ЮНОШЕСКИ АРТРИТ-3

• 142 055
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Да споделя нашият опит относно метилпреднизолона и разстежа.  Малкият беше на 1.3 годинки, когато се отключи заболяването и започнахме с метилпреднизолона, и метотрексата. Приемаше ги в продължение на 3 години непрекъснато. Първите няколко месеца след спирането на преднизона наддаваше по 2 см. на месец и навакса изоставането в ръста. Слава богу не сме имали проблеми с килограмите - на 4 г. (когато спряхме преднизона и започнахме енбрел) беше 15 кг.
И ние се държим с малкият като със здраво, палаво дете, и вярваме в успешното му излекуване.
Кураж, вяра и успех в лечението!

# 586
Когато намаляваме медрола, даже и  го спираме и дръпва на ръст. Не се притеснявай за това, а килограмите ще ги компенсира. Мойта също беше пухкава, даже доста. С годините обаче нещата горе-долу си дойдоха на място. Дребна е , но с едни токчета изглежда добре. На доктора може да се разчита, всичко което ми е предписал е повлияло добре, а ние го знаем вече 13 години. Stela_B, детенце на колко години е? В тия години децата влизат и по-рано в пубертета и може това да е отключило заболяването и след това ще отшуми. На доктора имай пълно доверие и всичко ще е добре. Ако имаш някакви въпроси-питай и ако мога ще помагам.Успех и вяра ти желая  в лечението, всичко ще бъде наред!

# 587
  • София
pivka,Pery, мерси за отговора. Дано да сте прави. В болницата докато бях разбрах, че за доста години назад е имало само 2 случая на спиране на растежа осезаемо, а през клиниката минават няколкостотин деца годишно.

При нас има леко влошаване. Силна кашлица и болки в гърлото. Преди 10 дена СУЕ-7, а днес е СУЕ-20. Посетихме доктора и доста внимателно го прегледа. От днес сме на антибиотик. Няма да има намаляване на Медрола в момента. Моля се да не се активира отново артрита.

pivka, на 14 години е. Надявам се да премине с пубертета.
Исках да помоля, за координати на добър очен лекар. Предполагам сте обходили няколко и имате поглед(може и на лични).  Има болка в очите. Доктора каза да измерим очното налягане.

Поздрави и честит празник на всички дами, които празнуват!

Последна редакция: чт, 08 мар 2012, 16:45 от Stela_B

# 588
трябва ми тел на д-р Стефанов моля на лични благодаря ви предварително

# 589
На нас вече не ни действа Енбрел и сигурно ще минем на Хюмира! Момичета, пишете отзиви, моля ви! Поздрави!

# 590
Пивка,а защо не Роактемра?Това е вашето лекарство!Щерка беше със системна форма нали?Бяхме на Енбрел+Метотрексат+преднизолон-2,5 тб дневно,сега сме на Роактемра ,мето и преднизолон-3/4 през ден.Хюмира действаше срещу интерлевкин -1 доколкото си спомням,а основният виновник при системната форма е интерлевкин-6.Проучи в нета.При това има шансове да го поеме касата.

# 591
Не е системна форма и засега не ни препоръчват друго лечение, а и тя вече е почти на 17 и Хюмирата е за по-големи. Надявам се, че ще помогне новото лечение, пък ще видим. Поздрави!

# 592
Здравейте,дали може да се ползва санаториум и къде във фаза на активен артрит.Знам ,че физиотерапия не е позволена тогава ,но все ми се иска да заведа детенцето си някъде ,да се възползваме от паричките от социалните.
   Благодаря!

# 593
Ние преди много години ходихме в Банкя и беше много добре-чист въздух, купон за децата и куп упражнения и рехабилитации. Дори сутрин децата ползваха плажа. До колкото знам го закриха, защото имаше много апетити за санаториума, но все пак провери. Абсолютно е нежелателно при активен артрит , болки и скованост да се прави някакъв вид рехабилитация или плуване, печене на слънце и др. Когато ние ходим на море задължително правим иаследвания и ако всичко е на ред , тогава пътуваме, но все пак се консултирай в педиатрията с лекуващия детски ревматолог и тогава се реши!

# 594
  • София
пивка, защо пък да не можеш да плуваш и да се печеш на слънце ако си с активен артрит?
Това за първи път го чувам.

# 595
Кажете моля ви къде да си заведа детето на ревматолог за трето мнение, понеже вече много съмнения ми се насъбраха и искам да направя още един консулт.
Ако се сетите за някой във Варна ще е добре, ако не-ще ходим в София.
Казаха ми да отида в Клиниката по ревматология на проф.Рашков.

