Раждане в МБ "Вита" - 2 тема

• 60 605
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Ами... освен да се радвам, че разказа ми ви звучи "съчинен" нямам какво друго да кажа... хубаво е, че не сте преживели това, което аз и семейството ми. Що се отнася до това дали има реанимация - както споменах бях на четвъртия етаж, където беше операционната - стаята до нея се водеше реанимация. За "закуската" наистина ме "нахрани" една от сестрите, които отговаряха за пациентите в реанимация, а не за родилно отделение. На третия етаж в родилното ме свалиха чак когато успяха да оправят асансьора, но бебето ми вече отдавна бяха преместили другаде - така и не го видях. Съжалявам, ако съм пропуснала да кажа - разказа ми наистина е от преди три години... Но колкото и да са се променили нещата за това време липсата на качествена неонатология си е все още факт, който бъдещите майчета не следва да изпускат според мен.

# 256
В никакъв случай не искам да казвам, че Вита има прекрасна неонатология, но това което аз знам е че имат 3-2 кувиоза + един техен траспортен и че там идват неонатолозите от Шейново.
Доколкото знам смените им са няколко дена работят, няколко почиват и използват почивните за да работят във Вита. Имат договор с Токуда и ако се закучат нещата детето се транспортира там.
Така стоят нещатата и със всички други болоници освен МД, така че положението не е по-различно в по-малките държавни. Относно плащането на лекарствата - моето дете беше в кувиоз и съм платила само хуманата с която беше захранвано. Когато искаха да го задържат още един ден за наблюдение пари дължах само аз не детето ми. Казах им, че нямам възможност да ги платя при което ми предложиха вариант да се прибера а детенце да остане още един ден за наблюдение. В този случай не им дължах нищо.
Отделно моята лекарка ми каза ако не съм в девети месец (не помня вече точно коя седмица) изобщо да не й е се обаждам и да отида директно в МД.
А ако нямам възможност за раждане във Вита, ме насочи към Шейново като каза, че като условия и лекари там в момента е добър избор.
Пиша това за да стане ясно, че никой не ме е агитирал да раждам там, а секциото ми беше по спешност, след огромните усилия  на завеждащ отделението и моята лекарка да го извадят нормално.
Включително на операционната ме питаха доколко имам напъни с надеждата да ми се размине операцията.
Не знам наистина за кой лекар е говорила  KetiK, и защо се е получило така при нея, но моите впечатления от болницата са много добри. Смело заявявам, че в момента да се ражда там е безопасно, при добри условия и при прекрасно отношение.

# 257
По въпроса за неонатологията. Моята бременност не беше лека, лежах по болници и т.н. Лекарят, който водеше раждането ми, изрично ми обясни, каква е ситуацията с неонатологията във Вита и каза, че ще мога да родя там, само при достигане на определена гестационна седмица на бебето и при липса на индикации за усложнения. Няма да повтарям неща, казани от майките преди мен по този въпрос, но и в този случай, KetiK, камъните са в градинката на лекарят, който те е израждал. Той е трябвало да ти обясни, как стоят нещата, за да си подготвена за всичко, което може да се случи и да знаеш във всеки един момент, какво става и защо става.

# 258
  • София
Ами обяснили ми бяха, че имат транспортен кувиоз и два обикновенни... това е... може пък да съм имала малшанс, защото лекарят който ме изражда определено е с доста години опит - посещавах го горе долу от 16 годишна. Момичета, не ме разбирайте погрешно, моля ви. Станалото - станало. Аз вече нито се ядосвам, нито търся виновни, нито пък искам да откажа някой от това да ражда там. С разказа си просто исках да ви кажа за някои неприятни изненади, които може да се случат на всеки и би било хубаво ако можете да ги предвидите просто като питате. Успех на всички бъдещи майчета и да си гушкате бебчовците още от родилното...

# 259
  • София
Кейти, успех и на теб при второто раждане!
Аз също съм раждала във Вита преди 3г. и разказа ми звучи по коренно различен начин. Не е лошо да напишеш името на лекаря, пък всеки ще си направи сам преценката.
Направо ми е чудно как си се съгласила да ти извадят бебето толкова рано, ами то е ясно, че вероятно не е достатъчно развито, нито пък готово да се роди. Thinking
Първо лекаря ми беше категорично против секциото да е далеч от термина и постоянно и той, и акушерките на записите на тонове ме агитираха да изчакам максимално, защото нямах контракции и разкритие.
Не съм стояла в Реанимация, свалиха ме в стаята и през цялата нощ акушерката влизаше да проверява лично как са ми лохиите и дали искам обезболяващи, а чувах, че и лекаря постоянно и звънеше и тя влизаше отново да ме проверява И заради него /бях точно до стаята на акушерките и чувах всичко/.

# 260
само се записвам да следя темата, че и аз съм се насочила към Вита

# 261
KetiK,
много неприятно, дано сега раждането ти да е по съвсем друг начин и да имаш хубави спомени от него! На твое място и аз не бих се върнала в същата болница, колкото и добри отзиви да прочета. Затова и второто дете не го родих в Тина Киркова, просто имам отвратителни спомени от първото раждане и смятам, че там работят егати изродите без извинение, а мизерията е покъртителна.
Но има и доволни.
И аз така смятах, че е най-важно, че детето ми е живо и здраво, но като забременях втори път, си преосмислих мнението и твърдо бях решила да раждам в частна болница. Избрах Вита, защото си следих и бременността там, а и лекарката ми се оказа много добра, имах й доверие. До последно обаче се колебаех за Токуда, защото там имат добра неонатология.

