Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как се прави кисел?

  • 2 177
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 512
Спомням си, че някой беше пускал тази тема, но аз не можах да я открия; затова пак питам.

# 1
# 2
  • Мнения: 1 512
Погледнах, рецептите са взети от книгата на проф. Трифонова.
В тях се използва прясно мляко - а мен ме интересува мога ли да го направя с адаптирано ? Все пак Кристина е още много малка за прясно краве мляко.

    # 3
    • Бургас
    • Мнения: 2 366
    Цитат на: ale_x_andra
    Погледнах, рецептите са взети от книгата на проф. Трифонова.
    В тях се използва прясно мляко - а мен ме интересува мога ли да го направя с адаптирано ? Все пак Кристина е още много малка за прясно краве мляко.


    Аз правя така - слагам хладка вода ок 150 мл и 1 равна с.л. нишесте в микровълновата, кипват , добавям пресен плод, намачкан или настърган и 1-2-3 л адаптирано мляко. Плодовете и ад. мляко не се варят. Количествата вода и нишесте малко ориентировъчно написах - аз само "на око" готвя.

    # 4
    • Мнения: 7 831
    Аз правя кисела с инстантно брашно, т.е. каша - слагам 1,2 с.л. каша, вода и настъргани или пасирани плодове. На Вики правех и следната закуска - бисквита, адаптирано мляко и плодове и понякога и извара, но като беше на 7,8 м.

    # 5
    • Мнения: 2 693
    Аз ли нещо греша, или кисела изобщо не се прави с никакво мляко? Rolling Eyes

    Доколкото знам, кисел е това:

    Във вода кипват плодове, добре измити и нарязани на ситно, подслаждат се и се добавя разтворено във вода нишесте. Ако е за малко бебе може да се пасират плодовете във водата. През зимата може да се ползват компоти примерно. Ако се добави мляко вече имаше май друго име, но не и кисел...

    # 6
    • София
    • Мнения: 13 052
    Цитат на: ale_x_andra
    Погледнах, рецептите са взети от книгата на проф. Трифонова.
    В тях се използва прясно мляко - а мен ме интересува мога ли да го направя с адаптирано ? Все пак Кристина е още много малка за прясно краве мляко.


    Правила съм кисел и с прясно мляко (когато Иво поотрасна), и с адаптирано. Разликата беше, че с адаптираното мляко при същото количество нишесте кремът ставаше по-гъст.
    Забележка: За тези, които биха казали, че адаптираното мляко не може да се вари-аз само го кипвах и свалях от котлона, не съм го оставяла да ври.

    # 7
    • Мнения: 15 308
    Малко късно се включвам, но ето моята рецепта за кисел:

    Кисел с адаптирано мляко в МВ фурна

    200мл.вода
    1с.л. царевично нишесте
    1с.л.захар
    плодове - на око/около половин бурканче от 190г./
    адаптирано мляко - 4 мер.л.

    СЛожете  водата в микровълновата.Когато кипне прибавете царевичното нишесте  и  захарта и намалете мощноста. За около 30 сек. до минута е готово. Като поизстине се прибавя адаптирано мляко( само сухото вещество) и плодове- пресни или компот(пасирани, настъргани).

    Ако плодовото пюре е по-редичко, може да се намали количеството на водата на 150мл.

    Общи условия

    Активация на акаунт