че ще е във  вторник от 13 часа в Еврейския дом.

Благодаря, наистина е в 13 ч.

# 535
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria

Разликата в различните градове идва от там, че в някои градове е създадена по-добра среда за преписване.
Аз точно затова не мога да преценя как се е справила, понеже тя я най-добрата в класа и съответно на състезанието цялата стая  са преписали от нея. Но това е тема на друг разговор. Приемам го така сякаш квесторите злоупотребиха с таланта й.  И честно да си кажа два дена не се побирам в кожата си.

И как така са злоупотребили? Насила ли квесторите са я накарали да даде на другте деца да препишат? Та това е състезание, а на състезание никой не трябва да подсказва, защото сам си реже клона. Ако някой е преписвал от дъщеря ти тя е виновна, че е дала и си поговорете по въпроса, а не обвинявай системата. И изобщо е много нелепо разликата в резултатите да се отдава на преписване. Смея да твърдя, че преписването в София, особено в СМГ, съвсем не е масова практика. И въпреки това резултатите на софийските деца (само за 6 клас имам наблюдения и само за тях говоря) със сигурност ще са по-добри от резултатите в Пловдив и Габрово. Очаквам десет - петнадесет деца, че и повече, да имат между 30 и 27 точки ( 1 или 0 сбъркани задачи). Това е все заради преписване, така ли?
Някой си, точно насила са я накарали квесторите да даде да препишат. Нали си наясно, че тя няма как да си скрие листа от детето, което стои до нея на същия чин, както и на тези около нея. Тя все пак трябва да мисли, да загражда и после да пренася на листчето. Времето и без това не е много, за да го загуби в прикриване на отговорите.
А доколко детето ми е виновно, че всички са преписали от нея ще кажа само, че излезе от състезанието и по пътя се разплака с думите: ,,Мамо, те всичко преписаха''.
И днес ми казаха резултати, които са супер показателни за това: детето до нея с 19 точки, двете деца преди нея 18 точки с абсолютно еднакви работи, а на чина преди тях двойка еднакви работи със 17 точки.   
Освен това моето дете гледа на тези състезания като на празник и ходи с голямо желание. Нашият град не е голям и мога да кажа, че около нея са подредени точно от квесторите ,,специални,,  деца. Тя на всички състезания до сега е първа и то с конкурентен в национален мащаб резултат. И тук в Математическата гимназия приемат с тези резултати, което сега осъзнавам, че е голяма глупост точно заради това преписване. Освен това ми казаха, че и към делегираните бюджети им давали повече парички ако имат повече деца победители в състезания.

# 536

Някой си, точно насила са я накарали квесторите да даде да препишат. Нали си наясно, че тя няма как да си скрие листа от детето, което стои до нея на същия чин, както и на тези около нея. Тя все пак трябва да мисли, да загражда и после да пренася на листчето. Времето и без това не е много, за да го загуби в прикриване на отговорите.
А доколко детето ми е виновно, че всички са преписали от нея ще кажа само, че излезе от състезанието и по пътя се разплака с думите: ,,Мамо, те всичко преписаха''.
И днес ми казаха резултати, които са супер показателни за това: детето до нея с 19 точки, двете деца преди нея 18 точки с абсолютно еднакви работи, а на чина преди тях двойка еднакви работи със 17 точки.   
Освен това моето дете гледа на тези състезания като на празник и ходи с голямо желание. Нашият град не е голям и мога да кажа, че около нея са подредени точно от квесторите ,,специални,,  деца. Тя на всички състезания до сега е първа и то с конкурентен в национален мащаб резултат. И тук в Математическата гимназия приемат с тези резултати, което сега осъзнавам, че е голяма глупост точно заради това преписване. Освен това ми казаха, че и към делегираните бюджети им давали повече парички ако имат повече деца победители в състезания.

Слава богу в София няма такова нещо. Явно българите сме способни да корумпираме всяко едно начинаие.  Но ако квестор я е накарал да си даде работата на другите да гледат можеш да се оплачеш в СМБ или в РИО.

# 537
Аз също съм разочарована. Един от квесторите-"батко" на около 20години е помагал на децата от втори клас. Не им е казвал отговорите, но им обяснявал какво трябва да направят. Затова си мисля, че ще има деца с много по-голям резултат от нашия-19т. Надявам се "баткото" да не е от най-умните.

# 538
За мен е абсолютно непонятно как може деца в една и съща възрастова група да са сложени едно до друго. При нас квесторите задължително разместват децата така, че да няма деца решаващи едни и същи задачи близо едно до друго. Нещо повече предварителното разпределение по стаи се прави така, че да няма и деца от едно и също училище в една стая. Peace
Аз точно затова не мога да преценя как се е справила, понеже тя я най-добрата в класа и съответно на състезанието цялата стая  са преписали от нея. Но това е тема на друг разговор. Приемам го така сякаш квесторите злоупотребиха с таланта й.  И честно да си кажа два дена не се побирам в кожата си.
Напротив, ти можеш да прецениш как се е справила по задачите, които е решила. Преписалите няма как да разберат какви са реалните им възможности.

# 539
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria
Аз също съм разочарована. Един от квесторите-"батко" на около 20години е помагал на децата от втори клас. Не им е казвал отговорите, но им обяснявал какво трябва да направят. Затова си мисля, че ще има деца с много по-голям резултат от нашия-19т. Надявам се "баткото" да не е от най-умните.

Това го имаше  минала година при нас. Само, че квесторът обърка децата. Точно на това състезание, след грешното подсказване на квестора, тя се убеди в правотата ми.   Моето дете е научено на състезание да не вярва на никой. Препоръчано  й е да не подсказва, не преписва или чува някой. Може би и затова толкова много плака, че са преписали от нея.
А що се отнася до оплакването в РИО и СМБ, аз го направих веднага. Отговорът беше, че ще накажат квестора на стаята, че така е подредил децата. И к'во от т'ва?! Не най-добрите деца пак ще си получат точките за кандидатстване  в МГ. Госпожите ще се пъчат, че децата им имат много добро класиране. И всичко това на гърба на моето дете... Госпожите не решиха ни една допълнителна задача за състезанието, но пък им осигуриха благоприятна среда за преписване.

Последна редакция: пн, 07 дек 2009, 19:30 от Нарцис

Общи условия

Активация на акаунт