Отговори
# 360
  • София
Аз един ден си отделих целия обеден сън на детето за да изчета всичко от онзи форум и да ви кажа, сърцато ми трудно издържа.

Моя приятелка, която също е детски психолог, каза, че тя и учебниците по психология защитават твърдението, че кърменето до 2 годинки е много благотворно за връзката между майката и бебето, а за ползата от тази връзка вече е ясно, голяма е. Обаче нямаше нито професионално, нито лично мнение за кърмене на дете над 2 годинки... Просто не беше чувала, че такова животно има  Laughing

А, мина 12. вече си имам 2 годишен кърмак  Heart Eyes

# 361
  • Карлово
Честито, Скреч! И да те поздравя с една мисъл от темата на "психоложките" - Дългокърмещите майки се потупват една друга насърчително и се съревновават, коя ще кърми детето си до по-голяма възраст  Mr. Green

# 362
Ох, ядоах се още в началото и не го дочетох, само да вметна, че свекър ми е кърмен над 2 години и нищо му няма на психиката на човека, така че ето го живото доказателство, проверено във времето, че тези компетентните са нещо в грешка.

# 363
  • София
Нека не забравяме, че има много психологически теории по много въпроси, а и мнението на психолога зависи от личната му интерпретация, която пък зависи от личностните му проблеми. Аз съм социоложка, но съм учила много психологически дисциплини и не съм попадала на подобни неща. Напротив, помня неща като "оралната фаза", при която бебето задоволява потребностите си за удоволствие и ред други неща чрез устата, т.е. и чрез сукане. Тази фаза продължава до различна възраст при различните бебета и деца и никой не говори за правила от типа на след определена възраст не е нормално да се суче. Даже помня едно научно изследване, което показваше, че липсата на задоволяване на нуждите от сукане /чрез кърмене или биберон залъгалка за не кърмените/ уврежда психиката повече от вредите, които се предполага, че нанася дългото сукане- основно за зъбите и то при ползването на биберон до късна възраст.

# 364
Ако прочетете без да се нервирате, няколко неща правят впечатление:
Г-жите си имат проблеми, които в изказванията си проектират в/у децата. Те имат проблем със сукането на по-голямо дете. Влагат друг подтекст.
Нямат идея за какво говорят.
Базират мнението си на психоанализата. Аз не  си спомням някъде поне Фройд  да говори за кърменето. Едва ли му е хрумвало, в крайна  сметка нямали са АМ, а дойки. На никого не е пречело да се кърми. А дори и да има нещо  по въпроса, извинявайте, но един мъж идея си няма за какво става  въпрос, както е и с раждането всъщност.
Лошото е, че невежеството става екстра опасно,  когато се крие зад маската  на титли, дипломи и т.н.

Скреч, честит ти  рожденик! Да си го кърмиш още дълго, дълго!

Последна редакция: чт, 12 ное 2009, 09:54 от Britt

# 365
от блога на Хедра попаднах на това...аз нямам думи...
http://www.kak-da.info/viewtopic.php?f=22&t=678&sid=c929 … 55d96b5fb29dcbcf1

Shocked Shocked Shocked И аз съм потресена. Не издържах да го прочета до края. Даже само първите 2-3 "компетентни" поста прочетох. Много ме впечатли една случка, която авторката разказва, както и отговорът на т.нар. "психолог". Ще цитирам:
Чувала съм от студент по психология случай, в който момиче, което до година и половина е заспивало с бутилка мляко, има проблем като възрастен с твърде силна привързаност и зависимост от майка си и чувства неспособност да взима самостоятелно решения.

И отговорът: Не бих могла да коментирам случая, който описвате - вероятно там е имало много други неща, освен простото заспиване с биберона.

Та на мен чуденката ми е - значи може гърдата и кърменето да предизвикат "неприятни последици" и да крият "сериозни опасности за личностовото развитие на детето" (като никой не споменава дори какви по-точно??!!), но когато е заподозряна някаква връзка между заспиването с биберон и по-късната неспособност за взимане на решения, то категорично се отхвърля биберонът като виновник и най-вероятно имало и нещо друго???!!!?? Що за простащина??! Просто нямам думи...  Sad

Скреч, честит ти 2-годишен кърмак!  Grinning Да ти е жив и здрав и още дълго да се кърмите Wink  Mr. Green Ама да не е по-дълго, отколкото ние ще се кърмим  hahaha  Crazy Hug

