Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 76 150
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
Кате и ние така сме решили.Да ги елиминираме,тъй като детенцето изисква да го наричаме и да се държим към него ТОЧНО като във филмчето.Мимиките му са точно като героя.И едно задъхано дишане.Например вчера представлението траеше цели 8 часа.Нищо градивно не направихме.Дано да е фаза само. Wink

# 406
Ето днешното предаване "Едни от нас" по Канал 1 за интеграцията на децата от аутистичния спектър в България :
http://bnt.bg/bg/productions/24/edition/3936/edni_ot_nas_18_septemvri_2009

Ето как моят бъдещ шампион по бокс загрява:
http://vbox7.com/play:6654069a

С коремни преси:
http://vbox7.com/play:0094d457

А ето и негова тренировка по бокс:
http://vbox7.com/play:1488c9e5

Мисля, че тренировките по бокс, се оказаха завършек на терапевтичната интервенция и бяха гвоздеят, благодарение на който, синът ми се вписа идеално в масовия клас и в учебния процес. Дисциплината, на която го учи треньора там, насочването и канализирането на енергия, виковете в залата, но само в залата, не и извън нея, обстановката, пропита със спортен хъс и мъжката среда, оказаха влияние чудото да се случи.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 23:02 от Kezaja

# 407
ПОЗДРАВЯВАМ КЕЗАЯ ЗА МНОГО БЪРЗОТО КАЧВАНЕ НА ПРЕДАВАНЕТО ВЪВ ФОРУМА.  bouquetИСКРЕННО ВЪЗХИЩЕНИЕ ОТ ГАЛАТЕЯ ЗА УЧАСТИЕТО В ПРЕДАВАНЕТО БЕЗ ДА ПРЕНЕБРЕГВАМ УЧАСТИЕТО НА МИМИ КАТО ЗВЕЗДА В СЪЩОТО.ИСКАМ ДА КАЖА КОЛКО Е РАЗЛИЧНО ДА ВИДИШ НЯКОИ КОИТО ПОЗНАВАШ НА ДУМИ,ОТ ТОВА ДА ГО ВИДИШ НАИСТИНА.ПОЗДРАВЯВАМ ВИ ЗА НАПРАВЕНОТО В ПОСОКА ЗАПОЗНАВАНЕ НА ХОРАТА С ОБЩИЯ НИ ПРОБЛЕМ.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 00:04 от krasimir mechkov

# 408
ДОБРЕ А ЩОМ В СОФИЯ СЕ СЪБИРАТЕ ЗА СРЕЩИ,НЕ МОЖЕ ЛИ И В БУРГАС ДА НАПРАВИМ ЕДНА ПЪК С ВРЕМЕТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИМ В ПЛОВДИВ.ИМАМ В ПРЕДВИТ ХОРА ОТ БУРГАС.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 00:15 от krasimir mechkov

# 409
Краси,
Позна само за Марианка и Мими Simple Smile
Аз съм в студиото, но не съм министърката обаче Simple Smile
А другата майка, на Влади, надживял в огромната си част, проблемите на децата от спектъра, е Криси, но не пише във форума.
Благодаря й обаче, че прие да застане пред камера, за да помогне на много други родители и техните деца и да им спести поне малко от това, което е преживяла тя и синът й, по пътя на интеграцията.
Благодаря и на Марианка и звездата Мими Simple Smile, защото огромна смелост се иска да направиш това, което Марианка направи, особено за малкия град, в който живее тя, и го направи с ясното съзнание, че колкото го прави заради дъщеря си, толкова и заради останалите родители, на които тепърва им предстои да се сблъскат с проблема!!!!

Пуснах тема за интеграцията на децата от аутистичния спектър и с ХИДВ в подфорума "Интеграция":
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429613.msg12503626#msg12503626

# 410
  • София
Сега изгледах предавенето Hug
Марианка и Мими, толкова бяхте красиви и такъв контраст с директорката. На мен ми се прииска да избягам от всичко и съм сигурна, че всяка майка щеше да го направи, ако имаше на къде да избяга Cry
Kezaja, пожелавам ти много сили, за да ни тикаш напред към промяна!

# 411
Момичета, ще съм ви много благодарна, ако някой знае и ми сподели, къде в София мога да запиша детето си на кръжок от типа "Млад техник" или "Направи си сам". И моето дете отскоро е с диагноза аутизъм, а пък страшно му допада да си майстори разни неща. Играчките все си ги купуваме от железарията или от магазина за строителните материали. Препоръчаха ми някак да осмисля тези негови интереси и мисля, че точно това е начина, но засега нищо подходящо не мога да намеря.

# 412
Таня,

Вярвай ми, няма да се уморя да ви тикам...дори и упоритите...!!!
Дори и някои от родителите на невербални деца, склонни да не започват борбата, а направо да запишат децата си в помощно училище, сякаш без да са опитали, са разбрали, че са изчерпани всички други възможности за детето им..с което му предопределят съдбата...с което решават, че тяхното дете, не е годно един ден дори шофьорска книжка да вземе...
Защото от помощно училище, не се получава документ за образователна степен и съответно- не може да се вземе и шофьорска книжка...

