Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 690
Имам един въпрос момичета аз се самоосигурявам като земеделски производител двете майчинства ми се застъпват мога ли да прехварля едното на баба ми тя е пенсионерка или трябва да е на майка ми задалжително защото ми казаха че немога да получавам две майчинства на веднаж.Имам 6 месеца на висок осигурителен %и останалите 6 сигурно ще са ми от майчинството така ли е или нещо пак греша.Дали ще ми вземат 6 месеца висок дохот за да може пак да вземам пожече от минималната работна заплата
Благодаря Ви

# 691
  • В полите на Пирин планина
Имам един въпрос момичета аз се самоосигурявам като земеделски производител двете майчинства ми се застъпват мога ли да прехварля едното на баба ми тя е пенсионерка или трябва да е на майка ми задалжително защото ми казаха че немога да получавам две майчинства на веднаж.Имам 6 месеца на висок осигурителен %и останалите 6 сигурно ще са ми от майчинството така ли е или нещо пак греша.Дали ще ми вземат 6 месеца висок дохот за да може пак да вземам пожече от минималната работна заплата
Благодаря Ви

Ако обезщетението, което си получавала с ппървото дете те удовлетворява като сума, то е по-добре да не прехвърляш правото си на ползване на отпуск за гледане на дете. Така като дойде време да излезеш в болничен за бременност и раждане за 2-рото дете ще имаш право и на 1/2 от обезщетението за гледане на 1-вото, докато то стане на 2 години. Иначе може да прехврлиш правото на отпуск за гледане на 1-вото дете и на свекърва си, ако тя е осигурено лице.

# 692
  • Sofia
Здравейте!
Искам да попитам и аз.
Приеха синът ми в ясла - на 1,6год е. Когато се върна на работа със сигурност ще ми се прекрати трудовия договор. Какво ще получавам в такъв случай. На борсата ли отивам?
И от кога прекратяват майчнството ми - от първия ден на постъпване в яслата ли? Защото мисля ако не се адаптира, да го отпиша, за да мога поне майчинството си да взимам.
Благодаря предварително за помощта!   bouquet

Трябва да прекъснеш ползването на отпуск за гледане на дете незабавно, да попълниш Приложение 12, а работодателят ти да го представи в 3-дневен срок в НОИ. Имаш право на записване на Борсата след прекратяването на договора, но имай предвид, че като майка на дете до 3 год. възраст иамш известна защита от КТ при съкращение.

За да възобновиш ползването на отпуск за гледане на детето трябва да си осигурено лице,а не безработна.
[/quote/

"Незабавно" какво означава. Още утре ли? Или когато тръгне на ясла?
И това означава, че няма да получавам никакви пари, освен от Бюрото по труда обезщетение, ли? И че си губя майчинството изцяло?
А ако започна работа веднага в друга фирма или още сега да подпиша втори трудов договор? Така ще запазя ли поне 50% от майчинството?

Има ли вариант да запазя мястото в яслата за следващата година и да продължавам да се водя по майчинство?  Sad

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 18:10 от galiushka

# 693
  • Майничка
Здравейте!
Искам да попитам и аз.
Приеха синът ми в ясла - на 1,6год е. Когато се върна на работа със сигурност ще ми се прекрати трудовия договор. Какво ще получавам в такъв случай. На борсата ли отивам?
И от кога прекратяват майчнството ми - от първия ден на постъпване в яслата ли? Защото мисля ако не се адаптира, да го отпиша, за да мога поне майчинството си да взимам.

Трябва да прекъснеш ползването на отпуск за гледане на дете незабавно, да попълниш Приложение 12, а работодателят ти да го представи в 3-дневен срок в НОИ. Имаш право на записване на Борсата след прекратяването на договора, но имай предвид, че като майка на дете до 3 год. възраст иамш известна защита от КТ при съкращение.

За да възобновиш ползването на отпуск за гледане на детето трябва да си осигурено лице,а не безработна.
[/quote/

И това означава, че няма да получавам никакви пари, освен от Бюрото по труда обезщетение, ли? И че си губя майчинството изцяло?
А ако започна работа веднага в друга фирма или още сега да подпиша втори трудов договор? Така ще запазя ли поне 50% от майчинството?

Има ли вариант да запазя мястото в яслата за следващата година и да продължавам да се водя по майчинство?  Sad

"Незабавно" означава от деня на тръгване на ясла (впрочем, аз също останах с впечатление, че детето тръгва днес-утре Laughing). Ако не се върнете на работа след като детето тръгне на работа или се запишете на борсата след освобождаване, губите майчинството, да.
На какво основание предполагате, че ще бъде прекратен договорът?
Аз виждам два варианта:
1. Пускате при основния си работодател молба за ползване на неползван отпуск. По кодекс, не може да Ви откаже ползването поне на този от 2008г., което ще Ви даде около месец да прецените ситуацията с яслата (през което време получавате заплата и 1/2 майчинство) и, ако нещата не потръгнат, в края на този отпуск пускате пак молба за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2г. (пак не може да го откаже), спирате детето и го гледате до 2г.
2. По-неизгоден - сключвате реален или фиктивен договор с нов работодател от дата, последваща освобождаването Ви от първия и получавате 1/2 от майчинството, ако детето си ходи на ясла (това си струва само ако потенциалното обезщетение на борсата е по-малко от 6м.х120лв.-данъци и осигуровки, ако договорът е фиктивен). Ако спрете детето - връщате се в отпуск за отглеждане на дете до 2г. и след него мислите за борса, но вече от позиция "напуснал по собствено желание или по взаимно съгласие".

# 694
  • София
Бременна съм 8 г.с. Малко ми е притеснено, защото по информация от счетоводството работодателя ми не е плащал осигуровки от миналия август. Дали това ще рефлектира върху мен, когато изляза в майчинство или ако се наложи да си взема болничен преди това?

# 695
Здравейте,искам да попитам аз понеже нямам брак с бащата на моето още неродено дете-дали като самотна майка т.е. без да имам брак имам право на някакви допълнитлни помощи,благодаря?

# 696
Здравейте, ще си позволя да се самоцитирам, тъй като никой не е отговорил на въпроса ми за което предварително се ИЗВИНЯВАМ .
Здравейте момичета,
работя в държавна институция където ми се полагат всяка година пари за дрехи. През февруари месец родих и съм по майчинство от декември месец 2008г. въпросът ми е за 2009г. имам ли право да получа парите си за дрехи.
ПС Моя приятелка, която е в същото положение като мен, но работи към др. министерство е получила пари за дрехи, въпреки че няма 1 работен ден за 2009г.

Здравей!
Аз също работя в държ.институция, родих ноември 2007г. също ми се полагат пари за дрехи. За периода, през който съм в майчинство не получавам такива пари. Спомням си дори, че в края на 2007-ма ми удържаха пари за месеците, в които не съм била на работа, тъй като обикновено ни ги превеждат май месец.
Така че спокойно, явно наистина си зависи от институцията, в която работиш.

# 697
Здравейте, ще си позволя да се самоцитирам, тъй като никой не е отговорил на въпроса ми за което предварително се ИЗВИНЯВАМ .
Здравейте момичета,
работя в държавна институция където ми се полагат всяка година пари за дрехи. През февруари месец родих и съм по майчинство от декември месец 2008г. въпросът ми е за 2009г. имам ли право да получа парите си за дрехи.
ПС Моя приятелка, която е в същото положение като мен, но работи към др. министерство е получила пари за дрехи, въпреки че няма 1 работен ден за 2009г.

Здравей!
Аз също работя в държ.институция, родих ноември 2007г. също ми се полагат пари за дрехи. За периода, през който съм в майчинство не получавам такива пари. Спомням си дори, че в края на 2007-ма ми удържаха пари за месеците, в които не съм била на работа, тъй като обикновено ни ги превеждат май месец.
Така че спокойно, явно наистина си зависи от институцията, в която работиш.

Явно наистина зависи от институцията.Аз също работя в държавна институция, родих април 2007 и бях в майчинство до април 2009 и съм вземала пари за дрехи за 2007,2008 и 2009. При нас има заповед на министъра, според която само ако си в неплатен отпуск  по майчинство не ти се полагат тези пари, за останалото време се изплащат.

