Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10

• 74 865
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Моето дете мина през подобна фаза.Моето мнение е, че това са познати му неща.Често ги вижда и са му познати.Околния свят се мени често и не го разбира, докато надписите ги вижда навсякъде.Имам предвид има само 30 букви в азбуката, и само 10 числа барабар с нулата.Поради силно развитата си механична памет му е лесно да помни цифри и числа и като ги вижда някъде се чувства спокоен.Един вид.............навсякъде има хора, говорят неразбрано, има различни звуци не ги разбирам, но ето тук има нещо познато - това го знам харесва ми, не съм изгубен, не ме е страх.Ще ги погледам малко за да се успокоя.
Добре правиш, че му обясняваш.

# 661
Напротив Галя,

Трябва да общуваш с него и да му обясняваш- всяко нещо, което го впечатлява или което ти прецениш, че е време да знае.
Ако обаче ти се стори, че зацикля прекалено на нещо, просто трябва да се опитваш да отклоняваш вниманието му, с нещо друго, следващия път- отново с друго, като по този начин разширяваш и кръгозора му...и да опитваш да провокираш интереса му и към други неща, както и да получиш обратна връзка...Знам, че не винаги ще се получава, но на всеки 3 опита, да имаш един успешен, ще вървите напред към разширяване на интересите му.
Не бива да се позволява на детето, да зацикля на определени теми и когато се случи да има такава опасност, винаги деликатно трябва да се отклонява вниманието им, насочвайки ги към нещо друго- като то да се използва и за разширяване на мирогледа им и съответно- за социализация.
От ситуацията, когато детето е склонно да се фокусира към определени предмети или дейности, е добре да се използва моментното умение за фокусиране и се измести предмета или дейността на фиксиране, според мене.

# 662
Добре, обаче какво да обяснявам?  ThinkingПравилника за движение по пътищата го знам, защото съм шофьор. Току виж и той го научил и на 18г ще вземе от раз листовките. Колкото време прекарваме пред знаците, толкова не можем да изкараме пред книжките Joy Joy Joy Ох, сега като го написах и ми стана смешно.
А като му чета надписите, няма ли да се научи да чете? newsm78 Има един такъв метод на Глен Доман, с който се обучават деца под 5г да четат, като им се показват цели думи. Леле, аз и гений ще го изкарам, а пък той не може да говори още ooooh! И пак ме напуши смях Mr. Green

Писала съм заедно с Кезая, та да допълня.
А с какво да му отвлека вниманието? При него не действа - виж котенце, къде е кученцето. А пък и аз не се отличавам с голяма фантазия Sad Може ли примери?
И пак да допълня - той все още не разбира всичко, макар да е на 3г и 10м, та се чудя какво точно да обяснявам.

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 20:23 от Галя***

# 663
Галя,

Всичко, което го заобикаля, така или иначе, трябва да му обясняваш.
Понеже не бива да се позволява тази фиксация да продължи, обръщаш се и му отвличаш вниманието, с каквото видиш- минаващ камион, трамвай, коли, коя кола какъв цвят е..когато предизвикаш интереса му, преминаваш към хората и децата, кой къде отива, например- детето отива на училище, там има приятели, играят си на еди какво си, ти ще му покажеш тази игра вкъщи..и придружено с възклицяния "Ох, ак..тревичките, слънцето.."- всичко.
Минаващите хора, кой е весел и защо, кой е изморен- от какво...всичко....

# 664
Катина, вие пак тълкувате думите ми неправилно. Аз не казах, че вие се срамувате от вашето дете, аз казах, че аз не се срамувам от моето. Мисля, че разликата е голяма. Относно това, че ви интересува мнението на околните, това не го казах аз , а вие. Единственото нещо, което ви интересуваше беше как да обясните на съседката си какъв е проблема на детето ви, ако то ухапе нейното. Това е нещо, което мен никога не би ме интересувало.  Нямам никакво намерение да ви убеждавам в каквото и да било. Ние не си търсим реклама и нямаме нищо за продаване. Относно логопедичната и психологическа помощ, аз съм най-големия привърженик. Моля не ми слагайте думи в устата, които не съм казала. Забелязвам, че това тук често се случва. Госпожице Цолова, вие сте последния човек на когото някога ще се извинявам. Нещо повече нямам никакво намерение да разговарям с вас. Ще разговаряме на друго място и по друго време. Таня, кога споменах думата капки? Бих ви отговорила ако наистина имаше такова нещо. Нямам никаква представа за какви капки говорите, моля, обяснете ми. На човека с ник лечителка или знахарка също няма да отговарям. Когато някой дойде и се представи и спори с мен не само с довода:
-Лечение няма защото така. Тогава ще отговоря. Катина отново към вас смятам, че един възрастен човек каквито сме всички ние не бива да си позволява да коментира място, което дори не знае къде се намира /имам предвид центъра/ и да твърди, че там се случва нещо тайно. Аз не си позволявам да коментирам, това което вие правите, много моля за същото отношение и към мен. Ако искате да коментирате- елате, вижте и тогава. Така мен са ме учили че е редно. Вратите са отворени за всеки, аз отговарям на всякакви въпроси, като отговорите ми са подплатени с доказателства. Благодаря на всички майки, които ме подкрепиха. Те не пишат тук, казват,че нямат време и аз им вярвам. Трудно е с деца като нашите. Много се радвам , че всички се включихте. Благодаря ви.

# 665
  • София
Сега се сетих  Embarassed
Когато беше този период при моето дете и тръгнахме на логопед.Тогава логопедката скриваше всичко с надписи и цифри за часа с него.Ако вземеше чаша с надпис кока кола - детето ми гледаше надписа, но не и предмета.Спомням си, че в къщи също скрих всичко с надписи и цифри.Преди да попаднем на тази логопедка му показах  буквите и му ги казах ............два пъти и той ги научи.Назоваваше буквите, но не и срички ако ги напиша две букви последователно.
Започнах да му показвам и назовавам само предмети по съвет на логопедката.Съветвам те и ти да направиш същото.Всички предмети около теб - съществителните ги назовавай, като се стараеш детето да вижда устата ти докато назоваваш предмета и му го показваш.Не му казвай "кажи молив" - без да вижда молив.Не му казвай "кажи тати" без да е около него тати, но в къщи взимаш чашата слагаш я в близост до устата си за да ти вижда и устата, заедно с чашата и казваш ясно и отчетливо - чаша.Не използвай умалителни на този етап не казвай чаше или чашка, а само една и съща дума - чаша.В същия смисъл няма да казваш амкане, папкане, маане, гниетене, а само една и съща дума - ядене.
Назовавай всичко което ви заобикаля показвайки му предмета.Назовавай коте, когато вижда коте, назовавай куче, когато вижда куче, но не и без да вижда предмета.Използвай картинки, карти, снимки, ако трябва да му показваш различни предмети.Всичко с надписи избягвай да вижда.Лошо е защото ще се вглъби в надписите и буквите и ще пропусне да вижда предмета на който са написани.Пътните знаци като ги загледа ще казваш само пътен знак, а не знак стоп, или знак за разрешено изпреварване.Ще научи че пътните знаци са различни на по късен етап.
Говори пестеливо без излишни думи, наблягай само на съществителните.Когато натрупа малко речников запас - тоест да ги разпознава предметите - не е нужно да ги назовава, ще започнеш и глаголи да му показваш или назоваваш - но още е рано.наблягай на съществителните .но може и други неща да говориш де, но пестеливо.
това е като за начало.
Синът ми научи азбуката на три години, а чак 6 месеца по късно каза първата си дума след това което ти описах.Чете обаче гладко от две години - по гладко от сестра си - без изобщо да разбира какво чете - поне в началота.От скоро нещичко разбира де, ама слаба ракия.Вероятно и твоя син натам върви.

Мина - мисля, че вече приключихме.Отговорихте вече ( или по скоро не отговорихте) на всичките ни въпроси.Нямаме повече такива.
Имаме по важни проблеми за решаване извън вас.

# 666
Катина, вие пак тълкувате думите ми неправилно. Аз не казах, че вие се срамувате от вашето дете, аз казах, че аз не се срамувам от моето. Мисля, че разликата е голяма. Относно това, че ви интересува мнението на околните, това не го казах аз , а вие. Единственото нещо, което ви интересуваше беше как да обясните на съседката си какъв е проблема на детето ви, ако то ухапе нейното. Това е нещо, което мен никога не би ме интересувало.  Нямам никакво намерение да ви убеждавам в каквото и да било. Ние не си търсим реклама и нямаме нищо за продаване. Относно логопедичната и психологическа помощ, аз съм най-големия привърженик. Моля не ми слагайте думи в устата, които не съм казала. Забелязвам, че това тук често се случва. Госпожице Цолова, вие сте последния човек на когото някога ще се извинявам. Нещо повече нямам никакво намерение да разговарям с вас. Ще разговаряме на друго място и по друго време. Таня, кога споменах думата капки? Бих ви отговорила ако наистина имаше такова нещо. Нямам никаква представа за какви капки говорите, моля, обяснете ми. На човека с ник лечителка или знахарка също няма да отговарям. Когато някой дойде и се представи и спори с мен не само с довода:
-Лечение няма защото така. Тогава ще отговоря. Катина отново към вас смятам, че един възрастен човек каквито сме всички ние не бива да си позволява да коментира място, което дори не знае къде се намира /имам предвид центъра/ и да твърди, че там се случва нещо тайно. Аз не си позволявам да коментирам, това което вие правите, много моля за същото отношение и към мен. Ако искате да коментирате- елате, вижте и тогава. Така мен са ме учили че е редно. Вратите са отворени за всеки, аз отговарям на всякакви въпроси, като отговорите ми са подплатени с доказателства. Благодаря на всички майки, които ме подкрепиха. Те не пишат тук, казват,че нямат време и аз им вярвам. Трудно е с деца като нашите. Много се радвам , че всички се включихте. Благодаря ви.

с удоволствие ще се представя.
педиатър съм .
в САЩ.
ние сме тези ,които улавят деца с потенциален проблем от най- ранна възраст.
и после насочваме терапия-physical,occupational,speech и пр...
кажи ми сега за лечението.
подкрепено с достатъчно материал от типа на "placebo controlled double blinded study" от добра величина
казва се " evidence based medicine"
това искам да прочета.
тогава можем да коментираме.
всичко е въпрос на интеграция.
не на "излекуване".

поздрави.
Simple Smile

# 667
Катина, мерси, долугоре това правя, но не точно така, значи ще се поправя.
Големият проблем обаче остават дисплеите. За съжаление не виждам как ще ги избегна. Има такъв в асансьора. Понякога го закривам с ръка, но не винаги имам възможност. Няма как да изтръгна микровълновата печка Sad, която е основно място за фиксиране в къщи. В началото всъщност мислех, че гледа как се върти чинията вътре, защото нали аутистите харесват разни въртящите се неща. Много по-късно установих, че всъщност гледа дисплея. Също се фиксира и върху устройствата на цифровата телевизия. Много често седи и цъка копчетата, за да се превъртат цифрите, когато не работи телевизора. Пробвах да убедя мъжа ми да се откажем от цифровата телевизия и да минем само на аналогова, засега без успех. 

