Математически турнири 2

• 60 646
  • 762
  •   1
Отговори
# 735
  • София
В нашето училище целия 1-ви и половината от 2-ри клас децата пишеха с молив. Така че би било редно наистина в началото на турнира да се уточни пак пред децата с какво е позволенода се пише, може ли да се драска и други подобни неща. Те са малки все още за да са наясно с тези неща бе з да им се уточни специално не само от родителите, които често и  те не са наясно, а и от квесторите.

# 736
Някой знае ли кога се очакват да излязат резултатите за Варна?

# 737
Привет!
Сега разгледахме задачките за 2 клас, но условието на 3-та задача ми извади очите и не успявам да си го обясня  Simple Smile."3. Един шоколад струва 6 лв. и още половината от цената на същия шоколад. Колко лева струва целият шоколад?"

Съставителят, или по-скоро преводачът на условието на тази задача трябва да бъде обесен. На тези хора трябва да им бъде прикачен и удин учител по български език и тогава да дават на децата задачи.  Rolling Eyes 

# 738
  • Sofia
Тази вечер си мислех по постовете за писането с моливи. Ами, може би, поне за малките е било редно да се каже, че се изисква да се пише с химикал щом има такава практика в някои у-ща в 1 клас да се пише с молив. Няма да отнеме повече от 30 сек. Сетих се, че на Австралийското кенгуру пък трябваше май да се пише с молив. Тогава и на нас ни беше шантаво.
Дъщеря ми сподели, че в нейната стая на състезанието децата от първи клас почти всички са писали с молив, но ми каза, че госпожата е помагала на едно дете с решението на 2 задача....

# 739
Привет!
Сега разгледахме задачките за 2 клас, но условието на 3-та задача ми извади очите и не успявам да си го обясня  Simple Smile."3. Един шоколад струва 6 лв. и още половината от цената на същия шоколад. Колко лева струва целият шоколад?"

Съставителят, или по-скоро преводачът на условието на тази задача трябва да бъде обесен. На тези хора трябва да им бъде прикачен и удин учител по български език и тогава да дават на децата задачи.  Rolling Eyes 
Обикновено подобни условия се дават малко по-опростено: " Един шоколад струва шест лева и още половин шоколад...."

# 740
Привет!

Тази задача как се решава без "х" и без дроб? Бих искала да я обясня на дъщеря ми (втори клас), но не се сещам как освен като  х = 6 + 1/2 х и после как да й обясня прехвърлянето на 1/2х  newsm78

# 741
Един шоколад струва 6 лв. и още половината от цената на същия шоколад. Колко лева струва целият шоколад?

Подобна задача е давана на Коледното състезание през 2007 г. за трети клас!!!

Чудя се след две-три години дали тази задача няма да фигурира при задачите от първи клас?
Иначе Радост го е обяснила добре, но малко деца могат да схванат смисъла.

Коледното състезание не се ли провежда в Габрово?

# 742
Не, никога не се е провеждало. Имаме си местен Коледен турнир, но тази година по неизвестни причини и той няма да се проведе.
Между другото и на мен ми прави впечатление, че с всяка изминала година задачите стават все по-трудни. Има обаче и случаи, когато една и съща задача се дава за четвърти, трети и втори клас, но се оценява с различен брой точки.

Тази задача как се решава без "х" и без дроб? Бих искала да я обясня на дъщеря ми (втори клас), но не се сещам как освен като  х = 6 + 1/2 х и после как да й обясня прехвърлянето на 1/2х  newsm78
Един шоколад = 6 лв. + половин шоколад
половин шоколад + половин шоколад = 6 лв. + половин шоколад
половин шоколад = 6 лв.
Един шоколад = половин шоколад + половин шоколад  = 6 лв. + 6 лв.
Един шоколад = 12 лв.

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 10:59 от Анонимен

# 743
половин шоколад = 6 лв.
Един шоколад = 12 лв.
smile3501

# 744
  • Варна
Dideva, както винаги помагаш отлично!  Hug  Мисля си, че във втори клас все още не са взели това свойство, че когато се прибавя едно и също число от двете страни на дадено уравнение сборът не се променя. Моят второкласник обаче е решил тази задача, но се е затруднил на някои от по-трудните.  Peace
Този път петокласникът се е справил отлично и с нетърпение очаква развръзката.  Simple Smile

# 745
Мисля си, че във втори клас все още не са взели това свойство, че когато се прибавя едно и също число от двете страни на дадено уравнение сборът не се променя.
Нищо не се прибавя!
Просто шоколада е разделен на две равни половини в лявата част на равенството.А дясната следва от условието.

# 746
  • Варна
Да се отчета и аз  с моята второкласничка. Hug
 Пето място от общо 65 бр ученици. Дадоха й грамота, но нещо не е впечатлена и доволна. Ядосана е, че е на последното 5-то почетно място. Има грешки на елементарните задачи, а последната задача е без нито една грешка и на нея е получила пълни 15 точки. Rolling Eyes

Това за кой град е?

# 747
  • Русе
Браво на всички, участвали в организацията на състезанието в Русе!  bouquet Предварително бяха обявили, че резултати ще има след 18часа, но участващите деца са надминали всички досегашни рекорди и проверяващите бяха затруднени доста. Чест им прави, че веднага реагираха и сложиха инфо в сайта да очакваме резултати по-късно вечерта  и това беше факт! Всички си знаят класирането вече, само ако не са още в леглото Wink!
   Погледнете какво става в пети клас - толкова добри деца или задачи по възможностите на повече деца - не знам. Поздравления на всички !
   За протокола - ние сме в първите 10 за трети клас, което никак не е лошо, напротив малка победа.

# 748

половин шоколад = 6 лв.
Един шоколад = 12 лв.

bouquet Благодаря много!   bouquet

# 749
В Русе е излязло класирането от КМС
http://www.cutnt-ruse.com/files/KMS09_klasirane.html

Гледах, че за първи клас има много странни резултати:
53,7     
53,2    
52,7    
52,2    

Общи условия

Активация на акаунт