Отговори
# 540
Лорини, сега ти вядах надписа под картинката! Да не си станала веге Wink

# 541
Много се развеселих с тази тема. Все съм знаела, че има хора които вярват повече на митове и легенди за кърмене и отглеждане на деца, ама чак пък толкоз простотии не съм чувала.  Laughing

# 542
Момичета, аз знам, че първите три месеца се наддава най-много и после постепенно се забавя темпото.
Просто се учудих, че 1 кг било горна граница  Naughty Всъщност педиатърката каза, че 800гр. била нормата за кърмено бебе, но понеже днес децата били акселерати, затова се допускало и до 1 кг. Но ако е повече, трябвало да ограничавам храненето.  Crazy

ама  като цяло проявява уважение към желанието ми да кърмя без строг режим, не е като предишната ни лекарка

Ами, тя горната граница даже не е и 1 кг, а е повече  Laughing Да, за кърмените е нормално да наддават доста първите 4 м., в сравнения на събратята си на АМ, после нещата може малко да се обърнат - пак е нормално.  Изобщо то кърменето е много страшна работа  Laughing  Неестествена някак си.

# 543
Лорини, сега ти вядах надписа под картинката! Да не си станала веге Wink

не, а би трябвало... Wink а надписа го копнах от една съфорумка...

# 544
От 3 часа чета тази тема и се смея (тихичко, за да не събудя малкия), но на моменти се чудя да се смея ли, да плача ли.... Най-много ме е яд като започнат педиатри и лекари да дават неадекватни съвети за кърменето...
На мен не ми се е случвало да имам директен сблъсък по тази тема, освен редовния въпрос "А малкият буди ли се ОЩЕ през нощта?" Ами буди се, хапва си детето.

За сметка на това, съпругът ми е много активен в про-кърмаческата агитация - на всяка наша позната, която скоро е родила, като се обаждаме да и честитим той започва "Кърмиш ли? Ако има проблеми да ти дам телефон за връзка с консултанти по кърмене!" и т.н. и т.н  Simple Smile

А най-много се бях смяла на следната случка с моя приятелка (и тя заклета кърмачка):
Нейното бебче като беше по-малко се поувличаше със сученето и след хранене обикновено се оригваше и връщаше кърма - но в рамките на нормалното. Но присъствайки на тази сцена една майка от кварталната градинка притеснено я е попитала дали малкият не е алергичен към кърма.....

# 545
  • Stuck in a moment

А най-много се бях смяла на следната случка с моя приятелка (и тя заклета кърмачка):
Нейното бебче като беше по-малко се поувличаше със сученето и след хранене обикновено се оригваше и връщаше кърма - но в рамките на нормалното. Но присъствайки на тази сцена една майка от кварталната градинка притеснено я е попитала дали малкият не е алергичен към кърма.....

Скоро не бях виждала по-абсурдно нещо... Shocked Joy

# 546
  • Варна

Скоро не бях виждала по-абсурдно нещо... Shocked Joy

Една позната ми разказваше, че племенникът й имал алергия към кърма, установена от гастроентеролог. След като минали на Фризопеп (или Фризовом, не запомних), нещата се оправили и детето спряло да повръща. И на мен ми се видя странно и за първи път чувах за алергия към кърма  newsm78

# 547
  • Видин
Кърмата не само че е алерген, ами е и токсична  hahaha

# 548
  • До хладилника, който обичам
Има лактозна непоносимост, това е т.нар. алергия към кърма, но тя се среща изключително рядко, наистина. Невъзможност да се разгражда млечната захар поради липса на ензима лактаза е по-чест при възрастните хора (вторична лактозна нетолерантност), или при деца, вече отбити, които започват да консумират готови млечни продукти (първична лактозна непоносимост), отколкото при бебетата (вродена лактозна нетолерантност), като и при възрастните е сравнително рядко - в Европа се смята, че под 5% от възрастните (да не говорим за бебетата), имат такъв проблем, докато в Африка, където явно прием на млечни продукти не е често срещан сред възрастните, се спрягат 90% - но при големи хора, не при бебета.

Бебетата трябва да могат да преработват лактазата еволюционно, иначе биологичният вид ще умре Simple Smile А възрастните вече не се нуждаят от мляко на всяка цена - но въпреки това, в места, където от столетия се консумират млечни храни, като в Европа (мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал), лактозната нетолерантност е рядко срещана и сред възрастните, а в Азия и Африка, където това не е толкова разпостранено, организмите съответно не са пригодени за това и висок процент от населението развива нетолерантност с възрастта (лакт. нетолерантност расте с напредване на възрастта - най-малко вероятна е при новородени и деца под 2-3).

Въпреки че човешкото мляко е с един от най-високите проценти лактоза - 9%, сравнено с 4,7% на непреработено краве мляко - то е видово специфично, затова човешките бебета го приемат добре. Много е малък процентът бебета, на които им липсва лактаза. Обичайно прием на млека без лактоза или добавяне на лактаза е решение. Преди да се знае за този проблем и третирането му, бебета с вродена лактозна нетолерантност рядко са оцелявали (малабсорбция на хранителните вещества от кърмата), но сега това не е проблем Simple Smile И пак - среща се изключително рядко вродена; придобита е по-възможно, макар пак рядко и при по-зряла възраст, когато нуждата от майчино мляко намаля, съответно намалят нивата на лактаза в организма.

Извинете за лекцията  Blush

# 549
Ооо, Бу, не се извинявй за лекцията  Grinning Откога умувам над тази алергия към кърмата, която е диагностицирана от лекар и все се изумявам що за чудо е. Информацията ми беше много интересна... макар че това пак не е алергия и явно просто термина неправилно се използва  newsm78

# 550
Благодаря за информацията, Бу! Аз съм чувала и чела за лактозната непоносимост, но си мислех, че при бебенцата това е хипер хипер хипер рядко срещано...

Е, явно моето предложение отпада от номинациите...

# 551
Благодаря за информацията, Бу! Аз съм чувала и чела за лактозната непоносимост, но си мислех, че при бебенцата това е хипер хипер хипер рядко срещано...
Не грешиш, наистина е хипер хипер хипер рядко срещано - иначе нямаше как да оцелеем като вид през хилядолетията Simple Smile

# 552
Не грешиш, наистина е хипер хипер хипер рядко срещано - иначе нямаше как да оцелеем като вид през хилядолетията Simple Smile
Аз за един такъв случай четох и въпросната непоносимост беше придобита благодарение на "лечение". Подробности обаче не помня.

# 553
Бу, а при лактозната непоносимост, ако бебето приема допълнително лактаза, нали може да се продължи кърменето?

# 554
По принцип би следвало да може, само логистиката е по-трудна и затова голям процент предпочитат безлактозните млека.

Общи условия

Активация на акаунт