# 668
Пиша ви отново за да изкажа възмущението си от това което чета. Не мога да повярвам, че това наистина се случва. Ние всички имаме общи проблеми и еднаква съдба, а тези нападки са меко казано грозни. Вече си мисля, че обществото ни е наистина много болно. Общество в което различното мнение не се цени, различните са виновни за думите и делата си. Като се замисля и нашите деца са различни от другите и те ще бъдат третирани по същия начин от другите различно мислещи от тях. Пиша и от позицията на родител на който му казвате едва ли не, че е глупак и че е поел в погрешен път. Това че вашите деца също прогресират е добре, но нямам намерение да чакам да стане на четири години за да ми сложат твърда диагноза.Тогава на къде? Обижда ме също, че някой си позволява да сравнява центъра със секта , а нас със сектанти, някой който не си е направил труда да дойде да види за какво става въпрос.По скоро форума прилича на секта със свой Гуру и клика от подгласници, които сляпо слушат определени "Авторитети".Колко от вас лично са се срешнали с Мина? Аз лично съм бил свидедел на телефонни разговори с родители, които не искат да си направят труда да отидат на място, а искат да получат всичката информация по телефона.Друго с което не съм съгласен е това, че се говори за елитарно общество и че това е център за богаташки деца. Пиша наистина рядко, впрочем за трети път, защото всяка минута отделям  за работа с детето си и не мога да се включвам в теми как се шият копчета и по колко пъти на ден пръцка и с каква продължителност. За мен е по важно времето прекарано с детето ми за това и пиша в този час, когато то спи.Силно се надявам общата ни цел да ни сплотява, а не да ни разделя.

Подпис: Ивайло Христов
              Валентина Христова

# 669
Лечителка,

Ще си ни много полезна, ако се регистрираш, за да можем да комуникираме с тебе по- пълноценно и обменяме информация.

Борбата по пътя на интеграцията на децата от спектъра, е жестока в бг и може да се сравни само с такава, по време на война.
За болшинството от родителите на деца от спектъра тук е ясно, че интеграцията е шанса на децата ни, съпроводен с терапиите..и се борим..и всяко дете от спектъра тук, среща допълнително препятствия по пътя си, вместо така необходимата му за движението нагоре включваща и подкрепяща среда.
А липсват тук и окюпейшънъл терапевти и сензорни такива, като тези, които работят с децата в Щатите.
Тази година завършват първите ерготерапевти, които за съжаление, се очаква да се насочат към работа в СПА центрове, вместо с деца...

Определено, общуването с тебе, би ни донесло още и много необходима ценна информация.
И си абсолютно права, че нещата трябва да бъдат подплатени с доказателствен материал, особено важните!

На заплахите няма да отговарям, естествено, всички са свидетели на тях!
Това мисля, че е достатъчно и показателно!

Последна редакция: чт, 22 окт 2009, 23:56 от Kezaja

# 670
В началото на тази буря ми беше смешно, но вече ми става тъжно. Аз съм тази, която разбирайки за подготвянето на предаването “Жените” се обадих в редакцията, разказах за център “Тацитус” и помолих Мина да участва, така че аз съм виновна за всичко, подлагам глава на жертвеника. Чудех се какъв ще е повода за поредния скандал и познах една от темите, но вие сте много по-креативни от мен и разнообразието е забележително. Всеки път, когато в тази тема се появи някой, изгарящ от нетърпение да помогне на себеподобните си, като сподели с всички своето откритие, някои от майките “ветерани” развяват знамето и тръгват на кръстоносен поход. Понякога има опомняне, извинение от рода: “ние сме си такива, ха-ха” и после всичко се повтаря, за съжаление. Е, аз съм една от “заблудените”от Мина майки, пожелавам на всички късмета да се “заблудят” като мен. Имаше обвинения към майките от центъра, че не споделят информация тук. Самата аз съм публикувала много статии и доклади от лекари, подкрепени с достатъчно материал от типа на "placebo controlled double blinded study" от добра величина. Коментирала съм и методите на работа в “Тацитус” и ми остава само надеждата, че има хора, които за доброто на децата си, ще успеят да отсеят същественото от яростния негативизъм, който се вихри тук. Не е за вярване, че в устрема си да нанесете поредния удар дори не четете или поне не вниквате в написаното, а само повтаряте поредния шлагер. Все още не разбирам защо приемате всяка новост, като заплаха срещу самите вас. Никой не ви обвинява в нищо. Защо сте толкова мнителни и винаги подозирате корист, зад стремежа на една майка да сподели опита си с повече хора. Относно “скъпия” център – когато съм казвала на майки на деца от спектъра колко плащам и за какво време и работа, реакцията е била “Колко е евтино”, но те сигурно нищо не разбират  Странни са ми и собственическите чувства, които питаете относно темата и свободата да казвате на родители на деца с аутизъм, че темата не е за тях и че тук не могат да споделят опита си.

