ПОМОЩ!!!Гонят ни децата от яслите!!! Велико Търново

• 6 693
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
Вижте какво трябва да носите, ако си записвате детето в общинска  ДГ във Варна:

Цитат
4.2. Удостоверение от Община Варна, дирекция “Местни данъци”  за наличие или липса на задължения  за всеки от родителите, съгласно чл.87, ал.6 от ДОПК. Заявлението за издаването на удостоверение се получава от “Отдел за обслужване на данъкоплатци” в сградата на Изчислителен център.

Записано е в ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА. От ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА тук - четвъртият линк по ред
                     Може да си пишат всичко каквото им хрумне в правилата за прием.ТОВА НЕ ГИ ПРАВИ ЗАКОННИ.Има си Закон за просветата,Конституция,Комитет за закрила на детето и няма да изреждам още.НЕ МОЖЕ НАРЕДБИ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА НАРУШАВАТ И ДА СА В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА. Как пък в другите общини не го пише?Ами защото  няма ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ - ЗА ТОВА!
                     Хайде,давайте на тоя принцип след това да не ходят на у-ще защото не са си платили данъците,а училищата се издържат от СЪЩИЯ бюджет,след това няма да са студенти по същата причина,а накрая няма и да гласуват защото не си плащат данъците.Не мога да се съглася как лековерно се приемат простотиите на управниците,а след това плачем,че това или онова не е било на ред.Ами няма да е наред .Както аз си върша работата и ако не я свърша ми се търси отговорност.Така да се потърси и на тези дето са решили ,че са дерибеи в общината си.Само,че всеки чака друг да му свърши работата вместо да пусне жалба .

# 31
Поредната феноменална глупост! Ами неплатилите данъците, които нямат деца ясленчета как ще ги накажат? Ще им забранят ползването на обществена баня без удостоверение за платени данъци?!  Joy
Разбира се, че е незаконно!

Направо е смешно!
Ама така ни се пада като си мълчим!

# 32
  • Добрич
Вчера плащах таксата на дъщеря си за предния месец в детската градина и попитах дали знаят нещо по въпроса за Добрич. Казаха ми, че само, когато приемат децата искат бележки, т.е. както във Варна. Изглежда ще стане повсеместна практика. Aко някой има по-големи задължения, например неплатен лиценз на ЕТ, може и да се наложи да не работи, като няма кой да му гледа детето. Как тогава ще внесе сумата?! Rolling Eyes

# 33
                      Точно за това става дума!Родителите не са си платили данъците не защото са натрупали камари пари,а защото трудно се оправят с мизерните заплати.И румънците вече са пред нас,за албанците да не говорим  Mr. Green И вместо да се помогне на младите хора като се приемат децата им в ДЗ,за да могат да работят излиза,че им се пречи.Вместо да се построят достатъчно ДЗ те си харчат парите за куп простотии ,а на ДГ ходят по-имотните.Ами никъде го няма по света това.Да не коментирам факта,че повечето млади семейства нямат собствени жилища,а живеят с наем,други имат огромни заеми за закупеното заветно жилище.Е,как да се оправят със заплата от 500 лв и майчинство например.При това и да е по-голяма заплатата сега работодатели се оправдават с кризата и плащат когато им хрумне.За тях ред няма ли?А точно за децата!
                      Спирам ,че вече съм бясна.

# 34
Дидиа, права си, че има райони в България където положението е трагично години наред - хората нямат поминък, младите се изселиха, затвориха се училища и градини или в един клас има от 6 до 18 годишни (имаше репортаж по БТВ).
Наистина това е извиване на ръцете на родители на малки деца, при положение, че ако нямаш деца или те са по-големи не ти прилагат законови ограничения във връзка с неплащането на данъци.  ooooh! За мен и това, че не приемат детето ми в ОДЗ е дискриминация, но това е друга тема.

