Отговори
# 150
Да се разпиша и аз -снощи бяхме в  една градина,таткото купи готова вечеря и хоп няколко часа изкарахме там,дребното си отигра ,щом накрая сама дойде и седна на масата,дори и изнуди баща и да  и купи играчка-светеща пръчка.Да,обаче по едно време отиваме  в ws,дребната обиколи всичките и отказа да влезе,нямало гърне  Crazy След като и каза,че наистина няма ,започна с въпросите-а кой е взел гърнетата. Thinking Thinking Thinking
А днес си заредих и мльохията на двора да съхне-оправна булка съм. Grinning

# 151
  • София
А, Койоте,по повод млухията  аз съм още по-оправна. Mr. Green Братът на мъжа ми я купува в Аман, сестра му пък я суши и с онзи специален дъговиден нож  я накълцва докато я докара почти в прахообразен вид.Пълни я в нещо, удобно за транспортиране и при възможност я праща насам.На мен ми остава само да я сготвя и да я изям! Laughing А тези две дейности определено не ми отнемат много време.И сега като отидем, ще се запася както с млухия, така и с качествен затар, не като този, който се продава в арабските магазини в София. Rolling EyesИ симак може да си взема... ThinkingЯвно пак съм огладняла.  newsm78

# 152

намерих сродни души значи , ще се пощим взаимно

малухията не я обичам

айде, лека седмицаааа

аман ве4е , така съм изморена да му се не види и не мога да почивам

# 153
  • София
Който обича млухия, спретнах една тенджера и ви каня на обяд! Hug

# 154
добро утро започвам с въпроси аз
-мльохия ?
-симак ?

# 155
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
добро утро започвам с въпроси аз
-мльохия ?
-симак ?
Присъединявам се към въпросите.
НСЕ, изглежда вкусно, а ако е люто, просто няма да има  за другите ако съм първа на масата  Mr. Green

# 156
Здравейте! Hug
При нас все едно и също. Моят син е ваканция до средта на септември и по цял ден съм с него.Опитвам се да уча от време на време, но нещо не ми се получава, много се разсейвам. Бяхме зе един месец в България и от както се върнахме, не мога да вляза в ритъм- най-трудно ми е да се справя със събуждането рано сутрин. Исками се да се събуждаме към 7.30, но не - преди 10 не става. Скоро ще трябва нещо да измисля.
Сега отивам да сготвя нещо вкусничко. Лек ден на всички!

# 157
  • София
Ето кратки отговорчета от мен..
Млухията, на арабски ملوخية , представлява зелени листа, мисля че от слез. newsm78
Сготвената млухия се поднася с ориз.Наподобява на вкус зелените манджи - със спанак, лапад, киселец....Консумира се  в Египет, Сирия, Йордания, Ливан, Палестина...На места я сервират със заешко месо, на други места - с пилешко.
Бях чела някъде интересен факт за млухията, а именно, че дурзи населението не я одобрява като храна, тъй като още по време на царуването си Ал Хаким би омр Алла я е забранил. Thinking
Иначе ястието е вкусно, богато е на бетакаротин,витамин С, калций и желязо.Действа като антиоксидант.
Колкото до симак, това е една червена подправка, която се слага на някои ястия, например мсахан.Последното представлява арабски хляб, покрит с много лук, зехтин, пиле и симак.Нещо обаче не намирам снимка в нета.Аааа, намерих..
http://www.salaam.co.uk/themeofthemonth/may02/images/musakhan1a.gif

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 12:21 от not stubborn enough

# 158
Мммм че вкусно сте почнали тази сутрин.

Млихията според мен е много близка до спанака, и се готви по поднася по подобен начин с ориз.

А мсахан е доколкото знам типично палетинско ядене. Приготвя се много лесно, но за това пък е и вскуно.
Ето снимка от послендия, мсахан, който готвехме. Тъкмо е време за обяд!   chef

# 159
  • София
Мина обяда, солидно ви почерпихме с Беба, време е да споделя за десерт резултатите от вчерашната загадка.Първо накратко да напиша самите отговори. Peace
Държавата е Иран, старото й име е Персия.Градът-пристанище е Бандар Аббас, като старото му име, означаващо на португалски скарида , е Гамрун.Джамията е зелена на цвят , а хинду храмът е построен по време на управлението на  Мохамед Хасан Хан Саад-ель-Молк.Сградата, чиято архитектура е повлияна от европейската, се нарича Колах Франджи Павилион  и в превод на български означава чуждестранна шапка.Островите са Хормоз и Кешм, дърветата са мангрови,изследователят е Вашку Де Гама, а изворът е Джену.
Поздравления за всички  включили се, Хадил е отговорила безгрешно на всичките въпроси, Беба-момо също се е справила отлично, отговаряйки съвършено точно на всичко с изключение на наименованието на извора и явно неволен пропуск да упомене значението на името на Колах Франджи на български.Заслужени похвали и за Дон Койоте, Монсун и Алвера!  bouquetЧака ни явно следващата дестинация! WinkАма ми трябва време да сътворя загадките за нея. Peace Така че, отпътуваме още сега, навлизаме смело в открито море, наслаждаваме са на лукса на лайнера, а чак вечерта ще разберем, накъде всъщност плаваме..

# 160
  • сред маслини и портокалов цвят

А мсахан е доколкото знам типично палетинско ядене. Приготвя се много лесно, но за това пък е и вскуно.
Ето снимка от послендия, мсахан, който готвехме. Тъкмо е време за обяд!   chef

Беба, ще помоля за рецептата. Мноооого обичам млюхия, пък това вкусно изглежда.

Много съм кратка, ама трябва да работя. Hug

# 161
нсе при нас мльохията не се накълцва,готвят се целите листа

Ако някой се интересува,мисля в готварската тема,бяхме пускали рецепти  за цели и смлени листа.

катенце много са ти готини помощниците. Laughing

# 162
  • София
Ясмин, ето ти рецептата на английски. Peace
http://www.salaam.co.uk/themeofthemonth/may02_index.php?l=12
От тези пусти картинки така ми се дояде нещо по-засищащо, а не това грозде, с което от сутринта се залъгвам..

# 163
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Шилан, нещо не си в настроение.

Не знаех ,че билката слез се яде. Ето нещо повече за нея:

Едногодишно до многогодишно тревисто растение, с 25-150 см, дълги, изправени или лежащи, разклонени стъбла. Листата са последователни, с 10-15 см дълги дръжки и кръгло назъбени дялове. Цветовете са едри, 3-4 см в диаметър, с 1-4 см дълги дръжки. Венчелистчетата са розовочервени. Цъфти от май до септември.
Използват се листата и цветовете, събрани по време на цъфтеж. Листата се откъсват с къси дръжки, а цветовете без дръжки. 
Действие:  Противовъзпалително, омекчаващо и слабително
Приложения:
при възпалителни заболявания на дихателните пътища
при пресипнал глас, ангинау трахеобронхит, кашлица
при възпалителни заболявания на стомаха, червата, черния дроб
за стимулиране отделянето на мляко у кърмачки
външно: гаргари и плакнене на уста при пресипнал глас, възпаление на устната лигавица
външно: при кожни заболявания - циреи, фурункули, при изгаряния, хемороиди

Това ли е растението, което се ползва?

# 164
Вкусната млохия се нарича на български език растението юта. Латинското наименование е Corchorus olitorius.

Общи условия

Активация на акаунт