Хитринки за адаптация в яслата

• 28 458
  • 113
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте и от мен, изчетох цялата тема и още повече се притесних  Cry
От 07.09.2009 г. тръгваме на ясла и се чудя как ще я оставя, тя досега никога не се е отделяла от мен, заспива само с играчка и залъгалка и аз да съм до нея. В къщи само да изляза от стаята и тя веднага хуква след мен.
От няколко седмици се събираме с две други майки от квартала, чийто деца ще са в същата ясла дано да посвикнат поне заедно. Вземам и кухня от същата ясла, та всеки ден влизаме в двора и си играем, дано това да помогне някак.
Аз съм много притеснена, а от прочетеното виждам че спокойствието на родителите е от значение, дано да го преодолея  Praynig
Успех на всички и ще пиша как ще започнем  Peace

# 31
  • Перник
И моят мъник от 01.09. ще е на ясла и само като си помисля, очите ми се пълнят със сълзи. Никога не сме се разделяли. Вчера ходихме с моя съседка и нейното детенце в двора на градината, да си играят. Всъщност децата ни от пролетта непрекъснато са заедно. А ги приеха в различни групи. И за това ми е много мъка. Все си мисля, че като има някой познат, ще е по-добре. От месец само за яслата си мисля. Иначе му говоря всеки ден че там ще играе с децата, че мама няма да е там, че госпожите и лелките ще са добри и т.н. И той все да, да. Като тръгне, пак ще пиша.

# 32
За ясла не знам, но за детската градина е същото, предполагам. Когато голямата ми дъщеря тръгна на детска, много трагично го преживях /тайно/, чувствах го като изоставяне някакво. После видях, че е добре, тя дори не плачеше, и разбрах, че оцеляват Grinning, сега с втората фея ми е по-лесно. Разбира се, че ще ви е тежко и тъжно, за първи път ще оставите детето без да го виждате, без да знаете във всеки миг как е, без да може да разчита на вас. Но след няколко дни или няколко седмици всичко ще си дойде на мястото и ще имате един по-уверен, по-самостоятелен,по-весел, а също и по-лесно заспиващ от умора малчуган.   bouquet

# 33
Говорихме си предварително само положителни неща за яслата. Когато тръгна си носеше всеки ден едно плюшено мече, с което не се разделя никога (и до ден днешен спи с него). В групата имаше приятелче, с което са заедно от както са се родили. Първата седмица плачеше когато я оставях, но постепенно свикна и ходеше с желание.
Пожелавам лека адаптация на всички мъници и мами!

# 34
Забравих да си споделя хитринката. Много преди да тръгне на детска, минавахме покрай сградата и всеки път говорех за това да се отиде там като за някаква награда, като за привилегия, като внимавах да не описвам нещата вътре в някакви конкретни краски, за да не се разочарова по-късно. Вярно е, че дъщеря ми беше на 3г. и 4мес., когато тръгна, но важно е отношението към градината/яслата, което им внушаваме. И другото - оставях я, целувах я, много ведро й помахвах и веднага си тръгвах. Ако види детето разтревожени очи, цял ден ще се притеснява. Опитвах се да я взимам една от първите.

# 35
........... Опитвах се да я взимам една от първите.

Да, това е много важно за децата.  Simple Smile
Но после идва един момент, когато игрите стават по-интересни и ми се казваше : "Мамо, не ме взимай толкова рано."  Crazy
Така че някои деца свикват по-бързо, други не, но наистина се забавляват в яслата/градината.  Hug

# 36
  • София
Момичета, благодаря ви за споделеното, много е полезно   bouquet
Кари тръгва на ясла от 15.09 и леко ми е свито под лъжичката. Надявам се да го понесе леко.
От доста време я подготвям колко е хубаво там и че това ще е нейната "важна работа", също като мама и тати, които работят. Дано този подход на помогне. Това съм го научила от родителите си, тъй като при мен е действало с пълна сила - била съм най-гордата "работничка" в яслата  Laughing
Успех и лека адаптация на всички  Hug

# 37
Диди тръгна на ясла на 2г. и 3м. Близо от 9 месеца преди това му говорих колко хубаво е там , как всички дечица отиват да си играят и т.н. Така че той имаше много време да се адаптира към тази мисъл и да свикне , че когато "порасне" , ще иде там . Тръгна с положителна нагласа , пртвият път го оставих за 1 час и когато го взех той каза , че няма да ходи там повече . Оставих му няколко дни да си "отдъхне" , след което се направих , че ми се обаждат от яслата и са го "избрали" да ходи там . Казах му , че когато съм го завела е било само да го видят и много са го харесали , защото не е ревал , не носи памперс , може да се храни сам и разни други постижения   Simple Smile  Казах му , че не всички деца ходят на яслата , само най -добрите , а всички искат да ходят , но не всички ги "избират" . Кзах му , че ще го водя там , а не че ще го оставям  Naughty , че много много го обичам и т.н. Ходих с него да пазарувам някои неща специално за яслата , като го оставях той да си избере слипчетата например . Откакто ходи винаги е с любимата си плюшена играчка , с нея и спи и се чувства много по-спокоен . Помогна много и това , че познаваше някои от децата . А също така му пусках да гледа "По-по-най" и му казвах , че ето така танцуват децата в яслат , така пеят и си играят . Така че той беше значително подготвен психически и прие ходенето на ясла като естествен процес , че дори и награда , защото е "избран" . Първата седмица плачеше по малко сутрин като го оставях и след това за моя голяма изненада спря и дори искаше да ходи . И всяка сутрин правим едни и същи неща  (целувки в шепата за да си има за цял ден и обещанието , че мама го обича и ще го вземе и т.н.) И той много държи да го заведа вътре до самата занималня и да ми помаха от прозорчето , а да не го оставям от коридора . Но всичко беше добре до скора , докато не започна да се врища нахапан и одраскан от други деца... И Диди започна да плаче сутрин и да не иска да ходи , зашото го биели  Cry Сърсето ми се къса като го оставям , но се надявам че скоро това ще премине  Cry

