Екскурзия в Индия

• 11 808
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,
получих покана от една моя приятелка за сватба в Индия и обмислям да взема дъщеря ми с мен. Тя е на 8. Въпроса ми е - понеже се првят специални ваксинации - дали е добре за дете или има рискове от самите ваксини? Освен това ми се иска да я заведа на сафари със слон в националният им парк за тигри - дали е безопасно и за деца?

Предварително благодаря

# 1
Какви специални ваксини имаш предвид? За Индия няма задължителни ваксини. По желание можеш да сложиш на детето и на себе си Хепатит А ваксина (понася се много леко обикновено). Може и ваксина срещу тиф, но за нея не мога да кажа дали е добра. По-голям проблем са комарите и маларията, която разнасят плюс треска денги в някои щати. Погрижете се за превенция на маларията и се запасете с репеленти.

Ако сте внимателни с храната и пиете чиста вода няма да има проблем.
По частта за сафарито не съм компетентна.

# 2
Didka, задължителни ваксини няма, но има "много" препоръчителни.  Аз лично не бих заминала без тях, но това си е мое мнение.

Андросбг, съветвам те да отидеш в националния имунизационен център в София и да се консултираш с тях. Много са любезни и ще ти дадат достатъчно информация по въпроса.  Преди 8 години, когато аз ходих в Индия ваксина против тиф не се внасяше в Бг и ходих до Гърция, за да ми я сложат, така че поинтересувай се и ти по въпроса. От компанията, която ни изпращаше тогава имахме списък с 7-8 ваксини, които искаха да сложим преди да заминем, като ваксината против малария беше на хапчета, които се вземаха всеки ден, ако си спомням правилно.
Според мен е натоварващо за малко дете, но от друга страна, мисля, че много ще и хареса, особено след като ще ходите и на сватба. Предварително няма как да прецениш дали е безопасно или не за сафарито, докато не отидеш на място.

Придържам се към съветите за храната и САМО бутилирана вода. Ние бяхме в 5 звезден хотел 6 месеца, 2 пъти боледувах от амебна инфекция, но ако ще сте в къщата на приятелката ти, обикноено хората в домашни условия ( говоря за цивилизованите райони) са доста по-внимателни и с подправките, отколкото по ресторантите, така че не бих се притеснявала.

# 3
Искам да допълня за водата, действително е добре да пиете само бутилирана и в никакъв случай да не консумирате лед в напитки, както и сокове фреш.

Относно ваксините за кратко посещение не е необходимо да се поставят толкова много ваксини. Аз съм ходила без да си сложа нито една и не съм имала проблем. Профилактиката на малария се прави с взимането на анти-малариен препарат малко преди, по време и малко след посещението на рисковата страна. Ваксина няма.

Дали ще е безопасно за детето? Ако е в добро здраве и без някакъв хроничен проблем, мисля че няма да имате сериозни проблеми. Като се спазват естествено няколко правила за лична хигиена и хранене. В сайта на външно министерство има добри съвети, прочетете и там.

Ако искате може да споменете къде ще отседнете и кога ще пътувате. Аз заминавам утре и евентуално бих могла съм ви в помощ ако ще пребивавате близо до нас. Simple Smile

# 4
Когато се интересувам от по_екzотични дестинации, винаги се консултирам с таzи страница (иzбери Индия от списъка в дясно)

http://www.fit-for-travel.de/en/reiseziele/index.jsp

Там освен zа zадължителните ваксини, можеш да прочетеш и zа препоръчителните, информация zа често срещани инфекциоzни zаболявания в страната в която отиваш, профилактика. На таzи баzа можеш да решиш какъв риск да поемеш и колко да се ваксинираш.

Сетих се още нещо за маларийната профилактика защото навремето доста се интересувах от нея. Лекарствата които се пият с тази цел имат доста странични ефекти и трябва да се информираш дали изобщо са подходящи за деца. При всички случаи обаче тя не е абсолютно сигурно средство за защита и навсякъде се препоръчва да се положат много усилия за да се избегне ужилването от комар. По тази причина се смята че е много важно да се носят дрехи с дълги ръкави, дълги панталони, да се използват спрейове, в стаите да има мрежи срещу комари и около леглото също. Някои материи за съжаление пропускат комари, затова потърси дрехи от специални материи, през които не могат да жилят. Наскоро гладах репортаж по ТВ-то че точно в Индия са се навъдили комари-мутанти, които са резистентни към всички известни антималарийни медикаменти. Но със сигурност ако не те ужили комар няма да пипнеш малария и затова е още по-важно да се заложи на този вид превенция.

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 15:17 от Vjara

# 5
Наистина, таблетките - профилактика против малария имат много странични ефекти. Ходих в Шри Ланка и приятелката ми, с която ходих там, прекара 10 от 15те дена престой на легло, не понасяше таблетките.
Лично аз след този опит бих се пазила от ухапвания (дрехи с дълги крачоли и ръкави особено вечерно време, спрейове, спане под мрежа), а при съмнения за Малария, има стенд-бай-лекарства, които ако се пият веднага, попречат на маларията да се развива.

Хепатит А сложихме на детето, и то за екскурзия до.....България  Mr. Green

# 6
Мисля, че този линк http://www.mdtravelhealth.com/destinations/asia/india.html ще помогне с много детайлната си информация. На английски е, но може да да бъде преведен на български чрез http://translate.google.bg/#.
Има и информация относно храната и т.н.
И посетете имунизационният център. Стандартните ваксини са против хепатит и тиф. Тази против жълта треска и хапчетата срещу малария са не са препоръчителни, освен ако не отивате в рисков район.
Моята препоръка е да абсолютно да избягвате да купувате храна и напитки от улицата, да си миете ръцете няколко пъти дневно и да имате мокри кърпички на разположение. Носете затворени обувки, а не сандали. Интензитета на слънцето е доста висок и се налага да носете шапки и да се мажете със слънцезащитен крем фактор 30-35, може и по-голям ако ще бъдете на открито за по-продължително време.

# 7
Благодаря на всички за отговорите и съветите.
Пътуването ще е през Октомври, а града е Ченай (Мадрас). Но преди това ще обиколим Делхи, Агра, Джайпур и Гоа. Общо 20 дни.

# 8
Далече ще сте от нас, ние сме в Южна Индия. Все пак ще ти изпратя моб. ми телефон на лични.
Дано посещението ви донесе приятни емоции Crazy

# 9
  • пак на Рив Гош
Андросбг, тъкмо от сватба в Индия се връщам (южна Индия, щат Карнатака)  Laughing.
С нас беше и Камбанката, която е по-малка от дъщеря ти (4,5 години). Всичко мина по ноти, никой от трима ни не се разболя.
Ваксинирахме се преди тръгване срещу тифоидна треска и хепатит А (според препоръките на френското външно министерство). Противомаларийни препарати не сме пили.
Запасих се с репелент против комари, таблетки за дезинфекциране на водата (за всеки случай), крем против слънце с хактор 50, дезинфекциращи кърпички и дезинфекциращ гел за ръце. Бяхме и на екскурзия из щата, както и на "сафари" в природен резерват. Момичетата горе са дали много добри съвети - никакви храни и напитки от улицата, само бутилирана вода (проверявайте винаги при покупка капачката да е запечатана, че понякога хитруват  Wink), често миене на ръцете.
Желая ви незабравимо изкарване!

# 10
Здравейте,
плануваме екскурзия в Индия през пролетта и съветите, които сте дали са ми изключително полезни, но все още не мога да се спра на туристическа агенция. Ако имате информация за това коя агенция си заслужава да ангажираме, моля, пишете ми...
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт