Закусват ли децата ви преди училище?

• 5 650
  • 86
  •   1
Отговори
# 30

Още по друг е въпросът, защо мам..му, трябва да се карат децата да стават  толкова рано.
Те отварят и те затварят държавата всеки ден. Много ми е мъчно за това.....

Peace
 и аз съм на това мнение, колко по-добре би било, ако първият час започваше към 8,30-9,00ч.
Може би на някои родители, това ще пречи на работата им, но всичките ми познати започват най-рано в 9,00. До сега оставяхме децата си в детската градина, и пиехме кафе от няма и как докато стане време за работа. Така хем децата не доспали, хем родителите недоспали, хем и се чудим как да отепаме времето до работа /не че ни е лошо да се събираме на кафенце, ама не всеки ден ти е до кафе/.

# 31
  • Абсурдистан
Всъщност нямаше да има такава тема,
ако училището започваше в нормален час.

Така, че според мен в това се корени проблема.

Защо няма например тема "Обядват ли децата преди училище?".
Защото е безсмислено, 13,30 е нормален час за следобедни занимания и остава време за нормален обяд.

Понятие си нямам какво може да се направи по въпроса newsm78, за да се промени това безумие.

# 32
Смятам, че едно започване на училищните занятия в 9 - 9.30 часа е оптимално.
Оптимално за кого?
Може и да е приложимо, ако се учеше само сутрин, а не на две смени. И ако всички ученици бяха в първи клас и учеха по 4 учебни часа, а не по 7-8 както е в гимназията.
Лично аз , не намирам ставането в 7 за безумно рано, хората хилядолетия стават с пукването на зората  Wink. А и нашите деца ще стават около 7 цял живот не е такава драма.  Peace

# 33
  • Абсурдистан
Ами то, ако се ставаше в 7 пак добре.
Но нас ни искат в училище 7,20. Пътят до там ни е 15 мин средно с кола.

Ставаме най-късно в 6,35. За да има време да се облече - 5 мин. Измие - 5 мин. Разсъни - минимум и недостатъчно - 5 мин.
И някаква закуска да сложи в устата - 10 мин. Считам, че това е изключително малко време и обикновено е съпроводено с изключително бързане, точно когато още организмът преминава от състояние на максимално отпускане към динамика.

Освен това - да, възрастните /подчертавам възрастните, с укрепнала нервна система/ стават в 7 ч., но започват работа в 8,30-9,00.

А детето става в 7 и в 7,30 вече се иска от него да учи, бива изпитвано, трябва да е съсредоточено и в кондиция.
Еми няма как да стане.

А и още нещо, ако детската градина е в услуга на родителите и трябва да започва от рано,
то училището не е.
Т.е. аз не водя детето си на училище, за да има кой да го гледа докато съм на работа.
По тазилогика, тръгването от училище в 11,30 - 12,30 как става като родителите са на работа.
Намират се начини. Не прекъсва работния процес на родителите или да стои и да се чака до 18,30, когато родителят ще е приключил работа.

# 34
  • София
А на родителите работното време от кога ще започва? От 10:30 ч.?

# 35
Лично аз , не намирам ставането в 7 за безумно рано,
Абсолютно.
Ако детето си ляга когато трябва,до 7ам има достатъчно време за сън.Ядене и спане са биологични функции, зависят от постоянен режим,а той-от нас.

# 36

Ако детето си ляга когато трябва,до 7ам има достатъчно време за сън.Ядене и спане са биологични функции, зависят от постоянен режим,а той-от нас.

Какво значи "да си ляга както трябва". Децата не са програмирани да спат, ядат, ходят на училище, пишат домашни и отново същото.
Някой деца посещават и извънласни мероприятия, а те са обикновено вечер след 19 часа до към 20,30 часа.

Според мене ставането в 6 или 6,30 е мнооого рано. И не всички деца живеят на 5 мин. от училище.

Така по темата дъщеря ми закусваше преди училище, защото започваха в 8,20 и оставаше време. Е случвало се е да закусва в колата, ако се е успала и не е могла да стане на време. Сега незнам дали ще развалиме този положителен навик да се закусва. Тя се храни по-бавно и времето няма да ни стигне до никъде. От малки са подложени на този стрес, вечно да се бърза и да нямаш време.  ooooh!

# 37

Какво значи "да си ляга както трябва".
За моите разбирания и според нашата информираност по темата  деца до 10 год възраст си лягат  до 8.30 в учебни дни и до 9.15макс през уикенд.При този сценарии стават сами м-у 6.45 и 7,наспани и питащи за закуска.Вярвам в "програмиране" на малки и големи за биолог.функции като спане и ядене,самата аз живея така от години и по-добре не съм се чувствала.
Заниманията им с въртят около режима им,к за мен е = на здрави деца,ако не се връзва-търся алтернатива,но компромис не правя.

# 38
  • София
Охоо, абсурд е моите да легнат в девет вечерта! Често в осем и половина едва се прибират вкъщи и искат да вечерят (за втори път). Обикновено си лягат към 10 и сутрин стават към седем без нещо. "Отспиват" си в събота и неделя. А ако някой иска да си легне по-рано, значи тръгва да се разболява.

