Ще я даваш ли на училище?????

• 9 799
  • 204
  •   1
Отговори
# 150
Не бих причинила това на детето си. То има нужда и от контакти с други деца.
А това би означавало и аз да се закова в къщи.

# 151
Лелееее, Котката Марта,като те чета мед ми капе от сърцето.Направо се топя.
Ще бъда малко крайна:
Според мен си сбъркала държавата.Не!!! Мисля че си сбъркала планетата.

Много теми се затриват от подобни постинги.
Една такава беше:Шпионирате ли децата си?
Спри и осъзнай се малко.
На всички е ясно какво точно имаш предвид.
Не е нужно постоянно да се обясняваш.
Иначе много успехи в начинанието:"Домашно обучение"!!!

# 152
ана, не разбрах къде ме видя да се обяснявам. Имаше конкретен въпрос, дадох конкретен отговор.

За това, че форумът е обществено пространство и правата на потребителите няма нужда да пиша, нали?

Но все пак ми е любопитно как точно затрих темата?  Wink

# 153
Много интересна дискусия за домашното обучение се заформи.
Лично ми беше много интересно да я прочета.
Но идеята на темата беше малко по-различна от "за" или "против" домашното обучение.
Идеята беше за онези родители, чиито деца фиктивно ходят на училище, защото именно тези родители смятат тази институция е "глупава", а накрая на годината ходят само да взимат бележниците.
Питам се аз как е възможно това и кой го допуска?

# 154
Алекс1 , аз лично не мога да си обясня как съществува нещо подобно. Наказуеми трябва да са както преподавателите, така и директора на подобни училища.

# 155
  • София
Алекс, а аз мисля, че тази майка просто те е излъгала, не вярвам да има такава практика в българските училища.

# 156
Алекс, а аз мисля, че тази майка просто те е излъгала, не вярвам да има такава практика в българските училища.

Бе знае ли се... В България има такива абсурди, че  #2gunfire вече съм склонна за всичко да повярвам, че е възможно.
Практика чак едва ли, но някое и друго добре заплатено изключение...

# 157
  • София
Имам много близка приятелка - начална учителка, ще я поразпитам възможно ли е това и как става, но продължавам да не вярвам ... засега.

# 158
За съжаление, не мисля, че ме е излъгала.
Цялото това нещо беше някак си "подметнато" в разговора. В смисъл - ако искаше да ме лъже, щеше целенасочено да ми обяснява.
Всъщност, предпочитам да си мисля, че ме е излъгала.

# 159
Не е лъгала жената. Аз гледах преди време в "Часът на мама" две семейства, които го прилагат върху децата си.

А, ето и на какво попаднах:

http://www.paideiafoundation.org/?read=5669

Мога да си представя такъв вариант, само ако важни обстоятелства налагат това - невъзможност на детето да посещава у-ще, някои специфични потребности... Или просто, баща му работи цар. Mr. Green

# 160
  • до реката
Не  одобрявам такива неща но както се казва за всеки влак си има пътници ти избираш дали да се качиш или не.

# 161
 Нито съм учудена,камо ли шокирана... Rolling Eyes
  Страшно много външен натиск може да се окаже на преподавателите...(нямат кой знае какви права) И не мисля ,че е  голям проблем да се напълни нечии бележник с "поръчкови" оценки,при все че не си  виждал въпросния ученик.Но това си е общоизвестна практика още от Татово време и така ще е и занапред.Не виждам никакъв конфликт-който желае, си наляга парцалите и учи.Въпрос на вътрешна нагласа,мотивация.И моят баща да е бил важна клечка,сигурно и аз да съм се изхайманосала,ама на -не е .
  Плюс това за образователната система важи с пълна сила Параграф 22-не присъства ученик,но не бива изключен ,тъй като всяко училище се бори за учениците си...На кой директор ще му е приятно да закрият паралелка и сътветно на учителят да падне норматива с часове ,само защото на някой не му е до у-ще... ooooh!
 А за качеството на образованието в училище,според мен, детето трябва да има добрия бон шанс  да попадне в добри ръце,в добра среда...
 До 6-ти клас за мен у-щето беше начин на живот и се идентифицирах с него...Отличничка,посещаваща всички видове извънкласни форми на обучениеПубертетът си каза думата Mr. GreenИзживях го доста екстремно (  според моите родители Mr. Green) и естествено на другата крайност-у-щето ми беше последна грижа.
  Това е най-интензивния ,откъм преживявания и себеопознаване) етап от живота-с многото нови познанства, с първите любовни трепети и ...първата цигара Laughing
  Бих  се комплексирала трайно и необратимо,ако това право ми е отнето,и ме бяха извадили от средата със себеподобни,заради неовладян родителски страх или болни амбиции...Това си е един неформален затвор...Знанията се наваксват по един или друг начин,но чувството за пълноценност,самосъхранение и адекватни реакции,уви се учи в контакт и ситуации с Хора.Докато се изградим като характер,ни е нужно  и супер важно да се себеутвърждаваме в очите на другите-съученици ,приятели,учители...А и животът е за живите все пак... Simple Smile
 От психологична гледна точка никак не ми се струва добра идеята да живея залепена за полата на мама и да не я разочаровам ежедневно.Ако бях момче в тази ситуация,не ми мърда едиповия комплекс,като дисциплина в бележника.Оценката ще се постави по-късно в интимния живот Rolling EyesНе вярвам нещо хубаво да се роди от такова малко затворено общество,освен душевно осакатена личност.

