БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване

• 24 831
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
nana77, и от 8 навършени да замезва с луканка Wink.

# 496
  • София
nana77, и от 8 навършени да замезва с луканка Wink.

Крайностите никога не съм ги обичала.
Нищо няма да стане на бебето, ако яде на 6 навършени месеца пюре с пилешко. Кало е захранен така - естествено дадох друго месо чак към осмия месец. Така че мисля, че можем да не бъдем толкова крайни поне за месото.

# 497
  • Варна
Та като сме на въпроса в кой месец на детето какво се дава, кога се препоръчва опитването на кисело мляко? Изобщо не помня кога съм давала преди. Embarassed

# 498
  • София
Та като сме на въпроса в кой месец на детето какво се дава, кога се препоръчва опитването на кисело мляко? Изобщо не помня кога съм давала преди. Embarassed

Аз лично не съм давала до годинката.

# 499

В 8-ия месец.

# 500
Не съм съгласна. Месо може да се въведе на 6 навършени месеца. Въвеждане в 6-7 месец е нормално.
Въвеждане на месо на 8 месеца може да се приложи при късно захранване от 6-ия месец. 
Little wingels, направо се облещих от твърдението ти, какво месо на бебе, което е на 6 месеца Rolling Eyes?
И какво късно захранване на 6 месеца - нормално бебетата трябва да се захранват от тази възраст и то не с месо естествено.
И след като препоръчителната възраст за захранване е 6 навършени месеца, поради редица причини, които са ти известни, как така според теб е възможно да се въведе месо на тази възраст Confused. Че то дори и при неправилно и ранно захранване пак е рано.

Е, хайде - хайде!  Simple Smile
Преди да се блещиш, за начало прочети статията, която е пуснала niki97. В нея има препратки към други материали на същата тема - месото първа храна или една от първите - на Ла Лече Лига, Американско дружество по хранене и други. Обяснено е защо е важно ранното въвеждане на месо. То май никой вече не препоръчва отложено въвеждане на месо, както е било преди, тъкмо обратно.
Ето ги и така ценните съвети за захранване на Косе Босе  Hug, обобщени и подредени: http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66 
Общо взето възрастта за месо според българската схема за захранване е около 2 месеца след началото на захранването. Ако си захранил в 4-5 месец, въвеждаш месо в 6-7 месец. Ако си захранил в 6-и месец, въвеждаш месо в 8-и месец.
Относно началото на захранването : 6 навършени месеца е препоръка на СЗО, а не мантра!  Simple Smile Както знаеш, има признаци кога едно дете е готово да бъде захранено и те се проявяват по различно време при всяко дете, но е между 5-ия и 9-ия месец. От друга страна българската Асоциация на педиатрите препоръчва захранване на кърмено бебе най-късно в 5-6 месец, защото тогава възниква дефицит на енергия и след 5-ия месец се изчерпват запасите от желязо(според тях). Освен това специалистите не са единодушни относно схемата за въвеждане на твърди храни, затова има толкова много различни схеми и школи (американска, европейски и т.н.) Съществуващите школи обаче са единодушни за долната възрастова граница за захранване и тя е 4-и месец.
Затова в България казват, че захранването е препоръчително да става в интервала 4-и - 6-и месец. Болшинството родители в България захранват именно в този период, а не на 6 навършени месеца. 

Извинете ме за поредния дълъг пост, но нямаше как да отговоря кратко на Sourcherry. 

# 501
Аз дадох месо за първи път на 6-7 месеца.Захранването започнах на 5,мисля,че е съвсем нормално.

# 502
Little wingels, безкрайни благодарности за линковете, нека и аз да науча що е захранване Laughing.
Не се хаби и с тези толкова дълги постове - пишеш, пишеш и нищо смислено не казваш.
Спирам със спора и със спама. Ако имаш нещо да ми казваш - ЛС.

П.П. Месото като първа храна - звучи ми смешно и доста утопично...

# 503
Sourcherry,

Много жалко за теб, че не успяваш да се запознаеш със съвременните тенденции в детското хранене от материалите, които се публикуват тук, нито успяваш да научиш нещо ново.
Всеки може да повтаря клишета, чути от семейния педиатър, но малко са тези, които наистина четат специализирана литература. Ти определено не си една от тях.

.......
П.П. Месото като първа храна - звучи ми смешно и доста утопично...

Добре, че не са те питали теб за мнението ти по този въпрос преди да си хвърлят парите за изследвания и проучвания, които са довели до горната препоръка.  Laughing
Пък щом ти смяташ, че утвърдените специалисти от Ла Лече Лига препоръчват нещо смешно и утопично, коя съм аз, че да споря с теб.  Joy 

# 504
Аз захраних с плодово на 4 навършени месеца,в момента сме на 5 мес и започнах да въвеждам зеленчуково!А относно захранването моят стоматолог ми разказа случая на негова братовчедка:жената кърмила до 8-9мес и решава да захрани за първи път в края на 9мес,да ама не детето отказва каквото й да е!И в момента  схемата на захранване е следната:купуват 3-4 вида пюре и се дава по лъжичка от всяко и което се хареса то се яде,но и то с голям зор!Така,че и късното захранване не е за препоръчване май!Но все пак това си е въпрос на личен избор!

# 505
Момичета дава те ли готови пастети на децата, не че съм давала а се замислих за в бъдеще.

# 506
Соя, рога, копита, оцветители, консерванти, сол...Само обещаното месо го няма. Аз  дори не го ям камо ли на детето си да дам.  Sick  А преди много обичах. Всеки си решава все пак.

# 507
може ли да давам от сладката царевица в консерви към пюрето на бебо  newsm78,трябва ли да се вари

# 508
  • София
Момичета дава те ли готови пастети на децата, не че съм давала а се замислих за в бъдеще.

Да, давала съм. Макс и Мориц на Янев.

# 509
....П.П. Месото като първа храна - звучи ми смешно и доста утопично...

Следя ви спора от началото, но не ми се връща сега да видя кой и къде написа, че месото се дава като първа храна. Това е абсурдно. Иначе аз го дадох на 6 месеца също, след плодовите и зеленчуковите пюрета Peace. Захраних почти на 5 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт