Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 900
  • София-Младост
Искам да попитам бременните които са в болничен-на колко процента ви е и кога си получихте парите?
Тия въпроси за бременни и болничен вече от обща култура трябва да са ясни. Бременна в болничен за общо заболяване-80%, бременна в болничен за бременост и раждане-90%. А парите се получават до 15-тина дни след подаване на документите към персоналния регистър-декларации, болнични и прочие.

# 901
  • София
  bouquet  bouquetЛейди, благодаря ти много. Сега научих от болницата ,че ще ми издадат болничен само за дните на болнично лечение, а за допълнителното лечение вкъщи (което те ще изпишат в епикризата), трябва да взема болничен от личния лекар... Предполагам, че  това не би трябвало да е проблем, ще подам двата болнични заедно във фирмата. Това има ли някакъв конфликт с всичките тези декларации?

При попълването на декларация обр.12 онзи ден написах като основание - Временна нетрудоспособност по болнични, считано от 05.9.2009. Между другото, тук нали обсъдихме, че макар и нелепо, трябва да подам декларацията до 3 дни от настъпването на промяната в обстоятелствата, т.е. 3 дни от влизането в болницата.

1. Значи имам вече подадена във фирмата декларация образец 12.
2. Като изляза от болницата и си взема и втория болничен от личния лекар, ще подам във фирмата декларация обр. 4. Някакъв съвет за датата му на подаване? Че ще е считано от датата на първия болничен е ясно. До кога е в сила то там не пише, подразбира се, че е до промяна на обстоятелствата.
3. Като ми изтече и втория болничен, подавам декларация обр. 3, молба за продължаване на отпускът м иза гледане на дете и декларация обр. 12

Дали това е всичко...

Знам, че е сложно, но обещавам следващия път при такъв казус да отговарям на запитващите аз!

# 902
  • София
Два бързи въпроса ако може:

1. При брутна заплата 500лв, колко майчинство ще взимам?

2. Колко е еднократната помощ при второ дете?

# 903
  • Пловдив
Два бързи въпроса ако може:

1. При брутна заплата 500лв, колко майчинство ще взимам?

2. Колко е еднократната помощ при второ дете?

1 грубо около 350 лв
2 600 лв

# 904
  • Търговище
Здравейте момичета и от мен едно въпросче Laughing
осигуряват ме на осн.заплата 578лв. допълнително се самоосигурявам на 260лв. в мойта фирма, + сега ще започна да получавам по граждански договор от първата фирма % от заработеното, та въпроса ми е дали паричките получени от гражданския договор ще влизат при определяне на майчинството newsm78 и дали ще има разлика ако ги получавам като бонус(не съм запозната бонусите как се облагат)
Благодаря ви предварително  lovekiss

# 905
  • Майничка
Здравейте момичета и от мен едно въпросче Laughing
осигуряват ме на осн.заплата 578лв. допълнително се самоосигурявам на 260лв. в мойта фирма, + сега ще започна да получавам по граждански договор от първата фирма % от заработеното, та въпроса ми е дали паричките получени от гражданския договор ще влизат при определяне на майчинството newsm78 и дали ще има разлика ако ги получавам като бонус(не съм запозната бонусите как се облагат)
Благодаря ви предварително  lovekiss

Парите по граждански договор не се смятат за обезщетението. В сметките влизат само парите, върху които са начислени осигуровки за бременност и майчинство.

# 906
  • Търговище
Благодаря за бързия отговор gargamela   bouquet а има ли някакъв начин тези пари да влезнат при изчисляването на майчинството, така или иначе ще ги получавам поне да са ми малко от полза  Laughing

# 907
Привет!
Имам следния въпрос: Прехвърлила съм майчинство на баба. Но предприятието, в което тя работеше, временно преустановява дейност! Какво ще стане с "майчинството", което тя получава до навършване на 2г на детето?
Благодаря, предварително!