И последно...Сигурно има плюсове  за детето домашното обучение,но моето съзнание още не ги асимилира.Разбира се ,изключвам случаите ,когато това е супер наложително Peace

# 162
  • usa
В САЩ, където е масова практика, има изследвания, доказващи, че хоумскулваните деца по нищо не отстъпват на академичното ниво на тези, ходили в редови училища, дори често ги превъзхождат.

чак пък масова... процентът на хоумскулваните деца в щатите беше около 3, доколкото си спомням. познавам десетина-петнадесет такива. повечето от тях ги обучават в къщи с основната идея да бъдат предпазени от риска да чуят за съществуването на дарвин и за това, че земята е на повече от пет хиляди години, не е плоска и се върти около слънцето... академичното ниво не на всички деца, които учат в къщи, е особено добро. да, редица хоумскулвани показват изключително високи резултати, често точно високият им потенциал е бил причина да минат на този вариант, но един значителен процент са си меко казано посредствени. а и училищният живот не е само академия. една от приятелките на дъщеря ми е хоумскулвана първите пет години от образованието и. изключително умно дете - то е от тези хоумскулвани, които са учили в къщи, защото темпото в училище им е много, много бавно, но три години по-късно все още има немалки проблеми в общуването с връстниците си. една от съседките ми е била подложена от майка си на такова обучение за три години когато е била в прогимназиална възраст. описа го кратко - `I hated it!`. сега е учителка в държавно училище, шегува се, че си наваксва пропуснатото. няма идеален вариант и трябва много добре да се премислят плюсовете и минусите, да учиш по пижама с чаша липов чай в ръка и да избегнеш съревнованието в дрехите не са кой знае какъв критерий когато става дума за изграждане на умения за цял живот.

# 163

Ако има ясни изисквания за учебния материал, изпити на края на годината, както и нужното време и желание, отделено от страна на родителя, не е невъзможно. Нито пък децата остават несоциализирани.

Това е възможно в България по определени причини, най често здравословни. Обучават си се у дома,с лед което се явяват на изпити пред комисия от трима учителя по весеки предмет. Има съученик, който една година изкара така. Беше много болнав, бяха заедно със сестра си ( имаха 1 година разлика във възрастта). Тя ходеше на училище, той не. Странни деца бяха, и майката беше странна, изобщо приемахме ги с едно наум. След това отидоха и двамата в друга гимназия - след 7ми клас-и там така ги приемаха.
По думите на съучениците момчето го брояха за половинка- "Колко момчета имате в класа?"- "Две и половина". Не знам, може и съвпадение да е било, може да се дължи на поведението на майка му, всичко е възможно. Това е единственият ми такъв опит от първа ръка.
Всъщност познавах и един двама спортисти. които така се явяваха на изпити, заради натоварения състезателен режим и многото пътувания ( когато бях ученичка имаше наредба че ако имаш повече от ...% отсъствия, без значение дали извинени, по болест или друга причина, не можеш да завършип срока и годината нормално). Но при тях е съвсем различна ситуацията.

# 164
Цитат на: Котката Марта link=topic=419235.msg12130302#msg12130302
Практика чак едва ли, но някое и друго [b
добре заплатено изключение...[/b]
Moля, моля, не ме карай да обръщам темата на  "при кого са по-добре заплатените изключения".

Не е нужно да ми бъде плащано, за да знам, че като спадне бройката на децата под определено ниво, наесен тази паралелка ще бъде разформирована и пръсната по други класове, а нормативът на колегите-включая и моя-ще пострада и от това ще паднат заплатите. И си го водя под някаква форма детето за присъствие, но това е друга тема.
Защото аз, като екс-преподавател по френски, съм ДЛЪЖНА да имам хорариум от минимум 648 часа годишно, за да вземам заплата. Всяко падане под определен брой часове се отразява на заплатата ми, имало е една година, когато съм вземала с 10% надолу.....а на заплата под 200 лева е ясно какво е давало това.

Общи условия

Активация на акаунт