Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 74 955
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Сега си давам сметка, че ние наистина не приехме един различен възрастен.
И аз, както Марианка и останалите, не приехме настъпателния тон, който излъчваше маниакалност, но всъщност нищо повече не знаем за нея, освен обръщения като "мадам", както ние не си говорим помежду си и като се обърна така например към Деси, всички ние се почувствахме засегнати от тона, защото едно е да спорим аз и Деси например и всяка от нас да излага доводи, така че да комуникираме  и както обикновено, истината да се намери някъде по средата, друго и по- различно беше нашествието на Дорка, което ние не приехме и не разбрахме, защото беше различно от нас. Признавам, мене лично, ме уплашиха и изказвания от сорта, че се държи с детето си като към куче....такива, странни неща..за нас и без съмнение, ако информацията не беше така натрапчиво поднесена и настъпателно, с особен тон, на който, пак казвам, не сме свикнали, макар и ни да влизаме в спорове, но това беше различно, тя не търсеше спор, сама каза, че не търси комукикация, а се излива, като ученичка в бележника си.

Може би е вярно, че и ние, колкото и да сме променени от проблема, не приемаме различното и ни плаши.
Не знам дали и колко трябва да се замисляме, защото това е живота..просто това е живота и не случайна е борбата ни, да докараме децата си до норма, която да е приемлива и неплашеща, така че, да се впишат, защото вижте, какво се получава- ето, Дорка е пресен пример...и може би може много да коментираме случая...
Ами, и моето дете се държи натрапчиво, задава понякога едни и същи въпроси, чиито отговори знае, аз отклонявам, терапевтите работят върху този дефицит, идващ от там, че детето търси комуникация, но не знае как да я осъществи и когато блокира, започва с едни и същи въпроси, чиито отговор знае. На нас вкъщи понякога също ни писва и му повишаваме тон, като, според нас, му даваме да разбере, че не е редно да се досажда на хората с едни и същи въпроси....но, сега, след като започнахме дискусията, се натъжавам, защото  в известен смисъл е така...ама, това е истината, децата ни трудно могат да бъдат приети навсякъде, ако не успеем да изчистим дефицитите им, а доколко ще можем...е божа работа, дори и за тези, които непрекъснато натякват колко пари изкарват за терапиите на децата си....

Определено случилото се, ме вкара в размисъл, ама има и друга страна- представете си, че отида вдруги ден на работа и започна така натрапчиво да се държа и да хвърлям една теза в пространството, и без да се съобразявам с предупрежденията на околните, продължа да се държа натрапчиво...колко време ще ме издържат на работа...ами, щом съм там, съм длъжна да се съобразявам с нормите, правилата и йерархията, иначе съм аут и макар, че ме разбират в борбата за детето ми и ми съдействат, не биха ме разбрали обаче, ако аз нещо се извъртя, а биха ми посочили вратата....
Значи, щом дамата беше с нас, трябваше все пак да се съобрази със забележките....но така или иначе, действително се оказахме нетолерантни към различното поведение...

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 23:44 от Kezaja

# 436
  • густо майна Филибето
nadejda.v.l , коя информация ти е била полезна, да ти я напиша пак? Simple Smile Много се надявам Дорка да прояви здрав разум и да пише в темата за диетата. PraynigЗащото не съм сигурна, че знае какви точно изследвания да направи Sad Аз по една или друга причина не направих необходимите изследвания, но съм твърдо убедена, че химията играе важна роля за поведението на нашите деца.

# 437
Ljuboznatelna извинявай,  после видях, че това което си писала е в темата за диетата  Embarassed , но имаше и нещо друго. Нямах време да го разгледам подробно и го отложих. Някаква таблица във връзка с изследвания беше... ох, не помня  Sad

# 438
  • густо майна Филибето
Беше линк към една от старите теми за диетата, където са описани изследванията, които трябва да се направят.

# 439
Съжалявам за изтритите постове на Дорка, имах намерението да проверя за изследванията с търсачката, но така и не успях да го направя. Дорка надявам се да пишеш на katosun и nadejda.v.l, аз ще взема от тях информацията, моя мейл го има в профила ми, но мисля, че техните са достатъчни.
Аз преди няколко седмици се запознах с един голям аутист във автобуса. Йони обича да се вози на най- задните седалки, ако сме се качили от последната врата и са свободни, беше само той там и тя се пъхна до него, съвсем нормално изглеждащо момче. Секунди след това той започна да се клати, блъскайки гърба си в облегалката. Трябваха ми няколко секунди да осъзная какво се случва, клекнах до него и му казах: Здравей:))) Говорихме за какво ли не, изключително умно и начетено момче.
Нотес, как са твоите принцеси. Пиши когато имаш време:) Дребосъчката е впечатлена много от дечица във възрастта 6-24м, има  грижовно покровителско отношение и е много внимателна с тях. Пиши как се чувства Анджи:)
Vivia, благодаря ти за информацията!
Calathea, поздравления! Бяхте разкошни с Мими:))))) Пиши как е в училище сега, децата, учителката, отношението на родителите.
Бамби766, в Шмиргела има глина и рисуване за деца. Ако искаш да майсторите нещо с малкия мъж ти препоръчвам поредицата "Забавни опити по Физика" на изд. Просвета, автор е Драгия Иванов. Изключителни книжки, ние се забавляваме с баткото на дребосъчката, който е на 7г с тях. А има един страхотен магазин по Екзарх Йосиф за материали, чуден е, от там могат да се купуват елементи за различните схеми.
Shadee, кога планирате да се прибирате в България?
Относно образованието на деца, което сте обсъждали, аз смятам че моето дете не е за масово училище. И не смятам че дори и да стигне до 12ти клас ще се справи с матурите, а дори и да успее, какво след това. Висше, големият келепир. Това което искам да й дам са разностранни интереси, умения, забавления. Защото за един творец не е проблем да е странен, това е предимство за него. А аз знам че тя може да прави уникални неща, което не изключва образованието, не ме разбирайте погрешно.
Shefcheto, как е детенцето ти, четох в темата, която си пуснала за притесненията ти. Пиши ми на лични, имам предложение за твоя шушон и едно място в София, където може да прави каквото си иска и никой гък не може да му каже, защото е частна собственост.
Валенце, такъв пясък има в Джъмбо. Три вида са като големина, на първия етаж при декорациите.
Сиси 2205, пиши за брошурите, на мен идеята много ми допадна. Ако искате имам идеи, как можем да изкараме пари за различни малки кампании. Много ми допадна това, което пише Деси за събирането веднъж месечно.
Сладко пате, пропуснала съм рождения ден на Аделинка, но ви пожелавам една страхотна учебна година. Пишете как са Ади и Мишето.
Кезая, Райка, Деси, Таня, много се радвам за успехите на дечицата ви.
Любознателна, забелязала ли си Нати да се подобрява, като я оставяш да играе свободно на вашето място. Имам предвид като повече свобода, време и цапащи забавления.
Да си похваля малката шушулка. Пише буквата А, рисува човече, като си приказва- исе (лице), око, око, ос (нос), уса (уста), тялото го смотва в нещо неразбираемо за мен, ъка, ъка (ръка), как, как (крак). И ми каза, че ме обича:)))) Една вечер, когато трябваше да е вече в леглото, дойде при мен и ми каза- "бича те", направи кратка пауза и добави "ного".

# 440
  • густо майна Филибето
paraplanercheto, не мога да кажа, че това й носи подобрение Rolling Eyes Във всеки случай й харесва, но й омръзва. Понякога предпочита през цялото време да си стои в колата и да слуша музика, вместо да е навън. Confused

# 441
15-ти септември... Събуждам Мария. Отваря очички сънливо, само прошепвам, че трябва да отиваме на училище. Беше достатъчно. За миг изкочи от леглото, измъкна раницата от шкафа. Щастлива е, усмихва се и си повтаря: "Няма да ставам от чина, няма да викам и ще слушам учителката".
Майчините си чувства не мога да определя, някаква смесица от страх и вълнение, сърцето ми се е свило и не мога да се отпусна. В главата ми се блъскат мисли, хаотична съм в действията си.
Мими с нетърпение изважда роклята от гардероба. Време е. Красива бяла рокля на цветя, избирана специално за Големият ден. Колко е пораснало момичето ми! Истинска госпожица!
Слага раницата на крехкото гръбче, подавам букет цветя, които заедно избрахме за учителката. Мъжът ми ме поглежда, изглежда напрегнат, но за миг лисва чаша с вода преди неговото малко голямо момиче да е престъпило прага на вън.
Пристигаме последни, тържеството по откриването на учебната година вече е започнало. Някакви дечица танцуват балет... Вълнението ми идва в повече, страх ме е да не се разпалача.
Учителката ни видя и каза, че Мими е прекрасна. После като на филмова лента се изнизаха миговете и всички вкупом - и родители, и деца - се втурнаха към класната стая. Там ни очакваше малка изненада подготвена от вече порасналите ученици на нашата учителка. Всички гледаме представлението. Вперила съм очи в Мария. То не я вълнува особено, но учебниците представляват голям интерес за нея. Все посяга с ръчички да извади букварчето. Не може, всички са направени във вързопче. Не оправда майчините ми страхове. Държа се страхотно, като една истинска ученичка. Тя е моята гордост!
Така приключи първият учебен ден. После ще разкажа и за останалите, когато вече имаше учебни часове.
Ето и малко снимки, които после ще изтрия:
..........................................................................

Последна редакция: пт, 25 сеп 2009, 18:55 от Calathea

# 442
Calathea, момиченцето ти е прекрасно.Много успехи в училище Ви пожелавам .Това което си написала ме просьлзи дано някой ден и аз преживея сьщото.  bouquet

# 443
Calathea, чудесни снимки! Малката госпожица е такава прелест! Много ме впечатлиха запечатаните моменти - погледът, позата на тялото - всичко показва трепет и вълнение. Детето е съвсем адекватно и напълно осъзнава важността и тържествеността на събитието.
От сърце ви желая занапред да ви върви като по вода! И повече увереност и спокойствие!

P.S.    А за Дорка и на мен ми е конфузно.  Sad Признавам, че подходът й ми се видя странен, за което и писах по-рано. Но след като тя самата сподели за неудачията си като емигрант и за шока, който преживява от диагнозата, ми стана мъчно. Още повече, че тя не търсеше съчувствие и не хленчеше, а искаше да предупреди всички ни за възможна опасност. Дано не сме я огорчили и обезверили след такова "посрещане" в мястото ни за споделяне и изстрадване на майчини терзания.  Praynig

Последна редакция: вт, 22 сеп 2009, 15:02 от mamma B i o n d a

# 444
  • Анкх-Морпорк
Calathea, дъщеря ти е прекрасна!
Много нежна и много симпатична, цялата е едно цвете с тази красива рокля!
Сигурна съм, че с усмивката си ще разчупи леда и ще опитоми учителката.
Изглежда се вписва добре в класа и дано всичко върви гладко и спокойно.
Пожелавам й да среща само приятели по пътя си!

# 445
Благодаря ви, момичета, изпълнихте сърцето ми с радост!
Нашата Любознателна е рожденничка днес, нека я поздравим тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=430291.new#new

Исках да ви споделя какъв масаж правим на Мими напоследък и на нея и действа много отпускащо. И докато го правим, тя се залива от смях и много и харесва. Правим го с гумена топка, от онези с бодличките (сещате се, от китайските), по гръбчето, ръчичките, крачетата.
И да не забравя да кажа, че следя всяка крачка напред на дечицата ви и много се радвам за всички!  Heart Eyes

# 446
Здарвейте на всички,казвам се Неси и имам дащеря Елизабет на 6 годинки.Диагнозата ни е ГРР и хиперактивност.Дащерями немойе да говори почти нищо,казва много малко от делни думички.Та въпроса ми е дали някой знае нещо повече за RISATARUN почти една година го търсих това лекарство,сега вече го имам,направиха ни схема по която да го приемаме.Ще бъда безкрайно благодарна на всеки които ми помогне с малко информация за това лекарство. Praynig

# 447
Неси,

Щом Ризатаруна ви е предписан от лекар, давай го на детето по схемата, която е предписал, но не очаквай от него да проговори или да се облекчи хиперактивността.
Всичко, което те интересува- подобряването комуникацията на детето, обогатяването на речника й, качество на разбирането и общуването, намаляване на хиперактивността, всичко това, ще постигнеш само с активни и ежедневни терапии на детето.
На какви терапии ходите?

# 448
Неси,

Щом Ризатаруна ви е предписан от лекар, давай го на детето по схемата, която е предписал, но не очаквай от него да проговори или да се облекчи хиперактивността.
Всичко, което те интересува- подобряването комуникацията на детето, обогатяването на речника й, качество на разбирането и общуването, намаляване на хиперактивността, всичко това, ще постигнеш само с активни и ежедневни терапии на детето.
На какви терапии ходите?
Здравей,ми посещаваме дневен център за деца с уврейдания,там работят с нея специалисти,логопед,психолог,педагок,рехабилитатор от 1 година насам има напредък и то доста,аз не очаквам да проговори от лекарство а се чудя дали няма много да я превузбуди,защото тя сега е достатачно е превъзбудена.

# 449
Неси, дъщеря ми приемаше Ризатарун. Изключително съм доволна.
Тя също е хиперактивна, но лекарството не я превъзбуждаше допълнително.

Общи условия

Активация на акаунт