# 671
Лечителка,

Ще си ни много полезна, ако се регистрираш, за да можем да комуникираме с тебе по- пълноценно и обменяме информация.

Борбата по пътя на интеграцията на децата от спектъра, е жестока в бг и може да се сравни само с такава, по време на война.
За болшинството от родителите на деца от спектъра тук е ясно, че интеграцията е шанса на децата ни, съпроводен с терапиите..и се борим..и всяко дете от спектъра тук, среща допълнително препятствия по пътя си, вместо така необходимата му за движението нагоре включваща и подкрепяща среда.
А липсват тук и окюпейшънъл терапевти и сензорни такива, като тези, които работят с децата в Щатите.
Тази година завършват първите ерготерапевти, които за съжаление, се очаква да се насочат към работа в СПА центрове, вместо с деца...

Определено, общуването с тебе, би ни донесло още и много необходима ценна информация.
И си абсолютно права, че нещата трябва да бъдат подплатени с доказателствен материал, особено важните!

На заплахите няма да отговарям, естествено, всички са свидетели на тях!
Това мисля, че е достатъчно и показателно!
имам регистрация от много години.
трябва да се сетя как беше.
на мен ми е "почукало на вратата".Затова давам мнение.
някой ден ще се включа най-активно.
проблемът е предимно социален ,както посочваш правилно.

всякакви центрове са добре дошли,стига да наблягат на общоприетата практика и да са достъпни ( това е за другата майка )
и да са "по джоба" на семейство с месечен доход 1000 лв.
това не е акция срещу който и да е център,просто изясняване че НЯМА излеуване.
това,майките "ветерани" го знаят.
:-*

# 672
Да, те знаят всичко Simple Smile Аз ежедневно откривам колко малко знам, но такава съм си аз Simple Smile

# 673
  • София
И аз се уморих от този спор. Пишете си момичета, времето ще покаже... И както и преди съм казвала, дано в тази тема да не останат майки с деца от спектъра, а само на излезли от там или в слаба форма Hug

Да се допълня, че спора е относно твърденията за "излекуване" и че има лекарства и тайнствена методика. Мисля, че майките добре обясниха, какво ги притеснява в тези твърдения. На центъра всичко най-добро.

Аз си мисля за броя на диагноситцираните деца в Щатите, все едно в Европа не ги диагностицират. Все пак в Щатите са най-много и може би има нещо в начина на живот, организацията на гледане на деца или нещо друго. Струва ми се, че в Гърция или други европейски страни са по-малко. Дали има статистика по страни някъде?

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 07:26 от TanyaMG

# 674
на вниманиео на Бургазлии.спортен клуб параспорт набира подраастващи деца и младежи със СОП за занимания със спортно -корекционна и рехабилитационна насоченост в Младежкия дом в Бургас.събирането за разговор с родителите и евентоално записване на деца е в събота (24) от 10 часаима и интернет адрес и страницаза повечеинформация.www.parasportclub.e-mail:parasport@abv.bg

Общи условия

Активация на акаунт