БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване

• 24 899
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
А някой да знае за другите бобови култури,като например зелен и зрял боб,леща?

# 421
9-12м.е препоръката. В кухнята за втора група (1-1,6г.) дават зелен боб, леща и стар боб още не. Аз лично съм давала беленалеща на 11м. с разрешението на док.

# 422
Благодаря за бързият отговор.

# 423
Ето подробно инфо за бобовите (от Косе Босе):

Зелен фасул- 6 м. (почти винаги се препоръчва сред първите зеленчуци)
- 7-8 м. или по-късно, по преценка (не е съвсем лек зеленчук)
- слаб алерген (основно предимство при захранването)
- мека консистенция и неутрален вкус (подходящи за захранване)
- доста фибри и регулиращ ефект (би могъл да натовари стомахчето)
- важни витамини и минерали (особено  калций), някои незаменими аминокиселини
- подходящи са крехките сортове зелен и жълт фасул
- в началото: като съставка в пюрето; като основна храна: след 8-12 м.

Зрял фасул (боб)
- 15-18 м.
- има и препоръки около 10-12 м.
- в доста схеми на захранване не се прави разлика между лещата и боба от гледна точка на възраст за въвеждане
- без люспите до 15-18 м.
- слаб алерген
- добра хранителна стойност, ценни протеини
- високоцелулозна храна (това е главният проблем, не самата обвивка на зърната)

Леща

Възраст - въпрос на педиатрична школа
- Единият вариант е около 10 м.
- Другият вариант е след 15 м., за опитване може около 12 м.

Вид леща
Лещата се предлага почистена от обвивката до 12-18 м.: след като е сварена (например претрита през решетка) или се ползва сорт без люспи (не само оранжевата, има и други).   
В началото проблемът е не толкова в обвивката на зърната - по-скоро следва да се отчита факта, че лещата е високопротеинова храна, богата на целулоза.

Колко често
Когато се въвежда като основна храна, лещата е алтернатива на месото в дневното меню т.е. не се предлагат заедно. Редува се с месото поради високото съдържание на протеини (въпреки че не са равностойни по хранителна ценност). Предлага се 1-2 пъти седмично до 3-годишна възраст.
Отлична храна за малки деца, стига да е в подходящото количество.

Алергии
Лещата е слаб хранителен алерген (с изключение на специфични случаи в конкретни държави, свързани точно със захранването). Участва в кръстосани алергии с фъстъците.

Сравнение с другите бобови
Лещата е по-тежка за храносмилането от граха, но има малко повече предимства като хранителен принос в детското меню. Съдържанието на фибри в лещата е горе-долу колкото в боба, но те са по-нежни.

# 424
  • София
Здравейте,
как мога да предложа авокадо - направо сурово и пасирано или е необходима някаква по-специална обработка? Чисто ли се дава, например като заместител на плод или смесено с друга храна?

# 425
Аз незнам дали въпроса ми е на точното място , но ще пробвам

Досега бяхме на Фризовом заради запек и повръщане , след като смениха формулата на фризовома вече не е толкова гъст и започнахме да връщаме пак по-малко , затова реших да взема Апртамир АР . С него всичко е ок , но незнам дали става за дълготрайна употреба / имам впредвид дали можем да си го даваме него по-дълго време /  Rolling Eyes

# 426
stefaninata, ето ти темичка за авокадото: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=336642.0
Mindi, аз пък не знам дали  ще съм ти от някаква помощ, но АР млякото нали е срещу повръщене? Знам че повръщането при бебето намалява/приключва щом то се научи да седи, та за  това си мисля че няма причина да се страхуваш да го даваш. А и мисля, че то е по-гъсто точно по тази причина да предотврати повръщането. Има ли разлика в състава на обикновеното мляко и това? Надявам се някоя запозната мама да ти даде разяснения.

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 13:21 от niki97

# 427
Здравейте
Имам въпрос свързан със зеленчуковите пюрета: започнах захранването със пюре от картоф и морков . Първия ден дадох 4-5 лъжички, втория 7-8 , третия 10 лъжички, на четвъртия 20 и на следващия ден мислех да дам на детето да хапне цяла порция. Да ама не- хапна 1/3 от пюрето и непожела повече. И така от 15 дни неиска да яде повече от половин пюре на хип (125 мл) и след 1 час плаче за цица Tired
Какво да направя за да започне да го харесва?

пп: пропуснах да спомена че сменях марките на пюретата, както и вида на зеленчуците, но детето неиска да ги яде. Даже някой път си поплаква между лъжиците .

# 428
  • София
Според мен бебчето ти показва, че му е достатъчно това количество, което изяжда, а също и че може би му е рано да заместиш цяло хранене с пюре. Не го насилвай, ако изяжда по 50-60 гр пюре на ядене е предостатъчно, давай му и да суче след пюрето. Ако изобщо плаче и се противи на пюрето, не му давай повече, изчакай да навърши 6 месеца и тогава опитай отново.

# 429
stefaninata, авокадото се дава прясно, може от 6 м., по-добре от 8 м. Не съм давала, но не мисля, че може да бъде заместител на плод - много е мазно.

Mindi , според мен няма проблем да си даваш Аптамил АР по-дълго време. След като детето спре да повръща, може да минете на обикновения Аптамил - Имунофортис или Комфорт. 

# 430
Според мен бебчето ти показва, че му е достатъчно това количество, което изяжда, а също и че може би му е рано да заместиш цяло хранене с пюре. Не го насилвай, ако изяжда по 50-60 гр пюре на ядене е предостатъчно, давай му и да суче след пюрето. Ако изобщо плаче и се противи на пюрето, не му давай повече, изчакай да навърши 6 месеца и тогава опитай отново.

Напълно съм съгласна.  Peace

marsia__kzl , бебето ти е малко още, ясно е, че количеството, което изяжда му е достатъчно, а трябва и да суче. Много е рано да заместваш цяло хранене. В шестия месец може да мислиш за заместено хранене на обяд и то ако детето го иска. Моята дъщеря си дояждаше с мляко чак докъм 10-ия месец, до тогава нямаше цяло заместено хранене, а се получи след като я записах на ДК и започна да яде техните манджи.
Детето ти харесва пюретата, 60 г количество е абсолютно нормално в петия месец, но след пюрето трябва да му даваш да суче веднага.  Peace

# 431
Един бърз въпрос за кашите- спазвате ли количеството, което е указано на опаковките спрямо възрастта на бебето или колкото изяде.Питам, защото сме на 6 месеца и докторката ни каза, че повече от 150 гр не ни е нужно, а на опаковката пише-готова порция около 200(кашата е на хумана с банан и пробиотици-млечна)
Благодаря Ви!

# 432
  • София
200 гр е огромно количество за 6-месечно бебе, детето само си показва според апетита и килограмите, а не толкова месеците. А детето ти изяжда ли 150 гр каша? Моите ядяха количество 80-100 гр в 6-7 месец.

# 433
То по схема  количеството каша за вашата възраст  си е толкова 150-160 грама. Не мисля, че бебето ще изяде по-голямо от това количество. Кашата засища бързо или поне такова е моето наблюдение. Грамажите по опаковките не ги следя ( може и грешка да е ) правя на око до гъстотата, която се харесва на   Дребосъчето.

# 434
благодаря ви момичета  Hug няма да го насилвам да яде цяло пюре

Общи условия

Активация на акаунт