# 262
Здравейте, мами!
Родих във Вита при д-р Чорбова, въпреки всички лоши отзиви за нея  Laughing
Нямах време да избирам, както вече писах, моята докторка ме "заряза" при вече минал термин(на самата нея и се наложи спешна операция). Отидох да се срещна с д-р Чорбова, завеждащ Родилно (само нея познавах от Вита, бяха ни запознали като ме водиха да видя болницата), за да говорим за раждането и евентуално за преглед, но ме приеха веднага с 3см разкритие. Веднага ме увързаха -  система, монитор за тоновете, викам си, ясна е работата, тука нормално няма да се получи. Чорбова веднага ми предложи секцио, точно както бяха писали за нея, с обяснението, че тоновете не и харесвали, а те били частна клиника и не можели да поемат такъв риск, ала-бала, ако искам нормално да ходя в някое държавно заведение. Аз все пак си настоях за нормално, макар че доста ме наплашиха. Оставиха ме да мисля и да изивкам мъжа ми, да се консултирам с него. С това спечелихме време явно, тоновете се подобриха и самата Чорбова се отказа от идеята си, дори взе да се усмихва повече (преди това се държа много студено). Получих пълно разкритие за няколко часа, в 11 ме приеха, в 16.13 родих - нормално, индуцирано с окситоцин, само спазмолитици за матката, без упойка (ироничната забележка на Чорбова по този повод беше "Медал няма да ти дадат."  Grinning)
Мнението ми за докторката е, че просто е студен, делови човек, възможно е да се държи грубичко, защото в такъв момент вероятно някои жени не се държат адекватно и не са в състояние да вземат правилно решение сами, а тя все пак е специалистът и не обича да и се лигавят. В края на краищата при мен всичко мина добре и няма от какво да се оплача, жената си свърши работата, инструктираше ме по време на цялото раждане, работеше си професионално, както подобава. Хич не е мила, но на мен лично това не ми е толкова важно, няма да ставаме приятелки я. Във всеки случай не смятам да ползвам услугите и някога пак  Grinning
Условията в болницата са добри, макар че храната беше отврат (Коледната "празнична" вечеря беше студени сарми и салата от домати в найлонови опаковки  Sick, вече не ти дават меню да си поръчваш от О! Шипка  Wink), персоналът е достатъчно любезен и отзивчив, някои от сестрите бяха много мили (като съм ги питала нещо са ми отговаряли, макар и накратко), дори прословутата Бойка въобще не е толкова лоша (наистина може да се каже, че е надута и все казваше "нашите" бебета, като визираше бебетата, които бяха на режим, с дохранване, а аз държах моето да стои при мен през цялото време и отказвах добавката).
Сори за дългия пост, дано разказът ми тук да е полезен за всички бъдещи мами, на които им предстои избор на болница и израждащ лекар.
Леко раждане и здрави бебчета!
 Peace

# 263
estee, честито бебче!  Hug
много здраве и късмет на теб, Мая и щастливия татко Simple Smile

# 264
  • Sofia
а аз държах моето да стои при мен през цялото време и отказвах добавката

През цялото време,включва ли и през нощта?

# 265
  • Има много детски смях.
Ести, честито!

# 266
Здравейте,
и аз родих своя син Кристиян във Вита. Имах дата за планово секцио, но имаше изненада и се наложи дежурния екип да ме оперира, защото моята докторка беше извън България за празниците. Еипът беше от д-р Зарев, д-р Богословова, д-р Чорбова, анестезиолог д-р Генов. Като цяло съм много доволна и за миг не съжелявам, че се получи така.
Приятно бях изненадана от новото крило и от храната. Сменили са кетъринга, през седмицата поръчват от "Джанките", а през почивните дни от "Виктория", храната е много вкусна. Преди носеха от "О'Шипка" и беше отврат.
Всички се отнасяха много добре, не останах с лоши впечатления и от Чорбова, тя минаваше на визитация всеки ден.

Относно кърменето също останах приятно изненадана....практиката е такава -  6 часа след раждането стои гладно, след това му дават вода и след още три часа АМ или ако искаш го кърмиш. Аз го закърмих, падна се точно на 9-тия час. Съгласиха се да не му дават АМ, но с педиатъра се разбрахме, че ако падне на килограми под определени норми ще започнат да го дохранват. Бебето стои денонощно при родилката при желание от нейна страна, вземата го само за тоалет и визитация Simple Smile

За друго не се сещам, ако някой има въпроси, насреща съм Grinning

# 267
Аз раждах във Вита и съм писала безкрайно дълги постове из форума колко съм доволна и колко бързо и леко съм родила големичко бебче.  Mr. Green След мен родиха няколко мой близки там и всеки случай беше индивидуален и различен. Някои не останаха възхитени като мен, но всички родилки и бебчетата им бяха добре и бяха изписани без инфекции и т.н.
Сега предстой и снаха ми (снаха ли ми е  newsm78 ) да ражда там и дочух, че вече нямало зала за изписвания  Thinking Кати, може ли да ми дадеш повече информация за изписването. Не, че това е най-важното, но все пак е добре да имаме предварителна информация.  Peace
Пожелавам ти здраво и спокойно бебенце   bouquet

# 268
Мен ме изписват утре, но и аз разбрах от форума, че няма зала за изписване и изобщо не съм питала.  Thinking

# 269
Катинче, много се радвам, че са минали безпроблемно нещата и за бързото ти възстановяване.
Ти нали имаше намерение да го сложиш веднага на гърда, пробва ли се?
Колко време след секциото те раздвижиха? Дали ще може според теб, преди водичката да се пробваме с коластра /не, че е болка за умиране, но ми се ще/?
 Страхотно е, че ви се получава кърменето, знаех си аз, че ще се справите с малкия ти чаровник. Hug Много ви се радвам. Hug

Общи условия

Активация на акаунт