И вместо да се помогне на младите хора като се приемат децата им в ДЗ,за да могат да работят излиза,че им се пречи.Вместо да се построят достатъчно ДЗ те си харчат парите за куп простотии

Подкрепям  Peace

Но наистина не мисля, че проблема е в данъка за жилището.
По-скоро всички други изброени неща: ниски заплати, невъзможност да започнеш работа защото няма кой да гледа детето - един кошмарен затворен кръг в който държавата само иска без да дава нищо. Какво като съм си платила данъка (наскоро с лихви за закъснение и то защото ми трябваше документ)? Всичко е с надолу главата - разбито заради започнали преди месеци ремонти, спрян транспорт, неприето в ОДЗ дете и т.н. и т.н.
От друга страна държавата е намерила вратичка и си я използва. Налудничево е да се мисли, че може човек да се пребори с този казус. Трудно се комуникира с държава в която убийци се разхождат по улиците безнаказано, можеш да се напиеш и да убиеш човек или ако си лекар да направиш безброй грешки с пациенти, но не можеш да си запишеш детето в градина.

# 35
               madchen , точно за това съм бясна и не бих се примирила.Въпреки ,че моите лични деца съм си ги отгледала   Laughing,а внуците ми също ходят  на ДГ и въпроса не ме касае.Да,но аз всеки ден се срещам с родители и им знам проблемите .Във всяко ДЗ има деца с  неплатени такси за ДГ,не с неплатени данъци и мнението ти е различно когато познаваш конкретния човек,когато виждаш какво облича детето му,какво яде и т.н.За това мисля,че е недопустимо да се прилагат подобни безумни решения и то точно в провинциален град.Не мисля,че гр.Търново е цъфнал та вързал! При това познавам и куп закъсали с наеми,заеми и малки деца млади семейства.Те и да искат няма как да платят данъци защото са под наем .Е,тогава какво се прави с тези деца ?Ходят или не ходят на ДГ? Ето ти казус:Ако семейството има платени данъци в друга община , а в Търново има жилище под наем е КАКВО става с детето - ходи или - не в ДГ?
                Каквото и да го въртим простотия си е!

Последна редакция: ср, 12 авг 2009, 11:03 от Didia

# 36
  • София
За последния казус - условието би трябвало да няма неплатени данъци в конкретната община, а не да има платени такива.  Peace

# 37
  • Добрич
Местните данъци и такси не са само данък сгради и такса смет. Може да бъде и неплатен лиценз на ЕТ, т.е. не е задължително да имаш жилище, за да имаш задължения към общината. Регистрацията на автомобилите също е съпроводена с общинска такса, както и с годишна такава.

# 38
За последния казус - условието би трябвало да няма неплатени данъци в конкретната община, а не да има платени такива.  Peace
              Е,тогава това условие се обезмисля,защото ДЗ се издържат от бюджета на  конкретната община.Едно семейство може да има 100 жилища в други общини и да живее от 10 години в Търново и да няма жилище или някакви данъци обвързани с тази община.И пак излиза,че са от друга планета! Mr. Green Никой не може да ме убеди,че има и грам нормална мисъл в подобно решение! Напълно ясно ми е ,че като измислиш ред тъпи уж "за благото на гражданите си" условия ще елиминираш децата и може да се окаже,че ще ти останат свободни места.Що пък да се хабиш да строиш и да харчиш пари за ДЗ вместо да си шиткаш с държавната пара по командировчици ! Mr. Green

# 39
  • СОФИЯ

...                Може да си пишат всичко каквото им хрумне в правилата за прием.ТОВА НЕ ГИ ПРАВИ ЗАКОННИ.Има си Закон за просветата,Конституция,Комитет за закрила на детето и няма да изреждам още.НЕ МОЖЕ НАРЕДБИ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА НАРУШАВАТ И ДА СА В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА. Как пък в другите общини не го пише?Ами защото  няма ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ - ЗА ТОВА!
                       ...

Различните общини въвеждат различни практики. Във Варна тези правила са приети със заповед на кмета - т.е. индивидуален административен акт, срокът за обжалване е преклузивен и е изтекъл. Друг е въпросът дали е редно подобни правила  да се приемат от съответния общински съвет - според мен да, но сега нямам време да ровя за основанията. В София правилата за прием в ДЗ се приеха именно от СОС. Неплащането на данъци и такси не е заложено като критерий, имаше аргументи за противоречие с нормативната уредба.
Доколкото виждам от извадката на първа страница, във Велика Търново това задължение са го хакнали  Laughing в изменение на подзаконов нормативен акт, който определя размера на местните такси. Оспорването не е ограничено със срок, компетентен е ВАС.
Съответните актове не са оспорени, още по-малко отменени и всичко си е съвсем законно в сериозния смисъл на тази дума.
Друг е въпросът дали е правилно и дали някой от имащите право на оспорване ще сезират компетентния орган.

# 40

В София правилата за прием в ДЗ се приеха именно от СОС.
                    Това изобщо не ги прави "цвете" и тук е пълно с глупости и нарушение на права.И тук се бяга по тъч линията вместо да се реши проблема.При това остават и вратички , за да се промъкват тарикатите,а и самия СОС и кметовете си нарушават "напълно законните" правила,които сами са си въвели.
                    До колкото ми е известно "индивидуалните административни актове" НЕ трябва да са в нарушение на законите в страната.И аз нямам време да ровя из нета за да ти цитирам къде са стъпкали лука.Този  " напълно законен индивидуаелн административен акт " показва колко ги е зор в съответната община за бъдещето на децата и.Показва и желанието им да решат въпроса с недостига на места и персонал в ДЗ.Хич да не се чудят софиянките , защо София се е препълнила!При това ,ако се продължава по този начин скоро и през границата ще се изнесет "неплатилите" данъците си.Само ми е чудно като са толкова "справедливи" кога ще се сетят КОИ са най-големите длъжници на общините и държавата ни!Със сигурност не са родителите на децата останали без места в ДЗ!

# 41
  • СОФИЯ
...                    До колкото ми е известно "индивидуалните административни актове" НЕ трябва да са в нарушение на законите в страната...

Ако говорим за неоснователност и неправилност на ИАА, след изтичане на сроковете за обжалване правото се преклудира, актът става стабилен и подлежи на изпълнение. Т.е. цък цък язък, като не съм упражнил правото си, сега ще изпълнявам каквото там са сътворили.

Ако говорим за нищожност /какъвто би могъл да е и случаят във Варна, ако правилата са приети от некомпетентен орган/ оспорването не е ограничено със срок.

Горното се отнася до ИАА, а във ВТ явно е НАА.
АПК:Чл. 76. (1) Нормативни административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или закон органи.

(2) Компетентността да се издават нормативни административни актове не може да се прехвърля.

(3) Общинските съвети издават нормативни актове, с които уреждат съобразно нормативните актове от по-висока степен обществени отношения с местно значение.

# 42

АПК:Чл. 76. (1) Нормативни административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или закон органи.

(2) Компетентността да се издават нормативни административни актове не може да се прехвърля.

(3) Общинските съвети издават нормативни актове, с които уреждат съобразно нормативните актове от по-висока степен обществени отношения с местно значение.
                   Това не им дава право да издават противоконституционни и противозаконни администратимни актове и ако те противоречат на Конституцията и законите не е трудно да се оборят глупостите дето ни ги творят управниците.Аз пък нещо не намирам в "нормативните актове от по-висока степен" да има положения , които да предполагат дискриминация и разделение по социални признаци  на децата ни!

# 43
  • София
Принципно навсякъде по света неплатените данъци са си престъпление, а не белег на социална слабост - хора без имущество или доходи няма как да дължат данъци.  Peace

# 44
  • СОФИЯ
 Дидиа, всичко това подлежи на доказване в съдебно производство и решението разбира се е на съда.

Декларации няма как реално да са полезни на някого. Хората от ВТ, Варна или др. град, които се чувстват засегнати от акт на местната власт имат право да го оспорят. Ние от СФ нямаме това право, з не засяга наши права, свободи или законни интереси и не поражда за нас задължения.

Общи условия

Активация на акаунт