# 39
За моите разбирания и според нашата информираност по темата  деца до 10 год възраст си лягат  до 8.30 в учебни дни и до 9.15макс през уикенд.При този сценарии стават сами м-у 6.45 и 7,наспани и питащи за закуска.Вярвам в "програмиране" на малки и големи за биолог.функции като спане и ядене,самата аз живея така от години и по-добре не съм се чувствала.
Заниманията им с въртят около режима им,к за мен е = на здрави деца,ако не се връзва-търся алтернатива,но компромис не правя.

О.К.
Мисля, че никой не оспорва личните ти разбирания, кога трябва да си лягат децата.
Никой, не казва, че трябва да стават късно /напр.8-9-10.../
Тук по-скоро стана на въпрос, че за да отидат децата ЗАКУСИЛИ на училище в 7,20-7,30 /според зависи*/ , трябва да станат около 6, дори и преди шест /специално моята,за да се разсъни, измие, закуси, облече и нужното време за път/
Ей на това му викам РАННО СТАВАНЕ.

# 40
Задължително закусва Peace

# 41
Гледам, че са се заформили противоречиви мнения.
 Доста училища вече минаха на едносменен режим, т.е. децата учат само сутрин. Това се направи с оглед икономии на гориво, електричество, вода, каквото още се сетите. И още понеже обучаемите в последните десетина години са по-малко - факт. Въпреки това часовете започват в 7.30.
Няколко поста нагоре една мама твърди, че децата си лягат в 20.30 през седмицата. Много по "хамерикански". Аз обаче работя с обикновени българчета, които си лягат след 22 часа. Мама се прибира от работа около 18.30- 19 ч., започва да приготвя вечерята, докъм 21- 21.30 се вечеря и се гледа ТВ, след филма някой се сеща да погледне как са подготвени домашните, ако пък има за доизкусуряване, за доучване - пиши го до 23 ч. И мамата, и таткото, и детето, респ. децата, вече са каталясали. Сутринта се събуждат в 6- 6.30 според зависи колко отдалечено е от дома у- щето. И влизат в колелото. Така ден след ден. Случвало ми се е дечица да се унесат и да задремят в час, докато чета, примерно. Не ги разбутвам. Усетя ли, че половината /около, де/ мъници нямат нагласа да работят първи час по математика или пък да пеят!!! /следват нецензурни изрази по адрес на Сулю и Пулю, които са работили учебната програма и още по- нецензурни по адрес на тези, които са съставили указанията за изработването и/, вадя книжката, карам ги да сложат ръчички на чина, да легнат на тях със затворени очи и да слушат дъълга приказка. Или пускам музика- спокойна, тиха, нежна. И така, докато се разшават и усетя, че са готови да действаме по задачите. Какво ми струва това - незаконно е и ако директор или експерт разберат, следват санкции. Часовете, които съм "пропуснала" се налага да наваксвам в други моменти- консултации, ЗИП, Час на класа,...както дойде. И всичко това заради какво?! Ама много обичам да се развиват теории, но колко от вас са влизали в клас и работили в 7.30 със 7- 8 годишни?! Хайде, направете го като родители, посетете на добра воля един първи час и наблюдавайте децата- всички, не само своето, и тогава елате пак да поговорим по тази тема. Защото на този етап повече няма какво да кажа, вие, комай, също. Благодаря, ако сте имали търпението да изчетете постинга! Peace

# 42
Дете станало в 6.45- 7 само без будене от мен (те мен будят,не  обратно) до 7.20 е облечено,измито и обуто у нас,чудя се какво да ги правя до 7.45 когато излизаме .Приготвян дрехи от вечерта,закуска правя докато ми кипне водата за кафето,за 10 мин са наядени и готови.
*
"Хамериканско" в лягането в 8.30 не виждам, расла съм в София,и си лягах до 9 до 8ми клас.Въпрос на семейни приоритети,за нас достатъчното сън и читавата храна си делят 1во място.
*
По децата ни може часовник да се сверява,няма мрънкане,неясноти и пазарлъци на к съм била свидетел при близки деца,просто им се доспива и огладняват по 1 и също време. И аз нямам оплаквания.

Последна редакция: пн, 17 авг 2009, 04:24 от anette1104

# 43
  • Абсурдистан
Дете станало в 6.45- 7 само без будене от мен (те мен будят,не  обратно) до 7.20 е облечено,измито и обуто у нас,чудя се какво да ги правя до 7.45 когато излизаме .Приготвян дрехи от вечерта,закуска правя докато ми кипне водата за кафето,за 10 мин са наядени и готови.

В 7,45 вие може тепърва да излизате, но ние вече учим.

Излизаме не по-късно от 7.00-7.05, което е изключително рано.

И никой не говори за започване на училище в 11.
Говорим за започване в нормален час от порядъка на 8,30-9,00.
Както например започват от 1ви до 4ти клас.

# 44
  • София
Часовете и на моите сапочват в 7.45, което означава, че в 7.30 е добре да са в училище, че да могат на спокойствие да се подготвят за първия час.

Никога не са ме карали да лягам по час, дори ме оставяха на спокойствие да си гледам филмите на втора програма от десет вечерта всеки вторник ("Десета муза", помните ли я?"). Това не ми е пречело да ставам навреме за училище. Въпрос на вътрешен ритъм. Сега децата са много различни - единият си ляга сравнително по-рано и е по-ранобуден, а другият си е нощна птица. Какво да се прави, и ние с мъжа ми сме така - аз чучулига, а той сова!

Общи условия

Активация на акаунт