Гастро-езофагеален рефлукс

• 10 699
  • 36
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,

пускам тази тема като нова, защото по въпроса за повръщанета при бебетата и малките деца има много въпроси, но те се поставят разпокъсано. Аз получавам почти всеки ден запитвания от майки с бебета, които повръщат и които не получават достатъчно помощ от лекуващите педиатри. Това повръщане е свързано най-вече с рефлукс, или връщане на храна от стомаха в хранопровода, който в над 90 % се лекува медикаментозно. Но за нас детските хирурзи има видове повръщане, което задължително се лекуват с операция. На първо място е стенозата на пилора, после разни редки аномалии на червата. Повръщането като "рефлукс" изключително рядко води до операция.

Но... оперираме и деца с рефлукс, по-точно рефлуксна болест. Тази болест понякога извежда на преден план симптомите от страна на белия дроб (пневмония, астма), кръвта (анемия), устна кухина (фарингит, ринит), общо състояние (изоставане в теглото). Често идват по-големи деца с вече стеснен хранопровод вследствие рефлукса. И тогава операцията е задължителна.

За да не се стига до такива усложнения ние приемаме и изследваме всички бебета и деца с повръщане. В детска гастроентерология София, в Пловдив и (май няма другаде) също се правят такива изследвания. Но решението за това, дали детето да се оперира или не, вземаме ние в Детска хирургия "Пирогов". Аз ръководя това направление и имам над 30-годишен опит с проблемите и усложненията от болестта "повръщане". Давам това изявление, за да улесня майките, които търсят специализирана консултация. Ще ме откриете на 0888 373 857 (проф.Бранков),  bowuu , моите заместници доц.Дребов (02 91 54 552) и д-р Шивачев (02 91 54 553). 

Не се притеснявайте да искате съвет. Пожелавам на всички да имат здрави деца! И да са щастливи майки!  bouquet

# 1
Поздравления за поста, при нас са идвали доста малки деца да им търсим рефлукс, наистина много разпространено състояние

# 2
Здравейте. При нас случаят е следният. Дъщеря ми като малко бебе започна да повръща към 2 или 3 месец, нямах много кърма и отначало я дохранвах с АМ, после минахме на някакво специално мляко за рефлукса, повръщането спря около 8 месец. Искам да попитам, дали като стане по-голяма има веровтност този рефлукс да се изрази пак по някъв начи?
Благодаря предварителна  Simple Smile

# 3
  • София
Мисля че нещата при вас са се нормализирали. Продължавайте със съответното за възрастта хранене, следете детето да не яде лакомо и да не го прехранвате.

# 4
Д-р Оги, майка съм на доста преждевременно родено бебе и в момента много въпроси ме вълнуват. Възможно ли е поради високата незрялост на организма, да се развие и някакъв вид рефлукс.Тя е захранена вече, но често и се подува стомахчето и ми обясниха, че е доста чувствително. Не разбрах дали повръща...

Благодаря предварително   bouquet

# 5
  • София
Гастро-езофагеален рефлукс се развива най-много при недоносени деца. Казвате, че стомахчето се подува (стомахче или коремче?) - а това е един от белезите на незрялостта - забавени движения на стомашно-чревния тракт, които водят до задръжка на соковете в стомаха и рефлукс. Основният признак на рефлукса е повръщане, но може да има връщане на киселинен стомашен сок без да има повръщане. Не е толкова сложно, защото Ви говоря теоретично. На практика всеки пациент има уникални проблеми.

# 6
Здравейте и от мен, аз вече нямам тези проблеми, но все пак искам да се запиша в темата, тъй като продължава да ме вълнува.

Дъщеря ми се роди недоносена в 32г.с.  Обичайното хранене първоначално със сонда, после захранване с по 3-4мл и т.н. по схема.
2пъти и се беше подувало стомахчето и бяха предприели съответните мерки за нормализиране на състоянието.
След изваждането от кувиоз на 25дни имахме престой от 5дни в болницата заедно с нея.
В началото като че ли нямаше проблем, но след като се прибрахме започнаха честите повръщания.
При контролен преглед заявиха че има гастро-езофагеален рефлукс (не направиха никакво изследване, както аз смятах, просто така казаха).
Започнахме да даваме от специалното мляко против повръщане AR.
Повръщанията бяха доста чести, включително и 20-30мин преди хранене. До към 6-7месеца израстна това и доста намаляха, предполагам, че и въпросното мляко е помогнало.

Въпроса ми е, това наистина ли е било рефлукс? Как така го установиха без изследване и възможно ли е просто така да се каже - детето има рефлукс?
Доколко е възможно при евентуално второ дете да възникне същият проблем?

