Отговори
# 180
  • София
Койоте, по вашенско е същото като по нашенско.. Mr. GreenКаак и в Йордания означава различните видове сухарчета,във формата на пръчки или гевречета, поръсени с едра захар, със сусам и пр, които се топят в чая и се хапват.. PeaceАма същевременно и сладките се наричат каак.Това, което ти наричаш аджуа, доколкото знам пълното му наименование е каак би аджуа, тъй като думичката "аджуа" не е нищо друго освен сорт фурми от Саудитска Арабия. PeaceНа същата логика има каак би маамул , на арабски معمول‎  , каак би джоуз, каак би фустук шами и т.н...Диетата ми май се скапва! Joy

# 181
Момичета - едно малко уточнение. Слезът, чиято снимка показва Алвера е наистина слез и той се яде в Ирак (там се казва хоббаз). А млухия е точно влакнодайното растение юта, но се бере докато растението е още младо. Объркването идва от това,че ютата се казва и еврейски слез. Постът ми идва късно, но дано ви е полезен. А в интерес на истината с млухията трябва да внимавате особено при деца - по-голямо количество може да доведе до силно газообразуване в червата с пристискане на чревните съдове, при изпразване на газовата колекция кръвта нахлуване в притиснатите и изпразнени съдове и може да доведе до слаби прояви на колапс, особено в арабските жеги. Така че маминки не забравяйте с млухията да датете малко подсолено кисело мляко или обикновен айрян.   bouquet
А "аджуа" не е сорт фурми, а една от формите на произношение на "хашуа" - пълнеж. Саудитците поради бедната си кухня не използват за пълнеж нишо друго освен фурми и затова "аджуа" е станало нарицателно за пълнеж от фурми (а сортът фурми за пълнеж на сладки обикновено е "хиста").  А маамул е причастието "направен", така че това е общо наименование на "правни" или "направени" сладки - тоест така се е казвало на домашните сладки, но както знаете се превръща в нарицателно за определен вид сладки.
А за баклата не разбрах - рецепта за зелена бакла на шушулки, на бобчета или сушена бакла.

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 11:49 от hadil

# 182
  • Varna
Seliam, ШЕХЕРЕЗАДКИТЕЕЕЕЕ Hug
Гледам Койота наредил сладостите аз да взема да ви сложа нещо от бакла, че на Лорчето-Ди и се е приялоооооо Wink

БЕБИЧ Hug-хайде успех Душо на изпита Hug
ЖАСМИНЧЕ- Simple Smile аз малко студеничко кафенце пийнах ама окъсях, сега се прибрах. Но аз и без това немога да го пия вряло Hug Wink
А тоз Дамаск кога ли ще го видя като се гевезя и не щЪ да пътувам със рейсО. Ама дано и нашите тур оператори се освестят и направят някоя дестинация до там.
Момичета Hug
Абе аз забравих да сложа баклата Joy Ето я!!!

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 12:03 от DELTA_DELTA

# 183

Имам една молба-въпрос.Може ли някой да ми препоръча рецепта за ястие от бакла
(вкусно,и ако може лесно за приготвяне  Mr. Green).
За първи път ще готвя бакла,а прочетох,че е доста използвана в арабската кухня.

ще ти дам 2  Grinning
Първата -бакла с месо.
Трябва ти ситно смляно месо,но ако нямаш и кайма става,1 глава чесън и само зърната на баклата.
Запържваш месото и чесъна,до когато усетиш ,че им трябва малко за да се готови,след това добавяш и баклата със съвсем малко вода .Задушаваш на бавен огън,след като ястието е готово го сваляш от огъня -счъкваш малко кервиз с 1 зъбче чесън и посипваш яденето,добавяш сол и черен пипер на вкус.

Другият начин е с ориз и месо-ситно смляно

Ориз и месо -според това за колко човека готвиш,съотношението ориз -вода е 1 към 1,5.
Накисваш изчистеният и измит ориз за около 20 мин в топла вода,през това време задушаваш баклата с месото в тенджера,когато баклата  и месото са  готови ,изкарваш 3/4 , прибавяш половината вода,след като водата заври,прибавяш и изцеденият ориз и останалата вода.Изчакваш пак да заври и намаляш газта до последно,оставяш така на заторен капак,когато вече водата се е изпарила,почти цялата ,добавяш малко масло и разбъркваш,после пак затваряш капака,така докато видиш ,че оризът е готов и всяко оризче се дели само.Сол-на вкус.След това сипваш оризът в чинии или в плакет и в/у него слагаш от баклата и месото ,което и изкарала предварително

само,че не знам дали знаеш ,баклата е силно алергенна,не се дава на малки деца,а и на много възрастни  не им понася-така,че по внимателно

хадил къде е  newsm78,опс-докато публикувам и ти сси се появила  Hug

# 184
Дон Койоте, ми, май ми хареса тук ... пак... , все интересни и интелигентни хора сте се събрали  Wink и  като сте се за говорили за вкусни манджи, пък и маамула го оценявам... особено, че и Рамадана наближава, мога да предположа от сега какви трапези ще се заформят   chef bowuu
 Wink

# 185
  • София
Хадил,не претендирам за точност, но просто съм чела хадит, според който, изяждането мисля че на 7 фурми "Аджуа" от Медина Аль Мунауара на ден, ти гарантира предпазване от магия и отрова. Thinking Едва ли се има предвид значението просто  като плънка. newsm78Още повече, че се счита ,че този сорт е засаден собственоръчно от Пророка /САС/, затова май наричат въпросните Аджуа фурми -фурмите от Рая Thinking

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 12:42 от not stubborn enough

# 186
  • Варна
А за баклата не разбрах - рецепта за зелена бакла на шушулки, на бобчета или сушена бакла.

Баклата,с която разполагам изглежда по същия начин като на картинката на Дон Койоте.
Между другото,бели ли се някаква люспа от нея,защото в някои рецепти се споменава такова нещо?
Дон Койоте,много благодаря за рецептите,ще опитам и двете.Добре че ми напомни и за
опасностите,които крие този зеленчук.Това е вид заболяване(фавизъм),свързано с вроден дефицит на
един ензим.На теория го знам,ама досега никога не съм готвила бакла(направо не знаех откъде да я подхвана  newsm78)
и въобще не се сетих за този аспект.

# 187
Lora-Di освен шушулката друго не се маха,но понякога когато баклата не е толкова прясна ,или пък вече е към презряване самата и мембрана е по твърда.Познава се по това ,че на прясната отгоре е зелено,а на другата вече започва да покафенява-дано да съм обяснила разбираемо. Praynig

хадил и аз се поразрових ,и ми излезе,че ажуе е вид фурми,и попаднах на същият хадис ,който е дала нсе

ето и една оферта  която намерих

لدينا تمر عجوة المدينة المعروف التي وصى النبي صلى الله عليه وسلم بتناولها على الريق لمنع السحر ولابطاله في الحديث الصحيح ولمنع السموم ايضاً والكثير من الفوائد التي لا تحصى وكما لدينا ايضاً انواع اخرى من تمور المدينة المنورة

# 188
Беба момо, успех на изпита днес Hug

Не знам как се наричат арабските курабийки с пълнеж (и аз по-на изток от нашето Черноморие не съм била Blush), но знам, че като ги подхвана, не мога да се спра докато не свършат. Ужасно вкусни са Crazy. Доскоро бях яла изпратени от роднини на мъжа ми от Ирак и престояли по 2-3 дни и въпреки това бяха много вкусни. В Швеция бяхме на гости на едно иракско семейство и там домакинята ни почерпи с току що изпечени сладки. Е нямаше такова освинване като мойто Embarassed. Сигурно изядох една тава, пък горката жена се оплака, че цял ден се въртяла да ги прави  Embarassed

# 189
Ох писах писах и взе че изчезнааа  Twisted Evil
Беба късмет на изпита стискам палци.
Милост бе хораааа с тези вкусни рецепти дето ги давате - таман посвалих някой друг кг (ама от тревоги и мъка не от диети  Laughing) и това има ефект да знаете .
Делтичка кафето и аз го пия студено - против бръчки както казват учените хора, така че мойто ще си го взема довечера преди да тръгна на работа
Лек ден на всички и много  Hug

# 190
здравейте сладурани,мн вкусотии предлагате жалко,4е няма как да си ги сготвя тук в 4ехия няма от ваште продукти,но дано някой ден ги опитам Simple Smile.беба-6 на изпита!!!.кафето и аз го пия студено,аз по принцип не оби4ам топли напитки,а и както казва НИКИТО против бра4ки.
                                               лек ден на вси4ки                                                                       

# 191
Айде бе, няма ли постещи днес да си правиме компания  Simple Smile Пък за утре ще видим...

Това заатър май го преядох и вече не ми харесва  Embarassed

Снежето, какво правите вие ?  Simple Smile

# 192
Първо: Беба - успех на изпита !!
Второ: предварително се извинявам за дългия пост. Дами, напълно съм съгласна с това, което сте прочели и сега ще обясня за какво точно става въпрос и откъде идват наименованията. Аджуа идва от "аджуат ал хаят" или "аджуат ал джинан" или по-късно "аджуат ал иман" عجوة الحيات او عجوة الجنان او عجوة الامان тоест плънка на живота, на райските градини или вярата, като последното се счита за добавени от ислямските автори. Колкото и странно да звучи, поначало сортовете фурми, намиращи се в Саудитска Арабия или по-точно в Арабския полуостров по времето на Пророка (асс) са само 3 - захди, дакали и брахми. Когато се разпространява новината за появата на нов пророк (а тази новина се разпространява най-вече от и сред християнските монаси), монаси от Найнауа=Ниневия (в днешен Ирак - провинция с център гр. Мосул) тръгват на път към Ятриб или Ясриб (старото име на Медина или ал Мадина ал мунауара, ако трябва да спазваме ислямските традиции в наименованията). Тези монаси преминавайки през гр.Басра (Южен Ирак) взимат като подарък млади палмови издънки увити в топове от листа на растение подобно на тютюна (тютюн не е имало, защото все още не е бил пренесен от Америка), което запазва влагата и поддържа малкото количество пръст. Пренасянето е било много трудно поради дългия път през пустинята и поради това, че се налага да носят допълнително вода за палмовите издънки. Донесените издънки са от различни сортове явно, но според историците се задържат сортовете барбан, ашраси и хистауи (хиста). За тези именно издънки се счита, че са посадени от Пророка (асс). А защо на фурмите се гледа като на плънката на живота: счита се, че поради високата си захарност не могат да бъдат среда за развитие на бактериите (високата захарност, както и високата концентрация на сол имат консервиращ ефект). Освен това, ако сте виждали фурмички като се развиват в тях едни малки ларвички, да знаете, че това е един от най-добрите лекове за чревна амебиаза, защото те не се разлагат от стомашните сокове и изяждат паразитите в дебелото черво. Охххх май постът стана медицински - ужас !!! Та с две думи, колкото и да ми е неприятно да го призная, понякога поради прекаленото навлизане на ислямската митология в историята и арабския език, се стига до някои объркващи неща. Семейството на майка ми дълги години е притежавало доста големи плантации с палмови насаждения, така че мога доста да ви кажа за ползата от фурмите, ама да не стане досадно. Между другото - фурмите с всички сортове и подсортове са около 350 вида. Та поради това "аджуат ал хаят" и споменаването на фурмите в Корана (например споменаването, че Девата се е хранила с фурми преди да роди Месията).
Шилан, що се отнася до постенето - аз ще постя последните три дни от Шабан (иншалла), а после и Рамадан, ако е рекъл Господ.
Е, май написах доста, така че моля за извинение пак.

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 15:23 от hadil

# 193
  • In a surreal moment!
Тууук съм...прибрах се от пантосване по намаления , акции и прочие ...
Купихме си басейн....надуваем , но все пак гУляма локва вУдъъъъъъъ Simple Smile Simple Smile
Дано да е качествен и да не се спука скоро, че ми е голяма радост.
Найййййй накрая оферта на половин цена.
Ще събирам тайфата в жегата Simple Smile
Цуци ще изпадне в еуфория....еееех...детска радост куклен театър , кво да ни правиш Simple Smile

Лимунатке здрасти!   bouquet  Цуннннннн  Heart Eyes  и честито за бебчо  stork-boy, да ви е жив и здрав. Кака и баба радват ли се....еххх...много обичам миризма на бебета....миришат като малките патенца .  kyllmg

# 194
Миг, откъде взе басейна. Моите племенничета спукаха техния миналата седмица и сега ме врънкат.. по-точно врънкат родителите си, а те казаха "Ако леля ви излезе с вас да го купи". Удари едно рамо и кажи, откъде да взема голям надуваем басейн, че ще ми извадят душата. Преди имаше на много места, ама сега като е краят на сезона и не мога да намеря, само едни малки за по две детски дупета... малки са ни.

Общи условия

Активация на акаунт