А аутистичните деца могат всичко, могат и нищо, от нас зависи и от нашата вяра..а в нашата Родина, и от нашата Борба!!!!

Бамби,

В Ателие "Шмиргела", на Паренсов, ако си в София.

# 413
Kezaja, благодаря ти!

# 414
ПРЕДИ ВРЕМЕ НА ЛИЧНИ МИ БЕШЕ ПИСАЛ НЯКОИ ОТ БУРГАС VICONTII НО ПОНЕЖЕ СЪм НА ВИЕ С КОмПА ТАКА И НЕ мОЖАХ ДА ГО НАмЕрЯ ДАЖЕ В МОМЕНТА СТАВА НЕЩО НЕЗАВИСЕЩО ОТ МЕН.АКО ТОЗИ ЧОВЕК ЧЕТЕ ДА МЕ ПОТЪРСИ АКО ИСКА.КЕЗАЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ.

# 415
  • София

А това, за което пита Bambi766 ми се струва много важно. Тези допълнителни занимания арт, спорт, конструктивни са изключително важни и трябва да направим нещо, за да са повече и на по-достъпна цена. Те могат да осигурят една среда, която да помогне общуването на детето и въобще цялостното му израстване.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 09:58 от [desi]

# 416
Момичета, през следващата седмица ще водя Мими на музикотерапия по Томатис. Успях да се свържа най-накрая с терапевтката. Като за начало искат да видят Мими, да обсъдят ситуацията с човекът, който ги обучава от ЮАР и да преценят от колко нива ще се нуждае моето дете.

Благодаря йна всички ви за комплиментите!

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 10:00 от [desi]

# 417
Много силно предаване беше вчерашното.Дано до сърцата на повече българи достигне посланието от последните кадри,когато Мимето самичко влиза в училище.Възхищавам се на Кезая и Мариянка за достойнството и куража. Hug Hug
Искренно,ама много силно вярвам ,че новата министърка ще спази и развие обещанията си.Дано и след срещата с Г-н Борисов се запази този тон на диалог.
Кезая,а ако дневните центрове за деца с А-м станат със статут на учебни заведения те ще бъдат ли част от образователната система-в смисъл за финансиране от държавата?
Има ли система respitе в БГ?

# 418
Днес преподавателките в школата на сина ми по рисуване, ми разказаха за още 2 момчета от аутистичния спектър, които са техни ученици. Едното момче, от тази година е в художествената гимназия, показаха ми негови картини и снимки, които бяха уникални. Остатък от аутистичните му симтоми, към момента, са манията за чистота и за довършване на нещата, т. е.- докато не си е довършил рисунката, трудно може да бъде накаран да си тръгне, след като изтече времето за школата. Харесва му много новият клас в художествената гимназия и се е обадил, за да разкаже на преподавателките си.
Другото момче, е преодолял в още по- голяма степен дефицитите, характерни за спектъра, тази година учи магистратура в художествената академия, оженил се е и чака бебе Simple Smile , за него разпитвах подробно, защото- предодолял дефицитите, учи магистратура и се оженил, а чака и бебе- все неща, които правят момчетата в норма. Също имал мания за чистота, съпругата му е колежка от академията, която е наясно със състоянието му и със състоянието "Аутизъм" изобщо, приела го е и го обича такъв, и се съобразява със странностите му, всяко нещо да си е на мястото, всичко да свети от чистота, честото миене на ръцете...като се изключат тези неща, нямало нищо остатъчно друго, което да подсказва за аутизъм, може би поне за незапознатите...
След раждането на бебето си, момчето щяло да прави изложба. Видях и негови картини- наистина уникални произведения.
Бях много заинтригувана и щастлива да чуя тези неща- нашите деца, са си деца като всички други и могат да се развиват като тях, с някоя и друга остатъчна странност, по между другото...Simple Smile

Другото, с което бях много зарадвана, беше, че преподавателките на сина ми по рисуване, са намерили литература и я изучават, как да се обучат деца от аутистичния спектър с художествен талант на рисуване, как да се провеждат занятията с тях, как да им се поставят задачи, как да се изисква от тях, така че да извлекат максимума на възможностите от детето, а в същото време, да изпълнява все по- ясно и по- точно инструкциите, така че, да имат и терапевтичен характер заниманията. Защото за сега все още е трудно, да му дадат тема и той да рисува веднага, само по темата, на първите занимания си рисуваше, каквото на него му се рисува. Сега, започват през неговия интерес и го извъртат постепенно към темата, и целта на конкретното занятие- ефекта е все по- добър. Също и домашните стават все по- сложни и той ги изпълнява все по- отговорно.
А в същото време, все повече хора, се чувстват съпричастни към състоянието на децата ни, което само по себе си, е огромна подкрепа.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2009, 17:56 от Kezaja

# 419
Някой знае ли какво става с rosi3434 - майката на 8 годишните близнаци с аутизъм?

Отдавна не е писала....

Роси,

Ако влизаш в темата, пиши за децата...моля те!

Общи условия

Активация на акаунт