# 698
Благодаря а документите който трябва да подам може ли да ми помогнете и там защото сигурно са по различни а времето вече ме претиска бебчо е трагнал да излиза а мама още не  еоправила нещата а болничният ми вече трябва да го представя в нои

# 699
  • Sofia
Здравейте!
Искам да попитам и аз.

[/quote/

Има ли вариант да запазя мястото в яслата за следващата година и да продължавам да се водя по майчинство?  Sad

"Незабавно" означава от деня на тръгване на ясла (впрочем, аз също останах с впечатление, че детето тръгва днес-утре Laughing). Ако не се върнете на работа след като детето тръгне на работа или се запишете на борсата след освобождаване, губите майчинството, да.
Аз виждам два варианта:
1. Пускате при основния си работодател молба за ползване на неползван отпуск. По кодекс, не може да Ви откаже ползването поне на този от 2008г., което ще Ви даде около месец да прецените ситуацията с яслата (през което време получавате заплата и 1/2 майчинство) и, ако нещата не потръгнат, в края на този отпуск пускате пак молба за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2г. (пак не може да го откаже), спирате детето и го гледате до 2г.
2. По-неизгоден - сключвате реален или фиктивен договор с нов работодател от дата, последваща освобождаването Ви от първия и получавате 1/2 от майчинството, ако детето си ходи на ясла (това си струва само ако потенциалното обезщетение на борсата е по-малко от 6м.х120лв.-данъци и осигуровки, ако договорът е фиктивен). Ако спрете детето - връщате се в отпуск за отглеждане на дете до 2г. и след него мислите за борса, но вече от позиция "напуснал по собствено желание или по взаимно съгласие".

При първия работодател нищо няма да стане. Но ако сключа втори трудов договор в нова фирма още утре, там мога ли да продължа отпуска по майчинство?

# 700
Здравейте искам да ви попитам още нещо и много ще се радвам ако ми отговорите.Възможно ли е при положение че  си студентка , а преди това си  работила 2 години на трудов договор без прекъсване от там да ти осигуряват майчинството .Смятам  ,че не може  ,но за всеки случей реших да ви попитам.Благодаря ви много за отговора предварително. Blush Blush Blush

# 701
  • Пловдив
Здравейте искам да ви попитам още нещо и много ще се радвам ако ми отговорите.Възможно ли е при положение че  си студентка , а преди това си  работила 2 години на трудов договор без прекъсване от там да ти осигуряват майчинството .Смятам  ,че не може  ,но за всеки случей реших да ви попитам.Благодаря ви много за отговора предварително. Blush Blush Blush

да,може да си студентка и едновременно с това да си на трудов договор.

# 702
Здравейте имам едно питане. Почти съм сигурна че е задавам подобен казус, но вярвайте ми нямам грам свободно време да се ровя по темите. Извинявам се ,че сигурно ще се повтори въпроса.

Ако последните 3 месеца преди настъпването на 45 дневния болничен преди раждане съм в болнични и той е без прекъсване. На каква база се изчислява обещетението за бременност и майчинство. В смисъл тези 3 месеца в които съм в болничен и не се плащат осигуровки - т.е. нямам осигурителен доход намаляват ли ми размера на майчинството. Защото през тези 3 месеца ще получавам само 80% от осигурителния си доход.

Офффффф дали го написах ясно. Дано да ме разберете

Благодаря предварително

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 23:14 от цветослава

# 703
Някой знае ли, дали ако нямаш сключен брак и се водиш самотна майка,може да взимаш някакви допълнителни пари?Мерси.

# 704
  • Майничка
Здравейте!
Искам да попитам и аз.

[/quote/

Аз виждам два варианта:

При първия работодател нищо няма да стане. Но ако сключа втори трудов договор в нова фирма още утре, там мога ли да продължа отпуска по майчинство?

Ако първият работодател вече Ви е освободил и детето още не ходи на ясла, тогава има смисъл да започвате от утре при втори и след един отработен ден да продължите отпуска по майчинство до 2г. възраст.
Ако детето ходи на ясла и първият работодател вече Ви е освободил, тогава, ако започнете при втори работодател, за да излезете пак в отпуск за отглеждане на дете до 2г., трябва да го спрете от ясла. Ако не го спрете, не можете да излезете в такъв отпуск. Обаче, ако се водите на работа и вторият договор е фиктивен, тогава ще трябва да плащате данъци и осигуровки, които е възможно да са по-високи от половината майчинство, преценете сама дали това Ви устройва.

Общи условия

Активация на акаунт