Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 74 927
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
Явно при всяко дете, действието му е различно. Както с всичко друго, между впречем.
Калатея, напълно подкрепям казаното. Няма панацея, действаме за жалост всички на принципа проба-грешка  Confused.

# 481
  • София
Явно при всяко дете, действието му е различно. Както с всичко друго, между впречем.
Калатея, напълно подкрепям казаното. Няма панацея, действаме за жалост всички на принципа проба-грешка  Confused.
Което пък ми говори, че проблема при всяко дете е различен.Еднакви са симптомите, а вероятно причината за тях е различна  newsm78

# 482
  • густо майна Филибето
Бустера си е един рекламен продукт с явно добра реклама Laughing Сравнявайки количеството и концентрацията на съставките му с това, което съм давала поотделно, си е едно нищо. Но е модерен Mr. Green Не знам дали съм писала как Наталия успя да вземе една опаковка(уж скрита високо) на витамини марсианци, и си я хапна цялата. Много леко се превъзбуди Mr. Green Затова витамини в този им вид (за масова употреба) не купувам Naughty Пари на вятъра.

# 483
  • София
Ама не се отказвай толкова бързо от витамините бе човек.Марсианците са на Валмарк - нали.Че това е най измислената фирма за каквото и да било  Cry.Както и хапчетата на д-р Тошков.Човека е произвел и продава дори билката котешки нокът на хапченца.Котешкия нокът е диворастяща лоза от Андите, а човечеца я е произвел и я предлага на хапчета за без пари просто  Laughing.Явно е катерил и той Андите и си я е донесъл та да я пакетира  Joy

Опитай с други витамини на друга фирма.Предполагам Наталия не хрупа моркови и ябълки безпроблемно  Confused

# 484
  • густо майна Филибето
Ооо, хрупа си и още как. Понякога си е направо на морковена диета Grinning И ги сменя - три месеца уважава само моркови, после само банани, после само ябълки.....
Става въпрос за тези широко рекламирани и продавани витамини. Там количеството е достатъчно малко, за да не навреди и цяла опаковка. Следователно не си струват парите, ако искам ефект.

# 485
Вярно е, че като намеса на различни продукти в тялото на децата, нещата, които според нас, допринасят за по- доброто развитие на децата ни, са различни, но има едно нещо, което помага за по- малкото или повече подобряване на поведението на всички деца от спектъра и то се нарича Внимание. Вниманието допоринася за по- доброто развитие при всички деца, включително и при децата в норма. Което пък ме навежда на мисълта, че макар и неизяснена причината за аутизма, тя се нарича Психология. Изглежда, при всички деца от спектъра, съществува отключващ момент, вследствие на който се получават блокажите под една или друга форма, при някои деца по- бавни и постепенни, при други настъпват по- рязко, но стресът е отключващия момент. А за да са податливи така на стреса децата ни, причината е генетиката и поради тази причина, ако не е бил един отключващ момент, ще е друг...и пак ще се получи блокажа. Въпросът обаче е, дали има начин да може да се диагностицира, че това точно дете е рисков фактор и да се пази от смяна на среда, на всякакви обстоятелства изобщо, да се пази от излагане на всякакъв стрес, за какъвто биха могли да се сетят родителите и по този начин, отключващия момент, да се забави във времето. Защото пък, колкото по- късно се прояви, толкова състоянието се проявява по- леко. Доказателство, според мене е, че колкото по- рано се забележат симтомите и се диагностицира дете, например на 2 години, говори за това, че се намира по- ниско в спектъра, ако обаче симтомите станат ясно забележими едва към 5 годинки например, толкова по- високо в спектъра е детето. Значи, при второто, отключващия момент е настъпил по- късно, например, до този момент, родителите не са извеждали детето от населеното място, в което живеят и при извеждането на 5- тата година, се е отключил проблема...не че преди това не е имало сигнали, но те са били по- дискретни и забележими само за специалисти. Докато, детето, диганостицирано на 2, родителите са завели на почивка например на година и половина за първи път и дискретните до този момент сигнали за проблем, са "лъснали", след връщането в тяхното населено място, след като е настъпил отключващия момент от смяната на средата. Но пък добрата страна на по- ранната диагностика, е възможността за по- ранната целенасочена терапевтична интервенция.

