Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представляват конците в тестото за козунак?
Как се прави козунак?
Какво да правите, ако тестото за козунак стане сплетено или омекнало след втасване?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представляват конците в тестото за козунак?
Конците в тестото за козунак са силно изразени глутенови нишки, които се образуват от разтягане на тестото, особено по време на месене с мазнина. Те се появяват в тесто с течна и твърда мазнина и са по-рядко срещани в хляб без мазнина. Нормално еластично тесто, добре омесено и втасало, осигурява добра основа за конци.
-
Как се прави козунак?
-
Какво да правите, ако тестото за козунак стане сплетено или омекнало след втасване?
Ако тестото е било правилно замесено, то трябва да е идеално за работа след първото втасване. Прекомерното месене не се препоръчва; вместо това леко премесете тестото с няколко движения и натиск, за да го направите лесно за оформяне. Избягвайте добавянето на повече брашно или мазнина, тъй като това може да доведе до лепкаво и разлято тесто. Ако тестото е прекалено лепкаво или се разлива, това може да означава, че е било премесено твърде меко или е престояло твърде дълго. За да избегнете това, уверете се, че първоначалната консистенция на тестото е правилна.
-
Какво представлява маята в тестените изделия?
-
Какво да правите, ако тестото за козунака не поема течностите?
.
Ти вади ли го преди последното втасване?Когато го правих първия път на основна програма за белия хляб и не знаех колко пъти втасва,при първото втасване беше до ръба на формата,после бъркалката малко го врътна, но не му смали кой знае колко размера. Ако го бях оставила,предполагам,щеше да хукне из цялата форма.Но реших,че би трябвало вече да е дошло време за второ втасване,извадих го и сплетох,той,явно се поохлади малко и като го върнах,до печенето стигна едно малко пръстче под ръба,което си го навакса,като почна да се пече. След този опит вече го слагам само на програмата за сладък хляб и понеже съм доста туткава със сплитането, сигурно бая го поохлаждам преди да го върна, но след изпичане е точно на ръба,като втасва до два пръста под него.
Аз уж купувам L, ама все ги докарвам малко по-големички от гълъбови 
Знам,колко е гадно да си купиш нещо с огромен мерак и желание и то да тръгне наопаки,като всеки път ти иде да вземеш големия чук и да го направиш на парченца
Защо не пишеш директно на фирмата-производител и да им се оплачеш с картинки
Скоро така направих с една запалка на мъжа ми,за която дадох пари,колкото за една фурна за хляб от среден клас-това,взе, че се счупи,гаранцията "не го покривала"...но вече чакаме новата 