# 7
Гастро-езофагеален рефлукс се развива най-много при недоносени деца. Казвате, че стомахчето се подува (стомахче или коремче?) - а това е един от белезите на незрялостта - забавени движения на стомашно-чревния тракт, които водят до задръжка на соковете в стомаха и рефлукс. Основният признак на рефлукса е повръщане, но може да има връщане на киселинен стомашен сок без да има повръщане. Не е толкова сложно, защото Ви говоря теоретично. На практика всеки пациент има уникални проблеми.

Лекарите в неонатологията казват, че стомахчето и е чувствително и може би аз греша като казвам, че то се подува...сигурно коремчето, в следствие на чувствителното стомахче и изобщо затрудненото усвояване на храната, поради незрелостта и.

Но не е задължително да се стигне до рефлукс, нали? Макар че, доколкото разбирам, дори и да се стигне до там, то се преодолява, дали медикаментозно или оперативно...

# 8
Mnogo blagodarq za otgovora. Samo uspehi za na pred Simple Smile

# 9
  • София
Рефлуксът не е болестно състояние, а нормален физиологичен акт, който е по-силно изразен при недоносените. С подходяща диета и режим повръщанията прогресивно намаляват. Но при определени условия, както при недоносени, така и доносени бебета, рефлуксът предизвиква язви на хранопровода и по-късно стеснение, белодробни проблеми, анемия, изоставане на тегло. Тогава вече говорим за рефлуксна болест (GERD), която изисква специално лечение и много често - операция.

# 10
Ясно, много Ви благодаря! Ще е необходимо стриктно следене...

Много успехи в благородната Ви професия!  newsm10

# 11
Чест и почитания, д-р Оги!
Ето, отноов сте с мисъл за нас майките и нашите дечица!
Аз искам да Ви питам, как се установя налиичето на рефлукс. Имаме съмнения за рефлукс или АБКМ за моето бебе. След навършване на 1-ят месец започна да повръща, от 6 хренения, 2-3 повръща на струйка. Веднага след като дръпна биберона /изцяло на АМ е/ започва да реве, при което давам биберон-залъгалка и се успокоява. Уригва се, и се унася за 5 мин., след което започва да се върти, неспокойна, едва я удържам на рамото си. Повръща почти по едно и също време - около час след като си е изпила млякото.  Количествоот е колокото дланта ми, понякога като че ли малко повече. Превърна се в изключително неспокойно бебе. Не че до тогава не е имало епизоди на рев и неспокойствие, но ако да речем цял ден реве, то ноща ще спи, или обратното. А сега рядко се случва да спи непробудно за повече от половин час. Ето последно снощи от 10ч. вечерта до 6,30 сутринта прекарахме в плач, не непрестанен но плаче, успокои се и задреме за 15 мин, и пак така. Понякога се превива, изпъва крачета, почервенява. Преди да повърне прави физиономии разни и си блезе езичето.
Как се доказва наличието на рефлукс? С ехографски преглед или?

# 12
  • София
Чест и почитания, д-р Оги!
Повръща почти по едно и също време - около час след като си е изпила млякото.  Количествоот е колокото дланта ми, понякога като че ли малко повече. Превърна се в изключително неспокойно бебе. Ето последно снощи от 10ч. вечерта до 6,30 сутринта прекарахме в плач, не непрестанен но плаче, успокои се и задреме за 15 мин, и пак така. Понякога се превива, изпъва крачета, почервенява. Преди да повърне прави физиономии разни и си блезе езичето.

Рефлуксът рядко се съпровожда от болки. Неспокойствието има различни причини, от които хирургичните не са за пренебрегване.С ехограф се доказва и рефлукс и стеснение на пилора (две различни болести). С рентген и контраст също се доказва рефлукс но и разни аномалии на червата, които биха дали такива оплаквания. На първо време говорете със специалист педиатър - доц.Лилова от "Токуда", д-р Пантелеева от детска гастроентерология на "Александровска". След 20 август може да ме потърсите на 0888 373 857 

# 13
  • София

Искам да допълня, че ехографският преглед само ориентировъчно доказва рефлукса, а когато детето е около 20 - 30 дни по-точно открива стеноза на пилора, което си е чисто показание за операция.
Диагнозата рефлукс е по-скоро клинична, на базата на проявените симптоми и резултатите от проведената диета. Ако обаче симптомите са разнообразни и смущаващи, пречещи на нормалния живот на бебето, трябва специализирани изследвания.

# 14
Малкото ми дете, момче е сега на 3 години, повръщаше като бебе не много често и с Фризувом нещата се оправиха. Сега обаче пак започна да повръща 1 - 2 пъти дневно така около час след храненето. Не много, ама се дави и напъва и повръща. Малко си пада злояд, иначе е спокойно човече. Джипито препоръча омепрязол.

Общи условия

Активация на акаунт