# 366
  • София
Базират мнението си на психоанализата. Аз не  си спомням някъде поне Фройд  да говори за кърменето.
Психоанализата днес е далеч пред Фройд, има много клонове и кърменето би могло да има общо с травмите колкото всяко друго нещо. Децата получават травми често от неща, които са непредвидими и неизвестни. Ако не беше така щеше да има класификатор на всички възможни травми, човека да бъде прегледан два пъти  и да се приключи. Психоанализата е дълъг и сложен процес точно, защото никой не може да предположи какво и кога и накарало детето да се почувства отхвърлено, не- обичано и прочее. Естествено, има неща, които е очевидно, че травмират и повечето всички ги знаем и избягваме. Не съм чувала дългото кърмене да е сред тях.
Много хубаво си го казала Брит- проектират проблемите си върху децата. Всички го правим в някаква степен, но е важно да го знаем, за да не вярваме и проповядваме абсурди.

# 367
Офф-топик : Скреч, честито! Дай боже всекиму Heart Eyes

# 368
Не го пиша за пръв път тук - Фройд е откърмен от дойка, не от майка си.

# 369
Смешен форум!

Девойката с психоанализата крие зад дипломи липсата на здрав разум и логическо мислене.

Статията на Хедра показва с реални примери, че проблем няма.

Дипломираната специалистка прави мозъчно късо съединение между проблемите на човека и кърменето. Със същата сила може да важи и факторът "ядене на краставици"- човекът в миналото е ял краставици (понякога краставицата е само краставица, сори, чичко Фройд) и сега е нарцис! Ми зюмбюл ли да е?

# 370
На мен това още в първия отговор
Моето лично мнение е, че до към годинка може да се кърми детето. След това, ако майката има кърма, има съвременни методи - като изцеждане на кърмата - и да се дава с биберон или на кашичка, защото кърмата е наистина много полезна. Принципно около годинка - две детето вече има зъбки, което прави самото кърмене от гърдата доста болезнено[/i]
ми беше абсолютно достатъчно да не чета нататък.
Жена, която не е кърмила (вероятно още няма деца дори), да ми дава такива компетентни мнения - мерси!  Stop

# 371
  • sofia
от блога на Хедра попаднах на това...аз нямам думи...
http://www.kak-da.info/viewtopic.php?f=22&t=678&sid=c929 … 55d96b5fb29dcbcf1
Едни компетентни мнения, ерудиция и научна мисъл страут от постовете... Особено ми допадна "развива се двустранна зависимост" при кърменето след 6-тия месец. Rolling Eyes Любителите психолози взеха да стават повече от нужното ми се струва.
Даааа, една цица от едната страна, друга от другата.....двустранна е отвсякъде Laughing

# 372
 rotfImbo rotfImao малеее, този форум (как-да, бла-бла) е наистина култов по отношение на абсурдните реплики....
Голямо главоблъскане му хвърлят дамите и никая не сеща да извади едно цице за бебето  Mr. Green

# 373
  • София
Благодаря, момичета!

Абе нали Фройд е онзи, който по време на обучението си си имаше любовница кака и от нея ли, от друга ли не помня, но имаше няколко деца, като нито едно от тях не е отгледано от нито един от родителите си, а са оставяни в сиропиталище. Обаче Фройд хубавеца бил голям патриот, а това е било най-ценното за онова време, та за това се е слушала думата му.

# 374
Който иска да види ефекта от "непривързаното родителство" да заповяда във Франция! Тук децата от раждането си са в отделна стая, ако обичат нощем да не се будят щото и без туй няма кой да им обърне внимание, заспива се смучейки палец, биба, гушкайки "дуду"- специални плюшени приспивалки и т.н.В следствие от което можеш да срешнеш 5 годишни, които са лапнали биберон, мачкат нервно опарцалявено дуду в ръка и се поклащат аутистично напред назад, както и 16-17 годишни момичета седнали в автобуса и напулно несъзнателно мушнали палче в уста.  Crazy Много здравословно за психиката!
От друга страна, в Япония картинката е точно обратната.Децата спят с родителите си в една стая и едно легло - по традиция.Децата са приспивани с песничка, галене, гушкане и прочее.Отделят се сами, когато пожелаят, обикновенно около 10тата година.Много рядко можеш да срешнеш нервно, тръшкащо се, истерично хлапе.Всички са усмихнати, жизнерадостни и много спокойни.В училище се справят с много отговорности сами - в японските училища от 1ви клас (6 годинки) децата сами чистят стаята си и сами си сервират обед в класната стая, давайки дежурства.

Общи условия

Активация на акаунт