Машина за хляб - 18 част

• 56 428
  • 761
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Вариантите да два: Изваждаш бъркалката от вече опечения хляб, като на нейно място остава дупка или издебваш момента след последното премесване, бръкваш бързо под тестото и я вадиш. После хлябът втасва и се пече. Аз редовно пропускам този момент/хем знам точно на коя минута/ и хлябът ми става с дупка, но това не ми пречи.

# 151
А как разбирам, че е свършило втасването и е започнало печенето? Ако програмата за тесто е, примерно 1ч и 30мин. това значи ли, че при 3-часовата след 1ч и 30мин. започва печене newsm78 ?

И още нещо (съжалявам, че от три дена заливам темата с въпроси, но хич не обичам провали Embarassed ): мога ли просто да се заменям различни видове брашна с бялото в основната рецепта? Или си има правила за това при кое брашно какви съставки да се слагат?

Благодаря пердварително, че после да не спамя (и следварително на отговорилите ми в предната тема  bouquet )

По първия въпрос - с обратно броене, т.е. времето за печене е около 1 час. А и се усеща по реотаните.

По втория - правила не съм чела, но едно от основните, докоито съм стигнала сама, е че трябва ако слагаш пълнозърнести брашна в замяна на бялото или от теб смлени семена да додаваш малко течност, но внимателно да не прекалиш. А същевременно остава правилото да гледаш какво става и какво има под бъркалките.

Не се притеснявай. С времето ще изградиш усет. Успех !

# 152
И аз да се включа с един малко глупав въпрос Embarassed Не съм ползвала все още машинката,само събирам информация докато се престраша Embarassed . Искам да попитам за тази перка,как трябва да я извадя,тя е отдолу в казанчето за печене.Трябва да извадя тестото или какво?

Съжалявам за глупавия въпрос  Embarassed

Не е глупав. Пази си ръцете.
Издебни момента когато тестото почива и бръкни с леко влажна или мазна ръка или с двете ръце (както ти е удобно) и леко ги извади една след друга. После придай форма, но лееееко и деликатно на тестото. Него самото не го вадя от контейнера.
А има и една фаза, в оято тестото се отдръпва малко като обидено на една страна и тогава е най-лесно да вадиш.
Може и да не придаваш, но зависи колко време ти остава и дали то само ще има време да придобие такава.
При мен е след 2:45 на индикатора при средните по дължина програми, о не знам за другите модели как е.

Моите хляб с неизвадени бъркалки не приемат. Каапризи Sunglasses.
Винаги вадя, само нощем ако заспя пропускам, ама на сутринта е кофти ваденето и все едно мишленце го е опитало отдолу Simple Smile на две места.

# 153
Аз от известно време правя друг номер за вадене на бъркалката. След като се изпече хляба, не го вадя веднага, а го оставям примерно 15- 20мин. на изключена машинка да си стои в контейнерчето затворен. След това като го обръщам надолу, хляба си се вади, а бъркалката остава в контейнерчето.

# 154
Благодаря за инфото Simple Smile
Ще внимавам за ръцете  Wink

# 155
Здравейте на всички! Записвам се да ви следа, че днес ми пристигна машината за хляб.

# 156
Здравейте, за първи път ви пиша, но ви следя.
Направих козунак в машинката ми, 2-ри опит, първия беше за великден /несполучлив/.
Този път го правих по рецептата на pina и останах много доволна.

# 157
Плииис, рецептата за селския хляб   Praynig

# 158
# 159
Някой ако има Severin BM 3986 да сподели и дали при него се получава същият проблем - при загряване, лявата част на капака (само пластмасовата част) се деформира и се образува процеп, но не излиза кой знае колко пара. След истиване на пластмасата - тя се връща в първоначалното си положение.

ползвам същата машина, мисля че това е общ дефект във тези машини, същото бях забелязал още във първата ми употреба, смениха ми целия капак, сега е добре но все още не ми вдъхва доверие Северин

също така това не представлява никакъв проблем за хляба, а само 1 или 2 вповече изразходвани стотинки ток, даже с полуотворен капак Северин си опича мн добре хляба(особенно коричката и я няма в другите машини, прочута е с нея тя), Моулнексарите да му мислят ка Mr. Green

поздрави  Hug

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 07:32 от Ердинч

# 160
  • Русе
Искам помощ и обяснения, плз  Praynig
Вчера правих козунак по рецептата на max-mama и нещо се обърка работата. Ще кача после снимки за да се види нагледно . Уж спазих всичко както трябва но накрая като сложих двата козунака ( толкова стават по рецепта) да втасват във фурната, те се разляха, не се надуха нагоре и им се загуби плетката. Опекох ги. Вътре ни конци, ни нищо. Обикн. тесто. Според max-mama са превтасали. Как, защо, как да го избегна това? Дайте някакви напътствия  Praynig.
Като правих маята, сложих всичко, забърках и я оставих до топлия котлон да втасва. Удвои си обема и тогава я сложих в машината. Може ли тя да е превтасала и затова да не е станало  newsm78
http://media.snimka.bg/3997/014249989.jpg
http://media.snimka.bg/3997/014250001.jpg

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 09:07 от eli_dechkin

# 161
  • в полите на Балкана
eli_dechkin   Аз не съм много спец, но предполагам, че брашното ти е скапано. Получавал ми се е същия гаф, но и когато месех козунака не можеше да се оформи тестото добре. Просто се разливаше и не ставаше на топка. Тогава все още месех на ръка Mr. Green В машинката не съм имала проблем.

Ердинч в неделя правих твоя турски хляб със забавено втасване и стана просто перфектен. smile3525  Този път съм го и документирала, по късно ще кача снимките.

http://tuzla.snimka.bg/daily/kulinarni-tvorenia.190564
http://tuzla.snimka.bg/daily/kulinarni-tvorenia.190564.14253377

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 13:04 от мамаРаче

# 162
  • Русе
Сложих снимки. Брашното е хубаво и топката се оформи идеално. Друг е проблема  newsm78

# 163
Сложих снимки. Брашното е хубаво и топката се оформи идеално. Друг е проблема  newsm78

Имам три предположнеия:
1)
Честно да кажа и на мен ми изглежда превтасало.
2)
 Да не ти се е разтгнал/скапал кантара, ако е механичен, или електронния да е с остаряла батерия и количеството брашно да не е дозирано точно.
3)
Да не би да си работила с тези готови брашна с набухватели ВЪТРЕ фабрично заложени и да е станала реакция и това да е повлияло на втасването.

Peace

# 164
  • София
eli_dechkin, според мен max-mama е права...превтасало е, ако беше проблем в брашното щеше да го усетиш по тестото .
Не си спомням точно рецептата, по която си го правила, но в повечето при втасване във фурната е 30-40 мин на 50 С. А сега времето е доста топло и според мен не е нужно козунакът да втасва във фурната или трябва да го следиш и времето за втасване да се намали /ако е във фурната /
Това го пиша, защото казваш, че си изпълнила всичко по рецепта, предполагам и времето за втасване Wink

Общи условия

Активация на акаунт