Това са само мои предположения, провокирани от това, че наистина различни "илачи" влияят на децата ни. Освен, ако ние самите не се заблуждаваме. Възможно е, в момента, когато сме преценили, че нещо влияе добре на детето, да сме правили доста други неща и ефекта да е по- комплексен или пък от нещо друго. А възможно е също и, просто да е бил такъв благодатен периода за развитието на детето и ние да сме решили, че от еди кое си нещо, се повлиява добре, защото децата ни си имат по- благодатни периоди, както и по- лоши, когато се нуждаят от стъпка на зад в развитието си, за да се засилят отново за поредните 2 напред. Или детето да е било в лош период за развитието си и точно тогава, да сме го подлагали на прием на нещо и решаваме, че това влияе зле. Може би, ако го дадем същото , в период, по- благодатен за самото дете, ефекта няма да е същия...предполагам само, но пък Вниманието винаги оказва положителен ефект, колкот и трудно да е да го даваме в трудните моменти и лошите периоди на детето...

# 486
Някой ще ходи ли на този семинар http://www.autism-bg.hit.bg/Pokana_seminar_24_25_10.doc
Вчера заявих участие, но тъй като е два дена незнам как стои въпроса с нощувката, което съответно би ме спряло да отида. Ще има ли други майки от провинцията  newsm78

# 487
Да ви се похваля, че намерих хубав кръжок за Бого. Казва се "Забавно конструиране" в клуб "Виолетовата жаба"- http://www.indigo-bg.com/. Работи се в групи от по 6 души най-много и правят различни неща от дървени, метални и конструктори Лего. От октомври започват и други интересни кръжоци - "Психологически игри за деца и за родители" и "Куклен театър"-изработват се кукли от различни материали пак от деца и родители.

# 488
  • София
Bambi766, много се радвам за вас. Аз бях веднъж във Виолетовата жаба и много ме заинтригуваха като допълнителни занимания, гледала съм сайта им няколко пъти, добре че си го открила. Точно за деца около 6 годинки е. А и тъкмо ще имаме впечатления от заниманията от наш човек Simple Smile

pepi_r, този семинар изглежда с много интерсни теми. Дано да има и други майки и да има решение за нощувките при разумни условия.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 10:32 от TanyaMG

# 489
  • София
Момичета, сиси2205 ми изпрати брошурите, които е направила. Аз ги качих тук - https://mamtomam.wordpress.com/ . На мен ми харесват като текстове. Вижте ги и вие.

сиси  bouquet

# 490
Много добре направени брошури. Браво Сиси   bouquet

/ще ги метна в първия пост/

# 491
  • София
Сиси,много ти благодаря за труда!Получило се е чудесно. HugАз лично ще си ги принтирам и ще пораздам насам натам.

# 492
Здравейте!
Заведох детето при психолог, понеже е недоносен.Според специалиста ,детето е аутист.
Днес посетихме и логопед .Дребния видя една количка, и започна да я върти на масата.У дома също го прави, но не винаги.
Или количка ще завърти, или нещо друго.Това го прави понякога ,само когато му скимне .
В повечето време или гледа телевизия (много обича)или четем книжки (носи ми ги ,и ги подава да чета).
С деца не се заиграва много, понеже и аз съм домошарка, и май не излизаме често.Но ако детето тича, Жорко се втурва след него и се смее.често дърпа децата , и им опъва блузките, скубе ги.
Когато децата се смеят, и той се смее.Когато ходим в парка на разходка ми направи впечатление, че не обича когато го слагам в люлката, не харесва да се люлее.На пързалката му харесва много ,и с голям кеф се спуска по-нея Simple Smile
Когато вечер го слагам да спи ,той ми взима ръката и ми я слага на дупето си, за да го потупвам.Докато заспи си играе с мен, и забелязвам, че ме гледа в очите даже понякога усмихвайки се ,ги рови.
бърка ми в очите, рови в носа ми.Така, докато заспи.
Пиша ви ,за да ви помоля за съвет.  bouquet
Кажете ми какво да правя ,и как да разбера дали наистина, психоложката е права.
Прегръщам всички и ви, благодаря предварително  bouquet

Последна редакция: нд, 27 сеп 2009, 13:43 от *GERI

# 493
  • Варна
*GERI на колко години е детенцето?
Консултирала ли си се и с психиатър?
При всички случаи търси още едно мнение. Peace

# 494
*GERI на колко години е детенцето?
Консултирала ли си се и с психиатър?
При всички случаи търси още едно мнение. Peace
Здравей!
Жорко е на две години и пет месеца .С психиатър не съм се консултирала, понеже невроложката каза, че няма нужда.
Водим го всеки месец при невролога ,защото е доста недоносен, роди се 900 грама.
Хексе,благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт