Отговори
# 150
На мен ми направи впечатление, че се рекламира като по-полезна от майчиното мляко. Това е забранено доколкото знам. Къде може да се оплачем?

# 151
Тя е по-полезна. Само че са попропуснали да уточнят - по-полезна от майчина кърма е за телетата на споменатата крава...

# 152
Това, което вече не за първи път чувам и то от медицински лица е "Щом имаш още кърма, кърми си".... само на мен ли ми се струва абсурдно?! Определено нямаше да имам кърма, ако не кърмех, а слушах "разумните" съвети - да кърмя под режим на 3 часа, а нощем да давам вода.
А и много хора напоследък (роднини, педиатри) определено се учудват че Още кърмя, а дъщеря ми е само на 4 месеца.

# 153
Това, което вече не за първи път чувам и то от медицински лица е "Щом имаш още кърма, кърми си".... само на мен ли ми се струва абсурдно?! Определено нямаше да имам кърма, ако не кърмех, а слушах "разумните" съвети - да кърмя под режим на 3 часа, а нощем да давам вода.
А и много хора напоследък (роднини, педиатри) определено се учудват че Още кърмя, а дъщеря ми е само на 4 месеца.
Малко "оф", но четейки тази тема, маймунската и темата за раждането в къщи не мога да спра да се учудвам до какви висини на глупостта и пълно непознаване на собственото си тяло е достигнало човечеството за последните стотина години!!!Дали процеса е обратим или трайно сме поели към генната селекция, роботи-кувьози за износване на цялата бременност, бебета по каталог и прочее ужасии?Дали след стотина години по форумите тогавашните катиАБВ-та ще пишат неща от сорта "а ти представяш ли си, нашите прабаби са ходили с бебета в коремите, кожата им се е разтягала, страдали са от какви ли не странични ефекти и дори някои са и РАЖДАЛИ  Sick Sick Sick Sick SickCry

# 154
Това, което вече не за първи път чувам и то от медицински лица е "Щом имаш още кърма, кърми си".... само на мен ли ми се струва абсурдно?!

Не, не само на теб. Аз всеки път съм на плюнка разстояние да питам педката какво има предвид под тези думи, ама все си държа езика зад зъбите. Още в самото начало като се роди синчето имах проблеми с кърмата, действително не достигаше, но всичко беше поради неправилна организация на кърменето. Първият й съвет тогава беше - дохранвай с еди-си-кое мляко. Имаше и някои полезни съвети, но като цяло не ме научи как да си увелича кърмата и как да я поддържам по-нататък. Добре, че беше форумът.. Та след това като ходехме по консултации и като питаше как се храни бебето, аз отговарях - с кърма. И дежурната реплика си беше - добре, щом имаш кърма, кърми си.. И така докато стана на 6 месеца бебо и почнахме със захранването. Иначе ме хвалеше де - че сме само на кърма, че се кърмим навън и т.н., но... ако я бях послушала нямаше и един месец да кърмя...
извинете и мен за лиричното отклонение от темата  Blush

Самурайката, искрено се надявам да не е така.. Искрено се надявам повече хора да се усетИМ, че нещата трябва да си следват естествения ход.. Включих и себе си в това число, понеже мнооого има още какво да се желае  Rolling Eyes

# 155
Самурайка, искрено ме разсмя! Дано не се докараме дотам...
Иначе и мен можете да ме пишете при нехигиеничните мами, дето не мият млекоцентралите. По този повод се сетих за едно майче, с което бяхме в една стая в родилното. Тя се миеше с топла вода и сапун преди и след, мажеше се с какви ли не мазила и т.н. И само стенеше "И как ще издържа още няколко месеца с това кърмене?"
Една друга позната пък си призна, че се "дезинфекцирала" със спирт преди всяко кърмене. И после се чудела защо бебето почти веднага заспива. По думите на педиатърката й, която очевидно е била в час, тя направо го е алкохолизирала hahaha

# 156
  • о`майна лунна нощ е
"Като минат няколко часа, без да се кърми, кърмата престоявала."
Предполагам се и вкисва в гърдите  newsm78
Иди обяснявай после, че гърдите не са склад за храни с изтекъл срок на годност.

# 157
Самурайка, толкова образно си го написала, че направо потръпнах! Наистина  - дали процесът е обратим? Дано....

# 158
Малко "оф", но четейки тази тема, маймунската и темата за раждането в къщи не мога да спра да се учудвам до какви висини на глупостта и пълно непознаване на собственото си тяло е достигнало човечеството за последните стотина години!!!Дали процеса е обратим или трайно сме поели към генната селекция, роботи-кувьози за износване на цялата бременност, бебета по каталог и прочее ужасии?Дали след стотина години по форумите тогавашните катиАБВ-та ще пишат неща от сорта "а ти представяш ли си, нашите прабаби са ходили с бебета в коремите, кожата им се е разтягала, страдали са от какви ли не странични ефекти и дори някои са и РАЖДАЛИ  Sick Sick Sick Sick SickCry

Преди няколко дни ми попадна книгата "Половият въпрос" от професор Август Форел. Книгата е от може би 40-те години и коментарите за човешката сексуалност са невероятно смешни и сладки.

Та и в оная блажена епоха хората са чакали, че след има-няма 50 години жените ще се изродят и няма да могат да кърмят. Даже си имаше термин- "американизъм", за нежеланието на жените да раждат и кърмят.

Е, сега е 2009 и като гледам човечеството няма да загине от липса на кърма.

# 159
  • sofia
Тя е по-полезна. Само че са попропуснали да уточнят - по-полезна от майчина кърма е за телетата на споменатата крава...
Знам от баба си (бог да я прости), че козлета, агнета, телета и подобни, ако не засучат коластра, може и да не оживеят.
Та как точно се "добива" таз коластра, като кравата я има само за кратко и тя е жизненоважна за телето.

# 160
Знам от баба си (бог да я прости), че козлета, агнета, телета и подобни, ако не засучат коластра, може и да не оживеят.
Та как точно се "добива" таз коластра, като кравата я има само за кратко и тя е жизненоважна за телето.

Sad Тъжна история  Sad Просто едно новородено теле струва в пъти по-малко от коластрата, която може да се продаде....

# 161
По телешката тема, мога да разкажа още малко. Аз лично бях много възмутена, но това-светът на парите. Ходихме да разгледаме Био-ферма в Холандия. Млякото на кравите, отглеждани там е за производство на АМ. Теленцата ги  държат отделно и ги хранят с нискокачествено АМ. Аз почти си изкарах боя, защото се възмутих, че теленцата са отделени, но ми казаха, че фермерът бил вложил пари  Rolling Eyes

# 162
О, невероятно....
Съществуването на АМ е във вреда не само на човешките бебета значи... Тъжно...
Знам, че АМ спасява живота на много бебенца, които са изоставени от майките си например или пък има други проблеми.., но...

# 163
АМе може би най-полезното изобретение на човечеството. Вредата е от индустрията, алчността,..
Вчера в аптеката се опитваха да ме убедят, че бебето  ми е анемично заради кърменето.. Аз им отговорих, че доста съм чела по въпроса, защото имаме проблем, но никъде в сериозна публикация не съм срещала подобно нещо, даже напротив Simple Smile))

# 164
  • София
Вчера в аптеката се опитваха да ме убедят, че бебето  ми е анемично заради кърменето..

Срам не срам, ще призная, че собствената ми майка ми се скара, че съм държала Калин само на кърма и късно съм захранила, защото се оказа, че хемоглобинът му на 6 мес. е нисък. Може би той ще е с таласемия като мен, но ми стана обидно, честно казано...

Общи условия

Активация на акаунт