# 38
Пускат ли им сутрин детски песнички, докато ги приемат?
Според мен това много би помогнало да плачат по-малко

# 39
Пускат ли им сутрин детски песнички, докато ги приемат?
Според мен това много би помогнало да плачат по-малко

Да , пускат . И следобяд , когато родителите отиват да си прибират децата , малките също слушат песнички .

# 40
  • ГОре на черешата...
Хайде едно записче и от мен - малкият ще е "ученик" от 1 септември.
Спомените ми от баткото са ужасни, но за това си имам обяснения - тръгна доста голям, на 2 г. 8 мес, гледах го изключително аз и беше залепен за полата ми.

Сега се надявам нещата да са по-розови - тати е повече време вкъщи, баба му също - гледат го и аз си излизам без проблеми./а с големия беше цял ужас да се измъкна дори до магазина...сутрин за работа се обличах на тъмно в коридора и се изнасях на пръсти точно за 3 мин, че ако ме усетеше ooooh!.../. В тази връзка - ако детето ви много плаче сутрин, пробвайте да го води някой друг - тати, баба, дядо - обикновено сцените със сърцераздирателни писъци се играят най-вече пред мама Wink.

Още през пролетта ходихме няколко пъти до яслата във връзка с документите - влюби се в едно голямо плюшено пате в дирекцията - напоследък всеки ден си говорим за патето, той казва,че ще ходи да го гушка и на люлките. Яслата е на 50 м. от вкъщи - всеки ден минаваме по 2 пъти оттам - показвам му люлките, пързалките и нашият напира да влиза, ама ще видим де, като опре ножа до кокала Mr. Green...

На всички мъници - лесна и безболезнена адаптация Peace!

# 41
Днес ходихме до яслата и говорих с директорката,каза да я заведа на 15.09,след това имало 5 почивни дни.

Знаете ли 17-ти влиза ли в това число или е от 21-ви?

За хитинките-някой беше споменал,че след като взима детето си от градината,ще му носи лакомство или някакъв малък подарък.
И аз го мислих това,но ми се стори непосилно
1-во детето щестане материално зависимо и с подкупи ще ходи на градина,а не с желание
2-ро в един момент или ще забравя да взема нещо(я лощо време,я ще бързам),а и джоба ми ще изтънее така.

Явно трябва много говорене и убеждаване в това че е хубаво там.

А да ви кажа за срещата с директорката.......говориме си ние и по едно време поглеждам дъщеря си тя си запушила ушите,с показалчета в ушетата,изпънати,а другите пръстчета свити .....така ми стана смешно  hahaha,но се въздържах.Ще я снимам и ще ви покажа

# 42
При всяко дете е индивидуално, така че не смятам че има някакви универсални хитрини.

# 43
При всяко дете е индивидуално, така че не смятам че има някакви универсални хитрини.

Ооо,сигурно е така   Peace, но всяка майка иска да е спокойна ,че е проверила фактите ,преди да постави детето си пред ´´жестоката действителност´´ на яслата  Mr. Green

# 44
  • София
Аз пак да се включа с нашата адаптация - вече имаме 2 седмици и според педагожката и лелките малкия се е адаптирал много добре. Даже няколко момченца се събирали на неговото легло след сън и заедно правели пакости Embarassed. Кога тръгна, кога почнаха да ми разказват какви неща е измислил - как е щял да прескочи решетката на кошарата и как от една люлка конче е скочил направо през прозореца на пластмасовата къща ooooh!.

Някой беше написла, че не е хубаво да се влиза с детето вътре. Аз влизах в началото, докато свикне с обстановката и децата. Иначе ми се струва доста стресиращо без да опознае средата така да го дадеш - хем сам, хем на непознато място. Сега вече го давам на вратата, естествено без ревове не става. Но точно докато стигна до колата ми звънят, че вече е спокоен.

Иначе и аз му говоря положително за яслата, но все пак е доста малък, че да разбере за какво иде реч. Това за наградите и на мен не ми се нравят - все едно яслата е нещо лошо, което трябва да изтърпи и ние го награждаваме.

А и за спането - при нас беше голям проблем в началото. Дори и да заспи се будеше след макс. 20 мин с писък. Занесох му една от неговите олекотени завивки. Той много си ги обича и като го завия се успокоява. Много вълшебна се оказа, още на първия ден много се беше успокоил. И даже като нещо ствал кисел, го слагали в креватчето и той много се успокоявал ( той спеше и предиобяд и от градината искаха да махнат този сън).

Пускат песнички и наистина помага.

Общи условия

Активация на акаунт