ЮНОШЕСКИ АРТРИТ-3

• 142 059
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте,
присъединявам се и аз към мамите на дечица с артрит. Нас ни диагностицираха със системна форма малко преди тази Коледа. Близо месец синът ми подържа 39.1 градуса със обриви по време на температурата, които изчезваха след като спадне- и така по 3 пъти в денонощието. Ужаса беше голям. Изтощението на детето също. Почти не беше боледувал до този момент- на 14 години е.
По какви ли не болници и доктори ходихме и какви ли не диагнози ни слагаха. И синът ми и аз почти не сме спали през този месец. Срам ме е да си призная, но непрекъснато плачех и бях доста далече от позитивното мислене.
Най-накрая личната докторка се сети, че може да е ревматоиден артрит и така се озовахме при доц. Стефанов в Детската ревматология. Имахме голям късмет, тъй като е страхотен човек. Лежахме в болницата  20 дена.
Започнахме с 48мг/ден медрол, в момента сме на 12мг/ден. и ако всичко е наред доктора ще продължи с намаляването му.
От една седмица детето се върна на училище.
Появиха доста странични ефекти от лечението, но на фона преживеният месец преди започването му, бледнеят. Има луновидно лице, гуша, акне, понапълня леко (въпреки диетата без животиски мазнини, захар и по-малко диетична сол), суха кожа. От няколко дена се появиха и множество червени стрии. Доктора ни предписа Джин Джира спрей за тях. Вие с какво мажете стриите?
Поздрави на всички мами!

# 571
  • София
stela  а обривите къде се появяваха?
а месо консумирате ли? знам че намаляването на месото много помагало. и кратки гладувания на плодове и зеленчуци само.
съжалявам че сте стигнали до тази диагноза. дано бързо го израстне.
онзи ден научих че и братовчедка ми като дете е имала артрит. странно. аз нищо не знаех.

# 572
   Здравейте! Синът ми отскоро е с артрит на лакетна става, но е хемартрит  / с хемофилия/. Сега от вас чета, че има обриви и стрии при артрита. А на него целия му гръб е в стрии и много често се зачервява кожата му и се обрива.   Изобщо не съм и предполагала, че е свързано. Как се справяте с такива симптоми? 

# 573
  • София
Bunnie, обривите всеки път излизаха на различно място малко преди и по време на високата температура. Температурата се вдигаше до 39.1 много бързо и затова винаги имаше втрисане. Докато подържаше температурата, около 3 часа всеки път, обривите са много видими. Те са като при алергия-червени и леко релефни. След спадане на температурата кожата се изчистваше напълно и ставаше гладка. И така 3 пъти в денонощието. Температурата не спадаше с парацетамол или нурофен, а само с течен аналгин.
Нито от инфекциозна болница, нито в инфекциозното отделение на окр. болница, нито в кожната болница се сетиха какъв ни е проблема и затова детето се мъчи близо месец. Нямаше други симптоми освен лека болка в коляното и пръстите на едната ръка. Без оттоци. Нямаше също така кашлица или болка някъде другаде.

vili95, артрита-системна форма, често е свързан с температура и обриви. Също доктора ни показа, че кожата много лесно се зачервява като леко се драсне с нокът(доста повече от на здрав човек.  Стриите при нас са вследствие от кортикостероидите- те изсушават много кожата, особено при високите дози на които бяхме ние за да се овладее болестта.

# 574
Stela_B, благодаря ти много!
Оказа се, че и синът ми има системни прояви на артрита- често вдигане на температура и обриви. Но в последно време обривът се появява при всяко негово влизане на топло-ситни пъпки и зачервяване на кожата. Мислех, че е някаква нова алергия. Има и често пъти болки в ставата ,но личната изобщо не обърна внимание-казахме и всичко- да пие аолин при по-силни болки и това е...

# 575
  • София
vili95, според мен не трябва да се безпокоиш, ако има само обриви без температура. Доктора каза, че двете са взаимно свързани.
За да се установи системната форма се правят страшно много изследвания- кръвни, имунологични, урина, вирусологични и др.
Другото нещо, което си мисля, че трябва да те успокои е, че нямате по няколко такива температурни удара на ден. Това също е характерно за системната форма. По-добре е да ви прегледа добър детски ревматолог и да си даде мнението, за да не се притесняваш.
За болката в ставите.Не знам каква е активната съставка на аолина, но принципно за възпаления при артрита доктора ми каза че е по-подходящо ибупрофен, волтарен и др. (имат анти възпалително действие).

Последна редакция: чт, 23 фев 2012, 14:51 от Stela_B

# 576
Стела ,това е и нашата история.Също 1  месец до диагностициране ,но ние бяхме на 2 и половина.Уникалното при вас е че първи джи пито се усъмнява.Непременно го поздрави,почерпи и изобщо явно е взел присърце вашият случай.Желая бързо оздравяване и позитивно мислене разбира се.А за луновидното лице при нас 2,2 и половина тб за 16 кг тегло изобщо не се отразяват на външния вид.Започвайте с рибеното масло,калция и вит д и изобщо всякакви витамини и здравословна храна,той е голям, може да опитате и добавки за възрастни,много движение.....

# 577
  • София
valski, мерси за подкрепата! Прочетох твоята история и въпреки трудностите виждам, че си оптимист. Надявам се и аз да съм в групата на оптимистите скоро.

И доктора се учуди много на страничните ефекти-само от 2 месеца е на КС, а са много видими. Беше 46кг преди да се разболее. В момента е 49кг(няма видимо напълняване). Преди месец имаше само леки наченки на страничните ефекти. Само за месец и вече е с видими мустаци, стероидно акне, луновидно лице+гуша(силно изразени), суха кожа и стрии. Растежа определено е спрял. Прегърби се.

Това, което ме радва и леко ме успокоява е, че му се появява все повече сила(беше страшно отпаднал). Приема с чувство за хумор страничните ефекти и като ме види угрижена, ме разсмива с някоя реплика. Вече е голям и умее да хване момента, в който да те успокои.

Аз съм се вманиачила и постоянно го водя на изследвания. Доктора ми направи остра забележка да спра вече и да не травмирам детето. Изрично ми подчерта, че изследванията не лекуват.

Започнах да го водя с мен на йога(доста бързо напредва). Тръгна на училище(по препоръка на доктора). Аз тръгнах на работа. Опитвам се да водим предишния живот.

Последна редакция: вт, 28 фев 2012, 17:07 от Stela_B

# 578
Здравейте..Доста отдавна не съм писала, но то се знае, че щом ни няма сме добре...Пием си метотрексата и за цяла зима изкарахме за 2 дни  един лек грип....Дай Боже все така...Покрай бебока нямам много време да мисля и това май е добре....На всички пожелавам бързо и окончателно оздравяване....До скоро...

# 579
Добър вечер мамчета,

с дъщеря ми имаме проблеми  от малка, беше на 3 и малко мисля когато започна да се оплаква от болки я крачетата, но все още незнам на какво се дължи- започна да се оплаква от болките ,главно на стъпалото  отдолу ,при извивката. Водихме я тогава на ортопеди и всички казваха , че е от растежа. Тогава като че ли бяха и по нарядко.  Започнахме да я следим дали оплакванията са след физическо натоварване, но не намерихме такава връзка. От година обаче болките взеха да се преместват от горната част на стъпалото или горе  в мускула на бедрото. Забелязах   по скоро, че са преди рязка промяна в температурите на времето! като я заболи и давам панадол, Нурофен или подобно и минава...
Сега е на 7 год, отново решихме да проверим дали не е другаде проблема и ни предстои преглед при ревматолог. Хвърлих едно око на темичката ви и ми настръхна косата. Незнам дали има друго детенце тук с подобни оплаквания и на какво се дължат те, надявам се скоро да разберем. Но ме е адски страх.... Sad Ще се радвам да споделите вашето мнение и опит ако някои е имал същите оплавания при детето си!

# 580
  • София
alexova, недей предварително да се притесняваш. Добър ревматолог ще ви пусне необходимите изследвания и ще прецени. Аз допълнително какви ли не изследвания пуснах за моя сметка, но бях и все още съм голяма паника.

От многобройните изследвания, които пуснах в Института по вирусология при нас излезе евентуален причинител на ревматоидния артрит пневмония-микоплазма. Пуснах същото изследване и на мен и се оказа, че и аз имам начална инфекция. Проведохме курс на лечение и скоро ще пусна на малкия нови изследвания за да видим дали лечението е било успешно. При нас интересното беше, че пневмонията не се вижда на снимка, нито се чува със слушалка. Дори нямаше и кашлица.

От днес има лека кашлица и съм малко притеснена. Дано да не предизвика активиране на артита. Praynig

Да се похваля- вече медрола ни е 8мг/ден от няколко дена и в петък ако изследванията са ок, продължаваме с намаляването му.

За съжаление наддаването на килограмите продължава- вече е 51кг. Ако можех да ви пусна снимка от миналото лято да видите какво разкошно дете беше.............Надявам се всичко да отмине и да си върне старата форма. Въпрос към мамите спрели медрола- изчезнаха ли напълно страничните ефекти и ако да след колко време?

# 581
Ние от години не сме спирали, като в началото пиехме метотрексат, който е в пъти по-гаден откъм странични ефекти.С разтежа на децата и правилно лечение нещата се нормализират и децата си растат нормално. Килограмите отиват във височината и всичко е наред. Мами, не изпадайте в паника, мислете позитивно и си третирайте децата като здрави, защото и на тях не им е лесно. Успех на всички и много здраве на дечица! Усмихнат ден!

# 582
  • София
pivka, виждам, че сте от София. Ако е удобно да питам, вие при кой доктор се лекувате? Да не сме при един и същи доктор? Grinning

При нас също има вероятност да се включи по-натам метотрексат, но ме увериха, че имал по-малко странични ефекти от Медрола, а ти пишеш друго? newsm78

Аз не спирам да мисля от къде се появи тази болест, при условие, че не е боледувал сериозно до момента. Синът ми познаваше личната ни докторка само като роднина, но не и като лекар.

Аз водих юнака и на хомеопат, но отказах да се прекъсне традиционното лечение. Според него се е отключила болестта от това, че около 10 години съм лекувала детето главно с Осцилококцинум. Бил прекалено силно лекарство и при продължителен прием е отключвал доста автоимунни заболявания към които е предразположен организма. Сега давам успоредно и хомеопатия, та да видим.

Тази седмица излезе и друго. Направих проучване и на родословното дърво и открих, че пра-пра бабата на синът ми е почнала млада от ставен ревматизъм, който е ударил в сърцето. Ще го обсъдя с доктора при следващите изследвания. Сигурно вече изкуквам, щом взех дори да се ровя и в миналото.................

В работата ми възложиха най-интересният проект за който съм мечтала, а аз не спирам да се ровя в информация за болестта и грам не мога да се фокусирам.

# 583
Извинявам се погрешно съм написала метотрексат, имах предвид метилпреднизолон, а метотрексата още си го пием. При нас болестта се появи от нищото и никой  да     не е боледувал от артрит или ревматизъм, дори и бабата на моя мъж, която почина на 96г.Ти не мисли за наследствени заболявания, а се съсредоточи върху проекта. Детето ще се оправи, а ти ще си изпуснеш шанса. Ние се лекуваме при доц. Стефанов, който ни знае вече и кътните зъби. В момента сме добре, пием си каквото трябва и се наслаждаваме на мига! Помисли си и ти, не го мисли толкова, подкрепяй детето, то ще се оправи, а ти ще се съсипеш! Аз също страшно много съм чела и съм се ровила къде ли не, но това не помага. Имай доверие в лекарите и всичко ще се нормализира! Поздрави и късмет, много  позитивизъм и успех в лечението!

# 584
  • София
pivka, И на нас ни е същият доктора. Много ми допадна, въпреки че в началото се посдърпахме. Аз не исках да давам кортикостероиди, но и нямаше друг начин да се спре едномесечната температура. Бях ни напред, ни назад.

При вас случаят е с момиченце и по-нисък ръст дори е предпочитан от доста ухажори.

При нас ако спре порастването е доста лош вариант за момче. Той беше доста нисък за възрастта си и последната година дръпна. И изведнъж точно в този бум стопирахме растежа. Моля се да е временно.

За килограмите. Започнахме диета и много стриктно я спазва юнака, но въпреки това наддава:
-никаква захар;
-никакво бяло брашно;
-по-безсолно; соленето е само с диетична сол;
-без колбаси; понякога бяло пилешко месо, телешко и много рядко свинско;
-максимум 2 препечени пълнозърнести тънки филии на ядене;
-без олио, само със зехтин готвя и овкусявам;
-никаква пържена храна;
-откакто тръгна на училище се храни максимум 3 пъти на ден;
-никакви безалкохолни напитки. Пие само изворна вода.

Станах основният клиент на диабетичните щандове и магазини. И пак дебелеем......

Общи условия

Активация на акаунт