Синът ми е с юношески пауциартикулярен артрит.
Имал е два пъти подувания и болки-декември 2010 и март 2011 година.
От тогава до ден днешен няма нито болка, нито оток, нито странична реакция, нищо...
Плува си редовно, ходим на плаж, кара колело, ходи на айкидо, пада по незнам колко пъти на ден-краката му са целите в синки-не мога да го спра колкото и да мрънкам да внимава.
Лечението обаче продължава, тъй като има излив над коляното и е леко подпухнало.
Има и лека деформация на ставата, която според лекарката ни не е проблем и с растежа ще се уеднаквят двете колена.
Изследванията са му наред.., антинуклеярните антитела обаче са положителни.
В началото беше на Волтарен-без прекъсване доста месеци.
После Резохин, който спрях на своя глава, понеже много ме плашеше листовката.
След това минахме на Салазопирин и така е вече 8-9 месеца.
Преди около 2 седмици го спрях пак на своя глава.
Казах на лекарката разбира се на контролния преглед и никак не я зарадвах с решението си.
Незнам дали допуснах грешка.
Подложена съм и на психически натиск и макар, че трудно може да ми се влияе, все пак при постоянно мърморене и натякване, че здраво дете го тъпча излишно с лекарства...поддадох.
Още повече, че доста често синът ми започна да се оплаква от стомашни болки.
Единственото, което не съм спирала за тази година и половина е рибеното масло-за пиене, желирани, различни производители..сменям формите.
Ревматоложката ни изписа една ампула, която да си набавим от чужбина и да я инжектират в коляното на детето.
Каза, че действието и трае 3 месеца и така поне ще  е сигурна, че има лекарство, което действа локално.
Пробвах да я намеря в Турция, но безуспешно.
Но въпреки, че съм поръчала да ми я търсят и на друго място, пак продължавам да се чудя дали е редно да го правим.
Споделете и вашето мнение.
Всички ми казват, че не е нормално да се пият толкова дълго подобни лекарства, че се правят почивки, че мога да докарам на детето язва и какво ли не още...
Объркана съм.
А лекарката ни твърди, че в моите очи година и половина е много, но в ревматологията е кратък период.

# 596
Ние преди много години ходихме в Банкя и беше много добре-чист въздух, купон за децата и куп упражнения и рехабилитации. Дори сутрин децата ползваха плажа. До колкото знам го закриха, защото имаше много апетити за санаториума, но все пак провери. Абсолютно е нежелателно при активен артрит , болки и скованост да се прави някакъв вид рехабилитация или плуване, печене на слънце и др. Когато ние ходим на море задължително правим иаследвания и ако всичко е на ред , тогава пътуваме, но все пак се консултирай в педиатрията с лекуващия детски ревматолог и тогава се реши!
  Благодаря! smile3525

# 597
Плуването е многа полезно, но когато артритът не е обострен, ние даже сме тренирали.Печенето при артрит на засегнатите стави е абсолютно противопоказно. Ние ходим на море всяка година, но се мажем с фактор 50 и коленете почти непрекъснато, като изключим във водата са под чадъра и досега не сме имали проблем. Казали са ни го докторите. Нали винаги , когато има отток слагаме лед, така, че при артрит е вредно излагането на слънце. Чао и поздрави!

# 598
  • София
Бръмбофръц, за доктор във Варна не мога да препоръчам. За София имам вече поглед.

Каквото и да си решила е правилно за момента.  Аз така се успокоявам. Peace

И аз се плаша от лекарствата.
Ние сме дори на по тежка артилерия-Медрол.
И аз непрекъснато мрънкам да се намалява и спре дозата. Все още не сме стигнали до този етап, тъй като при Медрола е опасно спирането от раз.
Каквото и да реша го обсъждам с ревматолога, който ми спечели доверието. И въпреки това всеки път пресирам за по-малко химия.

# 599
Бръмбофръц, за доктор във Варна не мога да препоръчам. За София имам вече поглед.

Каквото и да си решила е правилно за момента.  Аз така се успокоявам. Peace

И аз се плаша от лекарствата.
Ние сме дори на по тежка артилерия-Медрол.
И аз непрекъснато мрънкам да се намалява и спре дозата. Все още не сме стигнали до този етап, тъй като при Медрола е опасно спирането от раз.
Каквото и да реша го обсъждам с ревматолога, който ми спечели доверието. И въпреки това всеки път пресирам за по-малко химия.
Ако прецениш за уместно препоръчай ми го в темата.
Ако не-на лични.

Общи условия

Активация на акаунт