Математически турнири 2

• 60 646
  • 762
  •   1
Отговори
# 750
Гледах, че за първи клас има много странни резултати:
53,7     
53,2    
52,7    
52,2    

Виж отговорите на първи клас и ще разбереш защо.
http://www.cutnt-ruse.com/files/ZAD_KMS09.zip

# 751
Честно казано шашнах се от тази разпалена дискусия,а нещата са съвсем прости:

1. Относно молив или химикалка. Добрата практика е следната - решават се задачите и отговорите се заграждат С МОЛИВ. Пет минути преди края на времето за решаване заградените с молив отговори се омастиляват. Това се прави с цел детето да може по всяко време да изтрие вече заграден отговор и да го коригира (естествено трябва да се носи и гума). Ако детето свърши преди края на времето почва проверки и пак загражданията с молив позволяват произволен брой корекции. И пак 5 минути преди края всичко се омастилява.

2. Относно свръхтрудната задача с шоколада. За децата до 3 клас не могат да се измислят кой знае колко типа задачи.  Типовете са може би десетина. На времето ние ги бяхме кръстили "моливчето", "охлювчето", "шоколада" и пр. Поровете се в задачите от Европейско кенгуру за 3-4 години назад, а и в нета изобщо (трябва малко английски) и ще видите, че това е една не просто типова, а задължителна задача. Пада се непрекъсато и тренираните деца пишат отговора дори без да го мислят. Та не се възмущавайте, а запомнете този, а и другите типови задачи и всичко ще е много лесно. Спомням си, че кoгато съм бил 5 годишен, дядо ми ме е питал нещо подобно - "Риба и половина струват лев и половина, колко струват две риби?" Явно принципът е по-стар от всички спорещи тук, а не е изобретение на днешните математици за да направят сечено на децата.

3. Последно - никой никъде не е казал, че задачите от състезания са от типовете, решавани в училище. Точно обратното е.  Нека майките на "новобранци" да изчакат Кенгуруто и ще видят как стоят нещата.

# 752
  • София
Няма нищо за шашкане, какво толкова разпалено има?
Освен това, "риба и половина" е доста по-различно от "Един шоколад струва 6 лв. и още половината ...". Някакси формулировката куца.
Относно добрата практика - нормално е на малки деца да се обясни. А не да се обясняваме ние тук, било то майките на "новобранци", на постоянно състезаващи се или просто амбицирани родители. Децата са си деца и е нормално да се кажат изискванията.

# 753
Няма нищо за шашкане, какво толкова разпалено има?
Освен това, "риба и половина" е доста по-различно от "Един шоколад струва 6 лв. и още половината ...". Някакси формулировката куца.
Относно добрата практика - нормално е на малки деца да се обясни. А не да се обясняваме ние тук, било то майките на "новобранци", на постоянно състезаващи се или просто амбицирани родители. Децата са си деца и е нормално да се кажат изискванията.

Написаното от мен като "добра практика" не е изискване, а е тактика за явяване, а тактиката всеки си я прави сам, или му я казват учители, родители и пр. И аз я споделям с вас именно, защото никой няма да я каже на децата, а и на вас ще ви отнеме едно - две състезания докато стигнете до идеята. Ако не я харесвате - не я ползвайте.

Отосно формулировката - само казах, че това е стандратна формулировка на стандартна задача. Нямам какво повече да коментирам, ако някой не я харесва нека се възмущава.

# 754
Някой си , ценни са съветите ти! Въпросът е в ясната инструкция, а не кой какво казал или не на детето!
Сега точно гледам теста на сина ми от днешния 'пробен изпит' в СМГ, ами евала за точната инструкция. Точно същите твои съвети са разписани в инструкция в началото на теста:

- "първо ползвайте молив, после омастилете отговорите. Всеки поправен отговор се счита за грешен!" и т.н.
Ами не е никак сложно да се впише това и при другите състезания. Тогава ще се избегнат всякакви неясноти и притеснения!

# 755
  • София
Лично аз не се възмущавам на нищо, защото отдавна знам за приниципа "Спасение утопающего дело рук самого утопающего", ако ме разбирате.
И се радвам, че все пак се сетих, макар и късно през нощта преди самото състезание, да влезна тук и да видя, че има цяла тема, след като седмица преди това се опитвах да разбера подробности от госпожата. Тъй че аз съм благодарна за всяка информация, с която мога да подготвя допълнително дъщеря ми.  Peace

# 756
Сега точно гледам теста на сина ми от днешния 'пробен изпит' в СМГ, ами евала за точната инструкция.
Ето я и самата инструкция

И аз много й се кефя!
Дано има повече състезания с такива инструкции!

# 757
  • Бургас
Време ни е за нова тема, но Ками май я няма. Дано до утре ни изтраят модовете  Praynig

# 758
Един шоколад = 6 лв. + половин шоколад
половин шоколад + половин шоколад = 6 лв. + половин шоколад
половин шоколад = 6 лв.
Един шоколад = половин шоколад + половин шоколад  = 6 лв. + 6 лв.
Един шоколад = 12 лв.
Благодаря!   bouquet Наистина чудесно обяснение!

# 759
Дами и господа, добре дошли в новата ни тема

# 760
Кога се чакат резултатите за Варна?

# 761
На кой сайт ще бъдат публикувани резултатите за Варна?

# 762
ИМА НОВА ТЕМА!!!

Общи условия

Активация на акаунт