# 908
  • В полите на Пирин планина
  bouquet  bouquetЛейди, благодаря ти много. Сега научих от болницата ,че ще ми издадат болничен само за дните на болнично лечение, а за допълнителното лечение вкъщи (което те ще изпишат в епикризата), трябва да взема болничен от личния лекар... Предполагам, че  това не би трябвало да е проблем, ще подам двата болнични заедно във фирмата. Това има ли някакъв конфликт с всичките тези декларации?

При попълването на декларация обр.12 онзи ден написах като основание - Временна нетрудоспособност по болнични, считано от 05.9.2009. Между другото, тук нали обсъдихме, че макар и нелепо, трябва да подам декларацията до 3 дни от настъпването на промяната в обстоятелствата, т.е. 3 дни от влизането в болницата.

1. Значи имам вече подадена във фирмата декларация образец 12.
2. Като изляза от болницата и си взема и втория болничен от личния лекар, ще подам във фирмата декларация обр. 4. Някакъв съвет за датата му на подаване? Че ще е считано от датата на първия болничен е ясно. До кога е в сила то там не пише, подразбира се, че е до промяна на обстоятелствата.
3. Като ми изтече и втория болничен, подавам декларация обр. 3, молба за продължаване на отпускът м иза гледане на дете и декларация обр. 12

Дали това е всичко...

Знам, че е сложно, но обещавам следващия път при такъв казус да отговарям на запитващите аз!

Няма значение от кой е издаден болничният лист, важното е да го има  Peace
Веднъж подадена декларация Приложение 12 действа, докато настъпят други обстоятелства, т.е. докато подадеш отново Приложение 3 и Приложение 12, за да отмениш подаденото Приложение 4. Това става от датата на изтичане на втория болничен лист.

И не се притеснявай да питаш  Peace

# 909
Благодаря за бързия отговор gargamela   bouquet а има ли някакъв начин тези пари да влезнат при изчисляването на майчинството, така или иначе ще ги получавам поне да са ми малко от полза  Laughing

Трябва да са оформени по друг начин, а не хато хонорар по граждански договор, за да влезнат в базата за болничните.

# 910
Привет!
Имам следния въпрос: Прехвърлила съм майчинство на баба. Но предприятието, в което тя работеше, временно преустановява дейност! Какво ще стане с "майчинството", което тя получава до навършване на 2г на детето?

Ако продължава да бъде на трудов договор ще си го получава.

# 911
Привет!

благодаря за бързия отговор   bouquet  Това какво означава, че трябва да се прехвърли в друга фирма ли? Или да продължи да се води в старата?!? А те могат ли да и прекратят договора без нейно съгласие? А ако не й внасят осигуровки (здравни)?

# 912
Привет!

благодаря за бързия отговор   bouquet  Това какво означава, че трябва да се прехвърли в друга фирма ли? Или да продължи да се води в старата?!? А те могат ли да и прекратят договора без нейно съгласие? А ако не й внасят осигуровки (здравни)?

Не е задължително да й прекратят договора в настоящия момент. Може би са преценили да го направят след изтичане на отпускът за гледане на дете. Според мен е добре да се поинтересува за намеренията на работодателя, относно нея. Могат да прекратят договора с предизвестие, което е 30 дни, но това става на конкретно основание, което ако наистина са закрили цялото предприятие - съществува. Ако продължава да е на договор не могат да не й внасят здравни вноски. На практика това е единственат вноска за нея, като ползва този отпуск.

# 913
Здравейте
искам другата седмица да уведомя работодателя си за бремеността ми, писмено разбира се.
Преди време бях срещнала в нета примерна форма на писменото уведомление, но сега не мога да я открия.
Дали някой я нама случайно?

# 914
Здравейте
искам другата седмица да уведомя работодателя си за бремеността ми, писмено разбира се.
Преди време бях срещнала в нета примерна форма на писменото уведомление, но сега не мога да я открия.
Дали някой я нама случайно?

Аз днес точно това правих, но занесох една бележка от гинеколога ми, на която пишеше, че съм бременна, в кой месец и кога ми е терминът, а най-отдолу докторът написа: "Да послужи пред работодател" и толкова. Макар че шефа ми каза да не се притеснявам и не взе бележката, аз си я приложих към документацията, тя стои при мен.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт